• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η δίκη Μερέση τον Νοέμβρη

Αθωώθηκε την Παρασκευή 11 Οκτώβρη στο Τριμελές Καβάλας ο πρώην Δήμαρχος Θάσου Λευθέρης Μερέσης. Ήταν κατηγορούμενος (συνήγορος υπεράσπισης του ο Λευθέρης Κυριακίδης) για παράνομη εκχέρσωση δημόσιας δασικής έκτασης στο νησί. Αποδείχθηκε ωστόσο ότι επρόκειτο για καθαρισμό μιας λωρίδας γης που ήταν χαρακτηρισμένη ως αντιπυρική ζώνη. Η ακροαματική διαδικασία ήταν σχετικά σύντομη κι η αθώωση του παρόντα στη δίκη Λ. Μερέση πανηγυρική. Μόνο που τα σπουδαία έρχονται για τον κ. Μερέση, στο μυαλό του οποίου είναι πάντα το ίδιο πράγμα. Να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Θάσου τον προσεχή Μάη.

Την Δευτέρα 18 Νοέμβρη ο Λευθέρης Μερέσης θα είναι κατηγορούμενος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης. Η δίκη που αναβλήθηκε αρκετές φορές, αρχικά προσδιορίστηκε για το 2015. Ο ίδιος ο κ. Μερέσης ζήτησε να γίνει γρηγορότερα (κατέθεσε σχετικό αίτημα στο δικαστήριο) ώστε να μπορεί να είναι υποψήφιος Δήμαρχος τον Μάη του 2014. Αν φυσικά αθωωθεί. Στην συγκεκριμένη σοβαρή υπόθεση ο Λευθέρης Μερέσης κατηγορείται για έκδοση ψευδών βεβαιώσεων. Οι οποίες προκάλεσαν ζημιά άνω των 500.000 ευρώ στον Δήμο Θάσου ενώ τρίτοι (ιδιώτες) είχαν παράνομα έσοδα. Οι βεβαιώσεις αυτές είναι μια παλιά ιστορία, αφορούν την θητεία του ως Δήμαρχος Θάσου πριν το 2002. Μάρτυρες υπάρχουν ένα σωρό (πολλοί πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι Θάσου) κι ο κ. Μερέσης θεωρεί ότι θα πείσει το δικαστήριο ότι όλα έγιναν νόμιμα. Σε αυτή τη κρίσιμη για τον κ. Μερέση δίκη την υπεράσπιση του έχει αναλάβει η δικηγόρος Θεανώ Μανακούδα.

 

Παράπονα

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας Νίκου Βρούτση ορίστηκε πρόσφατα το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του νέου δημόσιου φορέα που ονομάζεται Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ. Στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου εντάχθηκαν η Παιδόπολη Καβάλας, η Παιδόπολη Δράμας, δύο Θεραπευτήρια Χρόνιων Παθήσεων κι ένα παρόμοιο ίδρυμα της Κομοτηνής. Πρόεδρος τοποθετήθηκε η Μαρίνα Φιλιππίδου, πετυχημένη πρόεδρος της Παιδόπολης Καβάλας. Αναπληρώτρια της η Βάσω Παπουτσή Μήττα. Η οποία δυσαρεστήθηκε. Ήθελε να είναι πρόεδρος κι όχι αναπληρώτρια της κ. Φιλιππίδου. Στα επιχειρήματα της η κ. Μήττα αναφέρεται στην πολυετή πολιτική συμπόρευσης της με τον σημερινό Πρωθυπουργό. Κάτι που ο κ. Βρούτσης δεν υπολόγισε ή δεν ήξερε. Οι διαμαρτυρίες της κ. Μήττα έφθασαν στην Αθήνα, στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού, όμως τώρα δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα.

 

Στην Αθήνα

Στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα ήταν την Παρασκευή ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας Χρήστος Κοπατσάρης. Συνάντησε τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου. Αυτή την εβδομάδα μάλλον θα δώσει την πρώτη του συνέντευξη τύπου. Οι εντυπώσεις και τα σχόλια συνεχίζουν να είναι θετικά για το πρόσωπο του, ακόμη κι από αυτούς που μάχονται σταθερά την κυβερνητική μνημονιακή πολιτική (την οποία ο κ. Κοπατσάρης διακριτικά υπερασπίζεται). Η έως τώρα επιτυχία του αφορά το ότι εκτός από νέος στην ηλικία είναι συνεργάσιμος με όλους. Αναγνωρίζει το σωστό και προσπαθεί να το υλοποιήσει. Πολλές φορές μάλιστα κάνει την έκπληξη και πετυχαίνει τον στόχο. Αν είχε και διοικητικό συμβούλιο θα ήταν ακόμη καλύτερα. Όμως αυτό το θέμα «σκοντάφτει» και καθυστερεί συνεχώς. Φταίει λένε όσοι ξέρουν το ΠΑΣΟΚ που ακόμη δεν έχει αποφασίσει σε ποιο από τα Νοσοκομεία της ΑΜΘ θα έχει δικό του αναπληρωτή διοικητή.

 

Ταξίδι στη Λιθουανία

Στο Βίλνιους της Λιθουανίας θα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα το Επιμελητήριο Καβάλας. Εκεί θα γίνει η ετήσια συνάντηση ευρωπαϊκού δικτύου στο οποίο το Επιμελητήριο συμμετέχει. Για αυτόν τον λόγο θα βρίσκεται στο Βίλνιους από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του φορέα Παναγιώτης Αγγελίδης. Το δίκτυο χρηματοδοτεί δράσεις ώστε τα ευρωπαϊκά Επιμελητήρια να έχουν μεταξύ τους συνεργασία. Πέρσι η ίδια συνάντηση έγινε στην Κύπρο.

 

Στατιστική υπηρεσία

Δεν υπάρχει προϊστάμενος στο τμήμα Καβάλας της Στατιστικής Υπηρεσίας (στεγάζεται στο Διοικητήριο). Η κεντρική υπηρεσία προκήρυξε τη θέση. Θα δέχεται αιτήσεις για το επόμενο 20ήμερο. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για την πλήρωση της θέσης του παραπάνω Τμήματος, έχουν οι υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Στατιστικών, οι οποίοι κατά την 1.11.2011 κατατάχθηκαν στους βαθμούς Β΄, Γ΄ και Δ΄, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν.4024/2011. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν υποψήφιοι με τις προϋποθέσεις που ορίζονται, τότε μπορούν να είναι υποψήφιοι υπάλληλοι με τον αμέσως κατώτερο βαθμό κατά περίπτωση και εφόσον δεν υπάρχουν ούτε οι ανωτέρω, τότε υπάλληλοι με τον αμέσως μετά από αυτόν κατώτερο βαθμό. Σημειώνεται ότι δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για την πλήρωση των θέσεων των παραπάνω τμημάτων έχουν από 14.3.2011, ημερομηνία δημοσίευσης του Π.Δ. 19/9.3.11 και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που πληρούν τις ως

άνω προϋποθέσεις.

 

Στην αγορά

Διακόπτει αυτό το διάστημα τη λειτουργία του το κατάστημα της εταιρίας Κιτσικόπουλου στην οδό Ομονοίας. Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες εμπορικές επιχειρήσεις στον ίδιο εμπορικό δρόμο. Η λιανική μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΕ, στον Άγιο Ανδρέα. Το συγκεκριμένο κατάστημα νοικιάστηκε πριν αδειάσει. Εκεί θα λειτουργεί επιχείρηση πώλησης παπουτσιών που μεταφέρεται πιο κεντρικά, σήμερα λειτουργεί σε άλλο σημείο του ίδιου δρόμου. Γενικά αυτό το διάστημα σημειώνονται διάφορες αλλαγές στην αγορά. Η κυριότερη διαπίστωση είναι ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αυξάνονται συνεχώς. Μέσα ή κοντά στους πεζόδρομους. Η εταιρία Αdidas αποκτά δικό της κατάστημα στην Ομόνοια ενώ οι μετακομίσεις επιχειρήσεων σε καταστήματα όπου το ενοίκιο είναι φθηνότερο είναι μια επίσης συνηθισμένη διαδικασία.

 

Συγχώνευση εταιριών

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 κατατέθηκε στο Επιμελητήριο Καβάλας σχέδιο συγχώνευσης των εταιριών Κοθάλη ΑΕ (έδρα η Χρυσούπολη) και Κεραμουργία Βορείου Ελλάδας (ΚΕΒΕ ΑΕ) με έδρα το Κιλκίς. Σύμφωνα με το σχέδιο η ΚΕΒΕ ΑΕ απορροφά την εταιρία Κοθάλη ΑΕ. Η συγχώνευση των δύο εταιριών έχει ολοκληρωθεί, κατά τη νομοθεσία έπρεπε να γνωστοποιηθεί και στο Επιμελητήριο. Είναι κάτι αναμενόμενο. Εδώ και καιρό οι εγκαταστάσεις Κοθάλη στη Χρυσούπολη υποβαθμίζονται την ώρα που η εταιρία του Κιλκίς δυναμώνει.

 

Πολιτική και εργασία

Ξεχωριστή περίπτωση ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Ντίνος Κλειτσιώτης. Είναι ο μοναδικός βουλευτής στην τοπική κοινοβουλευτική ιστορία που μαζί με την πολιτική ιδιότητα κρατά και την επαγγελματική. Όλη τη προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Κλειτσιώτης ήταν στην Καβάλα. Το πρωί σε πολιτικές επαφές, στο πολιτικό του γραφείο στην παραλία. Τα απογεύματα «ανέβαινε» στην οδό Δαγκλή για να δουλέψει στο λογιστικό του γραφείο. «Διαφορετικά δεν γίνεται» συνηθίζει να απαντά στους φίλους που επισημαίνουν αυτή την ιδιαιτερότητα. Κάτι θα ξέρει για να επιμένει να παίζει σε δύο ταμπλό…

 

Μέσω Καβάλας

Συνηθίζει τις περιοδείες στη Θράκη ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ. Τις επαναλαμβάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει. Για να φθάσει όμως στην Θράκη μεσολαβεί και λίγη Καβάλα… Χρησιμοποιεί τις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος». Μόλις φθάσει στο αεροδρόμιο μπαίνει αμέσως στο αυτοκίνητο κι αναχωρεί προς τα ανατολικά. Η Καβάλας δεν είναι ποτέ στο πρόγραμμα του. Για αυτό κι ενώ έρχεται στη περιοχή (για λίγο) δεν κινητοποιούνται (ενώ θα το ήθελαν π.χ. να τον υποδεχθούν) τα μέλη της τοπικής συντονιστικής του κόμματος.

 

Εκδρομή στην Αθήνα

Άρχισαν τα σχολεία, άρχισαν τα μαθήματα, τέλειωσαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Κάπως έτσι επανέρχεται για τα Γυμνάσια κυρίως η μόδα των εκδρομών στην Αθήνα λόγω της επίσκεψης στη Βουλή. Άρχισαν ως συνήθως οι προετοιμασίες, με βασικότερη την ανεύρεση λεωφορείου ή τουριστικού γραφείου. Όπως διαβάζουμε στην πρόσκληση προς τους ενδιαφερομένους του 5ου Γυμνασίου της Καβάλας το προτεινόμενο πρόγραμμα μιας εκδρομής λίγων μόνο ημερών περιλαμβάνει: Επίσκεψη στη Βουλή, Επίσκεψη στην Ακρόπολη, Επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, Επίσκεψη στο Πλανητάριο, Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης, Περιήγηση στο κέντρο της πόλης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης