• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης επισκέφθηκε την Καβάλα χθες. Ήταν η πρώτη του ουσιαστική επίσκεψη και περιοδεία από τότε που εξελέγη, ολοκληρώθηκε με συνέντευξη τύπου το μεσημέρι στο πάντα όμορφο Στέκι της Νέας Πόλης. Κοντά του βρίσκονταν ο γνωστός μας από προηγούμενες επισκέψεις στην Καβάλα Βαγγέλης Αποστόλου. Βουλευτής κι αυτός. Εκλέγεται στην Εύβοια. Αρμόδιος στο κόμμα για την αγροτική πολιτική. Τούτο το γεγονός είναι σημαντικό κι ας μη του φαίνεται. Πρώτη φορά δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθαν μαζί στην πόλη, περιόδευσαν εκεί όπου υπάρχουν τοπικά προβλήματα.

 

Η συνέντευξη τύπου άρχισε ως μια συνηθισμένη και εύκολη διαδικασία. Η εισαγωγική τοποθέτηση του Κώστα Μορφίδη έκανε τα πράγματα ακόμη πιο απλά. Πρώτος μίλησε ο Βαγγέλης Αποστόλου. Παρουσίασε τις γνωστές απόψεις του κόμματος. Έδωσε έμφαση στον πρωτογενή τομέα. Μετά ακολούθησαν τα ακόμη πιο επίκαιρα πολιτικά λόγια και σχόλια του Χρήστου Καραγιαννίδη. Στο τέλος ήρθε η ώρα των ερωτήσεων.

 

Η πρώτη ερώτηση ήταν αρκετά σύντομη, αναμενόμενη αλλά και δύσκολη ως προς την απάντηση της. «Κι αν έρθετε πρώτο κόμμα – αλλά δεν έχετε αυτοδυναμία- με ποιόν θα κάνετε κυβέρνηση;» ρώτησε ο δημοσιογράφος. Κι αμέσως συμπλήρωσε « το ΚΚΕ δεν θέλει συνεργασία μαζί σας ενώ με την ΔΗΜΑΡ είστε κάθε μέρα στην κόντρα». Σιωπή. Μικρή αλλά και χαρακτηριστική σιωπή μέχρι να αρχίσει η απάντηση. Επέλεξε να μιλήσει πρώτος ο Βαγγέλης Αποστόλου. Τι είπε; Είπε το σύνηθες. Δηλαδή ας γίνουν εκλογές, ας έρθουμε πρώτο κόμμα και μετά βλέπουμε. Ο δε Χρήστος Καραγιαννίδης αρνήθηκε να συνεχίσει, «με κάλυψες» ψιθύρισε στον συνάδελφο του.

 

Αυτός ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ προς τις επόμενες εκλογές (και την πολύ πιθανή εκλογική νίκη) δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Κι οι πολίτες που έχουν πια μια σχετική εμπειρία, ρωτούν τώρα όσα είναι πιθανό να ανακύψουν μετά. Επί της συγκεκριμένης ερώτησης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απάντηση. Έχει κάτι άλλο. Αρκετό χρόνο ώστε να μελετήσει το θέμα.Να μάθει να απαντά καλύτερα κάθε φορά που τίθεται θέμα μιας αριστερής διακυβέρνησης του τόπου. Που όπως φαίνεται λόγω εκλογικού αποτελέσματος θα πρέπει να είναι «συμμαχική».

 

Όταν το πρωί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στα τρακτέρ και στους αγρότες της Χρυσούπολης δεν είδαν πολύ κόσμο να τους περιμένει. Σύμπτωση; Ίσως. Μπορεί κακός προγραμματισμός. Αντίθετα οι συνδικαλιστές της ΒΦΛ τους περίμεναν πως και πως. Επιτέλους κάποιο κόμμα τους θυμήθηκε κι έσπευσε να τους ακούσει. Αυτό είναι σαφώς προτιμότερο από το άλλο. Να περιμένουν για ώρα στο πεζοδρόμιο της οδού Ιπποκράτους τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο….

 

Το χθεσινό συλλαλητήριο των λαϊκών επιτροπών έγινε κανονικά παρά το ψιλόβροχο. Δεν ήταν ούτε μαζικό, ούτε φυσικά πανκαβαλιώτικο. Ήταν μια συνηθισμένη σύναξη λίγων ανθρώπων που επιμένουν να υποστηρίζουν μια άλλη πολιτική. Σοσιαλιστική. Αλήθεια όλοι αυτοί του τοπικού ΚΚΕ θα βρίσκονται την Παρασκευή στο συλλαλητήριο του Δημοτικού Κήπου; Φοβόμαστε πως όχι. Αφού λοιπόν αυτοί ακολουθούν συγκεκριμένη μοναχική πορεία τόσο στα πολιτικά όσο και στα τοπικά, ποιος ο λόγος να ασκούν κριτική σε κάτι που δεν τους αφορά;

 

Γιατί κι αν ακόμη πραγματοποιούνταν στην Καβάλα το συλλαλητήριο όπως ακριβώς αρχικά σχεδιάζονταν, πάλι το ΚΚΕ θα απουσίασε. Για χίλιους δυο λόγους. Οι οποίοι ποτέ δεν μπορούν να ξεχωρίσουν κάτι ιδεολογικό από κάτι άλλο που είναι πρωτίστως Καβαλιώτικο.

 

Οι αγρότες του Νέστου πήγαν χθες το πρωί στο Δημαρχείο της Χρυσούπολης. Ενημέρωσαν τον Δήμαρχο για το συλλαλητήριο της Παρασκευής. Κι αυτός φυσικά και απάντησε θετικά. Τους υποσχέθηκε ότι στην πομπή των αυτοκινήτων και των τρακτέρ που θα ξεκινήσουν από την Χρυσούπολη προς Καβάλα, θα είναι πρώτος. Πρώτος και καλύτερος. Χάρηκαν οι αγρότες από την συμπαράσταση του κ. Μιχαηλίδη. Έσπευσαν να μεταφέρουν τα νέα στην Καβάλα. Ο δήμαρχος της οποίας ακολουθεί άλλη τακτική. Της αναβολής.

 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής ο Γιώργος Καλαντζής αναφέρθηκε στους «άχρηστους» που από το 2010 έως σήμερα δεν έκαναν τίποτα για το 12%. Δεν εννοούσε τους πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Άλλον εννοούσε. Που όμως δεν κατονόμασε. Κάποιον που όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός, κάνει και κριτική ….

 

Ας δούμε τώρα την επερώτηση που ο κ. Καλαντζής κατέθεσε στη Βουλή για το 12%. Αν δουλέψει την ιστορία αυτή σωστά, τότε μπορεί κάτι να βγει. Αν το αφήσει στη τύχη του το ερώτημα, τότε ο Στουρνάρας (ή ο υφυπουργός εκπρόσωπος του) ούτε που θα εμφανιστει στη Βουλή. Φοβόμαστε τα χειρότερα (εδώ που έφθασαν τα πράγματα). Για αυτό και το ρίσκο της συγκεκριμένης επερώτησης πρέπει να βγει. Όσο για τον Χατζηδάκη που είπε ότι δεν ξέρει τίποτα σχετικά με επιδότηση εργασίας μέσω του ΕΣΠΑ, ο άνθρωπος ήταν απόλυτα ειλικρινής. Άλλος ήταν ο ψεύτης…

 

Αρχές Μαρτίου θα αρχίσουν οι κρίσεις των αξιωματικών της ελληνικής αστυνομίας. Για την Διεύθυνση της Καβάλας θέμα αλλαγής διευθυντή δεν υπάρχει. Αντίθετα είναι πιθανή μετάθεση του μοναδικού υποδιευθυντή. Υπάρχει σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο κ. Γκράνας μετακινείται στην Ξάνθη. Όπου υπό προϋποθέσεις μπορεί και να αναλάβει διευθυντής. «Δεν αφήνουμε τον Γκράνα να φύγει από την Καβάλα» λένε οι συνάδελφοι του στο κτίριο της οδού Ομονοίας.

 

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Καβάλας ήταν την Κυριακή στην Κοζάνη, στο 2ο προσυνέδριο του κόμματος. Ένας εξ αυτών μάλιστα (ο Κώστας Τζιδημόπουλος) ήταν εκ των ομιλητών στην διαδικασία της δυτικής Μακεδονίας.

 

Ένα μήνα δουλειάς, παραγωγής λιπάσματος, έχασε η ΒΦΛ. Αν αλήθεια η σύσκεψη της Δευτέρας γινόταν στην ώρα της τότε η ίδια λύση στο πρόβλημα θα δίνονταν σε καταλληλότερο χρόνο. Όμως είπαμε, η Αθήνα ποτέ δεν δίνει την σημασία που πρέπει στα προβλήματα της επαρχίας. Τα αφήνει να φθάσουν στο αμήν και μετά κάνει αυτό που έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή. Δε φτάνει που αργούν, στο τέλος περηφανεύονται κι από πάνω επειδή τάχα ήταν αποτελεσματικοί…

 

Από το πάντα ενημερωμένο σάϊτ των δρομολογίων στις γραμμές της Θάσου αντιγράφουμε σχόλιο που περιέχει είδηση: Προετοιμασίες του λιμενικού ταμείου Θάσου για την έλευση της νέας ναυτιλιακής εταιρίας στην γραμμή Λιμένας – Κεραμωτή.

Ψάχνει να βρει τρόπο να βολέψει τρίτο εκδοτήριο εισιτηρίων στο λιμάνι της Θάσου. Από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2013 σύμφωνα και με απόφαση του συμβουλίου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών το αμφίδρομο ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΙΛΙΑΓΚΟΣ θα πραγματοποιεί δρομολόγια στην τοπική γραμμή Λιμένας Κεραμωτή. Η ανακοίνωση των δρομολογίων θα ανακοινωθεί μετά από νέα συνεδρίαση του συμβουλίου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Ο ανταγωνισμός ξεκίνησε…

 

Ανταπόκριση από τα Τρίκαλα με την βοήθεια της κρατικής ραδιοφωνίας: Τις δυνάμεις τους ενώνουν οι Τρικαλινοί επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, σε μία προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα του Νομού και την αναπτυξιακή του υστέρηση, παράλληλα με την αποδυνάμωσή του από δημόσιες Υπηρεσίες και εκπαιδευτικά ιδρύματα, λόγω της τριετούς μνημονιακής πολιτικής. Στη σημερινή μεσημβρινή σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των διοικήσεων του Επιμελητηρίου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, του Εργατικού Κέντρου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων “Άνοιξη” και άλλων φορέων, αποφασίστηκε, κατ’ αρχήν, η διοργάνωση παντρικαλινής κινητοποίησης, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, πιθανότητα με τη μορφή συλλαλητηρίου. Η σημερινή, δε, συζήτηση, ανέδειξε για πολλοστή φορά τα προβλήματα σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, που έχουν οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους. Επιπλέον, επισημάνθηκε η υποβάθμιση του Νομού Τρικάλων, με την κατάργηση Υπηρεσιών του Ι.Κ.Α. και Εφοριών από την περιφέρεια (Καλαμπάκα, Πύλη, Φαρκαδόνα), όπως και η τελευταία αρνητική εξέλιξη με τη σχεδιαζόμενη μεταφορά τμημάτων ΤΕΙ, στην έδρα του Ιδρύματος (Λάρισα), με βάση το σχέδιο “Αθηνά” του Υπουργείου Παιδείας. Να σημειωθεί ότι εκτός των παραπάνω φορέων, στην παντρικαλινή κινητοποίηση θα επιδιωχθεί η διεύρυνση του μετώπου και με άλλες επαγγελματικές τάξεις.

 

 

 

Διαβάστε επίσης