• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης συμμετείχε αυτή την εβδομάδα στη τουριστική έκθεση του Λονδίνου. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές. Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γερομάρκος φάνηκε να τηρεί αποστάσεις από όσα προηγήθηκαν (ως προετοιμασία) κι έγιναν στο Λονδίνο. Κατά πως φαίνεται με το θέμα ασχολήθηκε μόνο η Κομοτηνή. Ως εκ τούτου δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Ξέρουμε ένα μόνο πράγμα. Το Λονδίνο- η «πρωτεύουσα» των αεροπορικών σόου- δεν έμαθε τα νέα της Καβάλας. Δεν είδε ούτε καν μια αφίσα από τα τρία αεροπορικά σόου που με κόπο διοργανώσαμε.

 

Αυτό έχει να κάνει με την οργάνωση του περιπτέρου της Περιφέρειας μας. Η Κομοτηνή που φρόντισε για τον «εξοπλισμό» του δεν είχε καθόλου στο μυαλό της το αεροπορικό σόου της Καβάλας. Ούτε ίσως γνώριζε ότι στην Αγγλία γίνονται τα περισσότερα και τα καλύτερα αεροπορικά σόου του κόσμου. Έτσι χάθηκε μία ακόμη ευκαιρία. Λογικό, αν σκεφθεί κάποιος πως εκπροσωπηθήκαμε στην εν λόγο έκθεση. Με ένα περίπτερο- λένε όσοι το είδαν- που δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Απλώς να βγούμε από την υποχρέωση. Να πούμε ότι ήμασταν εκεί. Μοιάζει λοιπόν με υπερβολική απαίτηση μια τέτοια εκπροσώπηση να θυμηθεί να προβάλει το αεροπορικό σόου της Καβάλας.

 

Από πολιτικής πλευράς χθες έγινε μια ακόμη συζήτηση για την ΕΡΤ. Το απόγευμα -με αυτή την αφορμή- κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης. Είναι άραγε κατάλληλη η ώρα να μιλούμε για το πόσο και πως προβλήθηκε το αεροπορικό σόου της Καβάλας στην έκθεση του Λονδίνου; Φοβόμαστε ότι και η ώρα είναι κατάλληλη και η παράλειψη της Κομοτηνής μεγάλη. Ας κάνουν στην Αθήνα ότι θέλουν… Εμείς έχουμε τα δικά μας. Αυτά είναι τα σπουδαία για μας.

 

Στο κάτω κάτω της γραφής την ΕΡΤ δεν την «σκότωσαν» χθες τα ξημερώματα. Ο θάνατος της ήταν ακαριαίος, αδικαιολόγητος και Καλοκαιρινός. Χθες επιβεβαιώθηκε μόνο ότι είχε προηγηθεί. Από μέρες άπαντες περίμεναν την έφοδο των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο. Υπήρχε ένα γενικότερο αδιέξοδο που ενοχλούσε ακόμη και τους καταληψίες. Τώρα όμως μπήκε στην ΕΡΤ ο Καψής. Τώρα όλα θα αλλάξουν.

 

Ένα άλλο τοπικό θέμα- μικρότερης σημασίας κι αυτό σε σχέση με τα γεγονότα στην Αθήνα- είναι η κατασκευή της στέγης σε μονοκατοικία στον Αμυγδαλεώνα. Η στέγη καταστράφηκε από φωτιά. Λόγω του κοινωνικού προβλήματος που δημιουργήθηκε ο Δήμος Καβάλας προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει. Κι ενώ έκανε αρκετά, δεν είχε προχωρήσει στη κατασκευή της στέγης προκειμένου να επιστρέψουν σπίτι τους όσοι ήταν φιλοξενούμενοι σε σπίτια συγγενών.

 

Όπως μάθαμε από το σωματείο των οικοδόμων ο Δήμος Καβάλας αγόρασε τα υλικά. Αμέσως μετά εργάστηκαν δωρεάν οικοδόμοι που τήρησαν έτσι την υπόσχεση τους. Μπορεί να άργησε να υλοποιηθεί η διπλή υπόσχεση προς τους παθόντες αλλά έστω κι έτσι έγινε το σωστό. Σειρά τώρα έχουν τα δύο σπίτια στο Βύρωνα, όπου επίσης πρέπει να κατασκευαστεί στέγη μιας που η προηγούμενη κάηκε στο γνωστό περιστατικό της 1ης του Σεπτέμβρη.

 

Τώρα που τα κόμματα δεν είναι στα καλά τους, τώρα κεντρικά η ΝΔ αλλάζει τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών ώστε οι κυριότερες αποφάσεις σε κάθε Νομό να παίρνονται από λίγους. Από ένα μικρό και ευέλικτο σώμα εκλεκτόρων. Αυτό μάθαμε κι επίσημα χθες, στη συνέντευξη τύπου της ΝΟΔΕ Καβάλας. Ο… λαός θα ψηφίσει για τις διοικήσεις των δημοτικών οργανώσεων. Οι λίγοι και εκλεκτοί (75 άνθρωποι το πολύ) θα ψηφίσουν για τον επόμενο πρόεδρο. Παρεμπιπτόντως μάθαμε ότι σε αυτή τη σειρά τριών συνολικά εκλογικών διαδικασιών έχει καταργηθεί η ποσόστωση υπέρ των γυναικών! Που είσαι Μαργαρίτα Παπανδρέου να μάθεις τι κάνει ο Σαμαράς…

 

Με τα έως τώρα δεδομένα δύο θα είναι οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΟΔΕ Καβάλας. Ο Κώστας Ευθυμιάδης που έχει μεγάλη υποστήριξη από όλους τους μεγάλους. Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης που ξαφνικά άρχισε μια πορεία κόντρα στο ρεύμα. Και δε του φαίνονταν του Αλέξανδρου… Η απόφαση του είναι οριστική. Προσπαθεί μόνος του αφού ήδη λέγεται ότι και οι 4 βουλευτές είναι με τον Κώστα τον Ευθυμιάδη. Λογικό. Δεν είναι ώρα για ρίσκα. Η νεολαία –σκέπτονται οι βουλευτές- μπορεί να περιμένει λίγο ακόμη.

 

Η νέα νομαρχιακή με νέο πρόεδρο θα έχει εκλεγεί ως τις αρχές Δεκέμβρη. Μετά; Θα της δώσουν άραγε μια αρμοδιότητα της προκοπής για τα όσα ακολουθήσουν; Θα έχει λόγο η καινούργια ΝΟΔΕ για τους υποψήφιους δημάρχους, τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη, τον υποψήφιο Περιφερειάρχη; Αυτό το κόμμα δεν το ξεκαθάρισε ακόμη. Σιγά μην το κάνει, λένε οι γνωρίζοντες. Κι έχουν απόλυτο δίκιο. Νέα ή παλιά η ΝΟΔΕ δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει να γίνει ότι συνήθως. Με μία μόνο διαφορά. Η στήριξη ή το χρίσμα που πάλι θα δοθεί θα έχει σε αυτές τις εκλογές πιο χαλαρά χαρακτηριστικά. Σε αυτές τις εκλογές όλοι μα όλοι θα δηλώνουν ανεξάρτητοι. Αδέσμευτοι και αρκετά επαναστάτες.

 

Όπως όμως προειδοποιεί η οργάνωση των ΑΝΕΛΛ Καβάλας υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Το μνημόνιο. Θα είναι (οι ανεξάρτητοι – αδέσμευτοι κτλ υποψήφιοι δήμαρχοι) κι αντιμνημονιακοί; Αυτό ας μη το έχουμε και τόσο σίγουρο. Δύο που έχουν μιλήσει μέχρι τώρα (Βαγγέλης Παππάς και Μάκης Παπαδόπουλος) απέφυγαν να ασχοληθούν με το μνημόνιο. Ο δε εν ενεργεία κατηγορείται από τους …φίλους του ότι είναι με το μνημόνιο.

 

Να ένα δύσκολο ερώτημα στο οποίο σύντομα θα κληθεί να απαντήσει ο κάθε υποψήφιος: Είσαι με το μνημόνιο ή όχι; Προβλέπουμε ότι θα υπάρξει ποικιλία απαντήσεων, πλούσια επιχειρηματολογία και τελικά μια κατάσταση θολή. Αν μπορούσαν κι αν προβλέπονταν οι περισσότεροι θα απαντούσαν πολύ ελληνικά. Θα έλεγαν την αλήθεια αν υποστήριζαν «και ναι και όχι». Σα τον ελληνικό καφέ που αρκετοί θαμώνες καφενείων παραγγέλνουν στον σερβιτόρο.

 

Επαγγελματίας της Καβάλας κυκλοφορούσε χθες επίμονα στο δικαστήριο. Κάτι έψαχνε στο διάδρομο. Έμπαινε στην αίθουσα που συνεδρίαζε το Τριμελές. Έβλεπε, έφευγε. Μετά στην αίθουσα του Μονομελούς. Μετά πάλι στο Τριμελές. Ως που στο τέλος κάποιος που είχε το θάρρος αναγκάστηκε να τον ρώτησε τι ψάχνει. Ο επαγγελματίας απάντησε με απλό και σαφή τρόπο: «Έχω δικαστήριο για μια επιταγή. Πρώτη φορά στη ζωή μου είμαι κατηγορούμενος αλλά ας είναι καλά η κρίση που με έφερε εδώ». Δεν μάθαμε το αποτέλεσμα της δίκης. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση έτσι και σε πολλές άλλες επαγγελματίες που ποτέ δεν είχαν πάει στο δικαστήριο τώρα προσπαθούν να μάθουν τα κατατόπια. Προσπαθούν να προσαρμοστούν.

 

Έλλειψη δικηγόρων Καβάλας διαπιστώθηκε χθες στο δικαστήριο. Λίγοι ήταν αυτοί που κινούνταν στις αίθουσες που συνεδρίαζαν Μονομελές και Τριμελές. Την εξήγηση την έδωσε κάποιος που ήξερε. «Οι περισσότεροι είναι στη Κομοτηνή για τη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης» είπε κι είχε απόλυτο δίκιο.

 

Κάτι έχουν πάθει στη Ξάνθη από τότε που έμαθαν ότι ο Θανάσης Πάσχου διορίστηκε διοικητής του Νοσοκομείου της πόλης. Μοιάζουν να αφήνιασαν κατά της Καβάλας! Αφού ειπώθηκαν πολλά και διάφορα (κυρίως για την Καβάλα) τώρα βάζουν τα μεγάλα μέσα. Δημοσιεύτηκε στο τύπο της Ξάνθης, αναρτήθηκε και στο διαδίκτυο επιστολή παράγοντα της πόλης. Ο οποίος αφού κατηγορεί τον προηγούμενο διοικητή Θανάση Μπαμπαλίδη, ρωτά: «…χάθηκε να έβαζαν διοικητή του νοσοκομείου ένα νέο παιδί από τη Ξάνθη;».

 

Ας τους διορθώσουμε. Ο μεν Πάσχου είναι πραγματικά από τη Καβάλα. Ο Θανάσης Μπαμπαλίδης δεν είναι. Μπορεί να ζει στη Καβάλα πολλά χρόνια αλλά κατάγεται από τον Έβρο. Δηλαδή είναι Θρακιώτης. Έτσι για να ξέρουμε και να ξέρουνε τι λένε σε αυτό το αντικαβαλιώτικο αμόκ.

 

Υπέγραψε και ο Αντιπεριφερειάρχης Κομοτηνής την απόφαση του για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Ξεχωρίζει το ότι αποφάσισε στη Κομοτηνή τα καταστήματα να λειτουργούν κανονικά τη τελευταία Κυριακή του έτους. Η απόφαση του κ. Παύλου Δαμιανίδη αναφέρει: Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης: Τελευταία Κυριακή πριν την έναρξη κάθε μιας από τις δύο ετήσιες εορτές «Μπαϊράμ», τελευταία Κυριακή του έτους (πριν την ημέρα της Πρωτοχρονιάς). Δημοτική Κοινότητα Ξυλαγανής: Όλες οι Κυριακές εντός του χρονικού διαστήματος από 01/05-31/10 του έτους

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης