μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Σύγχυση στους Δήμους Καβάλας και Νέστου δημιούργησε η χθεσινή φωτιά. Οι πρώτες πληροφορίες ήταν αντικρουόμενες για το σημείο έναρξης της. Άλλοτε εμφανίζονταν περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου Καβάλας. Άλλοτε περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου Νέστου κι άλλοτε σημείο στα όρια των δύο δήμων. Ως που στο τέλος ο Αντιδήμαρχος Τάσος Χατζηαναστασίου δεν άντεξε και το είπε: «Τι σημασία έχει που είναι η φωτιά. Σημασία έχει να τη σβήσουμε». Αμέσως μετά αναχώρησαν για τη περιοχή δύο βυτιοφόρα του Δήμου Καβάλας. Ως και τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε αποσαφηνιστεί πλήρως σε ποιού Δήμου αρμοδιότητα ήταν η φωτιά κατά την έναρξη της.

 

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Παπακοσμάς μίλησε χθες στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής για τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε τη προηγούμενη μέρα. Όταν η συζήτηση «έφθασε» στο θέμα του Εκθεσιακού (της παραχώρησης του κτιρίου στο Επιμελητήριο) φάνηκε ένα πράγμα. Ότι ούτε ενημερωμένος είναι, ούτε πιστεύει ότι η προαναγγελθείσα διαδικασία είναι η σωστή. Αυτά ο Κώστας Παπακοσμάς τα είπε αρκετά ευγενικά και διακριτικά. Τόνισε πάντως ότι όταν δει και διαβάσει την εισήγηση των υπηρεσιών θα την στηρίξει. Τέτοια εισήγηση επί του παρόντος δεν υπάρχει. Ετοιμάζεται.

 

Για το ίδιο θέμα έχουν προηγηθεί η αρνητική στάση του Χρήστου Ποτόλια και η σχεδόν αρνητική άποψη του Μάκη Παπαδόπουλου. Κι αν ο Ποτόλιας είναι ο… κακός κομμουνιστής, οι άλλοι δύο (Παπακοσμάς και Παπαδόπουλος) είναι σύμβουλοι της διοίκησης. Είναι άραγε οι μόνοι που δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένοι ή δεν έχουν πεισθεί; Μάλλον όχι. Οπότε ο κ. Γιαννακίδης πρέπει από τη μια να συνεχίσει την ιδέα του. Να την στηρίξει και να την προστατεύσει όπως επιβάλλεται. Προφορικά και γραπτά. Από την άλλη οφείλει να τη συζητήσει με τους συμβούλους του στη Καβάλα, τους οποίους και σε αυτό το θέμα αγνοεί επιδεικτικά. Με λίγα λόγια φαίνεται να τους έχει «γραμμένους» στα παλαιότερα των υποδημάτων του!

 

Χθες ο Άρης Γιαννακίδης ήρθε αιφνιδίως στη Καβάλα. Να σας πούμε την αλήθεια δεν καταλάβαμε ακριβώς τι έχει γίνει. Έργα που υποσχέθηκε, εξήγγειλε, πανηγύρισε, φαίνεται να κινδυνεύουν με απένταξη από το ΕΣΠΑ! Τρέχει λοιπόν να προλάβει καταστάσεις. Πρώτη αποστολή να καθησυχάσει τους Δημάρχους (που τους έταξε λαγούς με πετραχήλια), δεύτερη να πιέσει και τη Κυβέρνηση μη τυχόν και απενταχθούν οι … επιτυχίες του.

 

Στις δηλώσεις που έγιναν χθες το πρωί στο Δημαρχείο ο κ. Γιαννακίδης αναφέρθηκε και στο έργο ανακαίνισης της Μεγάλης Λέσχης. Είπε ότι αυτό θα γίνει κανονικά. Δεν απάντησε όμως σε μια απλή ερώτηση, που δυστυχώς δεν του τέθηκε: Πώς είναι δυνατόν έργο του ΕΣΠΑ που δημοπρατήθηκε αρχές του έτους να μην έχει ακόμη ξεκινήσει; Επ’ αυτού ευθύνη υπάρχει όχι μόνο στην Περιφέρεια αλλά και στο Δήμο Καβάλας. Χθες πάντως είπαν το γνωστό. Η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει τις επόμενες ημέρες…

 

Φθάσαμε στις 27 Αυγούστου κι οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στα χωριά του Νέστου συνεχίζονται. Από εδώ και πέρα για ποιόν λόγο αλήθεια; Η Καλοκαιρινή περίοδος τελειώνει, οι τουρίστες αποχωρούν, ότι ήταν να γίνει έγινε. Η Περιφέρεια εκτιμά παρόλα αυτά ότι πρέπει να συνεχιστούν οι ψεκασμοί για λόγους που αφορούν και τον ιό του δυτικού Νείλου.

 

Μετά από τις Καλοκαιρινές της διακοπές επανήλθε η Συμπαράταξη των Πολιτών κατά του Κωστή Σιμιτσή. Κρίνει και επικρίνει την πρωτοβουλία του Δημάρχου να στείλει επιστολή στη κυβέρνηση ζητώντας από τώρα το κτίριο της ΕΡΑ Καβάλας. Η άποψη που διατυπώνει στην ανακοίνωση της η Συμπαράταξη είναι σωστή. Μοιάζει με ουτοπία ένας Δήμαρχος να ζητά σε αυτή τη χρονική στιγμή να του παραχωρηθεί κτίριο του δημοσίου. Είναι μάλλον προτιμότερο να εξασφαλίσει όσα προηγούνται, παρά να διεκδικήσει δια επιστολών καινούργια. Κάτω Νοσοκομείο, παλιό δικαστήριο είναι πάντα σε εκκρεμότητα.

 

Η Συμπαράταξη βέβαια βλέπει την όλη υπόθεση από τη πολιτική της πλευρά. Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ συνεχίζεται, ποιος ο λόγος να θεωρηθεί και με την επιστολή του Δημάρχου ότι είναι αγώνας χαμένος; Και επ’ αυτού έχουν δίκιο. Κατά συνέπεια η πρωτοβουλία Σιμιτσή να στείλει επιστολή με αυτό το περιεχόμενο είναι κάτι το ανεξήγητο. Είτε από πλευράς ουσίας το δει κανείς, είτε από πλευράς εντυπώσεων. Είναι λάθος σκέψη. Η οποία δυστυχώς υλοποιήθηκε ήδη.

 

Φανατικός υποστηρικτής του Κώστα Αντωνιάδη είναι ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Σταύρος Πεταλωτής. Όπως μαθαίνουμε παρεμβαίνει όπου μπορεί στη τοπική ΝΔ προκειμένου να στηρίξει υποψήφιο δήμαρχο του κόμματος τον συμπολίτη δικηγόρο. Πρώτη φορά μετά από καιρό ο Σταύρος Πεταλωτής «μπαίνει» ενεργά στα δημοτικά θέματα, δηλώνει πρόθυμος ακόμη και να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον κ. Αντωνιάδη.

 

Τα μαθαίνει αυτά ο Στάθης Εριφυλλίδης κι αγχώνεται περισσότερο. Είναι που είναι σε σκληρή δοκιμασία, η στάση Πεταλωτή τον εκνευρίζει περισσότερο. Ο πρώην δήμαρχος δίνει μάχη να κόψει το κάπνισμα χρησιμοποιώντας εδώ και 5,5 μήνες το γνωστό ηλεκτρονικό τσιγάρο. Οι προεκλογικές όμως εξελίξεις βλέπουμε να δίνουν πρόωρο τέλος στη προσπάθεια του. Αντί να τον σεβαστούν, του κάνουν τα νεύρα τσατάλια με όσα πράττουν οι παλιοί του φίλοι.

 

Από την Ξάνθη έρχεται είδηση ενδιαφέρουσα. Την «ανακαλύψαμε» χθες στο site xanthipress. Gr κι είναι η ακόλουθη: Tην εγκατάσταση διοδίων μόνο για νταλίκες, στο εθνικό οδικό δίκτυο Ξάνθης-Κομοτηνής, στο ύψος του Πόρτο-Λάγους μελετά και προτίθεται να εγκαταστήσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η πρόθεση της Περιφέρειας είναι να αποτρέπει τους οδηγούς των μεγάλων φορτηγών από το να χρησιμοποιούν το εθνικό δίκτυο, για να αποφεύγουν τα διόδια της Εγνατίας Οδού.Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, η Περιφέρεια έχει ήδη αναθέσει στους νομικούς να βρουν τη νομική οδό για την εγκατάσταση των διοδίων, ώστε να αποτρέπονται οι νταλίκες να χρησιμοποιούν το Εθνικό Οδικό Δίκτυο. «Οι νταλίκες καταστρέφουν το οδικό δίκτυο, για το οποίο η Περιφέρεια δαπανά δικούς της πόρους ώστε να επισκευαστεί» σημείωσε ο Φώτης Καραλίδης.« Η κεντρική διοίκηση έχει την υποχρέωση να αποκαθιστά τη ζημιά για να μην πληρώνει ο πολίτης και η αυτοδιοίκηση τις παραλείψεις της» είπε με νόημα και πρόσθεσε, ερωτηθείς, ότι από την Περιφέρεια έχουν γίνει επανειλημμένα προτάσεις για να αλλάξει η θέση των διοδίων της Εγνατίας Οδού αλλά δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση, παρά μόνο διαπιστώσεις ότι τα διόδια θα αυξηθούν, κάτι που σημαίνει ότι οι νταλίκες θα συνεχίσουν να κατεβαίνουν από την Εγνατία και να επιβαρύνουν το Εθνικό Οδικό Δίκτυο.

 

Δημοτικό δίδυμο δημιουργήθηκε εσχάτως στο Δημαρχείο. Ο νέος αντιδήμαρχος Κυριάκος Σταυρίδης όπου βρεθεί έχει μαζί του τον δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Γλάνο. Οι δύο άνδρες πηγαίνουν πάντα μαζί σαν τους Χιώτες. Εμφανίζονται κυρίως σε σχολεία και δη δημοτικά. Ο Χρήστος Γλάνος άλλωστε είναι νέος πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Σήμερα το πρωί αναχωρούν για το εξωτερικό και συγκεκριμένα για τη Μολδαβία οι Χρήστος Τσοχαταρίδης (πρόεδρος ΔΕΥΑΚ), Άγγελος Λογκάρης (διευθυντής ΔΕΥΑΚ), Μιράνα Σαμψούνογλου (μηχανικός της ΔΕΥΑΚ), Μενέλαος Χατζηαποστολίδης (σύμβουλος Δημάρχου). Θα συμμετάσχουν στη πρώτη συνάντηση των εταίρων ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο μετέχει ως επικεφαλής η ΔΕΥΑ Καβάλας. Επιστρέφουν το πρωί του Σαββάτου.

 

Πυρετωδώς προετοιμάζεται ο Σύλλογος Κατοίκων Αγίας Παρασκευής και ο πρόεδρος του συμβουλίου Απόστολος Λυκουρίνος για το πανηγύρι του Σαββάτου. Η εκδήλωση θα γίνει στο δασάκι της Παναγούδας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει χορευτικά συγκροτήματα και μπόλικα σουβλάκια που θα ψήσει με τα χεράκια του ο κ. Λυκουρίνος. Όσα σουβλάκια περισσέψουν θα προσφερθούν στο τραπέζι όχι της αγάπης αλλά των ηλεκτρολόγων του Δήμου Καβάλας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης