μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και οι (απλοί) πολίτες συχνά προτείνουν μια άλλη πολιτική δια της οποίας θα επιτευχθεί ο γνωστός στόχος. Θα διορθωθούν τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Αντί για φόρους και περικοπές ζητούν κάτι το διαφορετικό που όμως θα στοχεύει στην ίδια κατεύθυνση. Στην αύξηση των εσόδων. Θα είναι ηπιότερο ίσως όμως αποδοτικότερο. Οι Κυβερνόντες απαξιούν να απαντήσουν. Στο τέλος όμως καταφεύγουν σε αυτές τις προτάσεις έστω κι αν δεν τις εφαρμόζουν επακριβώς αλλά στο περίπου. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ως εναλλακτική σκέψη είχε ακουστεί πριν από μήνες. Απορρίφθηκε. Τώρα όμως δοκιμάζεται. Με αποτελέσματα που θα αξιολογηθούν στο τέλος του έτους.

 

Ίδιο πάνω κάτω είναι το θέμα των εισφορών στο γνωστό μας ΤΕΒΕ. Η αγορά ζητά μια πραγματικά ευνοϊκή ρύθμιση όπου ο κάθε έμπορος- μικρομεσαίος θα πληρώνει ότι μπορεί. Πάντως θα πληρώνει και θα ενισχύει ανάλογα με τις δυνατότητες του ένα ασφαλιστικό ταμείο που κινδυνεύει με κατάρρευση. Ναι, όλα αυτά ακούγονται ωραία. Είναι όμως; Επ’ αυτού του κρίσιμου ερωτήματος κανείς δεν μπήκε στο κόπο να εξηγήσει. Να μελετήσει και με στοιχεία να αποδείξει το σωστό ή το λάθος.

 

Κάπως έτσι οι βουλευτές ψηφίζουν πάντα και μόνο περικοπές, αυξήσεις, απολύσεις. Μετά –όταν οι νέοι νόμοι εφαρμόζονται- οι πολίτες χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Ζητούν βοήθεια, ψάχνουν συμπαράσταση. Έτσι όμως όπως αλλάζει καθημερινά η νομοθεσία είναι δύσκολο να βρεθεί και να υλοποιηθεί μια μέση λύση. Ζητάμε πολλά; Έτσι φαίνεται. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι είτε μαύρο, είτε άσπρο. Κάτι ενδιάμεσο δεν μπορούν να βρουν και να δοκιμάσουν. Οπότε μας «τραβούν» από το ένα, στο άλλο άκρο. Κι όποιος αντέξει.

 

Σήμερα το απόγευμα στο Επιμελητήριο θα γίνει σύσκεψη στη διάρκεια της οποίας αυτοί που δεν αντέχουν θα πρέπει να βρουν κάπου να πιαστούν. Εννοούμε τις επιστολές με τις οποίες ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) απειλεί με κατασχέσεις τραπεζικούς λογαριασμούς. Πρώτον κι οι λογαριασμοί είναι άδειοι. Δεύτερον, όσο ο ΟΑΕΕ οδηγεί τα πράγματα στα άκρα τόσο περισσότερο αυξάνει τις πιθανότητες μιας δικής του καταστροφής. Τι να βρει και τι να πάρει αλήθεια από αυτούς που δεν έχουν μαντίλι να κλάψουν;

 

Αυτά πρέπει σήμερα να τα ακούσουν οι 4 βουλευτές. Με τις ψήφους των οποίων γίνεται αυτό που γίνεται. Σωστά λοιπόν προσκλήθηκαν στην απογευματινή συνάντηση. Θα βρίσκονται όμως; Ή θα το αποφύγουν φοβούμενοι αντιδράσεις και διαμαρτυρίες; Ξέρουμε, είναι δύσκολο να βρεθείς πρόσωπο με πρόσωπο με αυτούς που πιέζεις αφόρητα. Τα έφερε έτσι η ζωή που ειδικά οι 4 βουλευτές της Καβάλας ξεπέρασαν χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες την κοινωνική αναταραχή και αγωνία που αυτή η πολιτική δημιούργησε. Αν όμως σήμερα έχουν το θάρρος και «ανέβουν» στο Επιμελητήριο τότε εκεί θα τους περιμένει να τους συναντήσει η σκληρή και δύσκολη πραγματικότητα.

 

Άνθρωποι της αγοράς. Νοικοκυραίοι που ξαφνικά έγιναν οφειλέτες. Χρωστούν στο δημόσιο, στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. Επαγγελματίες που είχαν μια κοινωνική παρουσία μετρημένη. Άνθρωποι που προσπαθούν να σώσουν τη δουλειά μιας ζωής αλλά δεν το καταφέρνουν. Αυτοί πιστεύουμε ότι θα γεμίσουν την αίθουσα του 2ου ορόφου του κτιρίου του Επιμελητηρίου. Αυτούς πρέπει να συναντήσουν σήμερα οι βουλευτές. Κι όχι εντέχνως να τους αποφύγουν.

 

Σήμερα στο Επιμελητήριο τους 4 βουλευτές πρέπει να περιμένουν κι όλοι οι άλλοι. Οι σχολικοί φύλακες που απολύθηκαν. Οι δημοτικοί αστυνομικοί που καταργήθηκαν. Οι καθηγητές που είναι σε διαθεσιμότητα. Προς Θεού, δεν ενθαρρύνουμε διαμαρτυρίες ή επεισόδια. Απλώς προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε μια τέτοια συνάντηση. Ένα ραντεβού στα φανερά. Πρόσωπο με πρόσωπο όσοι «πληρώνουν» την πολιτική της τρόϊκας και της Μέρκελ με αυτούς που την στηρίζουν ψηφίζοντας νομοσχέδια στη Βουλή. Επειδή τάχα άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

 

Βρε άλλος δρόμος υπάρχει και παραυπάρχει. Αρκεί να ασχοληθείς, αρκεί να σου αρέσουν τα δύσκολα. Αρκεί να αποφασίσεις να ψάξεις και να τον βρεις. Κακή νοοτροπία και οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας διορθώνονται. Όχι όμως όπως το προσπαθεί αυτή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έτσι οι δρόμοι γεμίζουν άστεγους. Οι παράπλευρες απώλειες αυξάνονται, οι αδικίες το ίδιο. Κι όταν κάθε 6 μήνες έρχεται ο ελεγκτής να μελετήσει την πρόοδο μας πάλι καινούργια μέτρα θα ζητήσει… Τα οποία θα βρεθούν 150 βουλευτές και βάλε να τα ψηφίσουν.

 

Τα σενάρια στο ίντερνετ συνεχίζονται σχετικά με την θαλαμηγό που εμφανίστηκε ως ύποπτο σκάφος από τη Τουρκία. Τα πολλά βέβαια υποχώρησαν. Κάποια όμως επιμένουν κι εμπλουτίζονται με τάχα νεότερα κι έγκυρα στοιχεία. Αυτός ο έλληνας είναι ιδιαίτερα επίμονος ακόμη και στα αποδεδειγμένα του λάθη. Είναι ένας εγωισμός και μόνο. Μια άρνηση να δεχθεί ότι έσφαλε και πρέπει να διορθώσει…

 

Για τους Καβαλιώτες που είδαν το πλοίο από πολύ κοντά (όσο ήταν δεμένο στο κεντρικό λιμάνι) αλήθεια είναι μόνο μία. Κάποιοι πλούσιοι επιβάτες κάνουν διακοπές με ένα πλοίο μη συνηθισμένο. Δεν κάνουν ούτε έρευνες, ούτε κατασκοπεία. Κάνουν διακοπές. Τελεία και παύλα.

 

Η Υπουργός Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη προέβλεψε ότι το φετινό Καλοκαίρι θα κάνει ρεκόρ από πλευράς τουριστικής κίνησης για την Ελλάδα. Δε το αποκλείουμε καθόλου. Το βλέπουμε άλλωστε καθημερινά τόσο στη Καβάλα όσο και στη Θάσο. Πόσο όμως θα επωφεληθεί πραγματικά από αυτό το ρεκόρ η κάθε τοπική οικονομία. Πόσο και που θα κερδίσουν οι επαγγελματίες του τουρισμού; Φοβόμαστε ότι προς το παρόν αυτό που κερδίζει είναι μόνο το ελληνικό κράτος. Δεν πρέπει αλήθεια αυτό το ρεκόρ να επηρεάσει έμμεσα ή άμεσα την αγορά; Επί τούτου η Υπουργός δεν λέει τίποτα.

 

Οι δηλώσεις της κ. Κεφαλογιάννη διαβάστηκαν αρκετά χθες. Έγιναν στον Σκάϊ απ’ όπου τις αναδημοσιεύουμε: Την εκτίμηση ότι η φετινή χρονιά, θα είναι χρονιά- ρεκόρ για τον τουρισμό, εξέφρασε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει περαιτέρω έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων για τον ποιοτικό τουρισμό, αλλά και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός ανέφερε ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με το υπουργείο Υγείας, για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.Ειδικότερα, η κ. Κεφαλογιάννη αναφερόμενη στη φετινή τουριστική κίνηση, τόνισε: «Νομίζω ότι θα έχουμε μια χρόνια- ρεκόρ, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και εσόδων. Πρόκειται για ζεστό χρήμα για το κράτος που το έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ».Πρόσθεσε δε ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι πολύ ελκυστικός για επενδύσεις, έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια απλούστευσης των διαδικασιών για επενδύσεις αλλού τύπου, με προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο οινοτουρισμός, ο θρησκευτικός, πολιτιστικός ή ο γαστρονομικός τουρισμός.

 

Διαβάστε επίσης