• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Την Δευτέρα 30 Δεκέμβρη του 2013 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΝΔ Καβάλας η γνωστή κοινή συνεδρίαση της ΝΟΔΕ με τους 4 βουλευτές. Μια μέρα μετά – Τρίτη 31 Δεκέμβρη παραμονή Πρωτοχρονιάς- η συζήτηση συνεχίστηκε. Αυτή τη φορά σε στενό κύκλο. Ο Κώστας Ευθυμιάδης προσκάλεσε σε ραντεβού τον Ντίνο Κλειτσιώτη, τον Κώστα Αντωνιάδη και την γιατρό Δήμητρα Τσανάκα. Η κουβέντα αφορούσε τον ένα και μοναδικό υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ στο Δήμο Καβάλας. Σε αυτό άπαντες συμφωνήσαν. Αργότερα το μεσημέρι της ίδιας μέρας βγήκαν μαζί βόλτα στο κέντρο της πόλης. Ο Ευθυμιάδης με τους Κλειτσιώτη-Τσανάκα- Αντωνιάδη.

 

Με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να περάσουν ένα πρώτο μήνυμα στη τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με το οποίο τούτη τη φορά η ΝΔ Καβάλας θα είναι ενωμένη. Θα έχει έναν υποψήφιο δήμαρχο, τον οποίο οι άλλοι δύο ενδιαφερόμενοι θα στηρίξουν στη πράξη. Θα είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Λέγεται μάλιστα ότι την αρχή έκανε ο κ. Κλειτσιώτης. «Ακόμη κι αν δεν είμαι υποψήφιος δήμαρχος εγώ, θα είναι μαζί σας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος» φέρεται να είπε την Τρίτη τόσο προς την Δήμητρα Τσανάκα όσο και προς τον Κώστα Αντωνιάδη.

 

Ο οποίος πάλι άλλαξε στάση στο θέμα. Τώρα θέλει να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας! Όπως εξηγεί σε όποιον τον ρωτά σχετικά, αυτή την απόφαση την πήρε υπολογίζοντας στα μηνύματα του κόσμου. Ο οποίος- ισχυρίζεται- του έλεγε τόσο καιρό να πάει για Δήμαρχος Καβάλας κι όχι για αντιπεριφερειάρχης.

 

Εύκολα κάποιος καταλαβαίνει ότι οι εξελίξεις στη ΝΔ Καβάλας είναι ραγδαίες. Η ΝΟΔΕ προσπαθεί να ενώσει αυτούς που πολλά χρόνια τώρα ήταν χωρισμένοι σε διαφορετικά στρατόπεδα. Παίζει ρόλο ότι αρκετοί πρωταγωνιστές του διχασμού έχουν ουσιαστικά αποσυρθεί. Παίζει ρόλο η στάση των 4 βουλευτών που στηρίζουν την πρωτοβουλία Ευθυμιάδη, αποκλείοντας τα άλλα σενάρια (εκφραστής των οποίων φέρεται να είναι ο δικηγόρος Αλέκος Ιωσηφίδης) σύμφωνα με τα οποία το κόμμα μπορεί να μην έχει υποψήφιο και να καλυφθεί την δεύτερη Κυριακή είτε από τον Παππά, είτε από τον Μάκη Παπαδόπουλο!

 

Ναι ακούστηκαν και τέτοια στη κοινή συνεδρίαση της 30ης Δεκέμβρη. Όταν αυτός που διατύπωσε εμμέσως πλην σαφώς την πρόταση ολοκλήρωσε, τότε όλοι οι άλλοι ξεσηκώθηκαν κι ευθέως τον αποδοκίμασαν. Με πρώτο τον Κώστα Ευθυμιάδη. Η απειρία, η χαμηλού πολιτικού επιπέδου προσέγγιση, το αντί ΣΥΡΙΖΑ πάθος ενός πρωτοεμφανιζόμενου στελέχους «έδεσε» ακόμη πιο δυνατά το σενάριο της ενότητας. Το οποίο δεν έχει εξασφαλιστεί 100% ακόμη αλλά σήμερα είναι το ισχυρότερο.

 

Θα είναι ή ο Κλειτσιώτης ή η Τσανάκα. Μπορεί κι ο Αντωνιάδης. Ο τελευταίος, λόγω διαφορετικών απόψεων και πολιτικών παλινδρομήσεων, «παίζει» μεν αλλά με πολύ λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τους άλλους δύο. Αυτές τις μέρες οι 3 θα ξανασυναντηθούν και θα ξανασυζητήσουν. Κι όταν είναι έτοιμοι τότε θα εμφανιστούν μαζί, αφού έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους τον υποψήφιο δήμαρχο, στη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ. Από την οποία θα ζητήσουν επικύρωση!

 

Πρωτοφανή πράγματα για τα δεδομένα της ΝΔ Καβάλας. Εκτός από την ενότητα υπάρχει και κάτι άλλο αξιοπρόσεκτο. Η αποφασιστικότητα των στελεχών ότι η απόφαση που θα παρθεί θα παρθεί συλλογικά στη Καβάλα. Μετά θα ζητήσουν από την Αθήνα μόνο να την εγκρίνει! Όλα τα άλλα των διαβουλεύσεων, των επαφών στην Αθήνα, των παρεμβάσεων από την Αθήνα θα πρέπει να τα ξεχάσουμε…

 

Θα αντέξουν έτσι ως το τέλος; Ίσως ναι. Ίσως όχι. Αναφερόμαστε σε πολιτικό κόμμα, σε στελέχη τοπικά, σε απρόβλεπτους παράγοντες που πάντα είναι πιθανό να ανακύψουν. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο κάτι να αλλάξει κι όλα να ξαναγίνουν χάλια όπως ήταν πριν. Αυτό «το κάτι» προς το παρόν δεν είναι ορατό. Επειδή είναι πιθανό, προετοιμάζονται ώστε να το αντιμετωπίσουν όλοι μαζί!

 

Ας δούμε τώρα την υπόθεση του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Την Δευτέρα 30 Δεκέμβρη είπε στη ΝΟΔΕ ότι είναι αρνητικός για υποψήφιος Περιφερειάρχης. Πρόσθεσε ότι δεν του έγινε καν σχετική πρόταση. Τα ίδια είπε την Πρωτοχρονιά που όπως λέγεται του πήρε τηλέφωνο για να του ευχηθεί ο Γιώργος Παυλίδης. Ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών είναι ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις του. Με ένα μόνο ερωτηματικό. Τι θα γίνει αν του ζητήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης. Αυτό θα αντιμετωπιστεί στην ώρα του, εφόσον αυτή έρθει.

 

Στο μεταξύ για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο μιλούν πολύ στην Ελευθερούπολη. Για άλλον λόγο. Θέλουν πάση θυσία να πάρουν τον Πριονίδη από τον Ξουλόγη. Επειδή αυτό εύκολα δεν μπορεί να γίνει, εύχονται (οι του Πραβιού) να αναλάβει ο Παναγιωτόπουλος υποψήφιος Περιφερειάρχης ώστε να συμπαρασύρει υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο τον στενό του φίλο κ. Πριονίδη!

 

Το περασμένο Σάββατο ο μήνας Δεκέμβρης είχε 28. Τότε κυκλοφόρησε η εφημερίδα «Παραπολιτικά». Σε μια από τις προεκλογικές της στήλες αναφέρονταν στον υποψήφιο Δήμαρχο της Καβάλας με την ΝΔ. Η εφημερίδα έγραφε ότι θα γίνει δημοσκόπηση ανάμεσα σε Παππά- Κλειτσιώτη- Αντωνιάδη. Το δημοσίευμα δεν επιβεβαιώνεται τοπικά. Μάλλον είναι πληροφορία εκτός πραγματικότητας.

 

Αντίθετα έγινε δημοσκόπηση για την Περιφέρεια. Από το αποτέλεσμα της –καταλαβαίνουμε μέσες άκρες- ότι η υποψηφιότητα Παυλίδη δεν «περπατά». Εξ αυτού του λόγου η ΝΔ αναζητά άλλον υποψήφιο. Αν βρει θα τον αξιοποιήσει. Διαφορετικά Παυλίδης και πάλι Παυλίδης. Είναι πρόθυμος και απολύτως έτοιμος. Αφήστε που κι ο Γιαννακίδης τον προτιμά.

 

Μια και το έφερε η κουβέντα. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η τελευταία συνεδρίαση του 2013 για το Περιφερειακό Συμβούλιο. Έπρεπε να εγκρίνουν την χρηματοδότηση του νέου Νοσοκομείου της Κομοτηνής από το επόμενο ΕΣΠΑ. Η απόφαση ήταν ομόφωνη αλλά όπως διαβάζουμε στον τύπο της Κομοτηνής υπήρξαν προβλήματα: «Η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο ξεκίνησε με φόντο την επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γιάννη Ξανθόπουλου. Επιστολή στην οποία εξέφρασε την αντίδραση του για τον τρόπο και το χρόνο συζήτησης του θέματος. Μάλιστα έθεσε ζητήματα δεοντολογίας και δημοκρατίας του περιφερειακού συμβουλίου υποστηρίζοντας πως το όργανο καλείται να αποφασίσει για ένα έργο που θα υλοποιηθεί από τη νέα περιφερειακή διοίκηση που θα προκύψει με τις εκλογές του Μαΐου 2014. Εκτός αυτού υποστήριξε πως το έργο κατασκευής του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής, συνολικού προϋπολογισμού 66.8 εκατ. ευρώ θα δεσμεύσει το 13% των πόρων που αντιστοιχούν στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. «Και όλα αυτά ενώ η Δράμα συνολικά θα έχει πάρει λιγότερα χρήματα από ό,τι μόνο αυτό το έργο στο νομό Ροδόπης». «Δεν διακατεχόμαστε από κανέναν τοπικισμό» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να απευθύνει την επιστολή: «στην επιστολή μου δεν αναφέρω τίποτα για την σκοπιμότητα και τη χρησιμότητα του έργου. Ίδια θα ήταν η αντίδραση μας εάν ήταν το οποιοδήποτε έργο στην οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα, ακόμα και στη Δράμα. Δεν είναι ούτε δεοντολογικό, ούτε δημοκρατικό γιατί ενώ τώρα ξεκίνησε ο διάλογος, η διαβούλευση ή ο σχεδιασμός για την επομένη προγραμματική περίοδο έρχεται αυτό το θέμα προς συζήτηση και ένταξη».

 

Αμέσως μετά ο Γιαννακίδης πρόλαβε άλλες φωνές διαφοροποίησης. Υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν χρήματα και για άλλα έργα από το επόμενο ΕΣΠΑ αφού όπως προέβλεψε το Νοσοκομείο της Κομοτηνής τελικά θα το πληρώσει το τομεακό πρόγραμμα του επόμενου ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υγείας και όχι το κομμάτι του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ!

 

Σε άριστο κλίμα έγινε το πρωί της Πρωτοχρονιάς η καθιερωμένη εκδήλωση- κοπή βασιλόπιτας του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Αγαπημένοι και νοικοκύρηδες οι εκπρόσωποι του ΚΤΕΛ υποδέχθηκαν ένα σωρό κόσμο. Άκουσαν –χωρίς να τα προκαλέσουν ή να τα επιδιώξουν- καλά λόγια απ’ όλους. Ικανοποιήθηκαν από το γεγονός κι ανταπέδωσαν. Υποσχέθηκαν να έχουν πάντα στο μυαλό τους τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις.

 

 

 

Διαβάστε επίσης