• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τουλάχιστον 300 Τούρκοι βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Καβάλα, στα πλαίσια εκδρομών ή σύντομων διακοπών. Όλοι ήρθαν στην πόλη μας με τουριστικά λεωφορεία, διέμειναν σε τοπικές ξενοδοχειακές μονάδες. Άλλοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους (αποστολή του Επιμελητηρίου Ουζούνκιουπρου) άλλοι θα λέγαμε ότι πέρασαν εντελώς απαρατήρητοι. Για όλους τους Τούρκους επισκέπτες της Καβάλας εφαρμόστηκαν μία ακόμη φορά διακριτικά μέτρα ασφαλείας. Αστυνομικοί της Ασφάλειας ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα τους, το παρακολούθησαν από απόσταση προκειμένου να μην συμβεί το παραμικρό ασυνήθιστο γεγονός. Κι έτσι έγινε. Οι Τούρκοι ευχαριστήθηκαν τις μέρες τους στην πόλη, βρέθηκαν στην αγορά, άρεσαν την περιοχή (όσοι την γνώρισαν τώρα), υποσχέθηκαν ότι θα ξανάρθουν.

Γιατί αλήθεια κάθε φορά που έρχεται στην Καβάλα ένα τουριστικό λεωφορείο με Τούρκους να εφαρμόζονται μέτρα ασφαλείας; Γιατί να υπάρχει αυτή η κινητοποίηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας (και όχι μόνο); Η απάντηση είναι πολύ εύκολη. Η προηγούμενη δράση της λεγόμενης «Πατριωτικής Κίνησης» (εκπρόσωπος της οποίας έφθασε στο σημείο να επιτεθεί στο όχημα του Τούρκου πρόξενου) σε συνδυασμό με τις ίδιες (πιο πρόσφατες) ανοησίες της τοπικής Χ. Αυγής δημιούργησαν την αφορμή προκειμένου τα πράγματα να αλλάξουν. Τώρα σε κάθε άφιξη Τούρκου ή Τούρκων ενημερώνεται η Αστυνομία. Η οποία ακολουθεί το δικό της πρόγραμμα παρακολούθησης. Προκειμένου να αποτρέψει δυσάρεστα γεγονότα.

Ευτυχώς μέχρι τώρα όλα πηγαίνουν καλά. Οι Τούρκοι όμως διαπιστώνουν ότι βρίσκονται υπό διακριτική παρακολούθηση. Ανησυχούν. Κάποιοι διαμαρτύρονται. Άντε τώρα να τους εξηγήσεις (και να το πιστέψουν) ότι είναι για το καλό τους…

Δυστυχώς σε αυτό το σημείο οδήγησαν την Καβάλα οι γνωστές μικρές ομάδες φασιστών και ρατσιστών. Η δράση των οποίων είναι ξεκάθαρα αντίθετη με τα συμφέροντα της πόλης. Λέγαμε ότι αυτούς τους λίγους ανθρώπους πρέπει να τους περιφρονούμε, να μην τους δίνουμε καμία σημασία και προβολή. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Η καλύτερη τους τιμωρία είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός. Ας το έχει στο μυαλό του αυτό ο Δήμος Καβάλας. Που πλέον οφείλει να μην ικανοποιεί τα διάφορα (τάχα φιλανθρωπικής φύσεως) αιτήματα τους. Ακούμε ότι ετοιμάζονται να λειτουργήσουν περίπτερο στην πλατεία όπου θα συγκεντρώνουν τρόφιμα με τον γνωστό ρατσιστικό τρόπο: μόνο για έλληνες. Είναι δυνατόν ο Δήμος Καβάλας να επιτρέψει κάτι τέτοιο όταν οι άνθρωποι αυτοί (εκτός όλων των άλλων) δρουν κατά της τουριστικής προοπτικής της Καβάλας; Οφείλει να τους απαντήσει αρνητικά, έτσι για να καταλάβουν ότι πλέον είναι ξένο σώμα για την τοπική κοινωνία. Τόσο ως φυσικά πρόσωπα όσο και ως ομάδα, που δήθεν ενδιαφέρεται για την πατρίδα και τους οικονομικά αδύναμους.

 

Δύο νέα φαρμακεία

Με αφορμή τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011, την αύξηση του πληθυσμού τόσο στη Νέα Πέραμο όσο και στον Αμυγδαλεώνα, έγιναν δεκτές αιτήσεις για δύο νέα φαρμακεία σε αυτές τις περιοχές. Τα οποία ετοιμάζονται να αδειοδοτηθούν και να λειτουργήσουν. Στον Αμυγδαλεώνα σήμερα υπάρχει ένα φαρμακείο, σε αυτό θα προστεθεί ένα ακόμη. Στην Νέα Πέραμο λειτουργούν δύο φαρμακεία. Θα γίνουν τρία. Όπως οι αναγνώστες θυμούνται, ο πληθυσμός του Νομού Καβάλας με βάση την απογραφή του 2011 μειώθηκε. Εξαίρεση είναι ο Αμυγδαλεώνας και η Νέα Πέραμος. Σύμφωνα λοιπόν με τους προηγούμενους νόμους εκεί μπορούν πλέον να δοθούν νέες άδειες λειτουργίας φαρμακείων. Γεγονός που δρομολογήθηκε από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Καβάλας.

 

Αυτοκίνητα και ζώα

Τα περίεργα τροχαία ατυχήματα στον Νομό Καβάλας συνεχίζονται. Την Παρασκευή το πρωί στον πρώην Δήμο Ελευθερών σκύλος διέφυγε της προσοχής του ιδιοκτήτη του, βγήκε στο δρόμο όπου παρασύρθηκε από επιβατικό όχημα. Το ζώο δεν έπαθε το παραμικρό, ο προφυλαχτήρας όμως του αυτοκινήτου καταστράφηκε. Η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη. Ο ιδιοκτήτης του σκύλου θα πληρώσει τη ζημιά. Όσο για το προηγούμενο συμβάν, σύγκρουση αλόγου με αυτοκίνητο, μάλλον θα γίνει το αντίθετο. Από τα έως τώρα στοιχεία της προανάκρισης υπεύθυνος θεωρείται ο οδηγός του αυτοκινήτου. Ο οποίος δεν αποκλείεται να κληθεί να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη του αλόγου. Πόσο κοστίζει το άλογο στο οποίο έγινε ήδη ευθανασία; Αρχικά γράφαμε για 500 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης όμως του ζώου μας είπε ότι το συγκεκριμένο άλογο έχει σαφώς υψηλότερη τιμή! Περίπου στα 2.000 ευρώ.

 

Στο Όσκαρ

«Αναβαθμίζουμε την Καβάλα και μουσικά και αισθητικά» λένε στο Δημοτικό Ωδείο για την αυριανή εκδήλωση στο Όσκαρ. Όμορφη πιανίστα από την Λιθουανία (με μεγάλο και δύσκολο όνομα) έρχεται στην πόλη μας καλεσμένη του Ωδείου. Οι διοργανωτές συνόδευσαν το απαραίτητο δελτίο τύπου με τις σχετικές και εντυπωσιακές φωτογραφίες της καλεσμένης τους. Γνωρίζοντας ότι αυτές θα λειτουργήσουν υπέρ της εκδήλωσης. Αναμένεται κοσμοσυρροή…

 

Συνάντηση

Στην Καβάλα βρέθηκε την Παρασκευή το πρωί ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης. Έκανε μια ακόμη από τις επισκέψεις «αστραπή». Κατά τις τελευταίες πληροφορίες ο κ. Γιαννακίδης πήγε κατευθείαν στο γραφείο του Αρχέλαου Γρανά, όπου τον περίμενε η Άννα Ζήκου! Η συνάντηση (ιδιαίτερα σύντομη) ήταν ιδιωτικής φύσεως ή έχει σχέση με τις επόμενες περιφερειακές εκλογές; Θα ρωτήσουμε τον κ. Γρανά που την παρακολούθησε και θα σας πούμε…

 

Οι δάσκαλοι κερδίζουν τους δικηγόρους

Τρίτο φιλικό παιχνίδι της ποδοσφαιρικής ομάδας των δασκάλων με αυτή των δικηγόρων. Τρίτη νίκη των εκπαιδευτικών. Η ομάδα των δικηγόρων παρά ταύτα βελτιώνεται. Την πρώτη φορά ηττήθηκε 8-2, την δεύτερη 6-1 ενώ προχθές Παρασκευή με το συμπαθητικό σκορ 4-2. Η αναμέτρηση έγινε στο γήπεδο της Γραβούνας, η ομάδα των δικηγόρων είχε την ενεργό υποστήριξη του Λάκη Καγκαϊδη αλλά μόνο για 5 λεπτά. Στον πάγκο των δικηγόρων χρέη προπονητή άσκησε ο Νίκος Σκαρτούλης. Οι δάσκαλοι το πανηγύρισαν, όπως προκύπτει από σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο: Πολύ δυσκολότερα από ό,τι δείχνει το τελικό σκορ, νίκησε η ομάδα μας σήμερα (την Παρασκευή) το απόγευμα στη Γραβούνα, την ομάδα των Δικηγόρων Καβάλας. Οι Δικηγόροι, στο τρίτο κατά σειρά φιλικό μεταξύ μας, έκαναν την καλύτερή τους εμφάνιση ενώ αν ήταν λίγο τυχερότεροι στις τελικές τους, ίσως να ‘χαμε κλάματα! Για να έρθει η νίκη, χρειάστηκε η εμπειρία του Γιώργου Νάκα που πήρε την ομάδα στις πλάτες του στο β’ μέρος και της έδωσε τον αέρα που της έλειπε στο α’ μέρος: με δικές του ασίστ πάρε-βάλε, ισοφάρισε ο Λεπίδας σε 1-1 και έκανε ο Μπαντίκος με δύο απανωτά γκολ το 3-1 ενώ έκλεισε την υπέροχη εμφάνισή του με ένα γκολ-φάουλ, το τελικό 4-2. Οι Δικηγόροι αμφισβήτησαν έντονα το 3ο γκολ ως οφ-σάιντ, αλλά ο ρέφερι ήταν ανένδοτος. Παίξαμε με τους Διαλεκτόπουλο, Νικολάου (Γερομάρκο), Χουλιάρα, Μαδεμτζίδη (Βοϊκογλου), Σμάλη (Μιχαηλίδη), Κρυστάλλη, Μόσχου, Κολόζο, Νάκα, Λυσσαρίδη (Μπαντίκο), Λεπίδα. Έπαιξαν, ο Αρβανιτόπουλος (κλασικά) διαιτητής και ο παππούλης (προδοτικά) με τους αντιπάλους!

 

Συνεδρίαση

Μία μόνο συνεδρίαση πριν το Πάσχα, θα κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Αυτό έμαθαν την περασμένη Τετάρτη τα μέλη του. Η συνεδρίαση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα. Οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι γενικώς μειωμένες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μάλλον όμως πρόκειται για σύμπτωση.

 

Συνεδρίαση του ΟΛΚ

Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει πρώτη φορά η νέα διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας. Η συνεδρίαση θα έχει θέματα μόνο τα τυπικά. Την συγκρότηση σε σώμα. Κατά πάσα πιθανότητα το Επιμελητήριο δεν αλλάζει τους εκπροσώπους του, θα συνεχίσουν να είναι ο Γιάννης Παπαϊωάννου (τακτικό μέλος) και ο Βασίλης Λεμονίδης (αναπληρωματικός). Στο μεταξύ ο ΟΛΚ ετοιμάζεται να περιφράξει την έκταση του στο νέο λιμάνι, απόδειξη ότι με τον Δήμο Καβάλας δεν υπάρχει καμία συμφωνία ή αλλαγή δεδομένων προς το ηπιότερο. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στη νέα συζήτηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε αυτή τη συνεδρίαση δεν κλήθηκε ο ΟΛΚ κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Οι δύο πλευρές παρά την προσπάθεια που έγινε για να πλησιάσει ο ένας στον άλλο, περιμένουν πάντα το ίδιο πράγμα. Την απόφαση του δικαστηρίου (Εφετείο Κομοτηνής). Η απόφαση θα λειτουργήσει καταλυτικά για τα στρέμματα, τις αποζημιώσεις, το μέλλον του λόφου Άσπρα Χώματα, την εξέλιξη του λιμενικού έργου.

 

 

Διαβάστε επίσης