μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Είναι δύσκολο και περίπλοκο το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή. Ευνοεί τους «μεγάλους» που έχουν δυνατότητα επιλογών κι αντοχές. Φέρνει σε δύσκολη θέση τους πολλούς. Δηλαδή τους μικρομεσαίους. Έχοντας ήδη ένα σωρό βάσανα, πρέπει τώρα να λογαριάσουν κι αυτή την αλλαγή. Την οποία έφερε η συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική, σύντομα όμως θα επικυρώσει η τοπική αυτοδιοίκηση. Ο λαός σοφά λέει «τα είχαμε χύμα, μας ήρθαν και τσουβαλάτα».

 

Αυτό ακριβώς το λαϊκό ρητό ισχύει στη περίπτωση των 7 ή περισσότερων Κυριακών. Το θέμα το προσεγγίζουμε από την πλευρά των μικρομεσαίων. Για αυτή τη κατηγορία των επαγγελματιών η έμμεση κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι αργός θάνατος. Ένα ακόμη χέρι που τους σπρώχνει στο γκρεμό. Δεν είναι μόνο ότι θα εργάζονται τις Κυριακές. Είναι ότι αυτή η αλλαγή έρχεται τώρα, μαζί με ένα σωρό άλλα προβλήματα. Μαζί με τα προβλήματα της κρίσης και της ύφεσης. Είναι τώρα καιρός για λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές;

 

Ευτυχώς σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει πάντα η ώρα της αλήθειας. Κι αυτή η ώρα θα είναι την ερχόμενη Κυριακή. Ακόμη κι αν ανοίξουν όλα τα καταστήματα της αγοράς η κίνηση δεν θα είναι παρά ελάχιστη. Δεν θα αλλάξει το καταναλωτικό κοινό. Ούτε θα αυξηθεί λόγω Κυριακής, ούτε θα δει ξαφνικά γεμάτο το πορτοφόλι του. Η εργασία τη Κυριακή σύντομα θα απομυθοποιηθεί. Θα είναι εργασία με εισπράξεις όπως τις άλλες μέρες. Την Κυριακή μάλιστα μπορεί οι εισπράξεις να είναι ακόμη λιγότερες από μια Δευτέρα ή μια Τετάρτη. Εδώ θα είμαστε και θα το δούμε.

 

Σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ε. Καβάλας και του ΟΛΚ έγινε χθες το πρωί στο κεντρικό λιμάνι. Η σύσκεψη – παρουσία του προέδρου του ΟΛΚ Χρήστου Ηλιάδη- είχε ως θέμα της το προτεινόμενο απαραίτητο έργο κατά μήκος του κρηπιδώματος. Συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν διάφορες σημαντικές λεπτομέρειες που αφορούν την διακήρυξη του. Η συνεργασία ανάμεσα σε ΟΛΚ και Περιφερειακή Ενότητα ήταν και παραμένει άριστη.

 

Μαζί ταξίδευαν χθες από Καβάλα για Αθήνα. Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Δημήτρης Σταμάτης (πέρασε το τριήμερο της 28ης Οκτώβρη στη Νέα Καρβάλη), ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Ντίνος Κλειτσιώτης. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι τρεις άνδρες είχαν συνεχώς σοβαρή συζήτηση. Τι να συζητούσαν άραγε; Μήπως τον υποψήφιο Δήμαρχο της ΝΔ στην Καβάλα;

 

Ο ένας παρασύρει τον άλλον κι έτσι τη Κυριακή όλοι οι «μεγάλοι» θα είναι ανοιχτοί. Αυτό είναι το συμπέρασμα της συζήτησης για την λειτουργία της αγοράς την Κυριακή 3 Νοέμβρη. Επειδή ο ένας «μεγάλος» θα ανοίξει, θα ανοίξει και ο άλλος. Κάπως έτσι μαζεύονται αρκετοί αυτοί που την ερχόμενη Κυριακή θα δοκιμάσουν στη πράξη το νέο νόμο. Κίνηση όμως θα υπάρξει ή θα ανοίξουν αλλά χωρίς καταναλωτές;

 

Για κινητοποίηση την Κυριακή ετοιμάζεται η παράταξη του ΚΚΕ των μικρομεσαίων και επαγγελματιών. Φαίνεται ότι αυτό που θα γίνει θα είναι κάτι που θα γίνει ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα. Μια δυνατή διαμαρτυρία για τη λειτουργία των καταστημάτων τη Κυριακή. Μέχρι που θα φθάσουν οι σύντροφοι; Θα κάνουν συμβολική διαμαρτυρία ή θα τους δούμε στην είσοδο κάποιου καταστήματος;

 

Από τη χθεσινή συνεδρίαση του Τριμελούς Αυτοφώρου, όπου δικάστηκε η υπόθεση με τον θάνατο του σκυλιού. Ρωτά η Πρόεδρος τον ιδιοκτήτη του σκύλου: «Σας αποζημίωσε ο κατηγορούμενος;». Απαντά ο ιδιοκτήτης του σκύλου: «Βεβαίως, μου έδωσε 150 ευρώ όση ήταν η αξία του σκύλου αλλά και τα εισιτήρια να έρθω από τη Θάσο να καταθέσω στο δικαστήριο».

 

Σχεδόν έτοιμα είναι τα δρομολόγια του Χειμώνα για τη γραμμή της Κεραμωτής και τη γραμμή του Πρίνου. Δεν ανακοινώθηκαν χθες, θα ανακοινωθούν μάλλον σήμερα (το αργότερο αύριο). Στη Κεραμωτή υπάρχει τελικά μια μικρή μείωση δρομολογίων, από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη και μετά. Όσο για το Πρίνος- Καβάλα, σε αυτή τη περίπτωση ισχύει το γνωστό. Δρομολόγια δύο κάθε μέρα, κανένα τις Κυριακές. Όπως ακούμε δεν θα γίνουν δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου ούτε ανήμερα τα Χριστούγεννα αλλά ούτε και τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων! Με λίγα λόγια στη δίαιτα…

 

Στο μεταξύ δεν υπάρχει στον ορίζοντα ημερομηνία για την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Λένε ότι το συμβούλιο θα συνεδριάσει κάποια στιγμή το Νοέμβρη. Αντίθετα για τα Προεδρικά Διατάγματα που καταργούν την 35ετία υπάρχουν πιο συγκεκριμένες υποσχέσεις. Ότι επίκειται η έκδοση τους. Την ίδια στιγμή μαθαίνουμε από τον Δήμαρχο Θάσου(!) ότι στη πρόθεση των δύο εταιριών είναι να δρομολογήσουν καταμαράν από Καβάλα για Πρίνο.

 

Πολίτης θέλησε να καταγγείλει γείτονα του ότι σκόπιμα ξεραίνει πεύκα που είναι μπροστά στο σπίτι του για να μην του κρύβουν τη θέα στη θάλασσα. Ο πολίτης επισκέφθηκε αρχικά το Δασαρχείο. Του υπέδειξαν να πάει στο Δήμο Καβάλας. Ο Δήμος Καβάλας του είπε να πάει στο Λιμεναρχείο επειδή η περιοχή που αναφέρεται η καταγγελία είναι πολύ κοντά στη θάλασσα! Ο πολίτης πήγε στο Λιμεναρχείο. Το οποίο δήλωσε αναρμόδιο κι επανέφερε το θέμα στο Δασαρχείο. Κι όμως ο πολίτης αντέχει ακόμη, συνεχίζει (παρά το πέρα δώθε) να θέλει να καταγγείλει το γεγονός. Τώρα ετοιμάζεται για το Δασαρχείο κι όπου αλλού χρειαστεί.

 

Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Κουτζακιώτη «Η Καβάλα κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους» (έκδοση του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας) ο Νίκος Ρουδομέτωφ μίλησε στην τηλεόραση της Πρωϊνής. «Είμαι 81 ετών και συνεχίζω να δουλεύω ακόμη και 15 ώρες την ημέρα» είπε κι εξήγησε ότι αυτή η δουλειά τον ξεκουράζει.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Θάσου Μιχάλης Ξώγνος συνεχίζει να ασχολείται με τα τουριστικά του νησιού ακόμη και τώρα που η περίοδος του 2013 έληξε. Τη δραστηριότητα του την αναφέρει στη σελίδα του στο facebook: Την Δευτέρα όπως είχα ανακοινώσει, είχα συνάντηση με τον Πρόξενο της Σερβίας στη Θεσ/νίκη κ. Σίνισα Πάβιτς, όπου επί 2 ώρες συζητήσαμε θέματα επί τού τουρισμού καί της βελτιστοποίησης της εικόνας τού νησιού μας στην αγορά της Σερβίας, καθώς επίσης κ τη δυνατότητα πραγματοποίησης διμερών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σήμερα το απόγευμα είχα συνάντηση με διάφορους ξενοδόχους, όπως ο Πάρης Παρασχούδης, η Δέσποινα Κοθάλη κ ο διευθυντής τού Alexandra Beach Βασίλης Νατσιόπουλος, με τούς οποίους συζητήσαμε τη φετινή εικόνα τού νησιού μας κ τις μελλοντικές δυνατότητες καλυτέρευσης. Πιστεύω οτι μέσω τού διαλόγου, άπαντες θα βγούμε κερδισμένοι.

 

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες οι εργασίες ασφαλτόστρωσης επί της Εγνατίας οδού, πλησίον του κόμβου του Αγίου Σίλα. Ήταν απαραίτητες. Η Εγνατία Οδός ΑΕ υπόσχεται ότι δε θα ξεχάσει το Νομό Καβάλας. Θα ξανάρθει σύντομα για να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Να διορθώσει τα προβλήματα του δρόμου, παγίδες που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους.

 

Αυξήθηκε τελευταία η κίνηση στα γραφεία του τμήματος Τροχαίας Καβάλας. Πολίτες ανεβαίνουν στον 3ο όροφο του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης όλο και συχνότερα. Προφανής ο λόγος. Προσπαθούν να σώσουν ότι σώζεται μετά από μια κλήση για παράνομη στάθμευση στο κέντρο της πόλης. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές η ένσταση που καταθέτουν οι πολίτες έχει αρνητική απάντηση. Η Τροχαία δεν είναι Δημοτική Αστυνομία. Δεν ήταν ποτέ.

 

Τα άδεια γήπεδα ίσως είναι η αιτία που δεν τα καταφέρνουν τελευταία τόσο ο ΑΟΚ όσο και η Ένωση. Ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται, γκρινιάζει, απουσιάζει, μαθαίνει τα νέα στο καφενείο. Την ίδια στιγμή βλέπουμε άλλες επαρχιακές πόλεις όπως η δική μας να παρουσιάζουν μια εντελώς αντίθετη εικόνα. Όπου τα γήπεδα γεμίζουν, όπου υπάρχει κόσμος (όχι μόνο στα λόγια) κοντά στην ομάδα (την κάθε επαρχιακή ομάδα) τότε η ομάδα αποκτά μια άλλη δυναμική. Η Καβάλα πέρασε από αυτή τη φάση. Τότε ΑΟΚ και Ένωση «πετούσαν». Τώρα είμαστε σε μια κατάσταση παρακμής. Όσο ο κόσμος απουσιάζει, θα μένουμε στάσιμοι στην ίδια προβληματική κατάσταση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης