• 13 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μαζί με την αλλαγή του καιρού, τα μπουρίνια που προκαλούν σημαντικές καταστροφές μας αλλά και την πτώση της θερμοκρασίας, έρχεται δειλά δειλά και η προεκλογική περίοδος ως προς τις δημοτικές εκλογές στην Καβάλα (κι αλλού). Γνωρίζουμε από την Δευτέρα το βράδυ τον υποψήφιο δήμαρχο της Συμπαράταξης Πολιτών. Είναι αυτός που άπαντες υπολόγιζαν και περίμεναν. Ο ίδιος με τις εκλογές του 2010. Ο Άρης Βέρρος. Όπως είπε χθες το πρωί ο Ηλίας Ιωαννίδης η Συμπαράταξη Πολιτών έκανε το αυτονόητο. Ταυτόχρονα ο κ. Ιωαννίδης διέψευσε άλλα- πρόσφατα- σενάρια που αναφέρονταν ακόμη και στον Λάζαρο Βασιλειάδη.

 

Η Συμπαράταξη Πολιτών δηλαδή ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτό που ηθικά ήταν σωστό. Συνέχισε να εμπιστεύεται τον κ. Βέρρο, μαζί με τον οποίο πορεύεται καιρό τώρα. Τα υπόλοιπα δηλαδή τα εκλογικά θα τα γνωρίζουμε το βράδυ των εκλογών. Μέχρι τότε ο κ. Βέρρος πρώτος και καλύτερος, έχει πολλά να κάνει. Πάρα πολλά. Το σημαντικότερο; Να ασχοληθεί πολύ περισσότερο (μέσα και κυρίως έξω από το δημοτικό συμβούλιο) με τα θέματα του Δήμου Καβάλας.

 

Δεν θα του είναι αρκετή η άνοδος του κόμματος που τον στηρίζει. Πρέπει (και θα το επιδιώξει) να «ανοιχτεί» στην κοινωνία. Να γνωρίσει πρόσωπα και καταστάσεις. Να φτιάξει συμμαχίες, να κάνει «μεταγραφές», δημόσιες σχέσεις, να ξοδέψει μπόλικες ώρες στη τοπική αυτοδιοίκηση αλλάζοντας θεαματικά την καθημερινότητα του. Είναι αποφασισμένος και έτοιμος για κάτι τέτοιο. Διαβεβαίωσε σχετικά την ηγετική ομάδα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την προχθεσινή συνέλευση της παράταξης.

 

Η απόφαση για τον Άρη Βέρρο είναι (εκτός από ομόφωνη) οριστική. Είναι ο δεύτερος υποψήφιος δήμαρχος που πλέον υπολογίζουμε. Περιμένουμε τώρα τις επίσημες ανακοινώσεις του Μάκη Παπαδόπουλου, τον υποψήφιο της ΝΔ και φυσικά όλους τους άλλους. Το ΚΚΕ μάλλον ως το τέλος του έτους θα έχει όνομα να μας παρουσιάσει. Όσο για τον Γιάννη Βύζικα, την ψάχνει την δουλειά.

 

Υπάρχουν καθημερινά διάφορες εικόνες, καταστάσεις και διαδικασίες που δείχνουν το ίδιο πράγμα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Προσπαθούμε όσο πιο διακριτικά γίνεται να περιγράψουμε κάποιες από αυτές παρά το ότι μπορεί και να μην αξίζει τον κόπο. Χθες λοιπόν σε μια από τις περιοχές της Καβάλας που υπήρχαν μεγάλες ζημιές έπιναν ανεπηρέαστοι και άνετοι το καφεδάκι τους (φραπέ αν είδαμε καλά) δημόσιοι υπάλληλοι. Κάποιοι εκ των οποίων ήταν σαφώς σε ώρα εργασίας…Γύρω τους άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι «μετρούσαν» ζημιές. Υπολόγιζαν κόστος. Απορούσαν για την μανία της φύσης. Αυτοί απτόητοι. Κουτσομπολιό, καφές κι ο μήνας έχει 9.

 

Χθες το πρωί (μέρα μεσημέρι που λέει κι ο λαός) πλήθος παράνομων σταθμεύσεων στην οδό Βενιζέλου. Ιδιώτες άναβαν τα λεγόμενα αλάρμ κι έμεναν ακούνητοι μέσα στα οχήματα τους. Τι κι αν «έκλειναν» όλη τη κίνηση. Για αυτούς το γεγονός της ταλαιπωρίας όλων των άλλων δεν είχε καμία απολύτως σημασία. Σημασία είχε να κάνουν αυτοί την δουλειά τους.

 

Αυτά τα παραδείγματα είναι κάποια από τα πολλά που συναντάς κάθε μέρα στο δρόμο σου. Δείχνουν τι Έλληνας είναι ο σημερινός Έλληνας. Είναι ζωντανά, ολοζώντανα παραδείγματα για το που πάμε. Κι όπως ορθά έχουν πει από καιρό κάποιοι, ακόμη και αν η Ελλάδα σήμερα δεν είχε χρέη και προβλήματα, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τα αποκτούσε. Πώς; Από τη συγκεκριμένη νοοτροπία των ανθρώπων της.

 

Έπρεπε να περιμένουμε περίπου 15 μέρες για να μάθουμε επίσημα τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στους Ανεξάρτητους Έλληνες Καβάλας. Όχι ακριβώς τα αποτελέσματα με βάση την ψηφοφορία αλλά την συγκρότηση του προεδρείου της νέας συντονιστικής επιτροπής. Πάλι καλά, αυτά της εκλογής συνέδρων στο συνέδριο του ίδιου κόμματος την περασμένη Άνοιξη δεν τα μάθαμε ποτέ.

 

Καλά κάνει το κόμμα ή μάλλον το κίνημα κι ασκεί κριτική προς κάθε κατεύθυνση. Καλά κάνει κι είναι δραστήριο και στο Νομό Καβάλας. Οφείλει ωστόσο να έχει έστω τοπικά πιο «ανοιχτές» διαδικασίες. Όπως λέει ο λαός οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Ας μη ξεχνά ότι εκτός από την κριτική υπάρχει και η αυτοκριτική. Η οποία πολλές φορές λόγω κεκτημένης ταχύτητας δεν γίνεται καθόλου. Όπου και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι πρόβλημα.

 

Συνεχίζει να διατηρεί στενές σχέσεις με τα αθηναϊκά «μεγάλα» μέσα ενημέρωσης ο Γιώργος Καλαντζής. Μετά τις γνωστές του δηλώσεις για την οικογένεια του Παύλου Φύσσα ο αντιπρόεδρος της Βουλής επανήλθε. Χθες ήταν στο Μέγκα, στην εκπομπή των Καμπουράκη και Οικονομέα.

 

Μόνο 15 λεπτά διήρκεσε η χθεσινή συνέντευξη τύπου του Κωστή Σιμιτσή που δόθηκε στο περίπτερο του Δήμου Καβάλας στο Εκθεσιακό Κέντρο. Κι όμως για αυτή τη συνέντευξη τύπου ξεσηκώθηκε κι ήταν εκεί (5.30 το απόγευμα) όλη η διοίκηση του Δήμου. Ο κ. Σιμιτσής ήταν έτοιμος να απαντήσει και για το θέμα της παραλαβής των προμηθειών του κοινωνικού καταστήματος. Όμως δεν ρωτήθηκε. Για αυτό και μάλλον σήμερα (που το παντοπωλείο λειτουργεί) θα επανέλθει. Θα δώσει συνέντευξη τύπου στον… τόπο του εγκλήματος.

 

Περί του θέματος υπήρξε χθες ανακοίνωση όχι από την Συμπαράταξη Πολιτών αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Μήπως μπερδεύτηκαν κι ενέπλεξαν το κόμμα εκεί όπου έπρεπε να ακουστεί η άποψη της Συμπαράταξης Πολιτών; Μπορεί. Μία ακόμη φορά προκύπτει ξεκάθαρα ότι γίνεται μπόλικη φασαρία για το τίποτα. Για κάτι που σύντομα θα ξεχάσουμε. Όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για το κοινωνικό παντοπωλείο ασχολείται όχι με τις προμήθειες και τι έκαναν ή δεν έκαναν οι δημοτικοί υπάλληλοι. Βρίσκει χρόνο να ασχοληθεί με πιο ουσιαστικά υπαρκτά ζητήματα αυτής της πρωτοβουλίας.

 

Από την Δευτέρα εκπέμπει πρόγραμμα και στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη η δημόσια κουτσουρεμένη τηλεόραση. Κάπως έτσι εξασφαλίζουμε το ότι σήμερα το βράδυ θα δούμε το ματς. Όσο για την πραγματική ΕΡΤ, την ΝΕΤ και την ΕΤ3, όλα αυτά τα χάσαμε οριστικά.

 

Όπως δήλωσε χθες το απόγευμα ο Δήμος Ζαχαριάδης ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα έρθει στην Καβάλα από το πρωί του Σαββάτου 12 Οκτώβρη. Σύμφωνα με το πρώτο πρόγραμμα που ισχύει θα δώσει συνέντευξη τύπου εκεί που έδωσε η κ. Παπαρήγα. Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου. Το απόγευμα θα μιλήσει στο Όσκαρ, το βράδυ θα παραστεί σε συνεστίαση που οργανώνει η νομαρχιακή Καβάλας η οποία θα γίνει στο Πολύστυλο. Την Κυριακή 13 Οκτώβρη ο σύντροφος Κουτσούμπας θα αναχωρήσει για να συνεχίσει την περιοδεία του είτε στη Ξάνθη, είτε στη Δράμα.

 

Ωπ, ο Στρατός ανέβηκε στην Παναγία. Φαντάροι κι αξιωματικοί αρκετοί βρέθηκαν χθες το πρωί στην κατοικία του Στρατηγού προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσε το μπουρίνι το βράδυ της Δευτέρας. Εκεί ήταν και ο Στρατηγός διοικητής της ΧΧ Μεραρχίας. Το ιστορικό αυτό σπίτι έπαθε αρκετές ζημιές το βράδυ της Δευτέρας. Επανήλθε δε η ανάγκη μιας γενική ανακαίνισης, η οποία και θα αναδείξει την κατοικία και θα την προστατεύσει από παρόμοια περιστατικά.

 

Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την χρυσή του εφεδρεία. Τους συνταξιούχους του. Πάλι χθες η Τιτίκα Λαζαρίδου συνόδευε τον Χρήστο Ηλιάδη στην αυτοψία που έγινε στο κεντρικό λιμάνι. Παλιές και νέες εγκαταστάσεις «χτυπήθηκαν» σε μεγάλο βαθμό από την κακοκαιρία της προηγούμενης νύχτας. «Η κατάσταση ελέγχεται πλήρως» είπε ο πρόεδρος του ΟΛΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δυνατός αέρας την Δευτέρα μετακίνησε ελαφρώς ακόμη και κοντέινερ που υπάρχει δίπλα από το κτίριο των λιμενεργατών.

 

Με μόλις χθεσινή απόφαση του Άρη Γιαννακίδη εγκρίνεται πρόταση της Δημωφέλειας για την προβολή και την δημοσιότητα του ολοκληρωμένου σχεδίου αστικών αναπλάσεων του Δήμου Καβάλας. Η δημοτική επιχείρηση θα κάνει ημερίδες, διαγωνισμούς φωτογραφίας αλλά και σκίτσων που θα αφορούν τα έργα της αναστήλωσης του μεντρεσέ, τις αλλαγές στην πλατεία Καπνεργάτη, τα έργα στο οικόπεδο Κρέη κτλ. Τα χρήματα που εξασφαλίζει για αυτόν τον λόγο είναι 85.000 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης