μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Τα νέα μαθαίνονται γρήγορα. Ειδικά αυτά του διαδικτύου. Χάκερς «χτύπησαν» το βράδυ της Δευτέρας την ιστοσελίδα της Πρωϊνής. Αντικατέστησαν τις τοπικές ειδήσεις με ένα ακαταλαβίστικο μήνυμα που όσοι προσπάθησαν να μεταφράσουν και να διαβάσουν αντιλήφθηκαν ότι αφορούσε νέο Τούρκικο κόμμα. Ουδείς γνωρίζει αν το γεγονός είναι πραγματικό. Αν δηλαδή υπάρχει ένα νέο Τούρκικο κόμμα που με αυτό το τρόπο διαφημίζεται ή αν το μήνυμα δεν ήταν παρά μια πρόφαση μόνο ώστε μια ιστοσελίδα να τεθεί για κάποιες ώρες εκτός λειτουργίας. Σημασία έχει ότι η ιστοσελίδα της Πρωϊνής επανήλθε γρήγορα.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις πολλά λόγια δεν χρειάζονται. Διορθώνεις το πρόβλημα και συνεχίζεις. Χωρίς σχόλια. Τα έχει αυτά το διαδίκτυο. Σε άλλες μάλιστα περιπτώσεις η ζημιά ήταν πολύ πιο σοβαρή. Η ιστοσελίδα της Πρωϊνής έχει κάλυψη από την εταιρία Manbiz κι έτσι μπορεί να κοιμάται ήσυχη.

 

Το πρόγραμμα ΣΤΗΡΙΖΩ έρχεται να αλλάξει γνωστές και δοκιμασμένες κοινωνικές δομές της πόλης. Υπόσχεται να τις αλλάξει προς το καλύτερο. Χθες μάθαμε ότι θα επηρεάσει θετικά το κοινωνικό κατάστημα, το κοινωνικό φαρμακείο και το τραπέζι της αγάπης. Πλέον οι προμήθειες δεν θα παραλαμβάνονται από επιτροπή δημοτικών υπαλλήλων. Έχασαν την αρμοδιότητα όσοι στα καλά καθούμενα βρέθηκαν μπλεγμένοι στο… μεγαλύτερο σκάνδαλο του κόσμου!

 

Το ερώτημα είναι ένα και συγκεκριμένο. Η μετάβαση αυτών των κοινωνικών δομών από την προηγούμενη κατάσταση στη καινούργια θα γίνει ομαλά; Θα αποφευχθούν οι γκρίνιες; Θα επωφεληθούν περισσότεροι; Οι εκπρόσωποι του ΣΤΗΡΙΖΩ ελπίζουν και υπόσχονται κάτι τέτοιο. Σημειώνουν δε με έμφαση ότι το ΣΤΗΡΙΖΩ δεν είναι πρόγραμμα μόνο του Δήμου Καβάλας. Όπως μας θυμίζουν σε αυτό εμπλέκονται 8 διαφορετικοί τοπικοί φορείς, ένας εκ των οποίων είναι ο Δήμος Καβάλας.

 

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και προβολή προκειμένου να πληροφορηθεί η τοπική κοινωνία λεπτομέρειες – απαραίτητες- του προγράμματος ΣΤΗΡΙΖΩ. Χρειάζεται μια πραγματική καθημερινή εξόρμηση ώστε όσοι με απλές διαδικασίες μέχρι τώρα γευμάτιζαν στο τραπέζι της αγάπης να μάθουν ότι ακόμη και σε αυτή την απαραίτητη διαδικασία «μπαίνουν» κάποιοι ελάχιστοι κανόνες και προϋποθέσεις. Το πρόγραμμα άλλωστε δεν έρχεται να προσθέσει γραφειοκρατία εκεί που δεν υπάρχει. Έρχεται να οργανώσει και (το ευχόμαστε) να αυξήσει τους δικαιούχους. Αποκαθιστώντας ταυτόχρονα διάφορες αδικίες ή παρεξηγήσεις.

 

Άλλοι Δήμοι που διαθέτουν κι αυτοί κοινωνικό παντοπωλείο σκέφθηκαν να μοιράσουν ακόμη και καυσόξυλα! Η ανακοίνωση του Δήμου της Λειβαδιάς τα αναφέρει συγκεκριμένα: Διανομή καυσόξυλων στους δικαιούχους πολίτες του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου οι οποίοι κάνουν χρήση τζακιού ή ξυλόσομπας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων θέρμανσης που πιθανόν αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα προχωρήσει ο δήμος Λεβαδέων. Τα καυσόξυλα που θα διατεθούν έχουν περισυλλεγεί από τις Υπηρεσίες Πρασίνου και Καθαριότητας του δήμου Λεβαδέων από κλαδέματα δένδρων και περισυλλογή ξερών κλαδιών.

 

Το Σάββατο 14 Δεκέμβρη ο Βαγγέλης Παππάς- υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας- θα δώσει την πρώτη του συνέντευξη τύπου. Θα ανακοινώσει τον συνδυασμό, την συμμετοχή στις εκλογές αλλά και τους πρώτους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ως τις γιορτές κι ο Μάκης Παπαδόπουλος σκέφτεται να κάνει μία ακόμη εκδήλωση προεκλογικού και Χριστουγεννιάτικου χαρακτήρα.

 

Άπαντες οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των δημοτικών εκλογών (γνωστοί και άγνωστοι) ετοιμάζονται. Αμέσως μετά τις γιορτές θα επανέλθουν με συγκεκριμένο συχνό πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Κάπου εκεί, πριν ή αμέσως μετά τις γιορτές, θα μάθουμε τον εκλεκτό της ΝΔ. Το τοπίο παραμένει θολό. Τώρα όμως που η ΝΟΔΕ έχει πρόεδρο, αυτός δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

 

Ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής ανακοίνωσε με τον επιβεβλημένο επίσημο και πανηγυρικό τρόπο το νέο. Το έκανε προχθές στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως είπε ο Τάσος Κυριατζής αθωώθηκε στο Εφετείο για την υπόθεση των κλήσεων που είχαν σβηστεί από το σχετικό αρχείο της δημοτικής αστυνομίας. Ας θυμηθούμε λίγο την ιστορία. Ήταν αρχές του 2011 όταν αποκαλύφθηκε ότι κάποιος προσπάθησε να σβήσει κλήσεις αλλά δεν τα κατάφερε.

 

Αφού η υπόθεση έλαβε έκταση, έφθασε και στη δικαιοσύνη. Έγινε ανάκριση κι ο κ. Κυριατζής «πήγε» κατηγορούμενος στο Τριμελές. Δεν έπεισε το δικαστήριο και καταδικάστηκε. Πρόσφατα δικάστηκε στη Κομοτηνή η έφεση. Με τη νέα του απόφαση του δικαστήριο δέχθηκε ότι επιχειρήθηκε σβήσιμο κλήσεων, αθώωσε όμως τον δημοτικό σύμβουλο αφού δεν αποδείχθηκε ότι αυτός έκανε την αποτυχημένη προσπάθεια.

 

Για τον Δήμαρχο η απόφαση του δικαστηρίου ήταν είδηση που έπρεπε να ανακοινωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι έπραξε. Ορθώς του απάντησαν οι της αντιπολίτευσης ότι η αθώωση Κυριατζή δεν σημαίνει τίποτα ιδιαίτερο πέραν του ότι ένας σύμβουλος γλίτωσε μια σε βάρος του απόφαση. Η οποία θα ήταν τελεσίδικη. Κατά τα άλλα κάποιος (ποιος όμως;) προσπάθησε να παραβιάσει το σύστημα και εκτός διαδικασίας να διαγράψει πρόστιμα που είχαν επιβληθεί.

 

Θα λέγαμε ότι το καλύτερο δεν είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Το καλύτερο το έκανε προ λίγων μηνών το κράτος. Η συγκεκριμένη Κυβέρνηση. Κατήργησε τη Δημοτική Αστυνομία ώστε κανείς άλλος Κυριατζής να μην κινδυνεύσει να κατηγορηθεί. Κανείς άλλος (αιρετός ή όχι) να μην έχει τη δυνατότητα, να μην μπει στον ίδιο πειρασμό. Με την ευκαιρία, αυτή τη περίοδο οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί κάνουν αιτήσεις προκειμένου σύντομα να δουλέψουν στην Α.Δ. Καβάλας.

 

Μάθαμε την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τους ληστές των τραπεζών. Με τον τρόπο του και με την επιστολή του ο δικηγόρος (αθώος στην ίδια δίκη) Μανώλης Βονικάκης μας λέει κάτι που τα μέσα ενημέρωσης δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ. Δεν δικάζουν και δεν επιβάλλουν ποινές. Αυτά τα κάνει η δικαιοσύνη. Τα μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν. Μεταφέρουν. Σε ποινικές υποθέσεις που θα κριθούν δικαστικά κρατούν επιφυλάξεις. Είναι λυπηρό που κάποιοι δίκασαν τον Βονικάκη πριν την ώρα του. Πριν τους πραγματικούς δικαστές. Είναι ευχάριστο από την άλλη ότι αυτοί οι μεγαλοδημοσιογράφοι είναι και πάλι των Αθηνών.

 

Κάτι ακόμη για το ίδιο θέμα. Η απόφαση του δικαστηρίου έδειξε πόσο πετυχημένη ήταν η δράση της Ελληνικής Αστυνομίας που τότε είχε καταφέρει να σταματήσει τη δράση συγκεκριμένων ανθρώπων. Οι οποίοι από περιστατικό σε περιστατικό γίνονταν και πιο επικίνδυνοι. Ελπίζουμε ότι δεν το επεδίωκαν κι ότι είχαν παρασυρθεί. Τότε λοιπόν τους σταμάτησαν κάποιοι αστυνομικοί που δεν είναι ούτε μακριά μας, ούτε μας είναι άγνωστοι. Τη δουλειά που καλά έκαναν δεν πρέπει να την ξεχνούμε.

 

Και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα η προσέλευση του κοινού ήταν και πάλι ελάχιστη. Κάτι συμβαίνει σε αυτό το θέμα. Τα δεδομένα άλλαξαν το τελευταίο διάστημα. Ο χώρος του ακροατηρίου ήταν συνήθως γεμάτος. Σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εδώ και λίγες συνεδριάσεις δεν εμφανίζεται κανείς. Κάποτε υπήρχαν σταθεροί θεατές των συνεδριάσεων. Άνθρωποι που ήθελαν να είναι ενημερωμένοι, τους άρεζε η συζήτηση και η διαδικασία. Αυτοί φαίνεται ότι μας… τελείωσαν. Το γιατί ας ψάξουν να το βρουν όσοι συνεδριάζουν.

 

Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή έδωσε στη δημοσιότητα την ομιλία της στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής όταν συζητήθηκε ο ΤΑΡ. Κάπου -μεταξύ πολλών άλλων- θυμήθηκε να πει μια φράση για τα Τενάγη. Μόνο μια φράση. Σα να ήθελε να βγει από την υποχρέωση. Το ίδιο έκανε και ο Πάρης Κουκουλόπουλος του ΠΑΣΟΚ. Εξέδωσε δελτίο τύπου με την ομιλία του στην ίδια συνεδρίαση. Αυτός ούτε καν μια λέξη δεν φιλοτιμήθηκε να πει για τη διέλευση του αγωγού από τον Νομό μας. Λέτε να μην τον ενημέρωσαν, όπως προφανώς έκαναν με την κ. Μακρή;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης