• 22 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Σε μια από τις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ τον περασμένο Αύγουστο τέθηκε το θέμα της προεκλογικής τακτικής και προετοιμασίας. Όπως φημολογείται στη Κομοτηνή, το θέμα το έθεσαν αρκετοί αντιπεριφερειάρχες. Ρώτησαν τον κ. Γιαννακίδη τι προεκλογικό θα γίνει και πότε. Αφορμή ίσως ήταν οι πρώτες πληροφορίες περί αλλαγής του νόμου. Τότε ο Άρης Γιαννακίδης τους είχε αιφνιδιάσει όλους. Φέρεται να είπε ότι μπορεί και να μην είναι υποψήφιος!

 

Σε συνέχεια της ίδιας συζήτησης ο κ. Γιαννακίδης (αφού άκουσε τους αντιπεριφερειάρχες του, μέλη όλοι της Εκτελεστικής Επιτροπής) τους υποσχέθηκε να επανέλθει πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβρη. Μήνας που πρόσφατα τελείωσε χωρίς κάτι νεότερο. Ο Άρης Γιαννακίδης σιωπά, κρατά κλειστά τα χαρτιά του αν και στις διάφορες δημόσιες εμφανίσεις του κάνει όλο και περισσότερες έμμεσες αναφορές στις εκλογές που πλησιάζουν.

 

Κι ενώ ο Γιαννακίδης αποφεύγει τα πολλά λόγια αλλά προετοιμάζεται, η Αθήνα (ειδικότερα η ΝΔ) καταρρίπτει το μύθο της κοινής υποψηφιότητας. Δίνει πράσινο φως στον Γιώργο Παυλίδη. Αυτό το μάθαμε προχθές από τον «μαρτυριάρη» Ανδρέα Μπαλίκα. Καλά έκανε και το είπε. Έστειλε διάφορα μηνύματα σε διάφορους αποδέκτες. Βασικά σε όσους πίστευαν ακόμη ότι ο Γιαννακίδης θα μπορούσε να στηριχθεί και από το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά. Αυτό από εδώ και πέρα πρέπει να το ξεχάσουμε. Παυλίδης και πάλι Παυλίδης.

 

Κάτι που σημαίνει ότι στα εντός έδρας παιχνίδια του ΑΟΚ θα ξαναδούμε τον πρώην νομάρχη της Ξάνθης. Ίσως και τον Περιφερειάρχη. Θυμόμαστε αυτές τις εικόνες από το 2010. Γεμάτο τότε το γήπεδο, ο ΑΟΚ στη Σούπερ Λιγκ. Υπό αυτές τις συνθήκες τους είδαμε πρώτη φορά. Έτσι αρχίσαμε να τους γνωρίζουμε και να τους συνηθίζουμε. Στο γήπεδο θα τους ξαναδούμε σύντομα προκειμένου να πάρουμε το ίδιο μήνυμα. Ότι θα είναι υποψήφιοι.

 

Θα δούμε άραγε μόνο αυτούς ή και πολλούς άλλους; Ισχύει το δεύτερο. Από εδώ και πέρα τα εντός έδρας παιχνίδια του ΑΟΚ (και της Ένωσης) θα είναι κάτι που θα μοιάζει με προεκλογική πασαρέλα. Πρόβλημα θα υπάρξει αν υποψήφια δήμαρχος της ΝΔ αποφασιστεί να είναι η γιατρός Δήμητρα Τσανάκα. Θα έρθει κι αυτή στο ποδόσφαιρο; Οι άτυποι κανόνες της προεκλογικής περιόδου το επιβάλλουν.

 

Μέσα σε αυτό το αρκετά μπερδεμένο κλίμα, σε αυτή την κατάσταση μνημονίου και νέων χαρατσιών έχουμε την τοπική Χ. Αυγή που προσπαθεί να ξεδώσει… Προχθές λοιπόν έκανε εκδήλωση στα γραφεία της στην Καβάλα με θέμα την ηρωική αντίληψη της ζωής! Ανέλυσαν λέει κείμενο γραμμένο από έλληνα συγγραφέα βάση του οποίου ο άνθρωπος είναι το αλεξικέραυνο που θα συγκεντρώσει πάνω του όλες τις καταιγίδες προκειμένου να προστατεύσει με αυτό τον τρόπο τα σπίτια των ειρηνικών ανθρώπων.

 

Λυπούμαστε πολύ αλλά το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε. Προχθές είχαμε καταιγίδα στην Καβάλα κι αντί οι άνθρωποι της τοπικής Χ. Αυγής να λειτουργήσουν ως αλεξικέραυνο και να σώσουν την πόλη έγινε το ακριβώς αντίθετο. Γης μαδιάμ. Άρα κι αυτό το … αθώο επιχείρημα του συγγραφέα που υιοθετούν οι συλλέκτες αντικειμένων- ενθυμίων με θέμα τον Χίτλερ, δεν αποδίδει. Πάμε για άλλα.

 

Δημοσιεύτηκαν χθες σε διάφορα σάιτ στοιχεία για την κίνηση επιβατών προερχόμενων από το εξωτερικό στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας. Δυστυχώς από τον κατάλογο απουσιάζει η κίνηση στο αεροδρόμιο της Καβάλας. Έτσι δεν έχουμε συγκεκριμένη εικόνα για το διάστημα Γενάρης-Σεπτέμβρης του 2013. Γιατί συνέβη αυτή η εξαίρεση δεν γνωρίζουμε. Ούτε και καταλαβαίνουμε. Αν είναι τόσο μικρό το αεροδρόμιο της Καβάλας και δεν καταγράφεται η κίνηση επιβατών εξωτερικού τότε γιατί το έχουν πρώτο πρώτο στην διαδικασία της ιδιωτικοποίησης;

 

Τέλειωσε το βράδυ της Τετάρτης η φετινή έκθεση του Επιμελητηρίου. Ενώ τις προηγούμενες μέρες η προσέλευση κοινού δεν ήταν μεγάλη, την Τετάρτη το απόγευμα και το βράδυ έγινε χαμός. Το ευχαριστήθηκαν και οι εκθέτες αλλά κυρίως οι διοργανωτές αφού έτσι πήραν τα πάνω τους. Τώρα το Εκθεσιακό θα φιλοξενήσει το Εντομολογικό Συνέδριο, όχι όμως το φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής.

 

Οι διοργανωτές, δηλαδή ο Δημήτρης Πογαρίδης, ισχυρίζονται ότι η πραγματοποίηση του φεστιβάλ στο ΤΕΙ βολεύει τόσο οικονομικά όσο και από πλευράς προσέλευσης σπουδαστών. Εγκατέλειψαν λοιπόν το Εκθεσιακό την στιγμή που έπρεπε να το στηρίξουν στο νέο ξεκίνημα που αυτό (με το Επιμελητήριο) επιχειρεί. Νομίζουμε ότι η απόφαση αλλαγής του τόπου του φεστιβάλ ήταν λάθος.

 

Αυτό δεν το ξέραμε. Το μάθαμε από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας: Σε επιφυλακή για νέα κρούσματα λύσσας είναι οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η λύσσα δεν… άφησε την περιοχή, οπότε κρίθηκαν αναγκαίοι νέοι εμβολιασμοί και λήψη των προληπτικών μέτρων που εφαρμόστηκαν και πέρσι, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο τυχόν κρούσματα και βέβαια να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όπως ανακοίνωσε στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Γκουντενούδης, «θα αρχίσουν από αέρος ρήψεις δολωματικών εμβολίων, προκειμένου να προλάβουμε την εκδήλωση κρουσμάτων λύσσας στο ζωικό κεφάλαιο, με έμφαση στις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί εστίες μολυσμένων ζώων».Βάσει του προγράμματος των από αέρος εμβολιασμών (με δολώματα), από τις 11 ως τις 15 Οκτωβρίου θα γίνουν ρήψεις σε Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κοζάνη και Χαλκιδική και στο διάστημα 16 – 28 Οκτωβρίου στις περιοχές Κιλκίς, Πέλλας και Ημαθίας, που εντάσσονται στη ζώνη επιτήρησης.

 

Το σύνολο των τοπικών μέσων ενημέρωσης γράφει και ξαναγράφει από την περασμένη Τρίτη ότι η απόφαση της συνέλευσης της Συμπαράταξης Πολιτών υπέρ του Άρη Βέρρου ήταν ομόφωνη. Ως που ανέλαβε να κάνει καλύτερο και εγκυρότερο ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα ο Μπάμπης Γαμβρέλης. Αυτός -σε αντίθεση με όλα τα άλλα μέσα- σημειώνει ότι η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη! Θέλει με αυτόν τον τρόπο να πει κάτι; Ή απλώς επιθυμία του είναι να κάνει τη διαφορά σε σχέση με όλα τα άλλα δημοσιεύματα; Μόνο ο ίδιος το γνωρίζει. Πάντως λόγω Γαμβρέλη το ομόφωνο έπαψε να ισχύει. Ισχύει αυτό που ισχυρίζεται. Το «σχεδόν ομόφωνα».

 

Με χαρά μάθαμε (και είδαμε) τις εργασίες αντικατάστασης ασφάλτου στον κόμβο της Εγνατίας οδού στον Άγιο Σίλα. Οι εργασίες προχωρούν αρκετά γρήγορα κι αυτό είναι καλό. Το καλύτερο θα είναι ίδιες εργασίες να συνεχιστούν και σε άλλα σημεία του ίδιου δρόμου, εντός των ορίων του Νομού Καβάλας. Τέτοια υπάρχουν πολλά. Σημεία που λόγω φθοράς του οδοστρώματος κατάντησαν παγίδες για τους πολλές φορές ανυποψίαστους οδηγούς.

 

Δεν είναι όμορφη η εξωτερική εικόνα της περιοχής του Διοικητηρίου. Υπάρχουν πολλά σκουπίδια- κλαδιά-χώματα, ορισμένα από τα οποία οφείλονται στην κακοκαιρία της περασμένης Δευτέρας. Ειδικά η δυτική πλευρά του κτιρίου μοιάζει παρατημένη εδώ και πολύ καιρό. Δεν υπάρχει κάποιος να τα καθαρίσει;

 

Τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο πήραν αυτή την εβδομάδα οι παραιτήσεις 5 δημοτικών υπαλλήλων της Καβάλας λόγω συνταξιοδότησης. Πρόκειται για υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας, της καθαριότητας, των κήπων και δενδροστοιχιών κτλ. Λόγω μνημονίου και αυτές οι αποχωρήσεις δεν θα καλυφθούν με αντίστοιχες νέες προσλήψεις. Ο Δήμος Καβάλας θα προσπαθήσει να λειτουργήσει χωρίς τους 5 , όπως άλλωστε συμβαίνει καιρό τώρα σε πολλές άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

 

Στο τέλος του Σεπτέμβρη η διοίκηση της Δημωφέλειας αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει την εκτύπωση και κυκλοφορία του βιβλίου της καθηγήτριας φυσικής αγωγής Λίλιαν Βουζανίδου, θέμα της οποίας είναι ο τοπικός αθλητισμός από το 1906 έως το 2006. Το βιβλίο 500 περίπου σελίδων θα τυπωθεί σε 1.000 αντίτυπα, περιλαμβάνει πολλές και ιστορικής σημασίας φωτογραφίες. Σε αυτό υπάρχει η ιστορία όλων των αθλημάτων στην Καβάλα.

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα γίνει το ίδιο ακριβώς πράγμα. Στο τέλος του Οκτώβρη θα μάθουμε τα προτεινόμενα από τις εταιρίες δρομολόγια των φέρι μποτ για τον προσεχή Χειμώνα. Την ύστατη ώρα προκειμένου κανείς να μην μπορεί να αντιδράσει και να αλλάξει τις προτάσεις των εταιριών. Οι εταιρίες προκαλούνται να «ανοίξουν» τα χαρτιά τους αλλά το αποφεύγουν. Παραπέμπουν στο τέλος του μήνα. Πρώτα να τα ετοιμάσουν όλα όπως θέλουν (έχουν άλλωστε εκ του νόμου το δικαίωμα) και μετά να κάνουν ανακοινώσεις τετελεσμένων γεγονότων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης