μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Αρκετοί κάτοικοι της συνοικίας της Κηπούπολης διαμαρτύρονται έντονα αυτό το διάστημα με αφορμή τη λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε ταράτσα πολυκατοικίας. Παρακολουθούμε τη προσπάθεια τους να ενημερωθούν. Την προσπάθεια τους να εφαρμοστεί ο νόμος. Συνεχώς «σκοντάφτουν» σε διάφορα εμπόδια. Πολλά από τα οποία δεν είναι παρά νόμοι του κράτους. Οι οποίοι νόμοι πρόσφατα ψηφίστηκαν, με προκλητικό τρόπο εμφανίζουν ως ισχυρό παίκτη στην όλη υπόθεση όχι τη προστασία της δημόσιας υγείας αλλά τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Προσπαθούμε να μην ξαφνιαζόμαστε αλλά κι αυτή η διαδικασία έχει τα όρια της.

 

Την Παρασκευή πήγε για έλεγχο η Πολεοδομία. Μπήκε στο χώρο της πολυκατοικίας. Έφθασε έξω από το σημείο που έπρεπε να κάνει τον έλεγχο αλλά δεν της άνοιξε κανείς. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας απουσίαζαν. Κι όταν απουσιάζουν τότε αυτή τους η απουσία είναι καταλυτική. Υπεράνω και της Πολεοδομίας.

 

Δεν γνωρίζουμε τις διαδικαστικές τυπικές λεπτομέρειες. Είναι όμως πράγμα σπάνιο να σταματά με αυτόν τον τρόπο ο έλεγχος της Πολεοδομίας. Δεν το έχουμε ξαναδεί, δεν το έχουμε συναντήσει άλλη φορά. Ορισμένα πράγματα σκεπτόμασταν (ήμασταν σίγουροι, είναι το σωστότερο) τέλειωναν εκεί όπου άρχιζε τη δουλειά της η αρμόδια υπηρεσία. Όταν όμως κι η Πολεοδομία «τρώει» πόρτα τότε πάει, χάλασε ο κόσμος…

 

Αλήθεια τι θα συνέβαινε αν την Παρασκευή η Πολεοδομία έπρεπε να κάνει παρόμοιο έλεγχο σε μια παράγκα; Σε μια πρόχειρη κατασκευή ενός εργάτη, ενός μικρομεσαίου, ενός συνταξιούχου, ενός απλού πολίτη; Αυτός θα της άνοιγε την πόρτα, θα δέχονταν και τον έλεγχο και τις συνέπειες. Σε αυτήν όμως την Ελλάδα δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Άλλοι είναι ισχυροί. Καλύπτονται από τη νομοθεσία. Καθυστερούν τις εξελίξεις, αμφισβητούν και «κοντράρουν» ακόμη και το αυτονόητο. Κι άλλοι είναι τα θύματα. Τα καλά παιδιά που ακούν Πολεοδομία και φοβούνται. Νομιμοποιούν ότι «παράνομο» έκαναν σεβόμενοι ότι επιτέλους πρέπει να υπάρξει μια τάξη και μια συμμόρφωση στον τόπο.

 

Εδώ και έναν μήνα οι κάτοικοι της Κηπούπολης προσπαθούν να μάθουν τι συμβαίνει. Αν κάνουν λάθος κι όλα είναι σωστά τότε είναι έτοιμοι να ζητήσουν ακόμη και συγνώμη από όσους άδικα ενόχλησαν. Δυστυχώς όμως μένουν στη… προσπάθεια. Άλλοτε ο ένας δεν μπορεί, άλλοτε ο άλλος δεν προλαβαίνει. Είναι φανερό ότι η άλλη πλευρά προσπαθεί να κερδίσει απαραίτητο για αυτήν χρόνο. Κι όταν καταφέρει σε αυτόν τον επιπλέον χρόνο να εξασφαλίσει τις άδειες (που μάλλον σήμερα δεν έχει) τότε θα έχει πετύχει τον στόχο της. Τότε όλα θα αλλάξουν…

 

Θεωρούσαμε ότι υπάρχουν αρχές, υπηρεσίες, υπεύθυνοι άνθρωποι που θα δράσουν άμεσα. Ενέργειες που θα δώσουν στους κατοίκους την ενημέρωση που ζητούν. Κάναμε λάθος. Μεγάλο λάθος. Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει. Όσοι κι αν είναι οι κάτοικοι που ανησυχούν (της Κηπούπολης και της κάθε Κηπούπολης) το σύστημα έχει για αυτούς κατάλληλη αντιμετώπιση. Έχει την ικανότητα να τους απογοητεύσει, να τους κουράσει ώστε με σκυμμένο το κεφάλι να αποσυρθούν. Ηττημένοι όπως πάντα.

 

Φραστικό επεισόδιο με τον βουλευτή Έβρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ουζουνίδη είχε την Κυριακή το πρωί στη Βουλή ο Γιάννης Πασχαλίδης. Ο κ. Ουζουνίδης έκανε την αρχή προκαλώντας τους βουλευτές της ΝΔ από τη Βόρεια Ελλάδα. Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα όσα είχαν προηγηθεί (στην Κομοτηνή και την Αθήνα) σχετικά με τα θέματα των επαγγελματιών που δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές στον ΟΑΕΕ. Αμέσως μετά τις πρώτες αντιδράσεις άλλων βουλευτών της ΝΔ τέθηκε και θέμα προσλήψεων στον ΟΑΕΔ. Εκεί όπου εργάζονται και ο βουλευτής Έβρου και ο βουλευτής Καβάλας. Ο κ. Πασχαλίδης διέκοψε με φωνές τον κ. Ουζουνίδη που δεν άφησε την διακοπή να περάσει δίχως να τη σχολιάσει. Τα πράγματα ηρέμησαν με την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής. Έδωσε το λόγο στον επόμενο ομιλητή που ήταν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

Πολύ καλά έκανε ο Στρατηγός Διοικητής της ΧΧ Μεραρχίας Τεθωρακισμένων που διέθεσε τη Στρατιωτική Λέσχη στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Καβάλας ώστε να κάνει εκεί τις διήμερες εθελοντικές του αιμοδοσίες. Αυτή η απόφαση πρέπει να έχει ανάλογη συνέχεια. Η Λέσχη πρέπει να χρησιμοποιείται και να αξιοποιείται συχνότερα από τοπικούς φορείς και συλλόγους. Μπορεί να παραμένει Στρατιωτική Λέσχη αλλά ήταν και συνεχίζει να είναι χώρος απαραίτητος για τη λειτουργία της πόλης.

 

Μπερδεμένα πράγματα με τη ΝΔ στη Χρυσούπολη. Λένε ότι υπάρχουν δύο υποψήφιοι πρόεδροι για τη δημοτική οργάνωση Νέστου. Λένε και κάτι άλλο που αν είναι αλήθεια είναι σοβαρότερο. Ο δάσκαλος Γιώργος Λεπίδας θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος Νέστου. Πρωτοβουλία που λέγεται ότι θα υλοποιήσει σίγουρα εφόσον οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στην εκλογική διαδικασία. Αλλαγές που ως γνωστόν προγραμματίζει το Υπουργείο των Εσωτερικών. Ο Γιώργος Λεπίδας είναι γιος του Θεόφιλου Λεπίδα, υποψήφιου Δημάρχου όταν υπήρχε ο Δήμος της Κεραμωτής.

 

Τα γνωστά (κουραστικά τις περισσότερες φορές) παράπονα αυτών που πάντα έχουν ως προτεραιότητα τους τη διαδικασία και όχι την ουσία. Ο Γιάννης Φιλόσογλου κατήγγειλε τον Βασίλη Ξουλόγη ότι δεν τον κάλεσε χθες στη παρουσίαση του έργου της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων πλησίον της Ελευθερούπολης. Για αυτό και δεν πήγε σε αυτό που έγινε. Γκρίνιες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές ενώ ήδη βρισκόμαστε στο 2013.

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης συνεχίζει να πιστεύει ότι η Κυβέρνηση έχει κατά νου κάτι πραγματικά χρήσιμο και απόλυτα ρεαλιστικό σχετικά με τους επαγγελματίες που χρωστούν εισφορές στον ΟΑΕΕ. Είναι αισιόδοξος ο κ. Τσατσούλης ότι από τη πρωτοβουλία Γιαννακίδη θα βγει κάτι καλό, του οποίου θα επωφεληθούν χιλιάδες επαγγελματίες σε όλη τη χώρα. Δεν υποτιμούμε την εκτίμηση και την αισιοδοξία του κ. Τσατσούλη. Απλώς είναι πολύ καλό αυτό που συζητείται για να είναι αληθινό. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η αισιοδοξία Τσατσούλη προέρχεται από την ενημέρωση που έχει για το θέμα από τον κ. Γιαννακίδη.

 

Πάνω στην ώρα εντοπίσαμε σε ιστοσελίδα της Ξάνθης δελτίο τύπου που είναι σχετικό με το θέμα κι έχει την υπογραφή των 5 προέδρων Επιμελητηρίων της ΑΜΘ: Επειτα από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, κ. Αριστείδη Γιαννακίδη, και των Επιμελητηρίων Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, ΕΒΕ Ροδόπης και Επαγγελματοβιοτεχνικού Ροδόπης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013 συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη.Τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας επέδωσαν υπόμνημα με τις προτάσεις στον Υπουργό, σχετικά με τα εξής θέματα:1. Προτάσεις για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ ώστε να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για μια ρεαλιστική ρύθμιση με στόχο την διάσωση τόσο των ασφαλισμένων όσο και του Ταμείου.2. Εγγυήσεις του Δημοσίου για τα δάνεια των επιχειρήσεων. Συνοπτικά τέθηκαν:Η επιθετικότητα των Τραπεζών απέναντι στις επιχειρήσεις. Η παράταση της πληρωμής της δόσης (κεφάλαιο& τόκους) της 31/12/2013 και το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο.Η μείωση του επιτοκίου από τις Τράπεζες, το οποίο σήμερα άγγιξε σε αρκετές περιπτώσεις το 11,5%. Η διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει την διάσωση των εν λειτουργία επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση των θέσεων εργασίας. Ο Υπουργός κ. Δ. Σταμάτης γνώστης των επίμαχων θεμάτων, δεσμεύτηκε να προωθήσει στα αρμόδια Υπουργεία και την Κυβέρνηση τα αιτήματα και τις προτάσεις των Επιμελητηρίων.

 

Ξέχασαν να επαναλάβουν και να επικαιροποιήσουν την απόφαση παραχώρησης στο Δήμο της έκτασης όπου λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Καβάλας. Αυτό έμαθε τη Παρασκευή στην Αθήνα ο κ. Σιμιτσής. Ποιος ξέχασε; Αυτός που ήταν Δήμαρχος Καβάλας το 2003. Το πρόβλημα διαπιστώθηκε τώρα που ο ΧΥΤΑ πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να μεγαλώσει. Ζητήθηκε η απόφαση παραχώρησης της έκτασης αλλά αυτή που υπάρχει έληξε προ 10 ετών!

 

Κρατά κλειστά τα προεκλογικά του χαρτιά ο υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας Μάκης Παπαδόπουλος. Παρά τις επαφές που έκανε και συνεχίζει (πολλές από τις οποίες είναι πετυχημένες) προσέρχεται πάντα μόνος στις διάφορες εκδηλώσεις. Αυτό έκανε και χθες το απόγευμα που παρέστη στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης. Πρόκειται για συνειδητή απόφαση να μην παρουσιάσει ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα κανέναν από τους συνεργάτες και υποψηφίους του. Αυτά θα γίνουν αργότερα.

 

Αισιόδοξος συνεχίζει να είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος Βαγγέλης Παππάς. Δουλεύει μεθοδικά και ουσιαστικά. Το Σάββατο στο γήπεδο μπάσκετ είχε «μαν του μαν» τον Γιάννη Καραμπουρνιώτη κι αμέσως μετά τον Νίκο Φιλόγλου. Ήταν φανερό ότι ενώ έβλεπαν παρέα μπάσκετ, κάτι άλλο σοβαρότερο τους εξηγούσε.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης