μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Είναι πολύ της… μόδας αυτόν τον καιρό η είδηση σχετικά με την ρύπανση στις πόλεις εξ αιτίας της λειτουργίας τζακιών και ξυλόσομπων. Μας δείχνουν φωτογραφίες και βίντεο. Μας δείχνουν σύννεφα καπνού πάνω από τα σπίτια. Μας τρομάζουν. Και μας προειδοποιούν ταυτόχρονα για το τι θα ακολουθήσει αν επιμείνουμε σε εναλλακτικές (ή και παραδοσιακές) λύσεις για την θέρμανση των κατοικιών και των διαμερισμάτων. Παραλείπουν ωστόσο να σημειώσουν το κυριότερο. Το τι προκάλεσε αυτή την κατάσταση. Αφήνουν τα συμπεράσματα να τα βγάλουν μόνοι τους οι τηλεθεατές ή οι αναγνώστες ενώ το πράγμα είναι «φως φανάρι». Όταν το πετρέλαιο είναι τόσο ακριβό (σε καιρό επίμονης κρίσης και λιτότητας), όταν δεν περισσεύουν χρήματα να αγοράσεις πετρέλαιο τότε τι άλλο κάνεις από το να ανάψεις την σόμπα; Τότε είναι σχεδόν υποχρεωτικό να επανέλθεις στο ξεχασμένο επί δεκαετίες τζάκι.

Ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και το πρώτο και το δεύτερο. Συμφωνούμε. Πιο μπροστά όμως «ρύπαναν» ολόκληρη την κοινωνία πολιτικές που εξαθλίωσαν τους ανθρώπους. Τους ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω. Σε προηγούμενες δεκαετίες. Εκεί βρήκαν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα. Τις ακολουθούν πιστά αφού άλλο κάτι δεν μπορούν να κάνουν. Μια εξ αυτών των λύσεων είναι τα τζάκια κι οι σόμπες. Μια άλλη επιλογή είναι να μην έχεις καθόλου θέρμανση στο σπίτι. Να κρυώνεις κουκουλωμένος σε κουβέρτες. Πάλι όμως υπάρχει πρόβλημα γιατί σε μια τέτοια κατάσταση το κρύο προκαλεί ανεπανόρθωτες κι άμεσες βλάβες στην υγεία των εκτεθειμένων στο κρύο ανθρώπων.

 

Δείχνουν φωτογραφίες όπου οι καπνοί καλύπτουν όλη την πόλη των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου κτλ. Περιμένουν να… συγκινηθούμε. Να ευαισθητοποιηθούμε. Να σβήσουμε την σόμπα. Να σβήσουμε το τζάκι και να σπεύσουμε να αγοράσουμε το ….οικολογικό (αλλά ακριβό) πετρέλαιο. Μάταιος κόπος. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα μόνο τα τζάκια κι οι σόμπες σώζουν. Αυτός είναι ο «νέος» δρόμος. Ας τον συνηθίσουν λοιπόν κι ας μην διαμαρτύρονται. Από εδώ και πέρα, όσο διαρκεί η λιτότητα, έτσι θα είναι οι Χειμώνες στην Ελλάδα. Τα τυχόν παράπονα που υπάρχουν ας κατευθυνθούν όλα στον Σαμαρά. Ο οποίος ενώ μπορούσε να έχει φθηνό(;) πετρέλαιο θέρμανσης, προτίμησε να … καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο «εκτοξεύοντας» την τιμή του στο 1 ευρώ και 40 λεπτά.

 

Πριν τις γιορτές η καινούργια εφημερίδα των Αθηνών «Παραπολιτικά» αναφέρθηκε στον βουλευτή Καβάλας και πρώην Υπουργό Γιώργο Καλαντζή. Δημοσίευσε μια μικρή είδηση- σχόλιο, σύμφωνα με την οποία ο κ. Καλαντζής εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας. Δέκα περίπου μέρες νωρίτερα (7/12) ο κ. Καλαντζής είχε κάνει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την περίφημη δήλωση διάψευση των σεναρίων αυτών. Η οποία όμως δήλωση αν διαβαστεί πιο προσεκτικά, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

 

Το μεγάλο έργο της ανακαίνισης της Μεγάλης Λέσχης θα επαναδημοπρατηθεί τον Γενάρη ενώ οριστικό ανάδοχο στο έργο της Ιεράς Μητρόπολης (παλαιά ΚΑΤΕΕ) θα έχουμε ως τον Μάρτιο. Καλό και «σωτήριο» το ΕΣΠΑ, από γραφειοκρατικής όμως πλευράς αργεί πολύ. Από την αρχική εξαγγελία ένταξης ενός έργου στο πρόγραμμα περνά μέχρι και 1 χρόνος μέχρι το έργο να αρχίσει να υλοποιείται. Θα μπορούσαν πάντως να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία του ΕΣΠΑ (αυξάνοντας την απορροφητικότητα του περιφερειακού προγράμματος) τόσο το έργο ανακαίνισης του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου όσο και αυτό των έργων συντήρησης στο κτίριο του Επιμελητηρίου. Ας μη ξεχνάμε ότι το απαραίτητο έργο στο Επιμελητήριο είχαν υποσχεθεί να το χρηματοδοτήσουν κρατικοί φορείς (στην προ κρίσης εποχή) αλλά δεν το έκαναν.

 

Κατά συνέπεια το κτίριο έμεινε χωρίς συντήρηση κι έτσι το Επιμελητήριο προσπαθεί να πετύχει τον γνωστό δύσκολο διπλό στόχο. Να νοικιάσει το ισόγειο σε ιδιώτη που θα αναλάβει αυτός την δαπάνη της συντήρησης. Θα πληρώσει τα χρήματα για τα απαραίτητα έργα και μετά θα το χρησιμοποιήσει. Δεν θα πληρώνει ενοίκιο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να «ισοφαρίσει» τα χρήματα που δαπάνησε για την συντήρηση του κτιρίου.

 

Μας ξαφνιάζει ευχάριστα ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής. Επιμένει να είναι αντίθετος στα σχέδια του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Συνεχίζει να αντιστέκεται στην απορρόφηση των λιμανιών της Καβάλας από τον ΟΛΘ. Προχθές ετοίμασε επιστολή προς τον Υπουργό, επί της οποίας ζήτησε και πήρε στήριξη από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τελικά ο Δήμος Καβάλας είναι πολύ μόνος σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια. Στόχος της οποίας δεν είναι μόνο τα λιμάνια μας. Βαθύτερος στόχος είναι η προάσπιση των συμφερόντων του τόπου. Ας θυμηθούμε από πού και πως αρχίσαμε.

 

Το Υπουργείο ανακοίνωσε το νέο νομοσχέδιο όπου κυριολεκτικά οι μεγάλοι τρώνε τους μικρούς. Υπήρξε μια πρώτη σπασμωδική αντίδραση. Μετά ένα απαραίτητο διάστημα για την ενημέρωση επί των σχεδίων της Κυβέρνησης. Στο τέλος μια σύσκεψη που έγινε πριν δύο Σάββατα στο Δημαρχείο. Εκεί αντί αυτών που περιμέναμε διαπιστώσαμε ότι το… φαγητό που μας σερβίρουν δεν είναι παρά μια άγευστη σούπα. Κι εξηγούμαστε. Οι τρεις παρόντες βουλευτές σχεδόν συμφώνησαν με το νομοσχέδιο ενώ το Επιμελητήριο πρόταξε την ανάγκη ιδιωτικοποίησης των λιμανιών. Η οποία δεν διαφωνεί να επέλθει δια των … απορροφήσεων και υποβαθμίσεων.

 

Στο τέλος της σύσκεψης είχε μείνει μόνος του ο Δήμος Καβάλας. Οι άλλοι ήταν σύμφωνοι με τα κυβερνητικά σχέδια, είχαν «κλείσει» το θέμα όπως επίσης την σχετική συζήτηση. Κι ενώ όλοι περιμέναμε αυτή η συζήτηση να τελειώσει πριν καν αρχίσει, ο Δήμαρχος αποφάσισε να συνεχίσει την αντίσταση του. Μαζί με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις. Συνεννοείται μάλιστα και με άλλους θιγόμενους Δήμους (Αλεξανδρούπολης-Βόλου κτλ) ώστε η συγκεκριμένη πολιτική να βρει «απέναντι» της μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση. Θα μπορούσε βέβαια ο Σιμιτσής να χειριστεί αλλιώς την όλη υπόθεση. Να επηρεαστεί και να παρασυρθεί από τα λόγια των βουλευτών. Να σιωπήσει και να υποχωρήσει. Βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση το κλίμα των εορτών που μεσολάβησαν και μεσολαβούν.

 

Δεν το έκανε. Ελπίζουμε για λόγους ουσίας και όχι για λόγους εντυπώσεων. Αφού λοιπόν η αντίδραση συνεχίζεται, ας προσκληθούν να συμμετάσχουν σε αυτήν όσοι δεν ήταν παρόντες (κακώς ίσως) στην αρχική σύσκεψη. Τοπικοί φορείς όπως τα άλλα Επιμελητήρια. Εκπρόσωποι της αγοράς, οι άλλοι Δήμοι του Νομού Καβάλας. Κάτι πρέπει εξ αρχής να γίνει. Κάτι που μπορεί να μην περιλαμβάνει τους βουλευτές-εκπροσώπους μας αλλά θα είναι αξιοπρεπές και δυνατό. Απαραίτητο για τα συμφέροντα του Νομού Καβάλας. Δυνατό αφού όπως όλα δείχνουν θα έχει μαζί του τους κατοίκους όλου του Νομού της Καβάλας.

 

Από το ΠΑΣΟΚ- ακούμε- θα προέρχεται ο νέος πρόεδρος του ΟΛΚ. Δεν ξέρουμε αν θα είναι πρόεδρος του ΟΛΚ ή εκπρόσωπος της Καβάλας στο Λιμενικό Σύστημα της Βορείου Ελλάδας (αυτό θα αποφασιστεί στην πορεία), πάντως θα προέρχεται από το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Πρόεδρος σε αυτό το Λιμενικό Σύστημα θα μείνει ο σημερινός πρόεδρος του ΟΛΘ κ. Αγγελούδης. Στενότατος συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Αγγελούδης λοιπόν ζητά οι άμεσοι συνεργάτες του στη διοίκηση του νέου λιμενικού φορέα να έχουν μαζί του καλή πολιτική σχέση. Δηλαδή να προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Ποιος λοιπόν από το τοπικό ΠΑΣΟΚ (κι ότι έχει μείνει από αυτό) θα είναι ο τυχερός; Ή θα είναι ακόμη πιο τυχερός. Θα διοριστεί αρχικά πρόεδρος και δ. σύμβουλος του ΟΛΚ (πριν αυτός απορροφηθεί από την Θεσσαλονίκη), συνέχεια θα ακολουθήσει την πορεία των πραγμάτων. Θα γίνει αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Λιμενικού Συστήματος.

 

Ένας ακόμη λόγος που στην συγκεκριμένη θέση θα βρεθεί στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Καβάλας είναι οι διορισμοί ή ο διορισμός στη διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας. Αφού εκεί θα διοριστούν Νεοδημοκράτες, στο λιμάνι θα πάει το ΠΑΣΟΚ… Έτσι ώστε η μοιρασιά των θέσεων είναι δίκαιη. Όσο για την ΔΗΜΑΡ (που κι αυτή συνεχίζει να στηρίζει την Κυβέρνηση), αυτή θα λάβει άλλες θέσεις. Όχι στην Καβάλα και στην επαρχία γενικότερα.

 

Διαβάστε επίσης