• 12 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αν δεν ήμασταν στην εποχή της κρίσης, της περικοπής αρμοδιοτήτων και πόρων, στην εποχή που οι μεγάλοι επιχειρηματίες τα έχουν σχεδόν όλα τότε η σύσκεψη της Δευτέρας θα είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Κάποιος αιρετός θα είχε βρεθεί να προσκαλέσει σε απαραίτητη πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση τις δύο ναυτιλιακές εταιρίες και όλους τους άλλους που ζητούν περισσότερα δρομολόγια προς τη Θάσο στη διάρκεια του Χειμώνα. Δυστυχώς οι αλλαγές των τελευταίων ετών εξουδετέρωσαν κι αυτή τη δυνατότητα όσων εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία. Παλιά οι συσκέψεις ήταν συχνές, είχαν αποτέλεσμα. Τώρα ως διαδικασία τις ξεχάσαμε εντελώς.

 

Δεν σκέφθηκε να κάνει μια τέτοια σύσκεψη ούτε ο Δήμαρχος της Καβάλας, ούτε ο Δήμαρχος Θάσου. Πολύ περισσότερο αυτός, αφού οι περισσότερες διαμαρτυρίες έρχονται από τους κατοίκους της Θάσου. Σκέφθηκε την σύσκεψη ο Αρχέλαος Γρανάς, ως τελευταία ευκαιρία να τα βρούμε μεταξύ μας. Αυτό όσο κι αν θα είναι φυσιολογικό αν γίνει, τόσο απίθανο μοιάζει. Οι δύο εταιρίες επωφελούνται των αλλαγών στους νόμους κι όπως κι άλλες φορές γράφαμε κάνουν ότι θέλουν. Δεν λογαριάζουν Λιμενάρχες, δημάρχους, βουλευτές.

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα όσοι τη Δευτέρα θα λάβουν μέρος στη συνάντηση οφείλουν να προσέλθουν καλά προετοιμασμένοι. Ο αντίπαλος είναι δύσκολος. Θα πρέπει για παράδειγμα να έχουν νωρίτερα ρίξει μια ματιά στους ισολογισμούς της ΑΝΕΘ και της ΝΕΚ. Θα πρέπει να έχουν ερευνήσει το θέμα του πιθανού κόστους ενός δρομολογίου προς τον Πρίνο την Κυριακή. Τέλος θα πρέπει να έχουν ακούσει ξεκάθαρα στα αφτιά τους ότι ζητά η κοινωνία. Αίτημα που είναι πάνω από νόμους και διατάξεις. Αυτά άλλωστε φτιάχτηκαν λόγω μνημονίων, υπέρ των λίγων κι όχι υπέρ των πολλών.

 

Μια θεωρητική συζήτηση που δεν θα οδηγήσει πουθενά δεν είναι χρήσιμη. Αν είναι έτσι ας μην γίνει καν η προσπάθεια. Αντίθετα μια οργανωμένη, με επιχειρήματα πίεση προς αυτούς που χωρίς λόγο αποκλείουν τη Θάσο από την Καβάλα χρειάζεται. Η σύσκεψη της Δευτέρας δεν προσφέρεται για δημόσιες σχέσεις, λεζάντες και φωτογραφίες. Δεν γίνεται έτσι να πούμε ότι την κάναμε κι αυτή. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και πρέπει να αλλάξουν. Οι εταιρίες υπολογίζουν μόνο τα νούμερα. Αν την Δευτέρα κάποιοι τις… χαϊδέψουν τότε να λείπει το βύσσινο. Μεγάλο βάρος πέφτει στους ώμους του Δημάρχου Θάσου. Θα υψώσει την φωνή του αλήθεια;

 

Αμέσως μετά υπάρχει η ευκαιρία της συνεδρίασης του Σ.Α.Σ. Λέγεται ότι θα γίνει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Αν λοιπόν η σύσκεψη την Δευτέρα δεν έχει αποτέλεσμα τότε στο Σ.Α.Σ. πρέπει να εμφανιστούν άπαντες. Οι 4 βουλευτές, οι δύο Δήμαρχοι, οι δύο αντιπεριφερειάρχες. Εκεί πρέπει να δείξουν ότι εννοούν όσα τους έστειλαν με τα πρόσφατα έγγραφα τους.

 

Ξέρουμε ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν γίνεται με τις καλύτερες συνθήκες. Κάποιοι είναι τα φαβορί. Πρέπει παρόλα αυτά να προσπαθήσουμε. Να αγωνιστούμε. Με πράξεις κι όχι με εύκολα από απόσταση λόγια. Αυτό για να γίνει χρειάζεται κάποιος να έχει κότσια. Να το θέλει. Την Δευτέρα θα ξέρουμε. Ποιοι είναι σε αυτή τη κατηγορία και ποιοι είναι μόνο φρου φρου κι αρώματα. Αναφερόμαστε στους εκπροσώπους μας, την δυνατή φωνή των οποίων οι εταιρίες δεν άκουσαν ποτέ. Μήπως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα και στιγμή;

 

Πολύ καλά έκανε ο Αρχέλαος Γρανάς που στην σύσκεψη της Δευτέρας προσκάλεσε και το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο. Και οι δύο έχουν πολυετή ενασχόληση με το πρόβλημα. Θυμούνται καλά τις διαφορετικές εποχές. Τότε που τα δρομολόγια ήταν πυκνά και τις 4 εποχές του χρόνου.

 

Οι βουλευτές του Νομού Καβάλας πρέπει να γίνουν πιο απαιτητικοί σε σχέση με τον Υπουργό Υγείας. Όπως διαβάζουμε τον επισκέπτονται συχνά. Όπως υποψιαζόμαστε τον επηρεάζουν σε θέματα που αφορούν τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Δεν πρέπει λοιπόν να τον πιέσουν όσον αφορά την έλλειψη γιατρών; Οι επικουρικοί γιατροί είναι κάτι που το Υπουργείο το υποσχέθηκε. Η υλοποίηση αυτής της υπόσχεσης «χάνεται» στο χρόνο. Συνεχώς μετατίθεται για αργότερα. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Τελευταία μας ελπίδα οι βουλευτές. Σε διαφορετική περίπτωση τα επείγοντα περιστατικά της ΩΡΛ θα εξετάζονται στο Νοσοκομείο της Δράμας! Ναι, θα το δούμε κι αυτό το έργο!

 

Συνεδριάζει την Τετάρτη το απόγευμα το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ. Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι αυτό σχετικά με την Κυριακάτικη αργία. Στηρίζεται δε σε επιστολή προς τον πρόεδρο του συμβουλίου του κ. Τρέλλη, επιστολή που κατατέθηκε όταν το θέμα ήταν επίκαιρο. Το τελευταίο 10ήμερο του Οκτώβρη. Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει καλά αντανακλαστικά. Συζητά τον Δεκέμβρη ένα θέμα του Οκτώβρη! Το χειρότερο; Στο μεταξύ το θέμα κρίθηκε οριστικά αφού περί της αργίας της Κυριακής αποφάνθηκαν άπαντες οι Αντιπεριφερειάρχες με τις γνωστές τους αποφάσεις.

 

Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι ότι καλύτερο για να πεισθούν κι οι πλέον δύσπιστοι για το τι έφερε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Μια «σαλαμοποίηση» των πάντων. Μια υποβάθμιση ζητημάτων που όσο ήταν επίκαιρα απασχολούσαν πολλούς πολίτες των 5 νομών. Συζητώντας κατόπιν εορτής για την Κυριακάτικη αργία μας πείθουν για την ανεπάρκεια τους. Όχι τόσο των προσώπων όσο του θεσμού. Κι αυτό είναι ακόμη πιο απογοητευτικό.

 

Οι προεκλογικές πληροφορίες από την Θάσο αναφέρουν ότι οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί είναι διχασμένοι. Κάποιοι θέλουν να δοθεί στήριξη στον Κώστα Χατζηεμμανουήλ, άλλοι όχι. Σύμφωνα με πρόσφατα και ευρέως κυκλοφορούντα σενάρια όσοι συνομιλούν με τον Δήμαρχο (και προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ Θάσου) του έθεσαν ήδη προϋποθέσεις αν πρόκειται να τον στηρίξουν. Αυτές αφορούν κάποιους στενούς συνεργάτες του Δημάρχου που ο ΣΥΡΙΖΑ Θάσου δεν τους θέλει! Αλήθεια ή ψέματα, ένας Θεός ξέρει. Όπως όμως φαίνεται ξεκάθαρα υπάρχει πάντα ισχυρό ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θάσο να στηρίξει τον εν ενεργεία Δήμαρχο. Η υπόθεση θα κριθεί οριστικά μετά τις γιορτές.

 

Οι 4 Δήμοι του Νομού Καβάλας έλαβαν επείγον έγγραφο από το Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο λογικά ήδη απάντησαν. Το Υπουργείο τους ρωτά αν επιχορήγησαν κάποια μη κυβερνητική οργάνωση κι αν το έκαναν με ποιο ακριβώς ποσό. Ψάχνει το Υπουργείο τις σχέσεις τις τοπικής αυτοδιοίκησης με τις λεγόμενες ΜΚΟ. Για τους 4 δήμους του Νομού Καβάλας δεν φαίνεται να υπάρχει είδηση περί του θέματος.

 

Δυσκολεύουν κι άλλο τα πράγματα για τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Αυτό προκύπτει από χθεσινή είδηση της ιστοσελίδας capital.gr. Ο κ. Λαυρεντιάδης συνεχίζει να μας ενδιαφέρει αφού παραμένει ο ιδιοκτήτης της ΒΦΛ: «Λαύρος κατά των συγκατηγορουμένων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Πέτρου Κυριακίδη εμφανίζεται πλέον ο προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση της Proton Bank, Αντώνης Αθανάσογλου, ιδρυτής και πρώην αντιπρόεδρος της Proton Bank. H αλλαγή στάσης του εκ των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης, ουσιαστικά προαναγγέλλει εξελίξεις, αφού φαίνεται πως πλέον αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση, ενώ μέχρι πρότινος τηρούσε σιγήν ιχθύος.Η εξέλιξη αυτή κρίνεται σημαντική αφού ο κατηγορούμενος φέρεται να μιλάει για αποδεικτικά στοιχεία εξαπάτησης της τράπεζας για ποσό που αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ και είχαν σκιαγραφηθεί μέχρι σήμερα στην μεγάλη έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, οι διώξεις του οποίου έφεραν προφυλακίσεις εκ μέρους της 2ης εδικής ανακρίτριας.Τo πρώην μεγαλοστέλεχος της τράπεζας, λοιπόν, φαίνεται πως πλέον περνά στην αντεπίθεση και βάλλει κατά των συγκατηγορουμένων του (ο Κυριακίδης καταζητείται ακόμα και δεν έχει βρεθεί) αφού υπέβαλε σήμερα στον Οικονομικό Εισαγγελέα Αθηνών μήνυση κατά των κ.κ. Λ. Λαυρεντιάδη και Π. Κυριακίδη, καθώς και κατά παντός υπευθύνου, για τα αδικήματα που τέλεσαν σε βάρος και μέσω της εταιρείας Alapis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης