• 30 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η ετήσια έκθεση του Επιμελητηρίου της Καβάλας είναι πλέον η κορυφαία δραστηριότητα του ιστορικού τοπικού φορέα. Ξεπέρασε κι άφησε πίσω της, σε μεγάλη απόσταση, όλα τα άλλα (αξιοπρόσεκτα κι αυτά) που πάλι προέρχονται από το Επιμελητήριο. Συσκέψεις, εκδηλώσεις, συνεδριάσεις, διαμαρτυρίες κτλ. Η έκθεση «αγκαλιάστηκε» από την τοπική κοινωνία κι έτσι «απογειώθηκε». Διαδικασία που θα συνεχιστεί, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο τώρα που ο εκθεσιακός χώρος θα είναι λειτουργικός κι όχι κλειστός.

Στην τελετή των εγκαινίων την Παρασκευή το απόγευμα οι διοργανωτές κατάφεραν εύκολα να δημιουργήσουν αυτό που στις εκθέσεις είναι απαραίτητο. Κίνηση- αισιοδοξία- προβολή των προϊόντων όλων των περιπτέρων. Έπρεπε όμως να αναφερθούν και στην κρίση. Το έκαναν όπως έπρεπε κι αμέσως μετά «γύρισαν» στην ουσία της όλης υπόθεσης. Στην έκθεση, την KavalaExpo 2013.

Πρώτη τους επιτυχία: Έκαναν το αυτονόητο, εξασφάλισαν μετάδοση της εκδήλωσης εγκαινίων live από το διαδίκτυο. Λεπτομέρεια θα πει κάποιος. Σημαντική κι απαραίτητη, θα συμπληρώσουμε. Δείχνει ότι η διοργάνωση είναι σύγχρονη, αξιοποιεί υποδομές κι εξοπλισμό που τόσα χρόνια είχαν τον διακόπτη τους στο off. Δεύτερη επιτυχία: Ο κόσμος προσέρχονταν στην έκθεση πριν αυτή εγκαινιαστεί. Τρίτη επιτυχία: Κατέστησαν το γεγονός περιφερειακό και βαλκανικό. Η έκθεση δεν είναι μια Καβαλιώτικη υπόθεση μόνο. Αφορά μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Τα Βαλκάνια και την Βόρεια Ελλάδα.

Όσο για τις ομιλίες, ο κ. Τσατσούλης βρήκε ευκαιρία να «τα χώσει» στους τοπικούς βουλευτές. Τους οποίους άπαντες οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες (κατά περιόδους και απεργοί) τους είχαν σχεδόν ξεχάσει. Τους προειδοποίησε και τους θύμισε τις ευθύνες που έχουν. Πολύ καλά έκανε. Αρκεί φυσικά κι αυτοί να πήραν το μήνυμα. Η ομιλία του Άρη Γιαννακίδη με μπόλικες πολιτικές κι ανούσιες ορολογίες, ήταν μια έμμεση προσπάθεια να εξασφαλίσει μέσω και της έκθεσης τη γενικότερη αποδοχή που επιζητά. Την οποία θα χρειαστεί στις εκλογές που έρχονται. Ο Περιφερειάρχης προσπέρασε γρήγορα όσα τον ευνοούσαν (παραχώρηση του Εκθεσιακού κτλ) κι έφθασε στην πραγματική για αυτόν ουσία. Τις συνεργασίες. Μία από αυτές- μας είπε με τον τρόπο του- θα είναι άπαντες να στηρίξουν την υποψηφιότητα του. Ως κάτι το υπερκομματικό αλλά χρήσιμο στην ΑΜΘ. Εκεί κοντά ήταν κι ο Γιώργος Παυλίδης της Περιφερειακής Αναγέννησης, τον οποίο ξεχώρισε κι ειδικά ευχαρίστησε ο Άγγελος Τσατσούλης. Κι αυτό δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση της χαράς για την έκθεση, του προβληματισμού για την κρίση, της άτυπης αλλά υπαρκτής προεκλογικής συζήτησης, ο Άρης Γιαννακίδης και ο Άγγελος Τσατσούλης θυμήθηκαν την επιδότηση εργασίας 12%. «Τέλμα» είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κι είχε δίκιο. «Να είναι παντού ίδια και να πληρώνεται» τόνισε ο Περιφερειάρχης. Σύντομες κουβέντες. Λίγα και κοφτά λόγια που δεν άξιζαν για την βασική αδικία που διαπιστώνεται διαχρονικά στην Καβάλα και την Δράμα.

Σημειώνουμε ότι από την έκθεση του Επιμελητηρίου απουσιάζει η ΒΦΛ (κακό αυτό αλλά καθόλου τυχαίο) κι όπως το ότι οι αστυνομικοί που είχαν υπηρεσία το απόγευμα της Παρασκευής στον χώρο προέρχονταν από την Ορεστιάδα! Οι της Καβάλας βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης, στα γνωστά προληπτικά μέτρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

 

Επιμελητήριο Δράμας προς τους βουλευτές της Δράμας

Ότι είπε την Παρασκευή στην ομιλία του στα εγκαίνια της Έκθεσης του Επιμελητηρίου ο Άγγελος Τσατσούλης, το είχε αποφασίσει ομόφωνα σε συνεδρίαση της η διοίκηση του Επιμελητηρίου της Δράμας. Για τους βουλευτές της Δράμας. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Δράμας που απευθύνεται στους βουλευτές του ίδιου Νομού: Αποφασίσθηκε ομόφωνα και ζητήθηκε από του Βουλευτές Δράμας να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την απόσυρση ή αν αυτό δεν επιτευχθεί να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία και να καταψηφίσουν τα επαχθή σχέδια νόμου που αφορούν 1) την απώλεια του ΑΦΜ 2) την αλλοίωση των συμβασιοποιημένων τιμών πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος από παραγωγούς φωτοβολταϊκών (άρθρο 7) καθώς επίσης και Να στηρίξουν έμπρακτα την τροποποίηση -κατάργηση του επαχθούς νόμου για την αναγκαστική είσπραξη οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, με ταυτόχρονη υιοθέτηση και ψήφιση των προτάσεων που κατέθεσαν οι επαγγελματικές οργανώσεις στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Έχουν κατά πολύ ξεπερασθεί τα όρια αντοχής των μελών μας και καλούμε τους Βουλευτές μας να σεβαστούν τα κελεύσματα της κοινωνίας και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μέχρι σήμερα έχουν καταβάλλει βαρύ φόρο «αίματος» και ευελπιστούμε ότι την ύστατη ώρα θα το πράξουν.

 

Έλεγχος υδροστομίων παντού

Την 1η Σεπτέμβρη εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κατοικίες στον Βύρωνα. Η Π.Υ. βρέθηκε μπροστά σε απρόοπτο αφού υδροστόμια δεν λειτουργούσαν κι έτσι μεγάλη ποσότητα νερού δεν ήταν για ώρα στη διάθεση της. Αυτό το περιστατικό φαίνεται να έβαλε μυαλό σε όλους. Πρώτα πρώτα στην πυροσβεστική. Όπως διαβάζουμε σε υπηρεσιακό έγγραφο, συγκροτείται επιτροπή που θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και στη Καβάλα και στη Θάσο. Το έγγραφο – που ίσως είναι καθιερωμένο, ίσως οφείλεται στο περιστατικό της 1ης του Σεπτέμβρη- αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Συγκροτούμε την Επιτροπή Ελέγχου πυροσβεστικών υδροστομίων της Π.Υ. Καβάλας και του Π.Κ. Θάσου με έργο τον έλεγχο και την επιθεώρηση των πυροσβεστικών υδροστομίων στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ. Καβάλας και του Π.Κ. Θάσου για τα έτη 2013-2014. Έργο της ανωτέρω Επιτροπής είναι: Να προβεί στην καταγραφή και έλεγχο – επιθεώρηση καλής λειτουργίας όλων των πυροσβεστικών υδροστομίων, δεξαμενών, πηγών κ.λ.π. που υπάρχουν στον τομέα ευθύνης της Π.Υ. Καβάλας και του Π.Κ. Θάσου και τα αποτελέσματα του ελέγχου να μας υποβληθούν έως και την 15-10-2013 για περεταίρω ενέργειες. Σε συνεργασία με αρμόδιο υπάλληλο του φορέα ίδρυσης, να προβεί σε επανέλεγχο το α΄ δεκαπενθήμερο του μηνός Μαΐου του έτους 2014, όλων των υδροστομίων που διαπιστώθηκε στον προγενέστερο έλεγχο ότι χρήζουν συντήρησης, επισκευής, αντικατάστασης ή και μεταφοράς καθώς και τον έλεγχο των υδροστομίων που τοποθετήθηκαν πρόσφατα και τ’ αποτελέσματα του ελέγχου να μας υποβληθούν έως και την 16-05-20154 για περεταίρω ενέργειες.

 

Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επισκέφθηκε την Παρασκευή το πρωί τα γραφεία της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Πριν την επίσκεψη του στη Δράμα (αυτός ήταν ο προορισμός του) σταμάτησε στη Καβάλα για μια συνάντηση με κομματικά στελέχη. Λόγω του ακατάλληλου της ώρας (10 το πρωί σε μέρα εργάσιμη) στα γραφεία τον περίμεναν λίγα άτομα. Με αυτή όμως την στάση του επανέφερε την ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας σε δράση. Εκπρόσωποι της οποίας υπόσχονται πραγματοποίηση και εκδηλώσεων το επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν αποκλείουν μάλιστα σήμερα να τους επισκεφθεί και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ). Σε γενικές γραμμές ο κ. Κωνσταντινόπουλος ήταν αισιόδοξος και για την ελληνική οικονομία και για την Κυβέρνηση και για το ΠΑΣΟΚ. Η αισιοδοξία αυτά «πέρασε» στα τοπικά στελέχη που τον άκουσαν. Τον Δημήτρη Παπουτσή, τον Νίκο Χατζηχρήστου, τον Χρήστο Γλάνο, τον Κώστα Παπακοσμά, τον Ανέστη Δημητριάδη κτλ.

 

Οχήματα στην Π.Ε. Καβάλας

Με 10 Δέκα FIAT Punto εξοπλίζεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα οχήματα μόλις έφθασαν στην Κομοτηνή από όπου θα μοιραστούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜΘ. Τα περισσότερα θα κατευθυνθούν προς Καβάλα και Έβρο, όπου υπάρχει έλλειψη οχημάτων, ενώ ένα ή δύο θα παραμείνουν στην ΠΕ Ροδόπης. Πρόκειται για 10 επιβατικά οχήματα τα οποία προμηθεύτηκε μετά από σχετικό διαγωνισμό η ΑΜΘ. Είναι επιβατικά κάτω των 1400 κυβικών και πρόκειται να κυκλοφορήσουν την επόμενη εβδομάδα στους δρόμους της πόλης. (Πηγή Χρόνος)

 

Ενημέρωση από τα σχολεία

Λόγω άσκησης που θα γίνει ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα, προετοιμάζεται δοκιμαστική λειτουργία των σειρίνων. Η ενημέρωση για την αποφυγή παρεξηγήσεων άρχισε από τα σχολεία. Στα Γυμνάσια- Λύκεια- Δημοτικά έφθασε το ακόλουθο έγγραφο: Την Τετάρτη 2/10/2013 στις 11:00 π.μ. θα ηχήσουν οι σειρήνες στα πλαίσια της άσκησης “Παρμενίων”. Παρακαλούνται οι Διευθυντές/ντριες και Προϊστάμενοι/νες των σχολικών μονάδων να μεριμνήσουν για την ομαλή διεξαγωγή της άσκησης και την ενημέρωση των μαθητών/τριών.

 

 

 

Διαβάστε επίσης