• 13 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη Δημωφέλεια άρχισαν τις συζητήσεις και τις προβλέψεις για τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που θα επιλέξουν ως σταθμό τους την Καβάλα την επόμενη χρονιά. «Ανεβάζουν» τον αριθμό από τα 16 κρουαζιερόπλοια φέτος στα 30 και πλέον το 2014. Έχουν λόγους που υπολογίζουν τόσο μεγάλο νούμερο. Εντός του Δεκέμβρη- λίγο πριν τις γιορτές- θα έχουν πιο πλήρη εικόνα. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει οριστικά κάπου ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Από τώρα θεωρούν σίγουρο ότι τα κρουαζιερόπλοια του 2014 θα είναι πολύ περισσότερα από αυτά του 2013.

 

Σήμερα το πρωί έρχεται στο λιμάνι της Καβάλας το μεγάλο κρουαζιερόπλοιο Artania. Μεταφέρει 1.000 Γερμανούς τουρίστες. Η άφιξη του ίδιου πλοίου χθες στην Θεσσαλονίκη σχολιάστηκε θετικά. Άλλο όμως Θεσσαλονίκη κι άλλο Καβάλα. Εδώ πάντα είναι αλλιώς. Υπάρχει γκρίνια ανεξήγητη αλλά ισχυρή. Για το Artania η γκρίνια άρχισε χθες. Με αφορμή που θα δέσει το πλοίο. Επειδή είναι μεγάλο έπρεπε να δέσει παράλληλα με το κτίριο του Τελωνείου. Αυτό όμως δεν θα γίνει.

 

Έβαλαν κάτω τα δεδομένα του λιμανιού (όπως θα ισχύουν σήμερα), διαπίστωσαν ότι παράλληλα με το Τελωνείο σήμερα δεν γίνεται. Υπάρχει φέρι μποτ αλλά και πλοίο από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Αυτά πρέπει να συνυπάρξουν με το κρουαζιερόπλοιο. Για να γίνει αυτό θα βάλουν το «Artania» εκεί που δένουν τα μικρά κρουαζιερόπλοια. Θα προεξέχει λίγο αλλά δεν πειράζει… Είδαν το δελτίο καιρού και για σήμερα προβλέπεται κρύο αλλά με άπνοια.

 

Μια κι αναφέραμε το κρύο. Η πτώση της θερμοκρασίας είναι αισθητή, θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Αυτές οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εγκατάσταση και τη λειτουργία του Παγοδρόμιου στη πλατεία. Ο επιχειρηματίας όμως δεν βιάζεται. Θα πάει στο χώρο των εκδηλώσεων κατά τις 10 Δεκέμβρη με προοπτική το Παγοδρόμιο να λειτουργήσει λίγες μέρες μετά. Εφόσον και τότε κάνει κρύο. Διότι σε περίπτωση νοτιάδων θα υπάρξει πρόβλημα.

 

Όπως αυτό την Τετάρτη το μεσημέρι στο Δημαρχείο. 4-5 άτομα που δήλωναν ότι είναι της «Γενιάς των ταυτοτήτων» άπλωσαν πανό κατά της αναστήλωσης του μεντρεσέ. Ήταν λίγοι αλλά έκαναν θόρυβο. Αυτό στις μέρες μας είναι αρκετό για να γίνουν είδηση. Όποιος δεν γνωρίζει νομίζει ότι οι διαμαρτυρόμενοι της … γενιάς των ταυτοτήτων ήταν καμιά 100αρια. Όποιος είδε κατάλαβε περί τίνος πρόκειται.

 

Αυτές οι γραφικότητες μιας ομάδας ανθρώπων που όπως λέμε «δεν γεμίζουν ούτε Ταξί» κάνουν καλά τη δουλειά τους στον γνωστό στόχο. Να πληγεί ο Σιμιτσής. Ευπρόσδεκτοι λοιπόν στη παρέα μας. Αρκεί να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό. Κατά του Σιμιτσή. Δεν έχει σημασία το πλήθος και άλλα τέτοια ποσοτικά χαρακτηριστικά. Σημασία έχει να καταγγέλλεις τον Σιμιτσή. Με αυτό το «διαβατήριο» σήμερα προοδεύεις…

 

Την ίδια ώρα κάτι ανάλογο με τον μεντρεσέ προτείνεται και στη Δράμα. Η αρχιτεκτόνισσα της Καβάλας Σαπφώ Αγγελούδη μίλησε προ λίγων ημερών σε ημερίδα του Δήμου Δράμας όπου πρότεινε (κι ο Δήμος Δράμας το συζητά) αποκατάσταση του τεμένους στην οδό Λαμπριανίδη, κοντά στη πλατεία Δικαστηρίων της Δράμας.

 

Τον Φεβρουάριο του 2014 θα γίνουν εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας. Είμαστε τρεις μήνες πριν τις εκλογές και δεν «κουνιέται» κανείς. Πλήρης ακινησία, παγωμάρα, σιωπή. Οι δικηγόροι έπαψαν να έχουν φιλοδοξίες, έχουν άλλες προτεραιότητες. Πρωτίστως επαγγελματικές. Αν παρόλα αυτά επιχειρήσουμε μια αρχική προσέγγιση στο θέμα θα διαπιστώσουμε ότι αυτή τη φορά Παύλος Γεωργιάδης δεν θα υπάρχει. Θα υπάρχει Θανάσης Αθανασίου (αυτή τη φορά ως φαβορί). Ίσως να υπάρξει Κώστας Γκρόζος. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους.

 

Γκρινιάζουν πολύ στη ΝΔ Καβάλας για τους εκλέκτορες της ΟΝΝΕΔ. Γκρινιάζουν γιατί όσοι εκπροσωπήσουν στις εκλογές της Κυριακής τη νεολαία δεν πείθουν ότι έχουν σχετική λαϊκή εντολή. Έτοιμες είναι οι επώνυμες και συγκεκριμένες καταγγελίες για αυτούς που θα εκπροσωπήσουν την ΟΝΝΕΔ Θάσου και Νέστου. Επί του παρόντος υπάρχει αναμονή ώστε πρώτα να δράσει η Αθήνα. Να στείλει στη Καβάλα τον τελικό πίνακα των εκλεκτόρων. Ανάλογα με το περιεχόμενο του θα έχουμε ή δεν θα έχουμε συνέχεια στο θέμα.

 

Όσο για τον Γιώργο Καλαντζή, αυτός ετοιμάζει βαλίτσες για Αμερική. Δεν θα είναι στην Καβάλα την Κυριακή και φυσικά δεν θα ψηφίσει για νέο πρόεδρο της ΝΟΔΕ. Με βάση διάφορες πληροφορίες προτιμά και βοηθά τον Κώστα Ευθυμιάδη. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής θα είναι στην Αμερική μία εβδομάδα κι αμέσως μετά λέγεται ότι έρχεται στην Καβάλα.

 

Φοβερό. Τις προάλλες ανακοινώθηκε από το αρμόδιο υπουργείο ότι ο ΟΛΚ έχει εγκεκριμένο ποσό 15.000 ευρώ για διαφήμιση και προβολή. Κάποιος που γνωρίζει ίσως ισχυριστεί ότι έτσι συμβαίνει κάθε χρόνο. Κάποιος που δεν γνωρίζει ξαφνιάζεται από την πρωτοβουλία των Αθηνών. Γιατί πρόκειται για πρωτοβουλία των Αθηνών.

 

Γυναίκα έμπαινε χθες το πρωί στο δικαστικό μέγαρο Καβάλας από την πίσω πόρτα. Δεν πρόσεξε, σκάλωσε στο κούφωμα της πόρτας κι έπεσε με δύναμη στο έδαφος μαζί με τα χαρτιά που κρατούσε. Ήταν μια πτώση ξαφνική για την γυναίκα, ξαφνική και για όσους εκείνη την ώρα ήταν στο ισόγειο και την είδαν. Για να βοηθήσει έσπευσε αμέσως ο Δημήτρης Παπουτσής. Όταν το περιστατικό τέλειωσε – αισίως- η γυναίκα ζητούσε να μάθει το όνομα του κυρίου που την βοήθησε. Κι ο Δημήτρης Παπουτσής που δεν της είπε το παραμικρό, έσπευσε να απομακρυνθεί από το σημείο. Αφού νωρίτερα είχε κάνει την καλή πράξη της ημέρας του.

 

25 περίπου πρώην δημοτικούς αστυνομικούς περιμένει η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας. Όλοι τους θα προέρχονται από την υπό διάλυση δημοτική αστυνομία της πόλης. Πρόθεση του Αστυνομικού Διευθυντή είναι με αυτούς να ενισχύσει το Αστυνομικό Τμήμα. Να τους δώσει αρμοδιότητες πάνω κάτω ίδιες με αυτές που είχαν ως δημοτικοί αστυνομικοί.

 

Έκτακτη συνέλευση έκαναν οι Δήμαρχοι της χώρας. Στο ψήφισμα της συνέλευσης ζητούν να μην αλλάξει ο νόμος με τον οποίο εκλέγονται: Με ψήφισμα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης η ΚΕΔΕ, εκφράζει μεταξύ άλλων την η αντίθεση των αιρετών τόσο για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξής τους όσο και για τη διάσπαση των Δήμων.Επίσης η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ τονίζει ότι ο εξορθολογισμός στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οδήγησε σε πλεόνασμα 754 εκ. ευρώ της δίνει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να απαιτήσει από την κυβέρνηση ώστε να μη γίνουν άλλες περικοπές πόρων και παρεμβάσεις στις δομές και το προσωπικό των δήμων. Επίσης οι αιρετοί είναι αντίθετοι με οποιαδήποτε επιπλέον παρακράτηση πόρων από τους ΚΑΠ.

 

 

Πολύ ενδιαφέρον το κείμενο που «ανέβασε» στο διαδίκτυο ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κουμρίδης: Ξαφνικά ζητάμε όλοι δικαιοσύνη και αλληλεγγύη από τους άλλους. Πάντοτε από τους άλλους, διότι η δικαιοσύνη μας ξεκινά από τη στιγμή που τελειώνουν τα δικά μας σύνορα. Βολεύει και είναι λιγότερο επώδυνο να ασχοληθούμε με τον άλλον. Να τον κατηγορήσουμε, να τον λοιδορήσουμε και να του φορτώσουμε ακόμη και τις δικές μας τύψεις, τις δικές μας ενοχές. Το facebook είναι ένας καθρέπτης όλων μας, κι αν μας ενώσεις σε έναν άνθρωπο θα τρομάξεις από την ασχήμια μας. Οργή, κακία, εγωισμός, ανέξοδη κριτική και ματαιοδοξία. Η αλήθεια μπορεί να μη μας βολεύει, να είναι άσχημη αλλά δεν παύει να είναι η αλήθεια. Νιώθω ότι θερίζουμε όλοι αυτό που σπείραμε. Μπορεί να μην το σπείραμε εμείς αλλά όλοι, λίγο πολύ, το ποτίσαμε για να μεγαλώσει. Πιθανόν η ώρα και οι καιροί να μην είναι κατάλληλοι για αυτοκριτική αλλά τελικά ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Ας ευχηθούμε να μην σκοτώσει τις ψυχές μας αυτή η οικονομική και ηθική κρίση. Δύσκολοι καιροί, ανθρωποκτόνοι. Μας εύχομαι καλό κουράγιο!

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης