μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η στήλη φυσικά και παρακολουθεί τις εξελίξεις που παρουσιάζει τελευταία το θέμα «Καλαντζής- υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας». Θα περιμένουμε λίγες μέρες ακόμη μέχρι να αναφερθούμε αναλυτικά σε γεγονότα και λόγια που κατ’ αρχήν προκαλούν αρκετά γέλια. Όπως φαίνεται δεν μάθαμε ακόμη όλα τα νέα. Λίγη υπομονή και σύντομα τα λέμε.

 

Ας πάμε τώρα σε πιο ουσιαστικά και σοβαρά ζητήματα, όπως το σχέδιο «Αθηνά» που προετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας. Με συνέντευξη του την Κυριακή ο αρμόδιος Υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος επιμένει στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών και τμημάτων τόσο στα Πανεπιστήμια όσο και στα ΤΕΙ. Υποστηρίζει ότι όλα θα γίνουν για το καλό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, φαίνεται να προχωρά γρήγορα αλλά τούτο δεν ισχύει όπως ακριβώς το περιγράφει. Ήδη είναι εκτός του αρχικού χρονοδιαγράμματος. Οπότε οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις (εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής που μελετά το θέμα) μετατίθενται για μετά τις γιορτές.

 

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, μετά το οποίο τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Αρχική μας εκτίμηση ήταν ότι το ΤΕΙ Καβάλας (που υποχρεωτικά θα εμπλακεί στο σχέδιο «Αθηνά») κινδυνεύει να έχει μικρές, μέτριες ή μεγάλες απώλειες. Το ίδιο πάνω κάτω πιστεύουμε και σήμερα. Υπολογίζουμε βέβαια την συγκρατημένη αισιοδοξία των εκπροσώπων του ΤΕΙ Καβάλας, παρόλα αυτά ανησυχούμε. Ότι αλλάξει και συρρικνωθεί άλλωστε δεν θα είναι μόνο απώλεια του ΤΕΙ, ίδιο πράγμα θα ισχύει και για την πόλη της Καβάλας.

 

Ο Υπουργός κινείται όπως ακριβώς διάφοροι συνάδελφοι του. Ετοιμάζει «πετσόκομμα» εισακτέων, ετοιμάζει συγχωνεύσεις μαμούθ, υποβαθμίσεις τόσο πανεπιστημίων όσο και ΤΕΙ αλλά αυτός περηφανεύεται. Κοκορεύεται κατά το ελληνικότερο. Ντε και καλά ότι όλα γίνονται για καλό σκοπό. Μας θυμίζει την προκάτοχο του, που για τον ίδιο… καλό σκοπό εμπνεύστηκε την αξέχαστη βάση του 10. Περιορίζοντας θεαματικά τους νέους φοιτητές τόσο στα ΤΕΙ όσο και στα Πανεπιστήμια.

 

Έχει τον τρόπο να βάζει διάφορα καλά λόγια εκεί όπου πρόκειται να «πέσει» μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι. Λέει λοιπόν στην Κυριακάτικη συνέντευξη του (μεταξύ πολλών άλλων): «Δεν μιλάμε για τυφλές και σπασμωδικές αλλαγές. Μιλάμε για αλλαγές που έχουν στόχο τον εξορθολογισμό, τη συγκέντρωση δυνάμεων και την αναβάθμιση των Ιδρυμάτων και των πτυχίων τους. Κανείς δεν θα χάσει από τις αλλαγές. Όλοι έχουν να κερδίσουν. Πρωτίστως, οι φοιτητές θα αποκτήσουν ισχυρότερα πτυχία και θα είναι πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας. Οι οικογένειες θα ωφεληθούν γιατί οι θυσίες τους θα έχουν πραγματικό αντίκρισμα. Τα Ιδρύματα θα αναβαθμιστούν διεθνώς. Οι συνάδελφοι καθηγητές θα ωφεληθούν λειτουργώντας σε εξορθολογισμένο και αναβαθμισμένο περιβάλλον. Το διοικητικό προσωπικό θα διασφαλίσει καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η χώρα θα ωφεληθεί μεσοπρόθεσμα γιατί η αναβάθμιση της παιδείας είναι ο πιο σημαντικός μοχλός ανάπτυξης».

 

Και το σχέδιο «Αθηνά» γίνεται υπό την πίεση της τρόικας. Έχει συγκεκριμένο βαθύτερο στόχο την περιστολή των δημοσίων δαπανών. Άρα θα είναι ένα ακόμη χαράτσι. Που έμμεσα θα το πληρώσει η επαρχία. Διότι στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη δεν θα γίνει σχεδόν τίποτα. Στην Καβάλα όμως και στην Δράμα θα γίνουν πολλά.

 

Κι άλλη φορά προειδοποιήσαμε τους τοπικούς φορείς. Κυρίως τους εκπροσώπους του ΤΕΙ Καβάλας. Μας απάντησαν με την σιωπή τους. Καταλαβαίνουμε ότι στο ΤΕΙ λαμβάνονται μέτρα προστασίας των κεκτημένων. Μόνο του όμως το ΤΕΙ δεν μπορεί να πετύχει και πολλά πράγματα. Σημασία έχει έγκαιρα και όχι κατόπιν εορτής, να γίνει ότι θεωρείται απαραίτητο. Διαφορετικά ο Υπουργός Αρβανιτόπουλος θα δράσει με τέτοιο τρόπο που το ΤΕΙ Καβάλας θα γίνει από ισχυρό (πρώτο όπως λένε στην Ελλάδα) μικρό και ευέλικτο. Κάτι που δεν το θέλει κανείς.

 

Α να μην ξεχάσουμε μια ακόμη σημαντική περί του ίδιου θέματος λεπτομέρεια. Κάποιες κινητοποιήσεις άρχισαν ήδη. Την περασμένη Παρασκευή έγινε στην Καρδίτσα διαμαρτυρία των σπουδαστών του ΤΕΙ. Οι οποίοι έχοντας και την συμπαράσταση των εκπροσώπων της πόλης, ζήτησαν δυναμικά από το Υπουργείο να μην αλλάξει τίποτα ως προς την σχολή τους. Σε ένα άλλο ΤΕΙ, σε αυτό της Ηπείρου, την προηγούμενη εβδομάδα εξελέγη νέος πρόεδρος. Ο προηγούμενος.

 

Το πολυκατάστημα παιχνιδιών Τζάμπο κατάφερε στα χρόνια που λειτουργεί στον Αμυγδαλεώνα να «εξαφανίζει» μικρούς και μικρομεσαίους του χώρου. Με αποτέλεσμα σήμερα στην Καβάλα να λειτουργούν μόνο δύο καταστήματα πώλησης παιχνιδιών. Χθες το Τζάμπο ζήτησε από την αρμόδια δημοτική επιτροπή άδεια να πουλά συσκευασμένα γλυκά κτλ. Η επιτροπή (χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της επιχείρησης) απάντησε αρνητικά. Γενναίο, νόμιμο και δικαιολογημένο το όχι, δυστυχώς όμως λέγεται ότι το Τζάμπο έχει δεμένο τον γάιδαρο του. Ας είναι καλά η νέα και παλιά νομοθεσία. «Δυναμώνει» τους μεγάλους ώστε στο τέλος όλα να τα αλώσουν.

 

Μπορεί να μην γίνει σύντομα αλλά δυστυχώς κάποια στιγμή θα γίνει. Θα πηγαίνεις στο Τζάμπο και στο κάθε Τζάμπο και δεν θα αγοράζεις μόνο την νέα Μπάρμπι. Θα έχεις την δυνατότητα να αγοράσεις από πάστες μέχρι και σαλάμι. Κι αν το αυτοκίνητο δεν έχει καύσιμα, θα μπορεί κάποιος φεύγοντας να βάζει βενζίνη. Στο Τζάμπο φυσικά.

 

Δύο λεωφορεία, ένα μικρό κι ένα μεγάλο, ξεκίνησαν από την Καβάλα για την Τουρκία. Στην επιστροφή οι δύο αποστολές συναντήθηκαν στα σύνορα. Στους Κήπους. Εκεί οι αιρετοί συζήτησαν με τους ξενοδόχους. Οι μεν ήταν στην Σαμψούντα κι οι δε στη Σμύρνη. Άπαντες εμφανίζονταν ικανοποιημένοι για την επιτυχία της αποστολής τους. Τελική σούμα βέβαια θα κάνουμε την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2013.

 

Σύμφωνα με μόλις χθεσινές δηλώσεις του Μιχάλη Σκορδά, στάλθηκαν ήδη στην Αθήνα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πληρωμή των δικαιούχων της Κοινωφελούς Εργασίας πριν τα Χριστούγεννα. Αυτό- επανέλαβε- σημαίνει πρόωρο «κλείσιμο» του προγράμματος. Όπως όμως είπε, δεν γίνονταν διαφορετικά. Επειδή υπήρχε η ανάγκη πληρωμής ή και εξόφλησης έπρεπε το πρόγραμμα να «κλείσει». Η τελευταία πληρωμή για όσους (λίγους) μπήκαν τώρα στο πρόγραμμα θα γίνει την Άνοιξη. Ο κ. Σκορδάς ως διευθυντής της Αναπτυξιακής Καβάλας δήλωσε χθες ότι σίγουρα θα υπάρξει και δεύτερο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Για το οποίο ελπίζει ότι θα είναι σαφώς καλύτερο του πρώτου. Απ’ όλες τις απόψεις αλλά κυρίως αυτή της γραφειοκρατίας. Ο Μιχάλης Σκορδάς είπε τέλος ότι κατά την εκτίμηση του οι 3 ΜΚΟ της Καβάλας που υλοποίησαν το πρόγραμμα όντως θα κινδυνεύσουν να μην καλύψουν τα έξοδα τους. Αυτό (δηλαδή στο τέλος του προγράμματος να βρεθούν με χρέη) ήταν κάτι που εξ αρχής φοβόντουσαν και οι 3 ενδιάμεσοι φορείς. Μακάρι να το αποφύγουν.

 

Νέες διαμαρτυρίες από το Χαλκερό περί των αδέσποτων αγελάδων. Κυκλοφορούν πολλές, εδώ κι εκεί. Μέσα κι έξω από το χωριό. Είναι πρόβλημα για όσους πηγαινοέρχονται στο χωριό αφού ξαφνικά τις βρίσκουν μπροστά τους. Μακάρι πριν το επόμενο ατύχημα να προλάβουν οι αρμόδιοι να τις μαζέψουν.

 

Προς κύριο Θοδωρή Γκόνη. Ναι μεν στο «Αντιγόνη Βαλάκου» υπάρχει ζεστασιά, όμως στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ το προσωπικό παγώνει. Ο Δήμος Καβάλας δεν προμηθεύτηκε πετρέλαιο κι έτσι οι υπάλληλοι την «βγάζουν» μόνο με ένα αερόθερμο. Στο ίδιο κτίριο θυμίζουμε ότι μαζεύονται μια ή δύο φορές την εβδομάδα τα μέλη της Φιλαρμονικής του Δήμου. Φυσικά παγώνουν κι αυτοί. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής (που όπως υποψιαζόμαστε θα έχει κι αυτός το ίδιο πρόβλημα αφού εκεί είναι και το δικό του γραφείο) οφείλει σήμερα κιόλας να επισκεφθεί τον Δήμαρχο και να λύσει το πρόβλημα.

 

Συνεχίζεται η παγκόσμια προβολή της τραγωδίας της Μεσορόπης: Εκτενέστατο ρεπορτάζ για το συγκλονιστικό γεγονός δημοσίευσε η εφημερίδα Washington Post και μάλιστα με τίτλο: Τρία αδέρφια νεκρά σε μία τραγωδία που σχετίζεται με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα».Η εφημερίδα αφού αναφέρει αναλυτικά τα γεγονότα που οδήγησαν στο δράμα αναφέρει ότι οι παπούδες των παιδιών είχαν θέρμανση αλλά δεν μπορούσαν να πάρουν πετρέλαιο με αποτέλεσμα να στραφούν στη ξυλόσομπα. Μάλιστα το ρεπορτάζ μεταδίδει δηλώσεις κατοίκων που λένε ότι οι περισσότεροι στρέφονται πλέον σε τέτοιες λύσεις λόγω της οικονομικής κρίσης.Ο αμερικανός δημοσιογράφος συνεχίζει με τη δημοσίευση στοιχείων για την τιμή του πετρελαίου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες.Και κλείνει αναφέροντας ότι σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων τα παιδάκια θα ζούσαν ακόμα αν η οικογένεια χρησιμοποιούσε τα καλοριφέρ ενώ πολλοί αναρωτιούνται αν αυτό θα είναι το μοναδικό τραγικό περιστατικό αυτού του χειμώνα.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης