• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Δήμαρχος της Θάσου ,όταν αντιλήφθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα απορρίμματα του νησιού, ζήτησε τη βοήθεια του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καβάλας. Ο Εισαγγελέας προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ουσία, να δοθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή λύση στο σοβαρό πρόβλημα κάλεσε σε συνάντηση τόσο τον Δήμαρχο όσο και τους εκπροσώπους των δύο ναυτιλιακών εταιριών. Το ραντεβού ήταν να γίνει χθες. Ο Δήμαρχος προσήλθε κανονικά. Οι δύο εταιρίες όχι. Είχαν λέει δουλειά.

 

Αυτό το πράγμα μάλλον δεν έχει ξαναγίνει. Να σε καλεί ο Εισαγγελέας και εσύ να δηλώνεις ότι έχεις άλλη δουλειά. Να σε καλεί για τα απορρίμματα ενός ολόκληρου νησιού αλλά εσύ να αποφεύγεις τη συνάντηση υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν άλλα σημαντικότερα ζητήματα σε εκκρεμότητα. Αυτές είναι λοιπόν οι ναυτιλιακές εταιρίες της Θάσου. Πιστεύουν ότι είναι πάνω από όλους και όλα. Πάνω από τον Εισαγγελέα αλλά και από τα θέματα δημόσιας υγείας του νησιού.

 

Πλέον τα πράγματα δεν χρειάζονται ούτε εξήγηση, ούτε περιγραφή, ούτε σχόλια. Μιλούν από μόνα τους. Η Θάσος είναι «εγκλωβισμένη» σε μια άκρως επικίνδυνη νοοτροπία, αυτή των δύο εταιριών. Επικίνδυνη γιατί δεν ξεχωρίζει τίποτα άλλο εκτός από το κέρδος. Πρώτα αυτό. Μόνο αυτό. Όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν ως τη Δευτέρα… Την οποιαδήποτε Δευτέρα. Όσο για τα σκουπίδια, αυτά ας … κόψει το κεφάλι του ο Δήμαρχος να τα βολέψει. Στο κάτω κάτω υπάρχουν κι οι ψαρόβαρκες. Λίγα λίγα μπορεί με αυτό τον τρόπο να τα φέρει στη Καβάλα.

 

Την Τετάρτη έγινε η ύστατη προσπάθεια προκειμένου να συμφιλιωθούν, να συμφωνήσουν και να συνυπάρξουν η Δήμητρα Τσανάκα με τον Ντίνο Κλειτσιώτη. Δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Ξαφνικά η γιατρός εμφανίστηκε έτοιμη για όλα. Κάτι που το είπε πολλές φορές χθες το πρωί σε πάσης φύσεως ραδιοφωνικές εκπομπές. Δεν είναι κακό. Είναι κάτι ξαφνικό και εκτός προγράμματος. Είναι μια άλλη Τσανάκα που δείχνει δυναμική κι αποφασισμένη. Έτσι είναι και δεν το δείχνει μόνο, λένε όσοι την ξέρουν.

 

Που να στηρίζει αλήθεια αυτή την αλλαγή; Σίγουρα στον Γιώργο Καλαντζή. Ενδεχομένως και στα μηνύματα του κόσμου. Χθες και προχθές με τη στάση της φάνηκε να ξαφνιάζει κυρίως τον Ντίνο Κλειτσιώτη. Ο οποίος την περίμενε πολύ διαφορετική στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις. Τώρα θα γίνει ότι πει η Αθήνα. Τα περί αποφάσεως που θα παρθεί στη Καβάλα (στη ΝΟΔΕ ειδικότερα) πήγαν περίπατο.

 

Στην Αθήνα έχουν πρόσβαση οι εξής: Οι 4 βουλευτές, η ΝΟΔΕ δια του προεδρείου της. Η Αθήνα μπορεί – για να «μαλακώσει» την ατμόσφαιρα- να ζητήσει δημοσκόπηση. Ένα είναι σίγουρο. Το πράγμα μπέρδεψε ενώ φαίνονταν απόλυτα ξεκάθαρο και αρκετά εύκολο. Πίστευαν ότι θα αποφάσιζαν μεταξύ τους υποψήφιο, έναν και ενωτικό. «Έτρεχαν» ώστε αυτή η απόφαση να παρθεί τούτες τις μέρες. Προσπάθησαν αλλά απέτυχαν. Τώρα υπομονή και τα βλέμματα, όλα τα βλέμματα, στραμμένα στην Αθήνα.

 

Εκεί –στη κεντρική διοίκηση του κόμματος- ο Γιώργος Καλαντζής έχει για διάφορους λόγους ευκολότερη πρόσβαση. Το γεγονός καθιστά την Τσανάκα φαβορί σε αυτή την «αναμέτρηση» της με τον Ντίνο Κλειτσιώτη. Παναγιωτόπουλος και Πασχαλίδης παραμένουν προσεκτικοί, με μια πρώτη ματιά κι ουδέτεροι. Οπότε ο Καλαντζής μοιάζει να «παίζει» χωρίς αντίπαλο. Ή σχεδόν χωρίς αντίπαλο.

 

Αν η Δήμητρα Τσανάκα διατηρήσει αυτά τα χαρακτηριστικά που δείχνει να έχει τις τελευταίες δύο μέρες τότε θα προχωρήσει ακάθεκτη στη προσπάθεια της. Θα ξεπεράσει όλα τα προβλήματα που αφορούν τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου κι όλα τα άλλα γνωστά προεκλογικά εμπόδια. Αν όμως τα βρει σκούρα τότε να είναι σε ετοιμότητα ο Γιώργος. Θα χρειαστεί να την βοηθήσει κι άλλο σε αυτή τη πορεία προς τις εκλογές του Μάη.

 

Το είπε χθες γνωστός Νεοδημοκράτης της Καβάλας: «Αν η Δήμητρα Τσανάκα έλεγε νωρίς, όταν έπρεπε, αυτά που λέει από χθες τότε όλα θα είχαν ξεκαθαρίσει υπέρ της πολύ πιο γρήγορα. Δυστυχώς για καιρό ήταν διστακτική κι έτσι φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Έπρεπε να πει ότι πάει για δήμαρχος αμέσως μόλις είχε εκλεγεί νέα επικεφαλής της παράταξης Ώρα για Έργο».

 

Οι εκλογές βέβαια δεν είναι πάντα δύσκολη υπόθεση. Για τους πρωτοεμφανιζόμενους έχει μια γοητεία, μια ομορφιά. Είναι κάτι ρομαντικό. Κάτι ωραίο. Κάπως έτσι περιγράφει την απόφαση του να είναι υποψήφιος (στο Δήμο Παγγαίου) κάτοικος της Νέας Περάμου. Πρόκειται για πολύ πρόσφατη ανάρτηση στο διαδίκτυο.

 

Η οποία αναφέρει τα ακόλουθα: «Το σκεφτόμουν πολύ καιρό αν έπρεπε να κατεβώ ως υποψήφιος για το τοπικό συμβούλιο της Νέας Περάμου στις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές. Ήθελα να επιλέξω κάτι ανεξάρτητο και νεανικό. Βλέποντας ότι η περιοχή μας ενώ έχει τόσες φυσικές ομορφιές που δεν έχουν προβληθεί και χρησιμοποιηθεί για την προσέγγιση επισκεπτών όλο το χρόνο και ταυτόχρονα να υπάρχουν τόσα πολλά στραβά που δεν έχουν διορθωθεί (και ενώ έχουν επισημανθεί αυτά τα στραβά) πήρα την απόφαση να κατεβώ ως υποψήφιος για το τοπικό συμβούλιο Ν.Περάμου διεκδικώντας κάτι καλύτερο για την περιοχή μου με έναν νέο συνδυασμό που ετοιμάζεται εδώ και λίγο καιρό. Δεν θα πω τι έχω κάνει για την περιοχή μου για να κερδίσω ψήφους και την εμπιστοσύνη κανενός, ούτε θα παρακαλέσω για ψήφους, ούτε θα χτυπήσω πλάτες αλλά ούτε θέλω και αξιώνω και ούτε με νοιάζει να γίνω αυτό που απεχθάνομαι δηλαδή πολιτικός κτλ. Εγώ την περιοχή μου προσπαθώ να την κάνω λίγο καλύτερη από ότι είναι είτε σαν απλός πολίτης με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτω όπως κάνω τα τελευταία χρόνια είτε να παλέψω διεκδικώντας περισσότερες απαιτήσεις για τον τόπο μου θέτοντας το εαυτό μου ως υποψήφιο σε έναν νέο και ανεξάρτητο συνδυασμό. Λεπτομέρειες εντός των ημερών».

 

Επιβεβαιώνεται καθημερινά η πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ (σε περιφερειακό επίπεδο) αναφέρθηκε και στον Λάζαρο Βασιλειάδη. Ήταν η εποχή που ο κ. Χαρίτου δήλωνε ότι δεν θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ. Τότε σε σύσκεψη στελεχών από τους 5 Νομούς άρχισαν να ακούγονται προτάσεις για τον αντικαταστάτη του. Ακούστηκε και το όνομα του Λάζαρου. Οι της Καβάλας «δαγκάθηκαν». Πώς να προτείνουν κάτι τέτοιο σε αυτόν που οι μηχανικοί του κόμματος κατήγγειλαν παραμονές των εκλογών του ΤΕΕ ΑΜ;

 

Το λένε οι πρόεδροι τοπικών συλλόγων. Μόλις ανακοινώσουν με δελτίο τύπου την εκδήλωση για την κοπή βασιλόπιτας δέχονται τηλεφωνήματα από τα κανάλια. Το ένα τους προτείνει κάλυψη του γεγονότος αντί του ποσού των 100 ευρώ, το άλλο είναι ακριβότερο. Ζητά 150 ευρώ. Κι οι πρόεδροι – που δεν έχουν γεμάτο ταμείο- αρνούνται αυτού του είδους τη συμφωνία… Τι άλλο θα ακούσουμε;

 

Συνεχίζονται τα κολακευτικά σχόλια για την σκακίστρια από την Καβάλα που έγινε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Από μέσο ενημέρωσης της συμπρωτεύουσας αντιγράφουμε αναφορά πολύ πρόσφατη: Ήρθε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη έχοντας τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας κορασίδων στο σκάκι και έφυγε έχοντας κατακτήσει μία ακόμη σημαντική διάκριση, αυτή της πρωταθλήτριας σκακιού στην κατηγορία νέων γυναικών έως 20 ετών. Και είναι μόλις 13 ετών. Πρόκειται για τη Σταυρούλα Τσολακίδου από την Καβάλα η οποία συμμετείχε στους αγώνες των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων Εφήβων – Νεανίδων Σκάκι έως 18 και 20 ετών, που διοργανώθηκαν από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης, στο δημαρχείο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.

 

Ο Φίλιππας Αναστασιάδης προσέγγισε τη νεοσύστατη οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Παγγαίου. Συζήτησαν για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Πρότεινε συνεργασία αλλά πήρε αρνητική απάντηση. Για συγκεκριμένους πολιτικούς και όχι αυτοδιοικητικούς λόγους. Δεν πτοείται. Συνεχίζει τη προσπάθεια έχοντας δίπλα του συνεχώς τους Γάκη, Μποσμπότη.

 

Είναι επιτυχία της διοίκησης της ΔΕΥΑ Καβάλας που στο θέμα του έργου των Χιλίων πήρε προχθές μια πρώτη ομόφωνη απόφαση. Θυμίζουμε ότι και σε αυτό το δ.σ. μετέχουν εκπρόσωποι κι άλλων δημοτικών παρατάξεων και όχι μόνο του Σιμιτσή.

 

Το είπε χθες ο Βαγγέλης Παππάς: «Αρχές Δεκέμβρη ρωτήθηκε από δημοσιογράφους ο Κωστής Σιμιτσής για τους νέους του υποψήφιους. Απάντησε ότι θα τους δούμε να κυκλοφορούν μαζί του στους πεζόδρομους κατά την περίοδο των εορτών. Όντως είδα πολλές φορές τον Δήμαρχο στους πεζόδρομους στις γιορτές και τον χαιρέτισα. Δίπλα του ήταν πάντα ο Μιχαλάκης κι ο Παπακοσμάς. Τον Παπακοσμά τον ρώτησα, μου είπε ότι θα είναι υποψήφιος στα περιφερειακά. Τι έγιναν οι νέοι υποψήφιοι;».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης