• 9 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Εξ αιτίας της μείωσης των δρομολογίων των φέρι μποτ για τη Θάσο κατατέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες 4 τουλάχιστον ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή. Εκδόθηκαν ακόμη περισσότερες ανακοινώσεις συλλόγων και άλλων τοπικών φορέων. Αποφάσισε αντίθετα με τα ισχύοντα το Λιμεναρχείο Καβάλας. Η Θασιακή Ένωση Καβάλας συγκέντρωσε ήδη 2.000 υπογραφές πολιτών. Δύο δήμαρχοι έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στο Σ.Α.Σ.

 

Με λίγα λόγια η κοινωνία εκφράστηκε. Άλλοτε έμμεσα κι άλλοτε άμεσα. Παρόλα αυτά συνεχίζουν να ισχύουν τα απαράδεκτα δρομολόγια- βόλεψη των δύο εταιριών. Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν! Έτσι ήταν πάντα, έτσι είναι και τώρα. Ο λαός άλλα θέλει αλλά όσο κι αν διεκδικεί τα αυτονόητα, δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει. Για έναν απλό λόγο. Η ισχύουσα νομοθεσία ευνοεί τους «μεγάλους», που στη περίπτωση μας είναι και η ΑΝΕΘ και η ΝΕΚ. Όσο για το κράτος, αυτό με την σιωπή του και την παθητική του στάση δείχνει ποιόν καλύπτει.

 

Δεν είναι μόνο η περίπτωση της σύνδεσης με τη Θάσο. Είναι όλη η νησιωτική Ελλάδα. Παντού ισχύουν τα ίδια. Με μία διαφορά. Στις άλλες περιπτώσεις οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες, τα έξοδα επίσης. Στη δική μας περίπτωση τα πράγματα ήταν και παραμένουν απλά. Δύσκολα τα κάνουν σκόπιμα και οι δύο εταιρίες. Μέσα από αυτή την τάχα δυσκολία και περιπλοκότητα τους είναι ευκολότερο να πετύχουν τον σκοπό τους. Ο οποίος ο γνωστός. Δρομολόγια τον Χειμώνα με το «σταγονόμετρο». Δρομολόγια πολλά μόνο όταν υπάρχει εξασφαλισμένη κίνηση.

 

Προχθές ο Γιάννης Πασχαλίδης πήγε στη Θάσο όπου όπως ανακοίνωσε συνάντησε και τις δύο εταιρίες. Σε χωριστά ραντεβού ώστε να μη γίνουν παρεξηγήσεις. Η ΑΝΕΘ είπε ότι το σκέφτεται. Η ΝΕΚ το απέκλεισε. Ποιο; Αυτό που ως «φρέσκο» αίτημα διατύπωσε ο βουλευτής: Έστω ένα δρομολόγιο κάθε Κυριακή στη γραμμή του Πρίνου. Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Δεν αποκλείουμε ο βουλευτής να παρακάλεσε τις δύο εταιρίες…

 

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το διεκδίκησε δυναμικά. Λέει ότι τις πίεσε μα αυτές είναι αρνητικές. Σκεφτόμαστε την σχετική εικόνα και διαδικασία. Ο βουλευτής –εκπρόσωπος των πολιτών- να συνομιλεί με τους επιχειρηματίες. Άραγε χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι; Τους έβαλε τις φωνές; Ή μήπως το πήγε «μαλακά» προκειμένου αλλιώς να πετύχει τον στόχο του; Ο λαός μας έχει κατάλληλη παροιμία και για αυτή τη περίπτωση. Την αποφεύγουμε όμως λόγω του ότι εμπίπτει στο νόμο περί ασέμνων…

 

Δημοσκόπηση ετοιμάζει η ΝΔ για να επιλέξει και με αυτήν τον υποψήφιο Περιφερειάρχη στην ΑΜΘ. Στα ονόματα που μπαίνουν στη δημοσκόπηση είναι και του Νίκου Παναγιωτόπουλου! Αυτό φέρεται να το είπε ο ίδιος ο βουλευτής, προχθές που συνάντησε τη διοίκηση της δημοτικής οργάνωσης Καβάλας. Εκεί ο βουλευτής επανέλαβε ότι δεν θέλει να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης. Το εξήγησε. Το τόνισε, το είπε σε όλους τους τόνους. Οι συγκεκριμένοι συνομιλητές του τον κατάλαβαν. Πείσθηκαν.

 

Η διοίκηση του κόμματος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Προσπερνά την άρνηση του και τον περιλαμβάνει σε μια δήθεν κρίσιμη δημοσκόπηση. Ώστε να ετοιμάσει μια νέα πίεση προς το πρόσωπο του. Την ίδια ώρα δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου όπως αυτό της Κυριακάτικης Καθημερινής αναφέρουν τον βουλευτή της Καβάλας ως ένα από τους πιο δραστήριους κοινοβουλευτικούς. Με τις περισσότερες ομιλίες και ερωτήσεις ακόμη και τώρα που δεν είναι μέλος της Κυβέρνησης.

 

Με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται. Ούτε φυσικά υποψηφιότητα. Ας ψάξουν αλλού τον υποψήφιο Περιφερειάρχη σεβόμενοι τον δικό τους άνθρωπο. Τον βουλευτή τους. Κάτι που μέχρι τώρα δεν έκαναν αν και όφειλαν. Γιατί; Γιατί τα κόμματα έτσι ήταν πάντα. Έβλεπαν τους από κάτω (ακόμη και τους βουλευτές) ως στρατιώτες τους οποίους μπορούσαν να διατάζουν. Θυμίζουμε τι έγινε με τον Μιχάλη Τιμοσίδη το 2010. Ίδια ιστορία. Μέχρι που συνάντησε τον τότε πρόεδρο και Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Όχι μόνο τον έπεισε αλλά αμέσως μετά ο Μιχάλης μπήκε στη Κυβέρνηση!

 

Πάλι στη τηλεόραση ο Γιώργος Καλαντζής. Χθες το πρωί «μάχονταν» υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής στην εκπομπή του Μέγκα. Κάτι τέτοια είναι για τον αντιπρόεδρο της Βουλής παιχνιδάκια. Για αυτό και τον προτιμούν οι παρουσιαστές των εκπομπών. Ο Γιώργος ανεβάζει την τηλεθέαση!Αρκεί να είναι «απέναντι» του εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Καταλαβαίνουμε απόλυτα τον κ. Μαθιό Ρήγα. Προσπαθεί κι αυτός να κάνει το καλό της Ενεργειακής, ακόμη καλύτερο. Όμως η συμφωνία με την ΒΡ όσο λογική κι αν ακούγεται, τόσο αφήνει αδιάφορη την Κυβέρνηση. Χθες λοιπόν οικονομικές ιστοσελίδες πρόβαλαν την αναμενόμενη αντίδραση της εταιρίας: Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, (μητρικής εταιρείας της Kavala Oil) Μαθιός Ρήγας, ανακοίνωσε χθες ότι η εταιρεία του αναστέλλει επ’ αόριστον το γεωτρητικό της πρόγραμμα, καθώς όπως τόνισε αδυνατεί να προχωρήσει αν πρωτίστως δεν διευθετηθεί το θέμα της τροποποίησης της σύμβασης με τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛΠΕ). Σύμφωνα με την υφιστάμενη σύμβαση τα ΕΛΠΕ είναι η μοναδική εταιρεία που αγοράζει το πετρέλαιο που εξορύσσεται από την Kavala Oil, γεγονός που σύμφωνα με την εταιρεία δημιουργεί πολλά εμπόδια στην ομαλή επενδυτική δραστηριότητα της Energean Oil & Gas. Η τελευταία ζητάει από το ΥΠΕΚΑ να δίνεται η δυνατότητα να πουλάει το πετρέλαιο στην ΒΡ με την οποία έχει υπογράψει και σύμφωνο συνεργασίας για χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της Energean Oil & Gas.

 

 

Διαβάστε επίσης