μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Σύμφωνα με το πρόσφατο ρεπορτάζ, την ενημέρωση του Γιάννη Τσάρα προς τους τοπικούς φορείς και παράγοντες, η ΒΦΛ συνεχίζει να ψάχνει επενδυτή. Ψάχνει έναν καλό συνέταιρο που θα την στηρίξει στα δύσκολα που βρίσκεται ή έναν αξιόπιστο ιδιώτη που θα την αγοράσει όλη. Θα την αναλάβει προκειμένου να την χρηματοδοτήσει γενναία. Μετά θα μπορεί να ελπίζει σε μακροπρόθεσμο κέρδος. Σιγά την είδηση… Αυτό το σενάριο δεν ισχύει μόνο για την ΒΦΛ. Ισχύει για όλες τις εταιρίες, για όλες τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης. Προβλήματα που συχνά είναι ίδια. Ταμειακή δυσχέρεια, χρέη προς κάθε κατεύθυνση.

 

Στην περίπτωση της ΒΦΛ ο ιδιώτης επενδυτής είναι ζητούμενο καιρό τώρα. Δεν βρέθηκε τις καλές εποχές. Θα βρεθεί τώρα που η εταιρία είναι σε σαφώς δυσκολότερη θέση; Πολύ αμφιβάλλουμε. Εκτιμούμε δε ότι αυτή η ευκαιρία χάθηκε για την ΒΦΛ στη διάρκεια του 2010 και του 2011. Τώρα, που η ανάγκη είναι μεγαλύτερη, τώρα ακόμη κι αυτοί που τότε ενδιαφέρονταν έχουν απομακρυνθεί. Φαίνεται ότι ειδικά σε αυτό το ζήτημα ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έπαιξε (με πολλούς) κι έχασε (απ’ όλους). Θυμόμαστε μάλιστα που το 2010 (ή το 2011) ήταν έτοιμη η συμφωνία αλλά τελευταία στιγμή «χάλασε» επειδή ο αγοραστής ήταν από την Τουρκία…

 

Σήμερα, αρχές του 2013, τις διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να τις κάνει ο ικανός (σε αυτά τα πράγματα) κ. Λαυρεντιάδης. Και είναι φυλακή και προτεραιότητα του είναι άλλα ζητήματα. Δεύτερον, η γενικότερη οικονομική εικόνα της εταιρίας σήμερα είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με τότε. Όποιος παρά ταύτα αποφασίσει να την αγοράσει, θα προσπαθήσει να το κάνει «κοψοχρονιά». Αυτό είναι άδικο για ένα μαγαζί που ήταν και παραμένει «μαγαζί γωνία». Οπότε τι απομένει; Υπομονή, εργασία κι ο Θεός βοηθός. Ο Μάης (αν σήμερα- αύριο ρυθμιστεί εκ νέου το ρυθμισμένο χρέος προς την ΔΕΠΑ) είναι τόσο μακριά που μας επιτρέπεται να ελπίζουμε. Κι ας ελπίζουμε μόνο σε ένα πράγμα. Σε θαύμα.

 

Οι παραγωγοί σουλτανίνας του Παγγαίου έχουν παράπονα από τον ΕΛΓΑ. Άργησε να εκτιμήσει τις ζημιές που προκάλεσε στο προϊόν το περίεργο Καλοκαίρι του 2012. Κι όταν οι εκτιμήσεις έγιναν γνωστές, οδηγούσαν σε μικρές αποζημιώσεις. Προκλήθηκε λοιπόν σύσκεψη στην Γαληψό. Εκεί αν και συγκεκριμένη απόφαση δεν πάρθηκε, δόθηκε άτυπη εντολή στους βουλευτές του Νομού να ψάξουν το θέμα. Κάπως έτσι λίγες μέρες μετά ο Γιάννης Πασχαλίδης βρέθηκε στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα. Δουλειά όμως δεν έκανε επειδή η διοίκηση του οργανισμού είναι καινούργια… Διορίστηκε μόλις προ λίγων ημερών. Ο κ. Πασχαλίδης θα πρέπει να περιμένει, όπως φυσικά και οι παραγωγοί σουλτανίνας.

 

Τις ίδιες όμως ημέρες οι φορείς της Δράμας έκαναν κάτι άλλο, πιο ουσιαστικό. Δικό τους πρόβλημα είναι η παραγωγή πατάτας που μειώθηκε για τον ίδιο λόγο. Εξ αιτίας των παράξενων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στον διπλανό νομό το προηγούμενο Καλοκαίρι. Οι φορείς της Δράμας «σηκώθηκαν» και πήγαν στην Αθήνα. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πίεσαν και κάτι πέτυχαν. Στην περίπτωση τους ο ΕΛΓΑ έδωσε λύση, κι ας έχει νέο διοικητικό συμβούλιο.

 

Η ιστορία των πατατοπαραγωγών της Δράμας είναι ίδια με αυτή των παραγωγών σουλτανίνας Παγγαίου. Εκεί κάτι έγινε, με την σουλτανίνα δεν έγινε τίποτα. Μήπως λοιπόν δεν είναι θέμα νέας διοίκησης του ΕΛΓΑ αλλά θέμα λεπτών χειρισμών των αιρετών; Μήπως δεν κινηθήκαμε σωστά κι έτσι είμαστε μακριά από τον στόχο; Κάτι τέτοιο δείχνουν τα γεγονότα. Κι όσοι αμφιβάλλουν ας δουν τις ανακοινώσεις της Π.Ε. Δράμας, των βουλευτών της Δράμας μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Χθες το απόγευμα ο Τάκης Θεοδοσίου (μέλος της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ, πρώην δημοτικός σύμβουλος- αντιδήμαρχος Καβάλας) μίλησε στην τηλεόραση της Πρωϊνής για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης ύδρευσης. Αφού άσκησε κριτική για τα χρέη και την πορεία της ΔΕΥΑΚ, ρωτήθηκε για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Για τον Στάθη Εριφυλλίδη είπε ότι δεν θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Τόνισε πάντως ότι επειδή άλλος υποψήφιος δεν εμφανίζεται, δεν αποκλείεται τελικά ο Εριφυλλίδης να είναι πάλι υποψήφιος (προερχόμενος από την ΝΔ Καβάλας).

 

Σε ερώτηση για τον Γιώργο Καλαντζή, ο Τάκης Θεοδοσίου είπε με νόημα: «Θα γίνει από δήμαρχος κλητήρας; Κι εν πάση περιπτώσει, αφού με ρωτάτε, εγώ τον βλέπω πιθανό υποψήφιο περιφερειάρχη ΑΜΘ κι όχι υποψήφιο Δήμαρχο Καβάλας». Για τον κ. Σιμιτσή ο Τάκης Θεοδοσίου είπε ότι δεν ξαναβγαίνει δήμαρχος ενώ εντόπισε το πρόβλημα Σιμιτσή και στο ότι ο σημερινός δήμαρχος δεν έχει καθόλου ικανούς συνεργάτες. Η συζήτηση για τα προεκλογικά του Δήμου Καβάλας έκλεισε με την διαπίστωση ότι είναι νωρίς ακόμη για συγκεκριμένες αναφορές σε ονόματα και υποψηφιότητες.

 

Οι τοπικοί φορείς δοκίμασαν να συνεργαστούν στον τομέα της τουριστικής προβολής, με αφορμή την έκθεση της Κωνσταντινούπολης. Απέτυχαν παταγωδώς. Κι όχι μόνο απέτυχαν αλλά της αποτυχίας ακολούθησαν διάφορες γκρίνιες σχετικά με την προβολή της Καβάλας που τάχα ήταν (στη συγκεκριμένη έκθεση) μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή της Θάσου. Το Επιμελητήριο θύμωσε, απευθύνθηκε σε υψηλούς τόνους πους τους μονίμως γκρινιάρηδες εκπροσώπους των ξενοδόχων της Θάσου. Η ιστορία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για καιρό. Προκύπτει δυστυχώς το ίδιο συμπέρασμα. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ούτε καν μεταξύ μας, σε πράγματα που όλοι συμφωνούν ότι είναι αυτονόητα.

 

Θεωρούμε ότι οι Δήμοι Θάσου, Παγγαίου, Νέστου απουσίασαν αδικαιολόγητα από την προσπάθεια κοινής συμμετοχής στην έκθεση της Κωνσταντινούπολης. Οι τρεις Δήμοι αποδείχθηκε ότι είναι μόνο λόγια. Στην κρίσιμη ώρα των πράξεων, αναζητούν δικαιολογίες ώστε να αποχωρίσουν από κάτι επί του οποίου φωναχτά δεσμεύτηκαν. Ακόμη χειρότερα είναι τα συμπεράσματα για τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Θάσου. Αυτοί είναι μόνο για να παίρνουν. Όταν είναι να δώσουν, τότε επιβεβαιώνουν την γνωστή κινηματογραφική φράση «στρίβειν δια του αρραβώνος».

 

Θα πρέπει επιτέλους όλοι να καταλάβουν ότι στο θέμα του τουρισμού (τουριστική προβολή, τουριστική ανάπτυξη) δεν δικαιολογούνται ούτε κουτοπονηριές, ούτε ερασιτεχνισμοί. Τα δε μεγάλα λόγια είναι πάντα το πρώτο μέρος του κόλπου. Λες πολλά. Υπόσχεσαι τα πάντα ώστε στο τέλος να μην κάνεις απολύτως τίποτα. Να μην εμφανιστείς καθόλου σε μια τουριστική έκθεση όπου επιβάλλεται να παρευρίσκεσαι με όλο σου το δυναμικό. Κι όσοι δεν πήγαν στην Πόλη, ετοιμάζουν τώρα αντεπίθεση με αφορμή τις εκθέσεις της Σόφιας- του Βελιγραδίου- του Βουκουρεστίου. Παρόλα αυτά η μη συμμετοχή τους στην έκθεση της Κωνσταντινούπολης δεν μπορεί να ξεχαστεί όσο δυναμική παρουσία κι αν υπάρξει στις επόμενες βαλκανικές εκθέσεις. Στο τέλος τέλος ο Δήμος Καβάλας και το Επιμελητήριο που πήγαν στην Πόλη, θα πάνε και στις υπόλοιπες εκθέσεις της βαλκανικής, δεν είναι τα κορόιδα. Είναι αντίθετα αυτοί που κάνουν καλύτερα απ’ όλους τους άλλους την απαραίτητη δουλειά της τουριστικής προβολής. Για όλο το Νομό Καβάλας.

 

Σήμερα το απόγευμα ο ΑΟΚ υποδέχεται στο στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» τον Ολυμπιακό. Παιχνίδι επιπέδου σούπερ λιγκ. Παιχνίδι που ξυπνά μνήμες. Σε αυτό βοηθά η παρουσία του ποδοσφαιριστή Αμπντούν. Ποδοσφαιριστή του ΑΟΚ, ο οποίος επί αξέχαστης εποχής Γερουλάνου πήγε μέσα σε μια νύχτα στον Ολυμπιακό. Ήταν δεσμευμένος με τον ΑΟΚ, αποδεσμεύτηκε λόγω Γερουλάνου κι έτσι ο Ολυμπιακός που τον απέκτησε δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ στην ομάδα της Καβάλας. Σήμερα ο ΑΟΚ προσπαθεί να συνέλθει από εκείνο το φοβερό Καλοκαίρι του 2011. Από το «χτύπημα» Γερουλάνου και άλλων. Βλέποντας τον Αμπντούν να φορά την φανέλα του Ολυμπιακού, έρχονται κάθε φορά στο μυαλό μας τα ίδια πράγματα. Η ίδια αηδία. Αηδία για τον τρόπο που πολιτικά κέντρα διέλυσαν τότε μια ισχυρή επαρχιακή ομάδα. Την έστειλαν στην Δ’ Εθνική. Όταν προ λίγων μηνών είχαν την ευκαιρία να επανορθώσουν, την «ανέβασαν» στην Β’ Εθνική κι όχι στην κατηγορία από την οποία αυθαίρετα την απέκλεισαν.

 

Για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο όλα αυτά δεν έχουν παρά ελάχιστη σημασία. Για όλους εμάς όμως παραμένουν σπουδαία. Σοβαρά στοιχεία μιας προκλητικής αδικίας, που μόνο στην Ελλάδα έγινε και μπορεί να ξαναγίνει.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης