μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Για να πας στην πλαζ Σαλιάρα στη Θάσο πρέπει να μπεις σε έναν δύσκολο (κατ’ άλλους άθλιο) χωματόδρομο 3 περίπου χιλιομέτρων. Στην διάρκεια αυτής της πορείας το αυτοκίνητο σου θα γίνει άσπρο εξ αιτίας της σκόνης. Θα ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ που αρκετές φορές θα σκεφθείς: Μήπως είναι καλύτερα να γυρίσω και να φύγω; Μήπως δεν αξίζει τον κόπο;

Όταν όμως φθάσεις στην συγκεκριμένη ακτή τότε θα αποζημιωθείς πλουσιοπάροχα. Μια κατάσταση φοβερή, μια οργάνωση πολύ καλή, μια ομορφιά απίστευτη. Η πλάζ Σαλιάρα είναι η αποκάλυψη του φετινού Καλοκαιριού για την Θάσο. Βρίσκεται πολύ κοντά στον Λιμένα και ειδικότερα στην Μακρύαμμο.

 

Αρκετοί μάλιστα για να αποφύγουν το σοκ της σκόνης και του χωματόδρομου προτιμούν να βρεθούν στην Σαλιάρα από την θάλασσα. Είναι σαφώς προτιμότερο και σίγουρα πιο σαγηνευτικό. Το άλλο είναι αμεσότερο αλλά και μια ολόκληρη περιπέτεια. Ελπίζουμε του χρόνου ο Δήμος Θάσου να σκεφθεί να ρίξει την απαραίτητη άσφαλτο ώστε η περιοχή να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο (αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι με την άσφαλτο θα χαθεί αυτό το «κάτι» που έχει η συγκεκριμένη διαδρομή).

 

Ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος πρέπει να πήγε στην Σαλιάρα. Άλλωστε για λίγες μόνο ημέρες έκανε διακοπές εκεί δίπλα. Στην Μακρύαμμο. Εκεί, δηλαδή στην Μακρύαμμο, δέχθηκε τους διάφορους επισκέπτες του. Τον Λευθέρη Μερέση, τον Γιάννη Φιλόσογλου κτλ. Ο πιο ωραίος όμως ήταν ο Χρήστος Πριονίδης. Ο οποίος επισκέφθηκε την Μακρύαμμο με το σκάφος. Το έδεσε στον γραφικό κολπίσκο, βγήκε στεριά και κινήθηκε κατευθείαν στον Υφυπουργό Εργασίας.

 

Όταν τον εντόπισε και τον πλησίασε, έπαθε ένα μικρό σοκ. Ήδη στην παρέα του Νίκου Παναγιωτόπουλου ήταν οι δύο πρώην Δήμαρχοι. Της Θάσου και της Ελευθερούπολης. Χωρίς κανέναν δισταγμό ο Χ. Πριονίδης πλησίασε και έκατσε μαζί τους. Κατά τους αυτόπτες μάρτυρες τότε ακούστηκε σαφέστατη εντολή του Υφυπουργού: Όχι πολιτικές συζητήσεις. Αν αυτή η εντολή (ή και παράκληση) τηρήθηκε, δεν το ξέρουμε. Είναι πάντως κρίμα κι άδικο να πηγαίνεις στη Θάσο από την Νέα Πέραμο με συγκεκριμένο σκοπό και στόχο και από τη μια να σε έχουν προλάβει οι πρώην δήμαρχοι, από την άλλη να σου «απαγορεύονται» οι πολιτικές κουβέντες!

 

Δεν ξέρουμε αν οι επισκέπτες του Υφυπουργού πέρασαν κι από την Σαλιάρα. Πάντως ο Γιάννης Φιλόσογλου τον 15Αύγουστο ήταν στην περιφορά της εικόνας στην Παναγία. Τον έβλεπε ο κόσμος (όσοι εν πάση περιπτώσει τον γνώριζαν) και σχολίαζαν: «Αυτός άφησε το όρος Παγγαίο και στράφηκε στις θάλασσες. Μπας και του κάτσει…».

 

Για όσους έχουν σχέδια και πλάνα παρόμοια, ας γνωρίζουν ότι χθες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έδωσε πρόωρο τέλος στις πολύ σύντομες διακοπές του. Βρίσκεται ήδη στην Αθήνα κινούμενος σε ρυθμούς τρόικας και περικοπών. Αντίθετα η Σαλιάρα είναι στη θέση της. Θα είναι εκεί, έτοιμη να υποδεχθεί και πολιτικά πρόσωπα, όσο ο καιρός το επιτρέπει. Όσοι φέτος δεν προλάβουν, δεν πειράζει. Υπάρχουν και επόμενα Καλοκαίρια.

 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου είναι ο γνωστός σύντροφος Κουράκης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αναντάν παμπαντάν. Αποφάσισε κι άλλαξε τα της διοίκησης του. Άλλαξε συνεργάτες, αντιδημάρχους κτλ. Οι ανακοινώσεις των νέων προσώπων έγιναν μόλις χθες. Παρατηρούμε λοιπόν και μια καινοτομία. Εκτός από τους έμμισθους συνεργάτες υπάρχουν και οι δωρεάν. Ένας εξ αυτών μάλιστα ανέλαβε την δημοτική αστυνομία του Ηρακλείου! Αυτό όντως δε το ξέραμε. Ένας τέτοιος τρόπος διοίκησης όπου υπάρχουν οι έχοντες εξουσία αλλά όχι μισθό. Για του λόγου του αληθές διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του Δημάρχου Ηρακλείου ώστε να καταλάβετε: Ως εντεταλμένοι σύμβουλοι με χρέη αντιδημάρχων και αμισθί, ανακοινώθηκαν οι: Δαγκωνάκης Στρατής για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας. Σχοιναράκη Αγγελική για θέματα Παλιάς Πόλης – Τειχών.

Ξυλούρη – Ξημέρη Μαρία για θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού.

 

Μπορεί να συμβεί το ίδιο π.χ. στον Δήμο Καβάλας; Φοβόμαστε πως όχι. Στην Καβάλα και την κάθε Καβάλα ανέκαθεν οι θέσεις ήταν απόλυτα συνδεδεμένες με τα χρήματα. Αυτή η παράδοση τηρήθηκε και τηρείται πιστά. Αθανασιάδης, Εριφυλλίδης, Σιμιτσής. Για χάρη δε των χρημάτων και των μισθών, ακόμη και Δήμαρχοι έχασαν τη θέση τους…

 

Παραμονή 15Αύγουστου μια ομάδα ατόμων δούλευε εντατικά στο λιμάνι. Κούρευε το χόρτο, κλάδευε τους φοίνικες, περιποιούνταν τα παρτέρια. Που είναι η είδηση; Μα φυσικά στο ότι αυτή την εργασία δεν την έκανε μόνιμο προσωπικό του ΟΛΚ αλλά ιδιώτης. Με λίγα λόγια ο Οργανισμός μπήκε σε έξοδα… Πότε; Τώρα! Στην εποχή της Κοινωφελούς Εργασίας. Κι όλα τα άλλα; Αυτά τα περί προστασίας του δημόσιου συμφέροντος; Όλα αυτά ισχύουν αλλά μόνο κατά περίπτωση.

 

Σκεφτόμαστε απλά και σύγχρονα. Όλοι κάνουν την δουλειά τους με την Κοινωφελή Εργασία. Δηλαδή δωρεάν. Χάθηκε ο κόσμος το προσωπικό κάποιου εκ των τριών ενδιάμεσων φορέων να εργαστεί και στο λιμάνι; Ξέρετε πόσα χρήματα θα γλίτωνε ο ΟΛΚ, κατ’ επέκταση το ελληνικό δημόσιο; Όπως είναι φανερό ουδείς σκέφθηκε, ουδείς πρότεινε στον ΟΛΚ μια τέτοια διευκόλυνση. Στο μεταξύ το μόνιμο προσωπικό του Οργανισμού περιορίστηκε κι άλλο κι έτσι η συντήρηση του πρασίνου δόθηκε σε ιδιώτη.

 

Που αλήθεια είναι το κακό; Όταν αύριο μεθαύριο τελειώσει η Κοινωφελής Εργασία όλοι έτσι θα κάνουν τη δουλειά τους. Με τους ιδιώτες. Οι οποίοι στο τέλος μπορεί να είναι τα ίδια πρόσωπα. Γνωστά πρόσωπα. Το παλιό μόνιμο προσωπικό που αφού συνταξιοδοτήθηκε, συνεχίζει να δουλεύει. Στον ιδιώτη…

 

Ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης έκανε χθες μια φοβερή «γυριστή». Αλλιώς τα έλεγε μέχρι πρόσφατα για την Περιμετρική κι αλλιώς τα περιγράφει τώρα. Αυτό ήταν αναμενόμενο αφού η δημόσια δήλωση του ότι αν χρειαστεί θα «καπελωθεί» η γνωμοδότηση του Δασαρχείου, ήταν μια άνευ προηγουμένου γκάφα. Μα λέγονται αυτά τα πράγματα; Φυσικά δεν λέγονται. Χθες λοιπόν- αφού προηγουμένως δέχθηκε πολλά συγχαρητήρια από τους εκπροσώπους του ΤΕΙ και του Cern- την έκανε «γυριστή». Πλέον η ολοκλήρωση της Περιμετρικής δεν είναι καθόλου μα καθόλου σίγουρη. Η ΜΠΕ δεν έχει την έγκριση του Δασαρχείου κι ο νταής Θύμιος Σώκος έχει αντικατασταθεί. Οπότε ο Άρης Γιαννακίδης υποχωρεί με ελαφρά πηδηματάκια…

 

Μαζί του όμως υποχωρεί και η προοπτική ολοκλήρωσης του απαραίτητου έργου της Περιμετρικής. Χθες ο Άρης Γιαννακίδης πέταξε από πάνω του την καυτή πατάτα. Μέχρι πρόσφατα όμως ήταν ο αποφασισμένος, ο σίγουρος, ο κατηγορηματικός ότι το έργο θα γίνει… Είτε έτσι, είτε αλλιώς.

 

Κυκλοφορεί ευρέως στο ίντερνετ είδηση σύμφωνα με την οποία το κράτος ψάχνει στρατόπεδα για να τα μετατρέψει σε κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες κατάλληλα στρατόπεδα βρέθηκαν και στην Καβάλα! Δεν ξέρουμε αν στην υπόθεση εκτός από καπνός, υπάρχει και φωτιά. Ξέρουμε ότι μόλις προ λίγων ημερών ο πρώην Δήμαρχος κ. Εριφυλλίδης πρότεινε κάτι ακόμη… καλύτερο για τους λαθρομετανάστες. Το κάτω Νοσοκομείο!

 

Κάπου στο διαδίκτυο ξετρυπώσαμε την είδηση περί πλωτών κέντρων φιλοξενίας λαθρομεταναστών! Το συζήτησαν λέει στην Αθήνα αλλά το Υπουργείο και ο Δένδιας προς το παρόν το αποκλείουν. Το θεωρούν δύσκολο και ακριβό: Η δημιουργία πλωτών κέντρων κράτησης Μεταναστών, συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες σε πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως εναλλακτική λύση στις περιοχές που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, η δημιουργία χώρων κράτησης και φιλοξενίας Μεταναστών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν και η ηγεσία του Υπουργείου και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι επιφυλακτικές σε αυτή την προοπτική.

 

 

 

Διαβάστε επίσης