• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν από λίγες ημέρες μια νέα και σχετικά άγνωστη εβδομαδιαία εφημερίδα των Αθηνών θεώρησε σκόπιμο να ασχοληθεί με το προτεινόμενο από την ΔΕΠΑ πλωτό LNG. Έγραψε λοιπόν ότι η ΔΕΠΑ προκειμένου να πείσει ευκολότερα την κοινωνία του Νομού Καβάλας ,να υποστηρίξει και να δεχθεί το project, παρουσιάζει αντισταθμιστικά οφέλη. Το κυριότερο από τα οποία είναι η σύνδεση της πόλης με το δίκτυο φυσικού αερίου. Ήταν μια όντως ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Μια αξιοπρόσεκτη πληροφορία. Αποδείχθηκε στο τέλος ότι το δημοσίευμα ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό.

 

Την Τετάρτη το πρωί ο Βαγγέλης Κοσμάς – ευρισκόμενος στο γραφείο του Αρχέλαου Γρανά- αποσυνέδεσε πλήρως το πλωτό LNG με την έλευση του φυσικού αερίου στα σπίτια μας. Ήξερε καλά τι έλεγε. Το έργο του φυσικού αερίου σε κάθε δρόμο, σε κάθε σπίτι στη Καβάλα ίσως να είναι ακριβότερο κι από το πλωτό LNG. Δεν είναι δε καθόλου τυχαίο ότι ο σχετικός διαγωνισμός που δρομολόγησε η ΔΕΠΑ δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Στο τέλος ακυρώθηκε κι έτσι όλα θα γίνουν από την αρχή. Ένας Θεός ξέρει πότε.

 

Τώρα που ο Χειμώνας πλησιάζει, τώρα που το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται πανάκριβο ακόμη και στη Βόρεια Ελλάδα, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα. Να ρωτήσουμε ένα απλό πράγμα: Γιατί η Καβάλα δεν διαθέτει δίκτυο φυσικού αερίου, όπως ισχύει σε πολλές άλλες περιοχές; Απάντηση δεν υπάρχει. Για να έρθει στην Καβάλα το φυσικό αέριο και να μοιραστεί στους πολίτες πρέπει να προηγηθούν πολλά. Πως το 1985 έγινε ο βιολογικός και το αποχετευτικό δίκτυο; Ίδιας ή και μεγαλύτερης σημασίας είναι αυτό στο οποίο αναφερόμαστε.

 

Μια λοιπόν που το φυσικό αέριο μας πλησιάζει συνεχώς (είτε με τον ΤΑΡ, είτε με το LNG) έχουν δίκιο αυτοί που σχολιάζοντας τις εξελίξεις μας «οδηγούν» αμέσως στην πραγματική ταμπακέρα. Όχι το πώς κι από πού θα περάσει ο ΤΑΡ. Ούτε το αν γίνει ή δεν γίνει το LNG. Το βασικό διακύβευμα έπρεπε να είναι άλλο. Πότε η Καβάλα θα επωφεληθεί αυτού που συχνά λέμε οικιακή χρήση φυσικού αερίου; Πώς γίνεται να περνά έξω από την Καβάλα ένας αγωγός (κι ένας δεύτερος να ετοιμάζεται) αλλά το φυσικό αέριο απλώς να περνά και να μην σταματά καθόλου;

 

Αν οι εκπρόσωποι μας είχαν χρόνο να ασχοληθούν βαθύτερα με την υπόθεση (μαζί με την κατάλληλη πολιτική αλλά και επιστημονική υποδομή) τότε θα άφηναν όλα τα άλλα στην άκρη. Θα ασχολούνταν με τον κύριο, τον βασικό στόχο. Το αέριο να γίνει και στη Καβάλα ότι σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Μια πραγματικά εναλλακτική πηγή ενέργειας. Φθηνή κι αξιόπιστη. Όλα τα άλλα είναι σε δουλειά, σε συσκέψεις και συνεντεύξεις τύπου να βρισκόμαστε… Εκεί όντως λέμε πολλά. Αχρείαστα κι άσκοπα σε σχέση με την καθημερινότητα των δημοτών.

 

Δικάστηκε χθες στο Μονομελές Καβάλας μια ακόμη υπόθεση παράνομης είσπραξης σύνταξης του ΙΚΑ. Μόνο που η συγκεκριμένη διέφερε απ’ όλες τις άλλες. Αφορούσε την περίοδο 2001 έως 2007. Δηλαδή πριν την κρίση και την «αφύπνιση» του ελληνικού κράτους. Όπως φαίνεται το ΙΚΑ τα ψάχνει όλα. Κι όσο ψάχνει βρίσκει συνεχώς χρήματα που άδικα και για καιρό πλήρωνε σε ανθρώπους που είχαν πεθάνει.

 

Και στη χθεσινή υπόθεση παρακολουθήσαμε την ίδια προσπάθεια δικαιολογίας από τον συγγενή που εισέπραττε τη σύνταξη του δικαιούχου, παρά το ότι αυτός είχε πεθάνει. «Δεν ήξερα», «ήταν λογαριασμός που έμπαιναν λεφτά από διάφορες πηγές» κτλ. Το δικαστήριο ούτε αυτή τη φορά πείσθηκε.

 

Η απολογία της Σοφίας Μπουδακίδου στον ανακριτή είναι γραμμένη από την ίδια. Αυτό εκτιμούν οι νομικοί που διάβασαν το κείμενο. Καταλήγουν δε στο συμπέρασμα ότι η δημοσιογράφος από τη Δράμα είναι η μοναδική κατηγορούμενη της γνωστής υπόθεσης που προσέρχεται στη διαδικασία χωρίς συνήγορο υπεράσπισης. Όλα τα κάνει μόνη της. Αυτό είναι μια πρώτης τάξεως έκπληξη. Για δύο λόγους. Σε προηγούμενα δικαστήρια όπου η κ. Μπουδακίδου ήταν μηνύτρια είχε πάντα δικηγόρο Καβάλας. Σε αυτή την υπόθεση, σοβαρότατη και δύσκολη, προσέρχεται μόνη.

 

Η συνέλευση της Στέγης αποφάσισε(;) να προχωρήσει ο σύλλογος χωρίς εκλογές. Όσοι έμειναν στη …κολοβή διοίκηση πήραν την ευθύνη να στηρίξουν την Στέγη από κάθε πλευρά. Πολλοί λένε ότι οι εκλογές θα ήταν κάτι δίκαιο κι αυτονόητο. Ίσως. Όπως όμως προέκυψε την Τετάρτη, πολλά μέλη δεν τις ήθελαν. Ψηφοφορίες δεν έγιναν αλλά η πλειοψηφία όπως εκφράστηκε (σωστά ή λάθος είναι μια άλλη ιστορία), αυτό έδειξε. Η ζωή συνεχίζεται. Η Στέγη «τραυματίστηκε» σοβαρότατα αλλά μας λέει με τον τρόπο της ότι σύντομα θα επουλώσει τις διάφορες πληγές της.

 

Από την Καβάλα μόνο ο Χρήστος Χριστοφορίδης υπογράφει το γνωστό κείμενο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ζητούν άλλη πολιτική γραμμή. Συνολικά 800 στελέχη του ΠΑΣΟΚ απ’ όλη την Ελλάδα υπέγραψαν το κείμενο: Άμεση αλλαγή πολιτικής για να κλείσει ο κύκλος της κρίσης και Εθνικό Σχέδιο Κοινωνικής Συνοχής, για να απομονωθούν και να εκμηδενιστούν κοινωνικά και πολιτικά οι νεοναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, ζητούν 800 στελέχη της κίνησης των 75 του ΠΑΣΟΚ. Με κείμενο, που αποτελεί συνολική πρόταση για το κλείσιμο του κύκλου της κρίσης και του άνοιγμα του κύκλου της ανάπτυξης, απαιτούν άμεσα ένα Εθνικό Σχέδιο για την Κοινωνική Συνοχή και την έξοδο από την κρίση.

 

Οι γιατροί του Νοσοκομείου γράφουν στο facebook για τη χθεσινή τους συνέλευση, αποδίδουν τα εύσημα στον παρόντα διοικητή. Ασκούν κριτική στους απόντες συναδέλφους τους. Το κείμενο που ακολουθεί είναι του αντιπροέδρου της ΕΓΕΣΥΚ Αλέξη Πολίτη: Πολύ ενδιαφέρουσα η σημερινή Γενική Συνέλευση της ΕΓΕΣΥΚ. Έγινε απολογισμός των πεπραγμένων του 2013, ενημέρωση για τα μείζονα θέματα που απασχόλησαν ή/και απασχολούν το ιατρικό σώμα και κατατέθηκαν όμορφες απόψεις – προτάσεις για μελλοντικές δράσεις και κινήσεις. Οι όποιες (καθ’όλα επιθυμητές από πλευράς ΕΓΕΣΥΚ) διαφωνίες απεδείχθησαν γόνιμες και πάντα στα πλαίσια της ευπρέπειας και του υγιούς αντιλόγου. Ο διοικητής απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του έθεσαν οι συνάδελφοι ενώ παράλληλα υποσχέθηκε ανοιχτούς και συνεχείς διαύλους επικοινωνίας με τους γιατρούς στο μέλλον, για την επίλυση των όποιων προβλημάτων και για την βελτίωση της λειτουργίας του Νοσοκομείου. Μια παρατήρηση που προσωπικά με στεναχώρησε: Η σχεδόν παντελής απουσία των συναδέλφων ειδικευομένων από τον χώρο του αμφιθεάτρου. Συνάδελφοι μην ξεχνάτε ότι “η ανεκτικότητα είναι μια άλλη ονομασία για την αδιαφορία”.. Μόνο η μαζικότητα του παρόντος μπορεί να διασφαλίσει τις διεκδικήσεις μας στο μέλλον.

 

Αφού λοιπόν η ΔΗΜΑΡ Καβάλας θεώρησε σωστό να συνοδεύσει σήμερα τον πρόεδρο της στο Εργατικό Κέντρο ας τον ενημερώσει κατάλληλα προκειμένου να υποβληθούν στη διοίκηση του φορέα ένα δυo ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Ποια είναι η πιο πρόσφατη εκδήλωση ή ανακοίνωση σας; Πόσος κόσμος έρχεται κάθε φορά που το ΕΥΚ οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση;

 

Ο κατά τα άλλα συμπαθής Φώτης Κουβέλης έχει να επισκεφθεί την πόλη από τον Φεβρουάριο του 2012. Τότε είχε μείνει στην Καβάλα δύο μέρες με ένα πιο πλούσιο πρόγραμμα επαφών και επισκέψεων. Τότε δεν είχε πάει στο Εργατικό Κέντρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης