• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Συνταξιούχοι από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στο Επιμελητήριο της Καβάλας προκειμένου να συναποφασίσουν τις επόμενες τους κινήσεις. Οι οποίες θα είναι κινήσεις διαμαρτυρίας προς την πλευρά της Κυβέρνησης και της πολιτικής που ασκεί. Μαζεύτηκαν περίπου 30 άνθρωποι, για χάρη των οποίων το Επιμελητήριο είχε έναν μικρό μπουφέ. Πορτοκαλάδα και καφέ. Σιγά την είδηση, θα πει κάποιος. Θα είχε δίκιο αν τα πράγματα έπρεπε να γίνουν έτσι.

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι συνταξιούχοι υποχρεώθηκαν να συσκεφθούν στο Επιμελητήριο επειδή ο χώρος τους, το Εργατικό Κέντρο, δεν είναι διαθέσιμος. Κι άλλη φορά έχουμε γράψει ότι βάση εσωτερικού κανονισμού οι συνταξιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου μία φορά το χρόνο. Επιλέγουν αυτό να γίνεται στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας. Ότι άλλο κάνουν, όποια συγκέντρωση ή δραστηριότητα και να έχουν στο υπόλοιπο του έτους ψάχνουν να βρουν αίθουσα…

 

Αυτή είναι η αντιμετώπιση του Εργατικού Κέντρου και στους συνταξιούχους και στα σωματεία- μέλη του. Πρόκειται για μια ιδέα Τιάκα που ο επόμενος πρόεδρος διατήρησε θεωρόντας την σωστή. Ήταν δυνατόν να γίνει κάτι άλλο; Εδώ διατήρησαν τον Τιάκα ως εξωτερικό σύμβουλο τους, δεν θα συνέχιζαν τον υπερβολικό και λανθασμένο κανονισμό λειτουργίας που ατυχώς για τον θεσμό εμπνεύστηκε;

 

Κάπου κάπου πρέπει να θυμόμαστε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Εργατικό Κέντρο. Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε. Χρειάζεται αυτό το φρεσκάρισμα ειδικά τώρα που κάποιοι εμφανίζονται μεγάλοι αγωνιστές, τρανοί επαναστάτες. Τρομάρα τους. Δεν είναι παρά μέρος του γνωστού συστήματος. Νέα φυντάνια που στις απεργιακές ομιλίες συνεχώς διαβάζουν το κείμενο που έχουν μπροστά τους! Για άλλωστε κι ο κόσμος δεν τους εμπιστεύεται. Δεν τους εμπιστεύεται καθόλου. Τρεις κι ο κούκος έμειναν στο ΕΥΚ, να δούμε πόσο ακόμη αυτοί οι τρεις θα αντέξουν.

 

Θα δούμε επίσης πόσο θα αλλάξουν τα πράγματα όταν από το Εργατικό Κέντρο αποχωρήσουν κι οι τελευταίοι των… Τιακανών. Μόνο τότε το ΕΥΚ θα ανοίξει προς κάθε κατεύθυνση. Θα ξαναγίνει ένας ζωντανός οργανισμός με καθημερινή δράση. Οι χώροι του οποίου θα είναι φιλόξενοι για όλους. Χωρίς προϋποθέσεις και ανόητους κανόνες. Αυτή η ώρα δεν φαίνεται να αργεί…

 

Ακούγονται παράπονα και γκρίνιες από τις δημοτικές υπηρεσίες σχετικά με την κατανομή σε αυτές του προσωπικού του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Όπως μεταξύ άλλων αντιλαμβανόμαστε δεν δίνεται προτεραιότητα στην υπηρεσία της καθαριότητας που έχει μεγάλα κενά. Ευτυχώς οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας είναι πολλοί. Στο τέλος κάποιοι ικανοί εργάτες θα φθάσουν και στην καθαριότητα. Αφού προηγουμένως έχουν γεμίσει όλες οι άλλες δημοτικές υπηρεσίες.

 

Επανερχόμαστε στο θέμα των δρομολογίων αφού υπάρχει λόγος. Η πρόταση των τοπικών φορέων δημοσιοποιήθηκε χθες. Φαίνεται να είναι πρόταση της Θασιακής, με την οποία θέλουν δε θέλουν θα συμφωνήσουν οι τοπικοί φορείς. Σήμερα αύριο θα ξέρουμε τι λένε οι εταιρίες. Αυτό ήταν και παραμένει το σημαντικό. Όπως ακούμε στη διάρκεια της σύντομης αυτής διαβούλευσης πρόταση (στη διοίκηση της Θασιακής) κατέθεσε και ο Αρχέλαος Γρανάς. Η οποία τελικά απορρίφθηκε ως συγκρατημένη και φτωχή.

 

Οι της Θασιακής Ένωσης που «πήραν» την υπόθεση πατριωτικά, στήριξαν δική τους παλαιότερη πρόταση σύμφωνα με την οποία τα δρομολόγια γίνονται 8 τις καθημερινές, 4 τις Κυριακές. Ακούγεται πολύ ωραίο για να είναι αληθινό. Ας μη ξεχνάμε ότι διαφορετική πρόταση είχε και ο Γιάννης Πασχαλίδης. Είχε ζητήσει έστω δύο δρομολόγια επιπλέον, και τα δύο για τις Κυριακές.

 

Έγινε επίσης θέμα το τι λένε και το τι κάνουν για το ζήτημα των δρομολογίων οι 4 ή 3 βουλευτές Καβάλας. Τώρα οι βουλευτές κατηγορούνται ότι στη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας δεν έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο. Λένε για αυτούς ότι έμοιαζαν να κάνουν αγγαρεία όταν μιλούσαν και ασκούσαν τη δική τους πίεση στις εταιρίες. Στο τέλος καλύτερος περί του όλου θέματος θα βγει ο Καλαντζής που και από τη σύσκεψη απουσίαζε και κουβέντα για το θέμα δεν είπε. Ενώ για τον Μαντέλα…

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης το εξομολογήθηκε σε συνεργάτες και φίλους του. Την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη θα παραστεί στη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. Ελπίζουμε να μην είναι ο μόνος εκπρόσωπος της Καβάλας. Κανονικά πρέπει να είναι στη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Θάσου (την Δευτέρα απουσίαζε από τη σύσκεψη επειδή ήταν ταξίδι στη Τσεχία),οι δύο αντιπεριφερειάρχες, οι ναυτεργάτες κτλ. Πολλά θα κριθούν την Τετάρτη στο Σ.Α.Σ. Όσοι θα επιλέξουν να είναι στη συνεδρίαση θα δείξουν ότι εννοούν όσα λένε στις συσκέψεις και στις ανακοινώσεις τους.

 

Έγινε ότι ήταν να γίνει στη κεντρική πλατεία; Μπήκαν όλα τα προβλεπόμενα παιχνίδια ή υπάρχει συνέχεια; Πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά διότι κάποιοι σκέφτονται να προσκαλέσουν στη περιοχή τους εκπροσώπους του βιβλίου των ρεκόρ. Του Γκίνες. Θα τους καλέσουν για να τους δείξουν πως σε έναν τέτοιο χώρο –κεντρική πλατεία- χώρεσαν τόσα πολλά πράγματα… Η βάρκα δίπλα στο καρουζέλ. Το τρενάκι «ακουμπά» στην πίστα των αυτοκινήτων. Μια πλατεία μετατράπηκε μέσα σε λίγες μέρες παιδική χαρά. Κανονικό λούνα πάρκ.

 

Δεν αξίζει αυτή η πλατεία με τις συγκεκριμένες λειτουργίες να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ; Αξίζει και με το παραπάνω. Το πλέον παράδοξο είναι το άλλο. Ενώ αυτή η εικόνα σε κανέναν δεν αρέσει, συχνά η περιοχή είναι γεμάτη κόσμο. Οι γονείς τρέχουν να προλάβουν ώστε τα παιδιά τους να περάσουν απ’ όλα τα παιχνίδια! Φοβόμαστε λοιπόν ότι τυχόν εμπορική επιτυχία αυτού του πρωτόγνωρου εγχειρήματος μονιμοποιήσει όσα βλέπουν αυτό το διάστημα τα μάτια μας. Θαρρείς και κάποιοι πρώτη φορά είδαν τόσα παιχνίδια. Λες και δεν υπάρχουν τα ίδια περίπου πράγματα στην περιοχή του ΝΟΚ.

 

Οι δίκες έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά αυτό το διάστημα στο δικαστικό μέγαρο Καβάλας. Για μας που ξέρουμε τι έγινε τους προηγούμενους Χειμώνες, συνηθισμένα. Για άλλους ξεχωριστά. Δικηγόροι αγορεύουν με το παλτό τους. Δικαστές δικάζουν ντυμένοι λες και είναι στο βουνό, μάρτυρες καταθέτουν με κουμπομένο το μπουφάν. Όσο για τον ισόγειο χώρο αναμονής, ψυγείο κανονικό. Ευτυχώς που οι μελετητές έβαλαν το μεγάλο ακροατήριο εκεί που το πρωί χτυπά ο ήλιος. Αυτό είναι που –ελλείψη θέρμανσης- σώζει την όλη κατάσταση.

 

Πάει, τέλειωσε κι αυτό το …έργο. Οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν με το γνωστό εκλογικό σύστημα: Στροφή 180 μοιρών κάνει η κυβέρνηση στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος που θα ίσχυε στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης το Μάιο του 2014.Λόγω των αντιδράσεων του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Εσωτερικών αναγκάζεται να υποχωρήσει, παρόλο που την αλλαγή έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται εκτεθειμένος.Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας το πρωί στο τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ανακοίνωσε ότι «με το ισχύον εκλογικό σύστημα θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές». Και εξήγησε: «Δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο, γιατί δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή».Ανέφερε μάλιστα ότι παρά τις διαβουλεύσεις και τη σύμφωνη γνώμη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα ανακοίνωσε ότι διαφωνεί οδηγώντας τον σχεδιασμό της ΝΔ σε αδιέξοδο.Σε ότι αφορά στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, σημείωσε ότι θα διεξαχθούν στις 18 και 25 Μαΐου 2014.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης