• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στις αίθουσες του «Απόλλωνα» προβάλλεται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα η πολύ καινούργια ταινία του Παντελή Βούλγαρη με τίτλο «Μικρά Αγγλία». Πρόκειται για μια ερωτική καθημερινή ιστορία εποχής που αρέσει πολύ. Ειδικά στις γυναίκες. Τα σχόλια είναι θετικά κι ο κόσμος σπεύδει στον μοναδικό κινηματογράφο της πόλης για να την δει. Είναι κι αυτό ένα καλό νέο αφού στις μέρες μας η καλή ελληνική ταινία είναι πράγμα σπάνιο. Ποιοι βλέπουν την «Μικρά Αγγλία»; Οι γυναίκες μιας κάποιας ηλικίας. 40 και άνω. Αυτές γεμίζουν συχνά την αίθουσα.

 

Το καταλαβαίνεις όταν η αίθουσα αδειάζει. Τότε η αρχή του πεζόδρομου της Π. Μελά γεμίζει κόσμο. Ένα κόσμο που αμέσως μετά επιστρέφει σπίτι αντί να κινηθεί πιο μέσα στον πεζόδρομο για να συναντήσει τις πολλές και μικρές καφετέριες. Που από ένα σημείο και μετά γίνονται μπαρ. Για την Καβάλα και τον δύσκολο Χειμώνα που είναι σε εξέλιξη η επιτυχία αυτής της ταινίας είναι είδηση. Όπως και η επιτυχία της ταινίας «Χόμπιτ». Κι αυτή παίζεται τούτες τις μέρες στον «Απόλλωνα». Την ταινία «Χόμπιτ» την προτιμά ένα άλλο κοινό. Πιο νεανικό.

 

Όλος ο καλός ο κόσμος πήγε και είδε την «Μικρά Αγγλία». Αμέσως μετά την συζήτησε αναλυτικά. Εμβάθυνε στο θέμα της μπας και με αυτό τον τρόπο ξεχάσει τα άλλα που δεν είναι ούτε μικρά, ούτε έχουν σχέση με την Αγγλία. Συνδέονται με την Γερμανία αλλά ας μη το κάνουμε θέμα.Πρόσφατα ορκισμένη στη θέση της καγκελαρίου η Μέρκελ δεν έχει χρόνο να σκεφθεί όσους κρυώνουν. Όσους δεν έχουν ρεύμα. Όσους προσπαθούν να ζεσταθούν με κλιματιστικά.

 

(Το πιο σωστό και κοινωνικά δίκαιο είναι να δει η γυναίκα μαζί με τον σύζυγο (ή τον σύντροφο) την «Μικρά Αγγλία». Δεν συμβαίνει παρά ελάχιστες φορές. Οι άνδρες προτιμούν κάτι άλλο κι οι γυναίκες –γυναικοπαρέες στη προκειμένη περίπτωση- πηγαίνουν μόνες σινεμά).

 

Ένα άλλο σημαντικό (;) γεγονός της πόλης μας αφορά έναν καινούργιο φούρνο. Μη βιάζεστε. Ο φούρνος για τον οποίο μιλάμε δεν είναι σαν αυτούς που γνωρίζουμε. Αυτούς που όντως πολλαπλασιάζονται στο κέντρο της πόλης. Είναι φούρνος μέσα σε σούπερ μάρκετ. Ειδικότερα στο Λιντλ του Περιγιαλίου. Προχθές λέει έκανε εγκαίνια κι έγινε χαμός!

 

Πρόκειται για μια νέα νομοθεσία σύμφωνα με την οποία φούρνο μπορούν να έχουν και τα σούπερ μάρκετ. Όχι αυτούς τους μικρούς φούρνους που έτσι κι αλλιώς κάποια σούπερ μάρκετ διαθέτουν από καιρό. Φούρνους φούρνος. Που ψήνουν από ψωμί μέχρι τυρόπιτα και τσουρέκια…

 

Ω τι ωραία ημερίδα ήταν η χθεσινή! Πράγμα σπάνιο για την εποχή μας. Ήταν μια ημερίδα ευχάριστη έκπληξη. Αυτό επειδή όλοι όσοι μίλησαν φάνηκαν να εννοούν αυτά που είπαν. Ίσως το πράγμα ωρίμασε. Ίσως μετά από τόσα λόγια για την αξιοποίηση του Παγγαίου ήρθε επιτέλους η ώρα των έργων. Όσο για αυτούς που απλώς παρακολούθησαν την συζήτηση, αυτοί πήραν δώρο. Πώς είναι τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ όπου αγοράζεις ένα και παίρνεις δώρο το δεύτερο; Έτσι έγινε χθες στην Ελευθερούπολη.

 

Παρακολουθούσες μια ημερίδα για το Παγγαίο κι έπαιρνες δώρο μια μίνι προεκλογική εκδήλωση για τα έργα του Άρη Γιαννακίδη.Ο Άρης μίλησε περίπου 15 λεπτά. Από αυτά τα 12 ήταν ένας απολογισμός όσων έκανε τα τρία πρόσφατα χρόνια. Στο τέλος είπε κάτι και για το Παγγαίο. Η τελευταία τελευταία του όμως κουβέντα- πριν επιστρέψει στη θέση του- ήταν πολύ συγκεκριμένη. «Και στα επόμενα χρόνια θα είμαστε εδώ για να συνεργαζόμαστε» δήλωσε κι άφησε το μικρόφωνο για τον επόμενο ομιλητή.

 

Τι ήθελε να πει ο άνθρωπος; Ότι έχει στα χέρια του δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες κερδίζει τις προσεχείς εκλογές; Ότι έχει συνεννοηθεί με τον Θεό που του υποσχέθηκε επανεκλογή; Κάτι πάντως είχε στο μυαλό του. Δεν το είπε. Είπε αυτό που πλέον θεωρεί βέβαιο ότι θα γίνει. Συνέχεια αυτής της τακτικής και στάσης ο τρόπος που φιλικά χτυπούσε στη πλάτη σε κάθε ευκαιρία την Κατερινά Γεροστεργίου. Την προσέχει πάντα την εκπρόσωπο των Οικολόγων. Ξέρει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει σημαντικός λόγος. Η ψηφοφορία της δεύτερης Κυριακής.

 

«Η χθεσινή ημερίδα ήταν κάτι το ενθαρρυντικό. Επιτέλους φαίνεται να ξεκινά κάτι οργανωμένο κι όχι αποσπασματικό» είπε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΧΟΚ Γιάννης Πρασίνης. Χαρακτήρισε ωστόσο ατυχή την προτροπή Παπακοσμά. Ο Κώστας Παπακοσμάς – που επίσης μίλησε στην ημερίδα- προέτρεψε όσους τον άκουγαν να αφήσουν στην άκρη τους μεγαλοϊδεατισμούς όσον αφορά το Παγγαίο!

 

Κατά τον Γιάννη Πρασίνη στόχος του συλλόγου Χιονοδρομίας Ορειβασίας Καβάλας δεν είναι ένα μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο αλλά ένα μικρό χιονοδρομικό προπονητήριο. «Μη μας λένε ότι ειδικά στο Παγγαίο δεν χιονίζει συχνά. Εδώ δεν χιονίζει στο Μπάνσκο, θα χιονίζει στο Παγγαίο;» είπε επίσης ο πρόεδρος του ΣΧΟΚ. Ενός συλλόγου που φέτος συμπληρώνει 80 χρόνια ζωής, τα περισσότερα από τα οποία τα πέρασε και στο Παγγαίο.

 

Αφού διαβάσαμε όλα σχεδόν τα πόθεν έσχες των βουλευτών καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ακίνητα στο Νομό Καβάλας έχουν και βουλευτές όμορων Νομών. Ξεχωρίζει η περίπτωση του νέου βουλευτή Σερρών Μενέλαου Βλάχβεη. Ο καρδιοχειρουργός από την Ηράκλεια Σερρών έχει στη Καβάλα 5 ακίνητα! Ένα στρέμμα στο Παληό, 2 στην οδό Φιλόπτωχου Αδελφότητας, ένα στη Δαγκλή κι ένα στη Βενιζέλου! Συνολικά ο Μενέλαος Βλάχβεης έχει 57 ακίνητα και 66 διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς!

 

Η σύζυγος του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δράμας Καραγιαννίδη, κ. Άννα Παπακωνσταντίνου, έχει στη περιοχή κοντά στα Λουτρά Ελευθερών 12 στρέμματα ενώ η σύζυγος του βουλευτή Δράμας Κυριαζίδη, κ. Αλεξάνδρα Μανίκα, διαθέτει στην Ελευθερούπολη δύο αγροτεμάχια!

 

Σίγουρα Σερραίος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Ναι μεν οι Καβαλιώτες είναι 4 στους 7 αλλά υπάρχει ηθικό θέμα. Η ΔΗΚΙΟ έχει 4, εκ των οποίων οι 3 Σερραίοι. Ως πρώτη και αυτοδύναμη παράταξη θα βγάλει αυτή πρόεδρο.

 

Το ωράριο που ισχύει από την Δευτέρα στην αγορά χαρακτηρίζεται εορταστικό. Κακώς. Βάση της ανύπαρκτης κίνησης (τουλάχιστον έως τώρα) έπρεπε να λέγεται «δήθεν εορταστικό». Δικαιολογημένα τα παράπονα των μικρομεσαίων. Πλέον περιμένουν την προ παραμονή και την παραμονή. Ελπίζοντας ότι αυτό το διήμερο όλα θα είναι κάπως αλλιώς. Χθες ειδικά το απόγευμα η αγορά ήταν άδεια. Μετά λένε για την ανάγκη τα καταστήματα να λειτουργούν και τις Κυριακές…

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης