• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Υποδεχόμαστε σήμερα τον τρίτο και τελευταίο μήνα του φετινού Χειμώνα. Τον Φεβρουάριο.Λεγόμενο και κουτσοφλέβαρο. Φθάσαμε στο σημείο να μετράμε μία μία τις μέρες του μιας κι ο φετινός είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με τους προηγούμενους. Κρύος , τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Μας έμειναν λοιπόν 28 μέρες ως την Άνοιξη. Που θα πάει, θα περάσουν κι αυτές (μέχρι να φτιάξει ο καιρός).

 

Ο χρόνος «τρέχει» με απίστευτη ταχύτητα. Σε μας ορισμένα πράγματα μοιάζουν ατέλειωτα λόγω της κρίσης. «Φάγαμε» ήδη τον πρώτο μήνα του νέου έτους και συνεχίζουμε… Είναι βέβαιο ότι και τον Φεβρουάριο θα παρακολουθήσουμε εκδηλώσεις κοπής βασιλόπιτας, εκδηλώσεις συλλόγων και φορέων από αυτές που αυτό το διάστημα συνηθίζονται. Το έχουμε (και) αυτό το… προσόν. Κρατάμε τις εορταστικές συνήθειες πολύ καιρό μετά τις γιορτές. Κι ενώ είμαστε στον Φεβρουάριο, αύριο και μεθαύριο υπάρχουν ένα σωρό εκδηλώσεις για το κόψιμο της βασιλόπιτας… Γελάμε, μουρμουρίζουμε αλλά όλες τις παρακολουθούμε λες και είναι οι πρώτες μέρες του νέου έτους. Κι ας μην είναι.

 

(Εξίσου αστείο είναι και το ότι σε αυτές τις εκδηλώσεις υπάρχει συνεχής ανταλλαγή ευχών- του τύπου «χρόνια πολλά» «καλή χρονιά»- λες και δεν είναι αρχές Φλεβάρη αλλά αρχές Γενάρη).

 

Στην διάρκεια του προηγούμενου μήνα έγιναν πολλά. Κάποια όμως –αν και τα περιμέναμε- δεν έγιναν. Εξηγούμαστε. Τον Γενάρη υποτίθεται ότι θα απασχολούσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η υπόθεση των Λουτρών των Ελευθερών. Παρά τις εξαγγελίες, τους πανηγυρισμούς, τα μεγάλα και σίγουρα λόγια αυτό δεν έγινε. Η εκκρεμότητα συνεχίζεται, πλέον η επένδυση όχι μόνο αργεί αλλά κινδυνεύει κιόλας. Τον Γενάρη ενώ έπρεπε, δεν υπήρξαν νεότερα περί της Περιμετρικής οδού. Που να βρίσκεται αλήθεια αυτή η ιστορία; Κάπου σε κάποια υπηρεσία. Μάλλον σε κάποιο συρτάρι. Ξεχασμένη απ’ όλους.

 

Κατά τον Άρη Γιαννακίδη εντός του Γενάρη θα έπρεπε να υπάρξει εγκριτική απόφαση περί του σχεδίου του Περιγιαλίου. Ούτε αυτό έγινε. Οι νέες υποσχέσεις του Περιφερειάρχη είχαν την τύχη των προηγούμενων. Δεν επιβεβαιώθηκαν. Έμειναν υποσχέσεις. Φοβόμαστε μάλιστα ότι στην Κομοτηνή το σχέδιο του Περιγιαλίου δεν πήγε προσωρινά, για έναν τελευταίο έλεγχο. Πήγε εκεί για να μείνει μόνιμα!

 

Υπάρχουν κι άλλες ίδιες περιπτώσεις, τοπικά ζητήματα που ενώ έπρεπε δεν είχαν καμία εξέλιξη τον Γενάρη. Το 12%, που τα δελτία τύπου των βουλευτών το… έλυσαν προ πολλού. Η Κυβέρνηση όχι ακόμη. Το δε ραντεβού με τον Στουρνάρα μετατέθηκε για την Τρίτη. Την ερχόμενη Τρίτη κι όχι την Μεγάλη Τρίτη, του μακρινού φέτος Πάσχα. Τελικά, ο καιρός περνά και τα προβλήματα του τόπου δεν αντιμετωπίζονται. Δεν λύνονται. Βολευόμαστε αντίθετα με τις γνωστές ασημαντότητες τύπου «ποια είναι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΚ;» κτλ.

 

Τέτοια ζητήματα «γεμίζουν» (ή το προσπαθούν έστω) την καθημερινότητα μας. Επί της ουσίας απολύτως τίποτα. Καταλαβαίνουμε, είναι κι αυτή μια άμυνα ελλείψει ουσιαστικότερων γεγονότων. Τα έχουμε αυτά τα καθημερινά για να περνάμε την ώρα μας αφού όλα τα άλλα (τα σπουδαία) είναι μονίμως «παγωμένα». Συγνώμη αλλά με αυτόν τον τρόπο αυτοί που μας εκπροσωπούν, αυτοί που μας διοικούν δεν είναι χρήσιμοι. Αναλώνονται στα συνηθισμένα, στα λόγια και στις εντυπώσεις ενώ ο χρόνος περνά. Αυτούς ποσώς τους ενδιαφέρει. Εμείς- όταν δεν μας παρασύρουν οι μονόλογοι τους- αντίθετα είμαστε σαφώς πιο ανήσυχοι. Το κυριότερο; Ποιο απαιτητικοί.

 

Κανονικά στην αρχή του κάθε μήνα έπρεπε να υπάρχει στην Καβάλα και την κάθε Καβάλα μια ειδική διαδικασία απολογίας. Ένα άτυπο λαϊκό δικαστήριο. Με «κατηγορούμενους» αυτούς που ενώ υποσχέθηκαν πολλά, στο τέλος δεν έκαναν τίποτα. Αυτοί όμως καταφέρνουν και ξεγλιστρούν έξυπνα. Καταφέρνουν κι αλλάζουν την ατζέντα ώστε να ξεχάσουμε τα παλιά, να απορροφηθούμε στα νέα. Το κόλπο μπορεί να αποδίδει. Ο Νομός Καβάλας όμως χάνει. Χάνει όλα όσα έπρεπε εντός του μήνα να εξασφαλίσει…

 

Αρκεί να κάνουμε κάτι απλό. Ας μπούμε στην ιστοσελίδα ενός πολιτικού ή αυτοδιοικητικού παράγοντα του Ν. Καβάλας. Σε αυτήν υπάρχουν όλες οι πρόσφατες και παλαιότερες ανακοινώσεις του. Ας τις διαβάσουμε ανάποδα. Από πίσω προς τα εμπρός. Εκεί θα βρούμε την πάσα αλήθεια. Εξαγγελίες που πράξη δεν έγιναν ποτέ. Ανακοινώσεις γεγονότων, που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Υποσχέσεις εντελώς «κούφιες». Αυτός είναι ο σωστός απολογισμός του Γενάρη που χθες τέλειωσε. Όλα τα δελτία τύπου της τοπικής εξουσίας και των εκπροσώπων της, που όμως αναφέρονται σε πράγματα που δεν έγιναν ποτέ!

 

Σήμερα 1η Φεβρουαρίου έρχεται στον Ν. Καβάλας ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Ως επικεφαλής κόμματος (κινήματος το λέει ο ίδιος) μας επισκέπτεται πρώτη φορά, τόσο πολύ. Το κίνημα άλλωστε μόλις τώρα συμπληρώνει ένα χρόνο ζωής. Προέρχεται από την γνωστή εσωτερική κρίση, διακρίνεται από έναν δυναμισμό και μια συνεχή καταγγελία του Μνημονίου. Τώρα μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ τα «μαλακώνει» ελαφρώς, το Μνημόνιο φανατικά το καταγγέλλει μόνο ο Καμμένος (και η Χ. Αυγή).

 

Τον Πάνο Καμμένο θα συνοδεύουν στην Καβάλα πολλοί βουλευτές του ίδιου κόμματος. Μεταξύ αυτών και η Έλενα Κουντουρά. Θα έρθει- λένε οι ίδιες πληροφορίες- κι ο Τέρενς Κουίκ, γνωστός δημοσιογράφος που αν τον δεις να μιλά στη Βουλή νομίζεις (με τον «αέρα» και την άνεση που έχει) ότι είναι εκεί δεκαετίες!

 

Λόγω της απεργίας των πληρωμάτων των φέρι μποτ ο κ. Καμμένος θα πάει στη Θάσο (όπως υποσχέθηκε) με καΐκι. Χωρητικότητα αυτού 12 άτομα. Το καΐκι είναι υποχρεωτική λύση (συνηθισμένη κατά τα άλλα) σε περιπτώσεις όπως η χθεσινή και η σημερινή ναυτική απεργία. Η είδηση όμως δεν είναι αυτή. Είδηση είναι ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Καβάλας απέκτησαν πάλι γραφεία. Στην ίδια πολυκατοικία που βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του Νίκου Παναγιωτόπουλου! Τα προηγούμενα που έκλεισαν λόγω οικονομικών προβλημάτων, βρίσκονταν σε πολυκατοικία πλησίον της πλατείας Καπνεργάτη.

 

Διαβάζουμε συχνά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης κ. Καράογλου. Καθημερινή πλούσια δραστηριότητα, τώρα τελευταία συσκέψεις επί συσκέψεων. Επαναλαμβάνουμε το απλό ερώτημα μας: Πότε θα επισκεφθεί ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης έναν Νομό (τον δικό μας) που ανήκει στην Μακεδονία; Το έχει στο πρόγραμμα ή να αναζητήσουμε επίσκεψη από άλλον Υπουργό;

 

Οπαδός του Ολυμπιακού που διαμένει στην Καβάλα, πήγε την Τετάρτη το απόγευμα στο γήπεδο. Δεν μπόρεσε όμως να μπει σε αυτό και να δει την αγαπημένη του ομάδα. Κατά την είσοδο του από τη θύρα 10 του έγινε σωματικός έλεγχος. Βρέθηκε πάνω του ένα μαχαίρι. Συνελήφθη, χθες οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα κι από εκεί στο αυτόφωρο. Απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι το μαχαίρι ξεχάστηκε στη τσέπη του από την δουλειά. Δούλευε – είπε- στις πατάτες και το χρησιμοποιούσε για να ανοίγει τα τσουβάλια… Η υπόθεση θα εκδικαστεί στο αυτόφωρο μετά από λίγες μέρες αφού ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε μικρή αναβολή.

 

Ο Μηνάς Τάτσης εκπροσωπεί τον ΟΛΚ στην συνεδρίαση της ΕΛΙΜΕ χθες και σήμερα στην Αθήνα. Στο περιθώριο αυτής της διαδικασίας συζητήθηκε πολύ το νέο νομοσχέδιο των «συγχωνεύσεων» των λιμένων της χώρας. Όσο για τον διορισμό νέας διοίκησης του ΟΛΚ (ή μάλλον νέου προέδρου), συγκεκριμένα νέα δεν υπάρχουν. Κι αυτή η ιστορία είναι «παγωμένη».

 

Από την ιστοσελίδα της Χρυσούπολης Therevolution. Gr αντιγράφουμε μόλις χθεσινό σχόλιο: «Νευρικότητα προκάλεσε στην Δημοτική Αρχή Νέστου η ανακοίνωση της Οικολογικής Κίνησης για τον καθαρισμό της περιοχής του ποταμού Νέστου.

Όπως κατήγγειλε ο Δημοτικός Σύμβουλος Νέστου και πολύ κάλος γνώστης της περιοχής, κ. Παπαθεοδώρου Κώστας, εδώ και 7 χρόνια δεν έχει εμφανιστεί κανένα συνεργείο καθαριότητας, κάτι που δείχνει την εγκατάλειψη του ποταμού, από την σημερινή Δημοτική Αρχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλη αυτή η βιασύνη για τον γρήγορο καθαρισμό του ποταμού έγινε για να μην γίνει ρεζίλι ο Δήμος μας στις κάμερες που θα έρθουν να καλύψουν το γεγονός την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου.Πάντως εμείς προτείνουμε στην Οικολογική Κίνηση Νέστου να ασχοληθεί και με άλλες δράσεις, οι οποίες βρίσκονται εκτός καταστατικών σκοπών, όπως είναι για παράδειγμα τα αδέσποτα και οι λακκούβες μέσα στην πόλη της Χρυσούπολης. Τι λέτε; Μπορεί επιτέλους να έχουμε από την Δημοτική Αρχή μια άμεση λύση και για αυτά τα καθημερινά προβλήματα».

 

Για το τέλος μια διαφορετική είδηση από τον Δήμο της Πάτρας: Μειώνει κατά μέσο όρο 20% στους επαγγελματίες της πόλης τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, αλλά (τραπεζοκαθίσματα κ.α.) και από περίπτερα, προκειμένου να βοηθηθούν οι επαγγελματίες να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις της εποχής. Ωστόσο, βάζει στο στόχαστρό του δύο ΔΕΚΟ, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, και τις εντάσσει σε αυτούς που πρέπει να πληρώσουν τέλη.Ο λόγος για το Δήμο Πατρέων, τον πρώτο ίσως δήμο της χώρας, που καλεί τις δύο ΔΕΚΟ να πληρώσουν τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων και πεζοδρομίων από κολώνες -πλην αμιγώς ηλεκτροφωτισμού-, καφάο, μετασχηματιστές, τηλεφωνικούς θαλάμους και διέλευση υπογείων γραμμών και δικτύων από δημοτικούς χώρους.«Δημιουργείται ένα νέο έσοδο για το δήμο προερχόμενο όχι από τους πολίτες και τους επαγγελματίες που δεν έχουν, αλλά από εταιρείες, επιχειρήσεις και οργανισμούς που έχουν, που εισπράττουν από τους δημότες και πρέπει να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Προχωρήσαμε σε αυτό το σχεδιασμό αντιλαμβανόμενοι ότι δεν είναι δυνατόν να εξαντλούνται οι δημότες και να καλούνται να πληρώνουν συνεχώς νέα χαράτσια, αλλά πρέπει τα βάρη να μοιραστούν και να αναλάβουν όλοι οι χρήστες στο μερίδιο που τους αναλογεί», δήλωσε σχετικό ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πατρέων Παναγιώτης Βαφέας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης