μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αυτό το θέμα ο Άρης Γιαννακίδης το χειρίστηκε με τρόπο άψογο. Μόνος του ήρθε χθες το πρωί στην Καβάλα, πήγε αμέσως στο Διοικητήριο και κάλεσε τον Κώστα Παπακοσμά. Αμέσως μετά τον Γιώργο Γερομάρκο. Ανακοίνωσε τις αποφάσεις του ως προς την θέση του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού. Αντίδραση καμία. Παπακοσμάς και Γερομάρκος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον κ. Γιαννακίδη. Αυτός επαίνεσε την στάση και των δύο σχολιάζοντας: «Μακάρι να ήταν έτσι σε όλους τους Νομούς». Πριν φύγει από την Καβάλα είπε στον Γερομάρκο να κάνει λίγη ώρα υπομονή διότι η επίσημη ανακοίνωση θα γίνονταν το μεσημέρι. Ο Γερομάρκος πανευτυχής δεν έκανε υπομονή. Προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε. Είπε τα νέα στον στενό φιλικό του κύκλο. Το μεσημέρι που υπήρξε όντως η επίσημη ανακοίνωση, άρχισε να δέχεται συγχαρητήρια. Η επίσημη διαδικασία παράδοσης παραλαβής μάλλον την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Δύο χρόνια ήταν ο Κώστας Παπακοσμάς αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού. Τώρα ετοιμάζεται να επιστρέψει σε μια θέση που τον περιμένει, στον Δήμο Καβάλας. Ήταν αντιπεριφερειάρχης του τουρισμού, του πολιτισμού αλλά και της κρίσης. Ήταν επίσης ο πρώτος αντιπεριφερειάρχης σε αυτόν τον τομέα. Παρόλα αυτά έκανε ότι καλύτερο μπορούσε. Δημιούργησε μια αντιπεριφέρεια από την αρχή. Πρόσεξε τον τόπο του. Κράτησε την έδρα της αντιπεριφέρειας στην Καβάλα. Ασχολήθηκε κυρίως με τα τουριστικά, λιγότερο με τα πολιτιστικά (λόγω του ότι είναι πιο ακριβά). Απέφυγε το πάρε-δώσε με όσους ιδιώτες έσπευσαν να του προτείνουν φανταχτερές ιδέες. Επί Παπακοσμά δεν έγιναν ούτε τουριστικά, ούτε πολιτιστικά θαύματα. Αυτά οφείλουμε να τα ξεχάσουμε αφού για λόγους που έχουν σχέση κυρίως με την κρίση ο πήχης είναι αρκετά χαμηλά. Κάπως έτσι πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια. Σημείο στο οποίο ο Κώστας Παπακοσμάς έδωσε μεγάλη σημασία ήταν η προβολή της δουλειάς που γίνονταν. Αν και κάποιοι χαρακτήρισαν την προβολή αυτή αυτοπροβολή, ο Κώστας δεν έκανε λάθος. Με αυτές του τις ενέργειες ανέδειξε τον νέο θεσμό.

 

Ο Γιώργος Γερομάρκος θα ακολουθήσει τον δρόμο του Παπακοσμά. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Κι αν του Παπακοσμά όλα αυτά του ταίριαζαν, ο Γιώργος Γερομάρκος θα είναι άλλου τύπου αντιπεριφερειάρχης. Ο Κώστας είχε ειδική συνεργάτιδα- σύμβουλο. Ο Γιώργος δεν θα έχει αφού την συγκεκριμένη θέση την κατήργησαν πρόσφατοι μνημονιακοί νόμοι. Καλή του επιτυχία. Καλή δουλειά με έμφαση στην τουριστική προβολή αφού ειδικά ο νομός Καβάλας έχει μόνο μια επιλογή. Την τουριστική ανάπτυξη. Απευθυνόμενος ταυτόχρονα στο εσωτερικό της χώρας και στα Βαλκάνια.

 

Με την τοποθέτηση του Γιώργου Γερομάρκου στην θέση του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού αδειάζει μια άλλη θέση. Αυτή του επικεφαλής της Αναπτυξιακής Καβάλας. Γράφαμε προ ημερών τον κίνδυνο που υπάρχει η εταιρία να «φύγει» για την Κομοτηνή. Επόμενος στόχος τώρα είναι ένας. Ο νέος πρόεδρος της ΑΕΝΑΚ (η οποία έχει υπό την ευθύνη της τα λουτρά των Ελευθερών) να είναι Καβαλιώτης περιφερειακός σύμβουλος. Με τα έως τώρα δεδομένα (πριν για την εταιρία εκδηλώσει θερμό ενδιαφέρον η Κομοτηνή) την απόφαση θα την πάρει η ομάδα Γρανά. Ευχόμαστε όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

 

Να μην ξεχάσουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στην οικογένεια Βαβία. Ο γιος Σταύρος είναι από χθες αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα. Σκοπεύει να επισκεφθεί την Καβάλα την ερχόμενη εβδομάδα. Ο πατέρας Γιάννης ήταν δημοτικός σύμβουλος Θάσου, με δραστηριότητα (αντιπολιτευτική) αξιοπρόσεκτη. Η οικογένεια κατάγεται από την Θάσο κι ο γιος όπως πάει θα ξεπεράσει τον πατέρα.

 

Πέρασε ένας περίπου μήνας από την επίσκεψη στην Καβάλα του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου. Αυτή η επίσκεψη προκλήθηκε από τον βουλευτή Γιάννη Πασχαλίδη. Στο ΙΚΑ όμως έτσι κι αλλιώς σκέφτονταν ότι κάτι πρέπει να κάνουν με το κτιριακό πρόβλημα της Καβάλας. Ο κ. Σπυρόπουλος προσπάθησε να οργανώσει με τέτοιο τρόπο την επίσκεψη του ώστε να υπάρξει έστω ένα ελάχιστο και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι όντως, στο τέλος δεν θα γίνει τίποτα. Μπορεί μάλιστα να είμαστε ήδη στο «τέλος» αν και αμφιβάλλουμε αν ποτέ υπήρξε αρχή.

 

Όσα ανακοινώθηκαν τότε δεν προχωρούν. Ούτε επιτροπή, ούτε συγκεκριμένη συζήτηση. Όλα όσα έγιναν (ας πούμε ότι τότε κάτι έγινε) τα… πάτησε το τρένο. Καλό λοιπόν είναι να ξεχάσουμε ότι συνέβη. Να διαγράψουμε τις όποιες ελπίδες δημιουργήθηκαν. Αυτό ισχύει για δύο βασικότατους λόγους. Το ΙΚΑ ζητά λύση αλλά δεν δίνει σχεδόν τίποτα. Οι άλλοι φορείς (δηλαδή ο Δήμος Καβάλας) θέλουν λύση αλλά κι αυτοί το ίδιο. Δεν δίνουν στο ΙΚΑ τίποτα αν δεν υπάρξει αντάλλαγμα. Όταν η συζήτηση αρχίζει με αυτούς τους όρους τότε λογικό είναι να μην οδηγεί πουθενά. Τσάμπα οι ώρες που χάθηκαν εκείνη την ημέρα με ατέλειωτες κουβέντες περί των διαφόρων σεναρίων. Καληνύχτα.

 

Ο Χρήστος Ηλιάδης δεν είναι ακόμη πρόεδρος του ΟΛΚ. Μάλλον θα γίνει (την ερχόμενη εβδομάδα). Όταν όμως την Τετάρτη προσήλθε στην εκδήλωση για το ΒΙΟΠΑ, όλοι άρχισαν να τον αποκαλούν πρόεδρο. Άλλοι χαμηλόφωνα κι άλλοι πολύ δυνατά. Φοβόμαστε ότι στο τέλος θα τον ματιάσουν… Αφήστε βρε παιδιά πρώτα να γίνει πρόεδρος και μετά οι φιλοφρονήσεις και τα καλά λόγια.

 

Η Ελλάδα μία ακόμη φορά έγραψε. Μέρες τώρα η Δ.Ο.Υ. Θάσου ετοιμάζονταν να μετακομίσει στην Καβάλα. «Ακούω ότι έκαναν διαγωνισμό για να βρουν το μεταφορικό γραφείο» είπε την περασμένη Δευτέρα ο Δήμαρχος Θάσου. Η δε Καβάλα, άνω κάτω. Για να υποδεχθεί εκτός από την Θάσο και την Ελευθερούπολη. Δύο όμως μέρες πριν την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Θάσου, η εξέλιξη αυτή αναβλήθηκε για να γίνει τον Μάρτιο. Όσα έγιναν τόσες μέρες με δουλειά, άγχος και αγωνία όλα αποδείχθηκαν αχρείαστα. Αφήστε που πλέον ουδείς πιστεύει ότι αυτό που δεν έγινε τώρα, θα γίνει τον Μάρτιο. Ζούμε στην Ελλάδα κι αυτό ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

 

Κατά τα άλλα το κράτος των …περικοπών δαπανών πληρώνει ενοίκιο για 6 ή 7 γραφεία στην Π.Ε. Καβάλας, για το επιπλέον προσωπικό των Δ.Ο.Υ. που σήμερα θα καταργούνταν. Ευτυχώς δηλαδή που η κατάργηση της Ελευθερούπολης ισχύει ακόμη κι έτσι κάποιοι θα εμφανιστούν στα νέα γραφεία. Ορισμένα όμως θα μείνουν άδεια. Τάχα ως τον προσεχή Μάρτιο….

 

Εκτός από τον Σάββα Εμφιετζή, δηλώσεις του οποίου δημοσιεύονται σε άλλη σελίδα της Πρωϊνής, και ο Χριστόδουλος Μιχαλάκης μίλησε χθες (στο ΑΠΕ) για αυτό το… χρονογράφημα- είδηση του προϊστάμενου της Πρωτοβάθμιας. Ο Δήμος Καβάλας (λέει και ο Χ. Μιχαλάκης) δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα (μάλλον το χρονογράφημα δεν λογίζεται ακόμη ως επίσημο έγγραφο μιας υπηρεσίας προς μία άλλη): Ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Καβάλας Χριστόδουλος Μιχαλάκης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ο δήμος Καβάλας μέχρι σήμερα δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση για το αν πραγματικά υπάρχουν ανάγκες σε μαθητές σχολείων που φοιτούν σε σχολεία του δήμου. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι από την αρχή της σχολικής χρονιά μέσω των Σχολικών Επιτροπών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Καβάλας είχαν ζητήσει από τους διευθυντές να τους ενημερώσουν για τυχόν περιπτώσεις μαθητών που έχουν ανάγκη από κάθε είδους υποστήριξη.«Στον προϋπολογισμό τόσο του 2012 όσο και του 2013», σημειώνει ο κ. Μιχαλάκης, «υπάρχει κωδικός και διαθέσιμη χρηματική πίστωση η οποία μπορεί άμεσα να διατεθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και στήριξης όχι μόνο των μαθητών αλλά και των οικογενειών τους εφόσον διαπιστωθεί τέτοια ανάγκη. Μόλις μας δοθούν τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία θα αναλάβουμε δράση ώστε να δοθεί λύση στο όποιο πρόβλημα υπάρχει και να ανακουφιστούν αυτές οι οικογένειες με απόλυτη διακριτικότητα και εχεμύθεια» λέει ο κ. Μιχελάκης.

«Στο πλαίσιο αυτό ενδεικτικά αναφέρω», συνεχίζει «ότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς μετά από παρέμβαση του διευθυντή του Εσπερινού Γυμνασίου Καβάλας διατίθεται καθημερινά μεσημεριανό φαγητό σε μαθητές του σχολείου που έχουν ανάγκη σίτισης, καθώς πρόκειται για παιδιά οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και οι γονείς τους είναι άνεργοι».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης