• 7 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Επεισόδιο σημειώθηκε χθες το πρωί στο Διοικητήριο. Πολίτες περίμεναν στην σειρά σε υπηρεσία του 4ου ορόφου. Ξαφνικά η σειρά «χάλασε» και δύο γυναίκες άρχισαν για αυτόν τον λόγο τον καυγά. Κλήθηκε η αστυνομία που συνόδευσε και τις δύο στο τμήμα για να δοθούν εξηγήσεις. Η μία κατηγορούσε την άλλη ότι της πήρε την σειρά, η άλλη ισχυρίζονταν ότι το έκανε επειδή έπρεπε να προλάβει το φέρι μποτ για να γυρίσει στη Θάσο. Στο τμήμα δεν γνωρίζουμε τι συνέχεια δόθηκε. Πιθανόν καμία. Η μήνυση σήμερα κοστίζει 100 ευρώ. Είναι λοιπόν αμφίβολο αν κάποια από τις δύο είχε διάθεση να ξοδέψει αυτό το ποσό για αυτόν τον λόγο. Ελπίζουμε ότι όταν έφυγαν από το Διοικητήριο για το κτίριο της αστυνομίας είχαν κάνει και οι δύο τη δουλειά τους. Αλλιώς μάλλον επέστρεψαν στην ουρά, την οποία στο μεταξύ έχασαν.

 

Κάποιοι που παρακολούθησαν από κοντά όλη αυτή την ιστορία σχολίαζαν με νόημα: «Αν οι ναυτιλιακές εταιρίες είχαν συχνότερα δρομολόγια από Καβάλα για Πρίνο δεν θα συνέβαινε τίποτα». Έχουν δίκιο. Παρόλα αυτά η οποιαδήποτε σειρά έξω από μια δημόσια υπηρεσία πρέπει να τηρείται σωστά, άσχετα από τα δρομολόγια των λεωφορείων και των φέρι μποτ.

 

Άλλοι αποδίδουν ευθύνες στον Σιμιτσή. Λένε με τρόπο κατηγορηματικό ότι για το συγκεκριμένο επεισόδιο φταίει ο Δήμος Καβάλας και δη ο Δήμαρχος. Κι όταν εύλογα τους ζητάς εξηγήσεις για την διάσταση που δίνουν στο περιστατικό σου απαντούν ανθρώπινα και ειλικρινά: «Αφού για όλα όσα γίνονται στη Καβάλα φταίει ο Σιμιτσής, δεν θα φταίει και για έναν καυγά έξω από μια υπηρεσία».

 

Ο καυγάς στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου έγινε σε μικρή απόσταση από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γερομάρκου, που εκείνη την ώρα έδινε συνέντευξη τύπου. Οι φωνές ήταν πολύ δυνατές, λίγο ακόμη και θα επηρέαζαν καθοριστικά την διαδικασία της συνέντευξης. Ο Αντιπεριφερειάρχης παρά τον γενικό χαμό (ακούστηκαν ακόμη και γαυγίσματα σκύλου!) συνέχισε να μιλά στους δημοσιογράφους για την αξιοποίηση του όρους Παγγαίου. Κάθε ένας το θέμα του, κάθε ένας τον καημό του.

 

Η αξιοποίηση του Παγγαίου είναι ένα τοπικό παραμύθι που κρατά πολλά χρόνια. Δεν ξέρουμε πότε άρχισε. Αυτό αρμόδια να ερευνήσει είναι η ομάδα των Παραμυθάδων. Δραστήριοι και επίμονοι, θα βρουν πως ξεκίνησε το παραμύθι με το Παγγαίο. Άνθρωποι που είχαν εξουσία θέλησαν πολλές φορές να δώσουν στο παραμύθι ένα ωραίο τέλος. Δεν τα κατάφεραν. Ενώ έβλεπαν δίπλα τους το Φαλακρό να προοδεύει, στο Παγγαίο τα πράγματα ήταν ανέκαθεν δύσκολα. Ως που στο τέλος «ναυάγησε» και το Φαλακρό…

 

Ο Γιώργος Γερομάρκος γνωρίζει πολλά από τα προηγούμενα επεισόδια αυτής της υπόθεσης. Χθες εκτίμησε – μοιάζοντας και με μετεωρολόγο- ότι το χιόνι στο Παγγαίο κρατά λίγο. Έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Ότι γίνει (είπε με τον τρόπο του) δεν θα αφορά τα χιόνια, τους σκιέρ και τους διάφορους αγώνες. Έδωσε κατάλογο άλλου είδους έργων που πάντως καταλήγουν στον ίδιο στόχο. Αξιοποίηση του Παγγαίου. Αμέσως μετά περιέγραψε κάποια μόνο από τα πολλά και επί μακρόν άλυτα προβλήματα. Η αρχαιολογική υπηρεσία και η προστασία του όρους από το καθεστώς Natura.

 

Στο εξωτερικό είναι ευτύχημα για ένα βουνό ή για μια περιοχή να προστατεύεται από το καθεστώς Natura. Στην Ελλάδα αυτό σημαίνει κατάρα. Αν μάλιστα το καθεστώς Natura «παντρευτεί» με την αρχαιολογική υπηρεσία τότε οι κατάρες αυξάνονται επικίνδυνα. Άλλοι θα τα είχαν παρατήσει. Κάπως έτσι είχε τελειώσει η προσπάθεια της Ν.Α. Καβάλας όταν αρμόδιος για το Παγγαίο ήταν ο Ανδρέας Μπαλίκας. Τα είχαν παρατήσει μπροστά στο ιδιοκτησιακό.

 

Ναι, υπάρχει κι αυτό. Το Παγγαίο ανήκει στο δημόσιο κι έτσι όνειρα αξιοποίησης του δικαιούται να κάνει μόνο το ΤΑΙΠΕΔ. Τόσο ο Δήμος Παγγαίου όσο και η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν πρέπει να χώνονται εκεί που δεν τους σπέρνουν. Τι θέλουν αλήθεια και τα σκαλίζουν; Εδώ που φθάσαμε μόνο ο Τσακίρης των ΑΝΕΛΛ μπορεί να μας σώσει. Ασχολούμενος καθημερινά με τα ΦΕΚ και τις αναρτήσεις του ΤΑΙΠΕΔ θα μας στείλει ένα πρωί την αγγελία πώλησης του Παγγαίου. Αυτός κάτι τέτοια τα ανακαλύπτει ταχύτατα.

 

Τι την θέλουν την σημερινή ημερίδα; Θα ξύσουν παλιές πληγές. Θα «ανακατέψουν» ταυτόχρονα όλα τα προηγούμενα δεδομένα. Είναι η στιγμή κατάλληλη; Είναι. Μέσω αυτής της αναστάτωσης και της ανακατωσούρας θα δημιουργηθεί η έμπνευση που αυτές τις εορταστικές μέρες είναι απαραίτητη. Τα νέα παραμύθια περί της αξιοποίησης του Παγγαίου θα τα διηγούνται οι Παραμυθάδες κάθε απόγευμα. ΄Αλλοτε στο Δημοτικό Κήπο (εφόσον αντέχουν οι σόμπες), άλλοτε στο ισόγειο της Καπναποθήκης. Αν και στη Καπναποθήκη έχει περισσότερο κρύο σε σχέση με τον Δημοτικό Κήπο!

 

Χθες νωρίς το πρωί ο Κωστής Σιμιτσής διατύπωσε δημοσίως τα συγχαρητήρια του προς τον Βασίλη Τραϊφόρο. Ο κ. Τραϊφόρος έχει εκλεγεί μία ακόμη φορά στη Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. Ο Δήμαρχος δεν έκανε αυτή τη χειρονομία τυχαία. Έχει το νου του στα προεκλογικά παντρολογήματα. «Δείτε με ποιους θα κυκλοφορώ τις γιορτές» απάντησε ο κ. Σιμιτσής όταν τέθηκε η ερώτηση για τους νέους υποψηφίους δημοτικούς του συμβούλους. Θα τους παρουσιάσει εμμέσως στους πεζόδρομους.

 

Ο Τάκης Θεοδοσίου μίλησε χθες για τις αντιδράσεις του κόσμου στο πρόσωπο του με αφορμή το ότι θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Βαγγέλη Παππά. Σύμφωνα με τον κ.Θεοδοσίου ο κόσμος στο δρόμο τον σταματά και του λέει μπράβο που μετέχει στην δημοτική προσπάθεια του Βαγγέλη Παππά. Ο Τάκης Θεοδοσίου είναι ένας από τους 10 πρώτους υποψήφιους δημοτικούς σύμβουλους του κ. Παππά.

 

«Η ΝΔ συνηθίζει να επιλέγει υποψήφιο δήμαρχο λίγους μόνο μήνες προ των εκλογών» σχολίασε χθες ο κ. Θεοδοσίου τη δυσκολία του κυβερνώντος κόμματος στο Δήμο Καβάλας. Εκτίμηση του είναι ότι ο Νεοδημοκράτης υποψήφιος δεν θα κάνει τίποτα το αξιόλογο στις εκλογές αφού δεν θα έχει τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεση του. Στο μεταξύ ο πάντα λαλίστατος (ασταμάτητος εδώ και λίγο καιρό) Αλέξανδρος Ιωσηφίδης θεωρεί υπεύθυνη για την καθυστέρηση την ΝΟΔΕ Καβάλας. Πάλι καλά. Θα μπορούσε και για αυτό να φταίει ο Σιμιτσής…

 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βασίλη Λιόγκα είχε χθες ο πρόεδρος του συλλόγου των αγροτών του Δήμου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης. Ζήτησε και τη βοήθεια του δημοτικού συμβούλου (συνεργάτη και συμβούλου του Υπουργείου Περιβάλλοντος) για την εξασφάλιση ραντεβού με τον κ. Μανιάτη. Ο Βασίλης Λιόγκας εξήγησε ότι αρμοδιότητα του είναι τα απορρίμματα και η διαχείριση τους. Παρόλα αυτά υποσχέθηκε να κάνει ότι μπορεί για να «κλειστεί» το ραντεβού.

 

Ιδιοκτήτης ενός ακόμη ακινήτου είναι εδώ και λίγες μέρες το Επιμελητήριο Καβάλας. Του Εκθεσιακού Κέντρου. Οριστικοποιήθηκε η μεταγραφή στο κτηματολόγιο, όπως ανακοίνωσε ο Άγγελος Τσατσούλης προχθές στη διοίκηση του φορέα. Αυτή η εξέλιξη εξασφαλίστηκε για το Επιμελητήριο αντί του ποσού των 82 ευρώ. Τόσο πλήρωσε το Επιμελητήριο για την μεταγραφή του ακινήτου. Όλα τα άλλα ήταν δώρο του Άρη Γιαννακίδη.

 

Τι αγοράζεις με 82 ευρώ σήμερα; Σίγουρα όχι ένα τόσο μεγάλο κτίριο, με όλη τη γνωστή υποδομή. Τα δύσκολα όμως τώρα αρχίζουν. Πρέπει αυτό το «θηρίο» να γίνει λειτουργικό. Εδώ χρειάζονται γνωριμίες, αποφάσεις και χρήματα σαφώς περισσότερα από 82 ευρώ. Καλή επιτυχία.

 

Όλο και πιο πολλοί Καβαλιώτες εκτιμούν ότι η θερμοκρασία ανέβηκε κι έτσι δεν έχουμε το κρύο της προηγούμενης ή προ προηγούμενης εβδομάδας. Δεδομένου του ότι το θερμόμετρο παραμένει χαμηλά, ένα είναι το συμπέρασμα. Και το κρύο συνηθίζεται. Θα έρθει δηλαδή κάποια στιγμή που το θερμόμετρο θα δείχνει 5 βαθμούς κελσίου κι οι Καβαλιώτες θα κυκλοφορούν με κοντομάνικα!

 

Ωπ. Κάποιο λάθος έγινε. Το χθεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ ανέφερε ότι το ασθενοφόρο- δώρο του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού δεν είναι μεταχειρισμένο αλλά καινούργιο! Ή στραβό είναι ο γιαλός, ή εμείς στραβά αρμενίζουμε. Ιδού το απόσπασμα του σχετικού τηλεγραφήματος: «Ένα πλήρως εξοπλισμένο, καινούργιο ασθενοφόρο, δώρισε το περιφερειακό τμήμα Απουλίας του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού στο περιφερειακό τμήμα Καβάλας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.).Το ασθενοφόρο θα καλύψει τις ανάγκες τους Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και ειδικότερα του Κέντρου Υγείας Ελευθερούπολης».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης