• 7 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με πρόσφατη απόφαση της η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ δρομολογεί τις πρώτες διαδικασίες προκειμένου να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία της στα Αμισιανά, ώστε μελλοντικά να μεταφέρει εκεί κάποιες (ή όλες) από τις υπηρεσίες της και να γλιτώσει τα ενοίκια που πληρώνει στη Λορντ. Ειδικότερα ανατέθηκε σε μηχανικό η σύνταξη οριστικής μελέτης αξιοποίησης ενός από τα κτίρια της ΔΕΥΑΚ στα Αμισιανά. Το σκεπτικό είναι αυτό που αποτυπώνεται στην εισήγηση εκπροσώπου της ΔΕΥΑΚ προς τα μέλη της διοίκησης: Ως γνωστό το υπάρχων μη ιδιόκτητο κτήριο στο οποίο στεγάζεται η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, επί της οδού Αγ. Τρύφωνος 14, βρίσκεται σε κακή κατάσταση, χρήζει εκτεταμένης συντήρησης και δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της Υπηρεσίας. Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. διαθέτει οικόπεδο (έκταση παλαιού υδραγωγείου εμβαδού 58.428,07 τ.μ.) στην περιοχή Κοινότητας Αμισιανών του Δήμου Παγγαίου, μέρος του οποίου είναι χαρακτηρισμένο ως δασική έκταση. Στο μη δασικό τμήμα του υπάρχουν, εκτός των άλλων, το παλαιό κτήριο Ηλεκτροπαραγωγής του Δήμου Καβάλας και το παλαιό κτήριο διαμονής των υπαλλήλων που αποτελούν αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής. Μετά την συγχώνευση με το Δήμο Φιλίππων, η έκταση αυτή κατέχει κεντροβαρική θέση στο Δήμο Καβάλας, συνεπώς κρίνεται ιδανική ως νέα έδρα της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας. Τα εν λόγω κτήρια λόγω μεγέθους, θέσης και αισθητικής αξίας, θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μεγάλο μέρος των Υπηρεσιών της Επιχείρησης, πλην αυτών που απευθύνονται στους καταναλωτές και στεγάζονται στη Δημοτική Αγορά στο Κέντρο της πόλης Καβάλας. Η μετεγκατάσταση της Διοικητικής Υπηρεσίας (Γραφεία Διεύθυνσης, Προσωπικού, Γραμματείας, Αίθουσα συνεδριάσεων Δ.Σ. κ.ά.), τμήματος της Τεχνικής Υπηρεσίας (Γραφείο Μελετών, Επίβλεψης κ.ά.), καθώς και τμήματος της Οικονομικής & Διαχειριστικής Υπηρεσίας (Λογιστήριο κ.ά.), στα ιδιόκτητα υπάρχοντα κτήρια, θα δημιουργήσει ποιοτικές συνθήκες εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων και θα υποστηρίξει την καλή και εύρυθμη λειτουργία της Επιχείρησης. Η δημιουργία χώρων για τη φιλοξενία πρόσθετων λειτουργιών και εργαστηρίων (Ινστιτούτο Νερού κ.ά.) θα συνεισφέρει στην προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας. Η αξιοποίηση αυτών των κτηρίων μπορεί να αποτελέσει την αρχή για την υλοποίηση ενός συνολικού προγράμματος εκμετάλλευσης του ιδιόκτητου οικοπέδου της Υπηρεσίας, με τη μετεγκατάσταση και των υπολοίπων υπηρεσιών (Συνεργεία, αποθήκες κ.ά.) σε αυτό.

 

Λεωφορεία στο αεροδρόμιο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς δείχνει μια αξιοπρόσεκτη επιμονή σε θέματα που αφορούν την συγκοινωνία από και προς το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος». Προ λίγων μηνών εξασφάλισε απόφαση του αρμόδιου υπουργείου ώστε η αμοιβή των Ταξί (όταν κινούνται από ή προς το αεροδρόμιο) να είναι συγκεκριμένη και σχετικά φθηνή. Τώρα συνεργάζεται με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ προκειμένου η πόλη να συνδεθεί με το αεροδρόμιο μέσω συγκεκριμένου προγράμματος και δρομολογίων. Η Π.Ε. Καβάλας συμφώνησε πλήρως με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ κι έτσι εντός των ημερών θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Θα υλοποιηθεί ένα σταθερό πρόγραμμα δρομολογίων υπεραστικών λεωφορείων που θα εξυπηρετεί όσους θέλουν με λίγα χρήματα να βρίσκονται στο αεροδρόμιο ή από το αεροδρόμιο να έρθουν στην πόλη. Επειδή λεωφορεία κι άλλη φορά συνέδεσαν την Καβάλα με το αεροδρόμιο αλλά οι επιβάτες δεν ήταν πολλοί, τώρα υπάρχει αισιοδοξία ότι τα δρομολόγια θα έχουν κίνηση και θα διατηρηθούν Χειμώνα- Καλοκαίρι.

 

Το πλοίο

Από την περασμένη Παρασκευή ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης ισχυρίζονταν ότι έρχεται στην Καβάλα το πλοίο που τόσο καιρό περιμένουμε. Αυτό του Πυροσβεστικού Σταθμού Λιμένα Καβάλας. Στηριζόμενος σε νέες υποσχέσεις τόσο του Υπουργείου Ναυτιλίας όσο και του αρχηγείου της Π.Υ. θεωρεί ότι εντός των ημερών θα γίνουν οι επίσημες και οριστικές ανακοινώσεις. Των οποίων θα φροντίσει να προηγηθεί δικό του δελτίο τύπου. Το ίδιο θέμα παρακολουθούν στενά και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Γιώργος Καλαντζής. Δεν αποκλείεται λοιπόν τα δελτία τύπου να είναι περισσότερα του ενός. Σημασία πάντως έχει ποιος βουλευτής θα το εκδόσει πρώτος.

 

Στο Νοσοκομείο

Συγγενείς ασθενών του Νοσοκομείου μας διηγούνται ιστορίες κρύου. Στο Νοσοκομείο; Ναι στο Νοσοκομείο. Όπως λένε οι συρόμενες πόρτες της κεντρικής εισόδου είναι χαλασμένες με αποτέλεσμα να λειτουργούν υπό προϋποθέσεις. Κι όσο δε λειτουργούν σωστά, τόσο το κρύο «εισβάλει» στο ίδρυμα ταλαιπωρόντας αυτούς περιμένουν στο χώρο αναμονής δίπλα στα ασανσέρ. Τις προάλλες στο Νοσοκομείο ήταν συνεργεία της ΔΕΥΑΚ αφού σα να μην έφθαναν όλα τα άλλα παρουσιάστηκε διαρροή στην ύδρευση με αποτέλεσμα για λίγες ώρες η παροχή του νερού στο ίδρυμα να παρουσιάζει πρόβλημα. Η ΔΕΥΑΚ έλυσε γρήγορα το τεχνικό θέμα αφού εντόπισε την βλάβη στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου. Η καθημερινότητα στο Νοσοκομείο είναι ένα δύσκολο πράγμα κι ο Διοικητής Χρήστος Κοπατσάρης είναι συνεχώς σε επιφυλακή. Δεν του έφθαναν τα προβλήματα με την έλλειψη γιατρών, έχει κι ένα σωρό άλλα μικροπροβλήματα στο μυαλό του.

 

Θέατρο

Η θεατρική παράσταση «Βασιλική» για ένα σωρό καλλιτεχνικούς λόγους αναμένονταν πως και πως στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου». Ως που μάθαμε ότι και οι δύο παραστάσεις ματαιώθηκαν για τεχνικούς λόγους. «Πίσω» από τους οποίους φαίνεται να βρίσκεται πρόβλημα συνεννόησης του ΔΗΠΕΘΕ με τους εκπροσώπους της παραγωγής. Για χάρη της παράστασης «Βασιλική» έπρεπε για δύο μέρες να τραβηχτούν στην άκρη τα σκηνικά της παιδικής θεατρικής παράστασης που συνεχίζεται (το πρωί) στο «Αντιγόνη Βαλάκου». Αυτή η διαδικασία ήταν αφορμή της ματαίωσης και των δύο παραστάσεων. Στο ΔΗΠΕΘΕ λένε ότι το θέμα το είχαν ρυθμίσει από την πρώτη στιγμή που συμφώνησαν η παράσταση να έρθει στη Καβάλα αλλά η «Βασιλική» συνεχώς ζητούσε κι άλλες τέτοιες διευκολύνσεις. Προκαλεί εντύπωση που οι δύο πλευρές δε τα βρήκαν στις μεταξύ τους συζητήσεις. Με αυτόν τον τρόπο πάντως η ευκαιρία να δούμε μια καλή θεατρική παράσταση στη Καβάλα χάθηκε.

 

Τέλη κυκλοφορίας

Εγκαίρως η Π.Ε. Καβάλας τακτοποίησε κι αυτές τις υποχρεώσεις της προς το δημόσιο. Την περασμένη Παρασκευή πλήρωσε 12.500 ευρώ προκειμένου όλα τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα της να έχουν πληρωμένα τα τέλη κυκλοφορίας του 2014. Πλήρωσε επίσης 17.000 ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας των μηχανημάτων της. Για τους απλούς πολίτες αυτή η εκκρεμότητα θα ρυθμιστεί όπως πάντα. Στο τέλος της παράτασης της αρχικής προθεσμίας. Κατά τις αρχές Γενάρη.

 

Εκδρομή στη Βουλή

69 μαθητές του 1ου Λυκείου Καβάλας πέρασαν το Σαββατοκύριακο τους στην Αθήνα, στο πλαίσιο της γνωστής εκδρομής και επίσκεψης στη Βουλή. Πρόλαβαν την διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού, η οποία ως γνωστόν γίνεται σε μια άδεια από βουλευτές αίθουσα. Σημειώνουμε ότι αρχηγός της εκδρομής ήταν η καθηγήτρια του σχολείου και πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας Σοφία Φιλιππίδου.

 

Καβάλα-Κομοτηνή- ΝΔ

Τα δεδομένα στο Δήμο της Κομοτηνής είναι ίδια με αυτά στο Δήμο Καβάλας. Η ΝΔ δεν έχει υποψήφιο δήμαρχο, προσπαθεί να βρει κάποιο νέο πρόσωπο που θα ενώσει τον χώρο. Κι ενώ στη Καβάλα το θολό τοπίο συνεχίζεται, στην Κομοτηνή βρέθηκε υποψήφιος δήμαρχος της ΝΔ. Θα είναι μια γυναίκα γιατρός! Λέτε να γίνει το ίδιο και στη Καβάλα; Η περίπτωση της Δήμητρας Τσανάκα έχει πολλές ομοιότητες με την φερόμενη ως υποψήφια δήμαρχο της ΝΔ στη Κομοτηνή. Και οι δύο είναι γιατροί. Και οι δύο ήταν στο πρόσφατο παρελθόν υποψήφιοι βουλευτές με το ίδιο κόμμα.

 

Ιχθυόσκαλα

Κανονικά βιντεοσκοπήθηκε το Σάββατο τα ξημερώματα στην Ιχθυόσκαλα η εκπομπή που θα προβάλει τον ΟΚΑΑ στο εορταστικό πρόγραμμα του Alpha, την παραμονή των Χριστουγέννων. Μαγειρεύτηκαν διάφορα θαλασσινά μπροστά σε αρκετούς (αν σκεφθεί κάποιος την ώρα που έγινε το «γύρισμα») πολίτες αλλά και εργαζόμενους επιχειρήσεων της Ιχθυόσκαλας Καβάλας. Ενώ η εκπομπή θα προβληθεί τα Χριστούγεννα που όλοι τρώμε γαλοπούλα, οι συνταγές που θα παρουσιάσει θα αφορούν τα ψάρια και την σούπα κακαβιά!

 

 

Η κοινωνική προσφορά της Καβάλα Όιλ

Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα των εργαζόμενων στη Καβάλα Όιλ: Ως γνωστόν μια από τις κοινωνικές προσφορές της KAVALA OIL στην περιοχή μας είναι η εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών σε περίπτωση αποκλεισμού του νησιού, λόγω απαγορευτικού. Όταν τα δρομολόγια της γραμμής σταματήσουν κατ’ εντολή της Λιμενικής Αρχής, τότε το μοναδικό πλοίο που μπορεί να πλεύσει είναι το Crew Boat της KAVALA OIL “EPSILON”. Η συμβολή του κρίθηκε αναγκαία το βράδυ της Τρίτης, αφού το Λιμεναρχείο Καβάλας είχε αναγγείλει απαγόρευση απόπλου σε όλα τα επιβατηγά πλοία μέχρι τις 12 το βράδυ. Το βράδυ της Τρίτης, αφού πραγματοποιήθηκε η αλλαγή της απογευματινής βάρδιας στις θαλάσσιες εξέδρες του Πρίνου, ο καπετάνιος του πλοίου ενημερώθηκε για ένα επείγον περιστατικό ασθενή από τη Θάσο. Σε συνεννόηση με τις Λιμενικές Αρχές, αποφασίστηκε -ελλείψει δρομολογίων- η διακομιδή του ασθενή με το πλοίο της ΚΑΒΑΛΑ ΟΪΛ, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Με το πλήρωμα και το προσωπικό της απογευματινής βάρδιας των εξεδρών, το πλοίο έφτασε στο λιμάνι του Πρίνου γύρω στις 10 το βράδυ, ενώ ο άνεμος έπνεε 8-9 μποφώρ. Εκεί, περίμενε το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Πρίνου με τον ασθενή και πλήρωμα του Λιμενικού Σώματος. Πλήρωμα και προσωπικό βοήθησαν στην επιβίβαση του ασθενή, γιατρού και του ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και των συγγενών του ασθενή. Καθ’ υπόδειξη του συνοδού ιατρού, διασφαλίσθηκε ο ασθενής σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και ασφαλίστηκε ο ιατρικός εξοπλισμός. Ο 62χρονος κάτοικος Θάσου, μετά από ακραίο περιστατικό πνευμονικού οιδήματος, κρίθηκε απαραίτητο να διακομισθεί στο ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ. Το πλοίο EPSILON έφθασε στην Καβάλα γύρω στις 12 το βράδυ και ο ασθενής μεταφέρθηκε εσπευσμένως με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται μέχρι και σήμερα. Ας ευχηθούμε στον 62χρονο ταχεία ανάρρωση και γρήγορη επιστροφή στο σπίτι του…

 

 

Διαβάστε επίσης