• 12 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δημοσκοπήσεις

Από αλλού περιμέναμε την προεκλογική δημοσκόπηση κι από αλλού μας ήρθε. Τα τηλέφωνα στα σπίτια της Καβάλας χτυπούν αλλά η έρευνα στην οποία συμμετέχουν οι πολίτες μοιάζει να έχει παραγγελθεί (και να αφορά) τον Άρη Γιαννακίδη και όχι την πλευρά της ΝΔ. Όπως μαθαίνουμε οι περισσότερες ερωτήσεις έχουν να κάνουν με την παρουσία και το έργο του κ. Γιαννακίδη. Στη διαδικασία αναφέρονται κι άλλα ονόματα. Κι αυτά όμως προέρχονται από τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ. Για παράδειγμα υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις για τον Αρχέλαο Γρανά και τις επιδόσεις του ως επικεφαλής της Π.Ε. Καβάλας.

Προ λίγων ημερών ή εβδομάδων ο κ. Γιαννακίδης μιλούσε στους συνεργάτες του για δημοσκοπήσεις. Όχι για δημοσκοπήσεις που θα γίνουν αλλά για όσες έγιναν κι όπως έλεγε τον εμφανίζουν αρκετά δυνατό και στους 5 νομούς. Άλλοι παράγοντες (της τοπικής ΝΔ) μιλούσαν κι αυτοί για δημοσκοπήσεις που έγιναν με αποτέλεσμα (έλεγαν) υπέρ του Γιαννακίδη που στη δεύτερη Κυριακή εμφανίζεται να κερδίζει και πάλι τον Παυλίδη.

 

Απάντηση

Ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης πήγε στη Θάσο την προηγούμενη εβδομάδα. Σε χωριστά ραντεβού συνάντησε τον Γιάννη Μητσόπουλο και τον Γιάννη Τσούπρα (εκπρόσωπο της ΑΝΕΘ). Και στους δύο είπε τα ίδια πράγματα. Ότι πρέπει να ενισχύσουν τα δρομολόγια και στις δύο γραμμές. Ο Γιάννης Μητσόπουλος – όπως εκ των υστέρων δήλωσε ο βουλευτής- απάντησε ξεκάθαρα αρνητικά. Ο εκπρόσωπος της ΑΝΕΘ Γιάννης Τσούπρας έδειξε να είναι πιο διαλλακτικός. Δεν απέκλεισε τίποτα κι όπως είπε στον Γιάννη Πασχαλίδη η εταιρία θα του απαντήσει τις επόμενες ημέρες. Οι μέρες πέρασαν αλλά η απάντηση της ΑΝΕΘ δεν δόθηκε ακόμη… Ποιος ξέρει, μπορεί να απαντήσουν αφού περάσει ο Χειμώνας…

Και οι δύο εταιρίες λένε (άλλοτε επίσημα κι άλλοτε ανεπίσημα) τα ίδια πράγματα. Σύμφωνα με τα οποία κάθε δρομολόγιο στη γραμμή του Πρίνου κοστίζει 3.000 ευρώ, χρήματα που δεν καλύπτονται από την Χειμερινή κίνηση. Από τους επιβάτες και τα αυτοκίνητα. Ακόμη κι αν δεχθούμε αυτό το καθαρά επιχειρηματικό σκεπτικό, δεν έχουμε παρά να αναζητήσουμε τα οικονομικά στοιχεία των δύο εταιριών. Π.χ. τους πιο πρόσφατους ισολογισμούς τους. Είναι δυνατόν μια εταιρία με δηλωμένα προ φόρων κέρδη άνω του 1εκ ευρώ (τη προηγούμενη χρονιά) να σκέπτεται 30.000 ευρώ που συνολικά θα της στοιχίσει ένα δρομολόγιο κάθε Κυριακή του Χειμώνα; Εκτός αν αυτές οι συνεχιζόμενες περικοπές δρομολογίων εξυπηρετούν άλλο και βαθύτερο στόχο. Του χρόνου ή μετά από δύο χρόνια να μην υπάρχουν καθόλου δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου τον Χειμώνα.

 

Αποθήκη

Έχει σχέση η εταιρία της Κόκα Κόλα με την Καβάλα; Οι απεργοί εργαζόμενοι της Ν. Ραιδεστού στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζουν ότι τέτοια σχέση υπήρχε μέχρι που η 3.Ε. έκλεισε την μεγάλη της αποθήκη στον πρώην Δήμο Φιλίππων, κοντά στον Αμυγδαλεώνα. Όπως εξηγούν αυτό έγινε νωρίς νωρίς, προ ενός έτους περίπου. Τότε –μας ενημερώνουν- υπήρξαν κι απολύσεις αυτών που εργάζονταν στην αποθήκη και δεν ήταν καθόλου λίγοι.

 

Διαμαρτυρία Χρήστου Ποτόλια

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Ποτόλιας πηγαινοέρχεται στη Κομοτηνή συχνότερα από τους άλλους περιφερειακούς συμβούλους του Νομού. Συμμετέχει σε επιτροπές, σε συνεδριάσεις κτλ. Όμως δεν πληρώνεται ούτε καν το κόστος των καυσίμων. Εξ αυτού του λόγου έκανε την διαμαρτυρία του. Διαβάζουμε σχετικό απόσπασμα από πρακτικό συνεδρίασης επιτροπής την 21η Νοέμβρη: Στο σημείο αυτό το μέλος την Οικονομικής Επιτροπής Χρήστος Ποτόλιας δήλωσε ότι αποχωρεί από την συνεδρίαση δηλώνοντας τα εξής: «Αποχωρώ από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη καταβολή των αποζημιώσεων μετακίνησης μας από την κατοικία μας στην έδρα της Περιφέρειας, για τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής. Αποχωρώ από τη συνεδρίαση διότι μας αφήνετε εκτεθειμένους, απέναντι σε οικονομικά συμφέροντα εργολάβων και προμηθευτών, που έχουν σχέση με τις αποφάσεις της Οικ. Επιτροπής. Πρόσφατη είναι η επιστολή προμηθευτή-εργολάβου που μας προέτρεπε να πάρουμε απόφαση που τα συμφέροντα του διασφάλιζε (τηλ. κέντρο ΠΕ Δράμας)».

 

Ερώτηση στη Βουλή

Σήμερα θα συζητηθεί στη Βουλή- πρώτη πρώτη μάλιστα- επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου σχετικά με τον προϋπολογισμό των Προνοιακών Ιδρυμάτων όλης της χώρας. Αφορμή για την ερώτηση είναι η κατάσταση που επικρατεί στο ενιαίο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου της ΑΜΘ, έδρα του οποίου είναι η Καβάλα. Ενώθηκαν ιδρύματα με τη Παιδόπολη Καβάλας και Δράμας κι ενώ υπάρχουν χρήματα, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ο λόγος ότι τα χρήματα ανήκουν στα ιδρύματα πριν ενοποίηση τους και δεν έχουν μεταφερθεί στον νέο δημόσιο φορέα. Κατά αυτόν τον τρόπο τα Προνοιακά Ιδρύματα σε όλη τη χώρα δεν μπορούν να πληρώσουν κανέναν προμηθευτή τους! Ούτε φυσικά να κάνουν νέες προμήθειες. Πρόκειται για ελληνικό γραφειοκρατικό πρόβλημα που ισχύει δύο μήνες τώρα και δεν έχει λυθεί. Σε αυτό ίσως βοηθήσει η ερώτηση του κ. Παναγιωτόπουλου.

 

Απάντηση στη Βουλή

Δημιουργήθηκαν πολλές ελπίδες για μια δίκαιη, ρεαλιστική και πραγματικά ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών στον ΟΑΕΕ. Κανείς δεν ξεχνά την πρωτοβουλία Γιαννακίδη, την υπόσχεση Δημήτρη Σταμάτη όπως επίσης την υπόσχεση του Πρωθυπουργού στους Προέδρους των Επιμελητηρίων. Σε συνέχεια όλων αυτών συζητήθηκε την Παρασκευή ερώτηση στη Βουλή, κεντρικό θέμα της οποίας ήταν η κεφαλαιοποίηση των παλαιών χρεών. Ρώτησε ο βουλευτής της ΝΔ Μαρκόπουλος, απάντησε αόριστα ο αρμόδιος Υφυπουργός Κεγκέρογλου: «Οι προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί από εσάς από τους εκπροσώπους των επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών, από όλους τους μικρομεσαίους, από όλα σχεδόν τα κόμματα και από πολλούς συναδέλφους έχουν τύχει της προσοχής του Υπουργείου και ως προς την επεξεργασία και ως προς τη δυνατότητα να υλοποιηθούν πολλές από τις πτυχές των προτάσεων. Να είστε σίγουρος ότι αυτή η επεξεργασία συνεχίζεται και γι’ αυτό άλλωστε σας είπα ότι θα έρθει ρύθμιση που δεν θα έχει να κάνει με τον αριθμό των δόσεων, αλλά με τα άλλα εμπόδια τα οποία υπάρχουν για να υπαχθούν σε αυτή τη ρύθμιση. Και ο αριθμός των δόσεων είναι βεβαίως ένα θέμα, αλλά εγώ μιλάω για το τι ισχύει σήμερα και γι’ αυτό το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν οι οφειλέτες, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι προτάσεις λοιπόν και να δούμε το επόμενο διάστημα ποιες από αυτές θα μπορέσουν να υλοποιηθούν ως προς τη δυνατότητα διευκόλυνσης των ανθρώπων».

 

Μια βόλτα με τον σκύλο

Από το διαδίκτυο κείμενο σχετικά με τα προβλήματα όσων βγάζουν τον σκύλο τους βόλτα: «Θέλει πολλά κότσια τελικά να βγεις βόλτα με τον σκύλο σου στις συνοικίες της Καβάλας… Οι περισσότεροι που συναντάς σε κοιτούν με μισό μάτι (το υπόλοιπο μισό και το άλλο ολόκληρο έχουν κλείσει από τη στενομυαλίτιδα τους)… ”Συνέχεια εδώ φέρνεις το σκύλο σου”, μου λέει ένας κύριος χθες το απόγευμα ”Μπα..”, του απαντάω χαμογελαστά ”πρώτη φορά ήρθαμε προς τα ‘δω”. ”Από πέρυσι σε βλέπω εδώ με τον σκύλο”, μου λέει αγριεμένος. ”10 μέρες τον έχω το σκύλο”, του απαντάω… πάλι χαμογελαστά! ”Άστα αυτά”, συνεχίζει ο κυριούλης ”όλο εδώ λερώνει το σκυλί σου” και αναφέρεται στην άσφαλτο που περπατάω ”λάθος κάνετε”…συνεχίζω εγώ ευγενικά και του δείχνω τη σακούλα που έχω στην τσέπη μου για περίπτωση …ατυχήματος. ”Άντε ρε με το βρωμόσκυλό σου”, μου λέει και γυρνάει την πλάτη του να φύγει, βγάζει από την τσέπη του ένα χαρτομάντιλο, φυσάει με δύναμη την παραγεμισμένη μύτη του, τσαλακώνει το τρισάθλιο πια κομμάτι χαρτί και το πετάει στην άσφαλτο…! ”Κύριε”, του φωνάζω ”κάτι σας έπεσε” και του δείχνω το λερωμένο χαρτομάντιλο που πέταξε κάτω. ”Έχεις πολύ θράσος”, μου φωνάζει θυμωμένος, για να κλείσει το φοβερό κρεσέντο ανοησίας με την πανηγυρική ανδρική ”έκφραση” μαγκιάς…γκρρρ φτου…! και αφήνει στο πεζοδρόμιο ένα δείγμα του DNA του σε μέγεθος πάτου νεροπότηρου! Κοιταζόμαστε με την Κανέλλα… ”Ζώο…” της λέω… ”δίποδο όμως”, νομίζω ότι ακούω να μου απαντάει…

 

Μια βόλτα στην παραλία

Η συμπολίτισσά μας δικηγόρος Ροδιά Φουρνιάδου ανήρτησε στο λογαριασμό της στο facebook το παρακάτω κείμενο που νομίζουμε ότι έχει ενδιαφέρον να το διαβάσουν αρμόδιοι και μη. Οι πρώτοι μάλιστα οφείλουν να ευαισθητοποιηθούν και να δράσουν. Το κείμενο αναφέρει: «Μόλις επέστρεψα από μία πρωινή κυριακάτικη βόλτα στην παραλία της Καβάλας. Συνήθως βγαίνω για περπάτημα στο ίδιο μέρος το βράδυ και με το σκοτάδι η εικόνα της πόλης είναι σχεδόν ειδυλλιακή. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το φώς της ημέρας. Έτσι στη διαδρομή μου από τον Ν.Ο.Κ. έως το πάρκο Φαλήρου είδα το παλιό κολυμβητήριο της πόλης να έχει μετατραπεί σε παραθαλάσσιο σκουπιδότοπο και σε τουαλέτα των αστέγων της πόλης, αφού στο χώρο αυτό ανενόχλητοι μπαίνουν και βγαίνουν μικροί και μεγάλοι με ενδεχόμενο ένα σωρό κινδύνους που μάλλον κανέναν δεν ενδιαφέρουν ούτε απασχολούν. Πιο κάτω το πολύπαθο πάρκο του Φαλήρου, μετά από πλείστες όσες παρεμβάσεις και δήθεν βελτιώσεις, χάσκει ως βομβαρδισμένο τοπίο. Ξεριζωμένοι κορμοί δέντρων που δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί μετά την τελευταία ανεμοθύελλα, λάσπη, γκρεμισμένα τοιχία, σπασμένα παγκάκια αποτελούν πρότυπο αισθητικής για τα γυμνασιόπαιδα της Καβάλας που βολτάρουν εκεί κάθε Σαββατοκύριακο, αφού ούτως ή άλλως η πόλη δεν έχει τίποτα καλύτερο να τους προσφέρει. Στο γυρισμό μπροστά από το ΚΤΕΛ διαπιστώνω ότι το ωραιότερο τμήμα της παραλίας έχει μετατραπεί σε τόπο αποθήκευσης τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών και λοιπού εξοπλισμού των παρακείμενων καφετεριών. Άτυχοι τουρίστες φωτογραφίζονται με φόντο όλες αυτές τις ασχήμιες και εξίσου άτυχοι πολίτες περπατούν δίπλα σ’ αυτές και ως στρουθοκάμηλοι κάνουν ότι δεν τις βλέπουν. Αυτό εξάλλου τους βολεύει όλους υπεύθυνους και μη.»

 

 

Διαβάστε επίσης