• 27 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Όσοι την Τετάρτη το απόγευμα βρέθηκαν στο ραντεβού Εριφυλλίδη, περιγράφουν ιδιαίτερα στεναχωρημένο τον πρώην Δήμαρχο της Καβάλας. Η ώρα περνούσε αλλά αυτοί που περίμενε δεν εμφανίζονταν. Μετά από αρκετά λεπτά αναμονής κατάλαβε ότι η ανταπόκριση στην πρόσκληση του ήταν περιορισμένη. Τότε αρκετά θυμωμένος και απογοητευμένος «έριξε» την τελευταία του ζαριά. Αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους αυτούς με τους οποίους μίλησε, διάβασε ένα ένα όλα τα ονόματα όσων του είχαν υποσχεθεί ότι θα είναι παρόντες. Περίπου 30 άνθρωποι, όλοι παλιοί δημοτικοί σύμβουλοι της Καβάλας. Η άχαρη αυτή διαδικασία ανάγνωσης ονομάτων (δηλαδή των… αδικαιολογήτως απόντων) συμπληρώθηκε με μια επιστολή. Διαβάστηκε επιστολή ήξεις αφίξεις του Βασίλη Λιόγκα. Κι ο Λιόγκας δεν πήγε στο ραντεβού. Αλλά αυτός τουλάχιστον έστειλε μια επιστολή. Ένα γράμμα, στο οποίο εξηγούσε τον λόγο της απουσίας του.

 

Η πρωτοβουλία Εριφυλλίδη σημείωσε πλήρη αποτυχία. Η παρουσία δε στο ραντεβού του Νίκου Κούτρα και του Γιάννη Βύζικα ήταν μια χλιαρή εξαίρεση που όπως πάντα έτσι και προχθές επιβεβαίωσε τον κανόνα. Το τι επεδίωξε ο κ. Εριφυλλίδης είναι πάνω κάτω γνωστό. Ήθελε να δημιουργήσει έναν πυρήνα ανθρώπων της Τ.Α. που θα άρχιζαν δειλά δειλά μια συζήτηση για το μέλλον του Δήμου Καβάλας. Μια διαδικασία διαλόγου με τελικό στόχο την αλλαγή του Δημάρχου. Ο κ. Εριφυλλίδης μπήκε σε αυτή τη διαδικασία (αλλά και στα έξοδα) προσφέροντας ένα πρώτο δώρο. Το ότι ο ίδιος δεν θα διεκδικούσε θέση υποψήφιου δημάρχου. Αυτό το άφησε για κάποιον άλλον, έναν από τους συμμετέχοντες στην όλη προσπάθεια. Όπως όμως έγκαιρα η στήλη είχε προειδοποιήσει, ο σημερινός Εριφυλλίδης δεν μπορεί να παίξει έναν τέτοιο ρόλο. Δεν έχει τις προϋποθέσεις να οργανώσει, να συντονίσει ένα πλατύ αντί Σιμιτσή μπλοκ που έχει στο μυαλό του.

 

Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Εριφυλλίδης – προετοιμάζοντας το ραντεβού της Τετάρτης- έκανε ένα μεγάλο τεχνικό λάθος, το οποίο όντως δεν το περιμέναμε από αυτόν. Προσπάθησε να κρατήσει μυστική την συνάντηση λες κι αυτό ήταν δυνατό. Κάλεσε 30 και πλέον ανθρώπους αλλά πίστευε ότι όπως ο ίδιος έκανε, έτσι κι οι άλλοι δεν θα έλεγαν κουβέντα σε κανέναν. Έσφαλε. Οι περισσότεροι συνομιλητές του ενώ του υπόσχονταν κάτι που εξ αρχής δεν θα έκαναν, «γέμισαν» την πιάτσα με όλες τις λεπτομέρειες αυτού του ραντεβού. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ακόμη και την Τετάρτη το πρωί ο Εριφυλλίδης διέψευδε κάτι που ήταν ευρύτερα γνωστό. Ότι πρέπει δηλαδή για να αναφερθεί η γνωστή παροιμία « ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι».

 

Δεν τον εμπιστεύονται τον Εριφυλλίδη. Ούτε οι … φίλοι της ΝΔ, ούτε οι … εχθροί του ΠΑΣΟΚ. Κι ως εκ τούτου δεν ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του. Κάνουν όμως ένα λάθος. Του λένε ψέματα. Τον διαβεβαιώνουν για κάτι που δεν θα κάνουν ποτέ. Τελικά τον ξεγελούν, τον φέρνουν μπροστά σε καταστάσεις γεμάτες απρόοπτα και δυσκολίες. Ταυτόχρονα άπαντες του στέλνουν μήνυμα. Να κάτσει στην άκρη. Μόνοι τους (οι γενναίοι) μπορούν να κάνουν κάτι παρόμοιο με αυτό που ο πρώην Δήμαρχος έχει στο μυαλό του. Όταν άλλωστε κάποιος δηλώνει ότι δεν θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας, δεν οργανώνει τάχα μυστικές συναντήσεις. Απλά μένει στην άκρη ώστε να τον προσπεράσουν τα νέα πρόσωπα. Τα οποία δεν θα έχουν καμιά προηγούμενη ιδιότητα. Θα είναι νέοι και πρωτοεμφανιζόμενοι, όπως έγινε το 2006 με τον σημερινό Δήμαρχο.

 

Ποιο όμως είναι το πραγματικό κίνητρο του Στάθη Εριφυλλίδη; Ο ίδιος λέει ότι πίσω του δεν υπάρχουν άλλα πρόσωπα. Υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι όσα λέει δημοσίως είναι αυτά που εννοεί. Λυπούμαστε αλλά δεν τον πιστεύουμε. Κατά την γνώμη μας (κι ας μην υπάρχουν ως τώρα συγκεκριμένα στοιχεία) ο Εριφυλλίδης επιχείρησε να «ανοίξει» τον δρόμο κάποιου άλλου. Προσπάθησε να τον διευκολύνει στα πλαίσια ενός καλά ετοιμασμένου σχεδίου. Μιας προσπάθειας ορισμένα πράγματα να φανούν φυσιολογικά και αυθόρμητα ενώ δεν θα είναι. Τα έκανε όλα αυτά για χάρη του Γιώργου Καλαντζή; Δεν το αποκλείουμε καθόλου. Θα φανεί στο κάτω κάτω στο προσεχές μέλλον. Αν πάντως ο πρώην Υπουργός ποντάριζε στον Στάθη Εριφυλλίδη, τότε απλά έκανε το ποντάρισμα του σε κάτι που δεν αποδίδει. Ας το σκεφθεί ξανά κι ας επανέλθει. Χρόνος υπάρχει μπόλικος.

 

Ας δούμε τώρα σε ποιους απευθύνθηκε ο κ. Εριφυλλίδης στο αποτυχημένο ραντεβού της Τετάρτης. Πρώτα πρώτα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ. Πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ Καβάλας που όμως δεν βρίσκονται στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας ή στο περιβάλλον του Σιμιτσή. Ο μεγάλος του καημός και στόχος ήταν ο Γκόλνας! Μετά πλησίασε κάποιους πιο πρόσφατους. Τον Παύλο Γεωργιάδη, που την Τετάρτη το απόγευμα ήταν πρώτη σειρά στην εκδήλωση του Δήμου Καβάλας για το επετειακό ημερολόγιο. Ο Εριφυλλίδης μάταια τον περίμενε στο Ωκεανίς… Κάλεσε τον Γιάννη Μούτλια,τον Μενέλαο Κυριακίδη, τον Βασίλη Τραϊφόρο, τον επίσης προερχόμενο από την ΔΗΜΑΡ Γιάννη Ιακωβίδη αλλά και τον Βασίλη Λιόγκα. Όσο για Νεοδημοκράτες, προσκάλεσε σαφώς λιγότερους. Μεταξύ των οποίων τον Μανώλη Φρατζεσκάκη και τον Πέτρο Πετροπουλο. Αλλά ούτε αυτοί προσήλθαν!

 

Ενώ ο πρώην δήμαρχος είχε στο μυαλό του μια υποτίθεται σοβαρή προσπάθεια, για το καλό της ομαδικής δουλειάς στον Δήμο της Καβάλας δεν προσκάλεσε τον Ανδρέα Καραμπουρνιώτη! Δεν του έκανε καν συζήτηση. Μα είναι δυνατόν να σχεδιάζεις ότι σχεδιάζεις και να μην λες καμία κουβέντα στον Καραμπουρνιώτη;

 

Όλες αυτές οι επιλογές και οι μη επιλογές, οι προσκλήσεις και οι μη προσκλήσεις έχουν φυσικά την δική τους σημασία. Δείχνουν ότι τελικά ο κ. Εριφυλλίδης στόχευε παντού αλλού εκτός από την ΝΔ. Την οποία είτε δεν την λογαριάζει, είτε την θεωρεί δεδομένη. Κι ο νοών νοείτω.

 

Σύμφωνα με μόλις χθεσινές δηλώσεις του Αντιδημάρχου Θόδωρου Μουριάδη, ο Διόνυσος περιήλθε ήδη στην αρμοδιότητα του Δήμου Καβάλας. Ο οποίος Δήμος Καβάλας –λέει ο αντιδήμαρχος- δεν θα προγραμματίσει μόνος του έργο. Θα αναζητήσει ιδιώτη που θα το εκτελέσει κι ως αντάλλαγμα θα πάρει αμέσως μετά τον χώρο να τον λειτουργήσει. Με λίγα λόγια ο Δήμος Καβάλας αναζητά επενδυτή. Πιθανότερο είναι να τον βρει. Αμέσως μετά (έγκαιρα ή με καθυστέρηση, αυτό δεν έχει και τόση σημασία) θα αρχίσουν τα όργανα. Θα γίνει των… Λουτρών των Ελευθερών.

 

Κατά την πρόσφατη συνέλευση της ΠΕΔ ΑΜΘ στην Κομοτηνή οι Δήμαρχοι ήταν εμφανώς ταραγμένοι. Ανήσυχοι, έτοιμοι να κάνουν μεγάλη… επανάσταση. Προς γενική όμως έκπληξη το τελευταίο που τους απασχόλησε ήταν το θέμα των διαθεσιμοτήτων των υπαλλήλων τους. Όπως άλλωστε είπε ο κ. Ασκούνης, μια αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων πρέπει να γίνει. Ευτυχώς οι Δήμαρχοι κάπου ανάμεσα στις αρμοδιότητες που χάνουν και στα χρήματα που δεν θα έρχονται, θυμήθηκαν να δηλώσουν (ομόφωνα) ότι δεν θα υπογράψουν διαπιστωτικές πράξεις. Λίγο ακόμη και θα το ξεχνούσαν…

 

Κι ένα τελευταίο ρεπορτάζ, προερχόμενο από την Κομοτηνή. Βρε σα κάτι να μας θυμίζει.. «Στο κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου, οι απασχολούμενοι στα κοινωφελή προγράμματα πεντάμηνης διάρκειας στην Κομοτηνή, αγανακτισμένοι για το ότι ενώ λήγουν οι συμβάσεις τους την Παρασκευή, τους οφείλονται τρία μηνιάτικα.Αν και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ δεν είναι υπεύθυνη για την μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, οι εργαζόμενοι τα «έψαλλαν», αδίκως, στον Εκτελεστικό Γραμματέα Κώστα Κατσιμίγα, ο οποίος προσπάθησε να τους εξηγήσει τις αρμοδιότητες της αιρετής Περιφέρειας και το μερίδιο «ευθύνης» της. Να σημειωθεί πάντως, πως ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, βρίσκεται στην Αθήνα και είχε επαφές στα αρμόδια υπουργεία για την απεμπλοκή του ζητήματος».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης