μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε αναλυτικά με το προχθεσινό ραντεβού με τον Υπουργό Οικονομικών, μπας και καταλάβουμε τι έγινε αλλά και το που οφείλεται η παταγώδης αποτυχία όλων των βουλευτών της Καβάλας κι ενός της Δράμας. Διαπίστωση μας είναι ότι άπαντες προσήλθαν στην συνάντηση σίγουροι για την επιτυχία. Κι όταν το πράγμα «στράβωσε», τότε δεν είχαν τι να πουν και τι να απαντήσουν. Μουδιασμένοι παρέμειναν όλη την ημέρα χθες. Ως που υπεγράφη η απόφαση για τα πετρέλαια κι ας πούμε ότι έτσι η κατάσταση ελαφρώς εκτονώθηκε.

 

Ως προς την συνάντηση της Τρίτης φαίνεται να έγιναν πολλά και διάφορα λάθη. Το πιο μεγάλο και το πιο σίγουρο είναι αυτό της υπεραισιοδοξίας. Κι όσοι δεν ήταν υπεραισιόδοξοι, προσπαθούσαν να το κρύψουν μη τυχόν και κατηγορηθούν ότι βρίσκονται εκτός κλίματος. Ακριβώς επειδή ήταν απολύτως σίγουροι, για αυτό και πήγαν μόνοι τους. Ίσως κι απροετοίμαστοι. Αλλά ας δούμε τι είχε προηγηθεί.

 

Δύο φορές το δεύτερο 6μηνο του 2012 ο Γιώργος Καλαντζής εκδίδει πανηγυρικά δελτία τύπου για τις προσωπικές του ενέργειες. Είναι φανερό ότι δημιουργεί μια γενικότερη αισιοδοξία. Είναι εξίσου φανερό ότι προσπαθεί να πάρει πάνω του την υπόθεση του 12% πιστεύοντας ότι στο τέλος μόνος του θα τα καταφέρει. Πρόσφατο είναι το δεύτερο δελτίο του ιδίου. Περίπου πριν τις γιορτές. Γράφει ότι συνάντησε τον Υπουργό Στουρνάρα κι ότι αυτός είναι σύμφωνος το θέμα να εξεταστεί. Πάλι όμως πανηγυρίζει πρόωρα και μόνος.

 

Διαπιστώνοντας οι άλλοι βουλευτές ότι κάτι καλό πάει να γίνει, εμπιστεύονται την προσπάθεια Καλαντζή. Είτε την ενισχύουν, είτε δρουν ανεξάρτητα, είτε επιδιώκουν να «κωλύσουν» σε αυτή. Αμέσως μετά τις γιορτές – κι ενώ η αισιοδοξία συνεχίζεται- τα πράγματα αλλάζουν. Ενώνονται οι βουλευτές των δύο Νομών αναγνωρίζοντας ότι ο Γιώργος Καλαντζής έχει προβάδισμα. Τον εξουσιοδοτούν να χειριστεί το θέμα όπως αυτός εκτιμά αρκεί να τους προσκαλέσει στο τελικό πανηγυρικό ραντεβού. Όπως και γίνεται.

 

Κάπου εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε δύο πράγματα. Πριν ο Καλαντζής πάει στον Στουρνάρα, επισκέπτεται τον Υπουργό Εργασίας. Από τον οποίο ζητά έμπρακτη στήριξη. Ποτέ δεν μάθαμε αν την πήρε. Δεύτερον, ο Υφυπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος που αυτό το διάστημα παρακολουθεί το θέμα, φέρεται να δηλώνει σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μαθαίνει την συνάντηση της Τρίτης από τις εφημερίδες της Καβάλας. Παρόλα αυτά προσέρχεται (απρόσκλητος;) ελπίζοντας κι αυτός ότι όλα θα πάνε καλά.

 

Φθάνουμε λοιπόν στο απόγευμα της Τρίτης 5 Φεβρουαρίου. Με τον Υπουργό συναντώνται οι βουλευτές της ΝΔ στην Καβάλα και την Δράμα. Άρα «οικογενειακή» η ατμόσφαιρα. Ο … άτακτος βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ειδοποιείται καθόλου. Όλοι προσέρχονται έτοιμοι να ακούσουν καλά νέα. Τότε ακριβώς σπάει ο διάολος το ποδάρι του… Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Τώρα κανείς δεν έχει τα μούτρα να πει τα νέα στην Καβάλα. Κάπως έτσι προσπαθούμε την Τρίτη το απόγευμα να μάθουμε τι έγινε αλλά δεν μπορούμε. Κανείς δεν μιλά.

 

Ο Γιώργος Καλαντζής μάλιστα συνεχίζει ακόμη και σήμερα να σιωπά. Υποσχόμενος να τα πει όλα την Δευτέρα, σε συνέντευξη τύπου. Να πει τι; Τι έφταιξε; Να κάνει την απαραίτητη αυτοκριτική; Να αποκαλύψει σημαντικές λεπτομέρειες; Να κατηγορήσει τον Υπουργό ή (που θα είναι και το χρησιμότερο) να ορίσει τις επόμενες κινήσεις; Δεν έχουμε παρά να κάνουμε υπομονή. Όσο όμως ο Καλαντζής σιωπά, άλλοι μιλούν. Λένε ενδιαφέροντα πράγματα.

 

Ο Τσατσούλης διαμαρτύρεται που το Επιμελητήριο ήταν εντελώς έξω από την όλη υπόθεση. Κι έχει δίκιο. Γιατί αλήθεια ο κ. Καλαντζής που κάποτε περηφανεύονταν για την συνεργασία του με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου αφήνει εκτός τον κ. Τσατσούλη; Ο οποίος εξειδικεύει την κριτική του, αμφιβάλλοντας ακόμη και για τους χειρισμούς (ενώπιον του Υπουργού) των βουλευτών. Πάλι έχει δίκιο αφού το αποτέλεσμα της συνάντησης είναι τόσο κακό που μας βάζει σε πολλές σκέψεις.

 

Ο Ντίνος Κλειτσιώτης λέει με ευγενικό τρόπο ότι προοπτική για το 12% μέσω του ΕΣΠΑ και του ΟΑΕΔ δεν υπάρχει. Ουσιαστικά εξουδετερώνει την εναλλακτική πρόταση Στουρνάρα, αυτή την … παρηγοριά που ο Υπουργός διατύπωσε στην συνάντηση της Τρίτης. Όσο για τον Αρχέλαο Γρανά, παραπονείται κι αυτός που έμεινε εκτός πρωτοβουλίας. Βέβαια, όλοι όσοι τώρα διαμαρτύρονται είχαν την δυνατότητα να παρέμβουν. Ήξεραν τι ετοιμάζονταν. Δεν έσπευσαν να εμπλακούν φοβούμενοι ίσως την αρνητική εξέλιξη. Έτσι κάνουν τώρα κριτική εκ του ασφαλούς. Μπορούσαν σίγουρα την κρίσιμη στιγμή, λίγο πριν την συνάντηση, να διορθώσουν κάποια πράγματα. Έστω την διαδικασία.

 

Έγινε αρκετός ντόρος χθες στην πόλη μας σχετικά με το παραπάνω θέμα. Γρήγορα όμως κι αυτό θα ξεχαστεί. Αυτό το διάστημα άπαντες έχουμε συνηθίσει στις αδικίες, στις περικοπές, στα διάφορα «όχι». Ένα ακόμη (και μάλιστα για το 12% που πληρώνεται αραιά και που) δεν θα σκοτώσει τους ήδη σκοτωμένους. Σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε σημασία έχει να διεκδικείς. Να τα παλεύεις. Αρκεί να κάνεις σωστά την προσπάθεια σου. Στην προκειμένη περίπτωση έγιναν τόσα λάθη ουσίας και διαδικασίας που απορούμε πως κάποιοι ήλπιζαν σε θετική απάντηση Στουρνάρα (εν μέσω τόσο μεγάλης κρίσης και λιτότητας). Η ίδια η ζωή άλλωστε έδειξε ότι αυτός ο Υπουργός των Οικονομικών δεν δίνει. Μόνο παίρνει.

 

Η συνάντηση της Τρίτης ήταν μια μεγάλη ευκαιρία. Η οποία χάθηκε. Όχι μόνο για το 12%. Για πολλά ακόμη τοπικά θέματα. Οι βουλευτές φαίνεται «ζαλίστηκαν» από το απρόσμενο «όχι» που άκουσαν κι έτσι δεν πρόβαλλαν όσο έπρεπε τα άλλα (εξίσου σοβαρά) ζητήματα του τόπου. Μάλλον τους ήταν αρκετό να τα αναφέρουν μόνο. Έτσι, χάρη της συζήτησης. Μετά έφυγαν, κάθε ένας πήγε στη δουλειά του. Δεν τους είδαμε εκείνη την στιγμή που έβγαιναν από το γραφείο του Στουρνάρα. Καταλαβαίνουμε όμως ότι η αποχώρηση τους ήταν αυτό ακριβώς που εννοεί η λαϊκή ρήση «με την ουρά στα σκέλια».

 

Γέμισαν αφίσες του ΚΚΕ οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης. Αφίσες που προβάλλουν το συνέδριο του κόμματος που θα γίνει τον Απρίλιο. Περιττές ενέργειες που πρώτον είναι πρόωρες, δεύτερον υπερβολικές, τρίτον ξεπερασμένες. Στην εποχή του διαδικτύου και του facebook, να επιμένεις να κάνεις αφισοκόλληση (εκτεταμένη μάλιστα) μοιάζει με εκείνη την ώρα που κάθεσαι σπίτι κι ανοίγεις το οικογενειακό άλμπουμ για να δεις φωτογραφίες από παρελθόν.

 

Είπε κι η ΝΟΔΕ Καβάλας να κάνει εκδήλωση και να κόψει πίτα. Ο καλεσμένος της Μάκης Βορίδης δεν μπορεί άλλη ημερομηνία, εκτός από την πρώτη μέρα της Άνοιξης. Την Παρασκευή 1 Μαρτίου. Μα κόβεται βασιλόπιτα όταν θα μπαίνει η Άνοιξη; Αυτόν τον γρίφο η ΝΟΔΕ έχει χρόνο μπροστά της να τον λύσει.

 

Η Δημοτική Αστυνομία πρέπει να καταλάβει την διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην αυστηρότητα και την αποτελεσματικότητα. Αυτό τον καιρό οι κλήσεις «πέφτουν» βροχή. Κυρίως για παράνομες σταθμεύσεις. Τα κυκλοφοριακά όμως προβλήματα συνεχίζονται. Χθες το μεσημέρι για παράδειγμα, η κάθοδος της Αβέρωφ (από Κασσάνδρου και Δαμιανού) ήταν κλειστή. Ταξί είχαν παρκάρει πάνω στη νησίδα, κλείνοντας ένα μεγάλο μέρος του δρόμου. Για να βγεις στην Βενιζέλου περίμενες έως και 15 λεπτά.

 

Γράψαμε τις προάλλες ότι ο Δήμος Πάτρας επέβαλλε δημοτικά τέλη στις ΔΕΚΟ. Καλούσαμε τον Δήμο Καβάλας να πράξει το ίδιο προς εξασφάλιση εσόδων. Κι ο Δήμαρχος θύμωσε. Θύμωσε επειδή αυτό το μέτρο ισχύει στην πόλη μας από την εποχή του Αθανασιάδη. Συμφωνούμε λοιπόν, ο Δήμος Καβάλας σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ πιο μπροστά από τον Δήμο της Πάτρας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης