• 3 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι Καβάλας ήταν χθες το μεσημέρι στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στη σύσκεψη των τοπικών φορέων με θέμα το συλλαλητήριο για τον ΤΑΡ. Ήθελαν δεν ήθελαν επηρέασαν με τη παρουσία τους την όλη διαδικασία. Επηρέασαν την ατμόσφαιρα. Την έκαναν αρκετά προεκλογική. Έτσι θα γίνεται από εδώ και πέρα. Σε κάθε θέμα, σε κάθε σύσκεψη, σε κάθε εκδήλωση, σε κάθε τοπικό γεγονός. Μικρό και μεγάλο. Πάντα θα υπάρχει ένα «χρώμα» προεκλογικό.

 

Επιτυχία τους είναι το ότι μεταξύ τους έχουν σχεδόν άριστες σχέσεις. Συνομιλούν, αστειεύονται, συνυπάρχουν χωρίς παρεξηγήσεις και θυμούς. Ο λεγόμενος πολιτικός πολιτισμός που όπως φαίνεται σε αυτές τις εκλογές θα κυριαρχήσει. Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι οι εποχές άλλαξαν, τα προσωπικά μένουν στην άκρη. Ο δεύτερος είναι το ότι τοπικές εκλογές είχαν και έχουν την ευκαιρία της δεύτερης Κυριακής. Επιπλέον κίνητρο να μην οδηγηθούμε στα άκρα από νωρίς. Αυτή τη φορά ίσως καθόλου. Το λένε άλλωστε όλοι οι υποψήφιοι. Θα μιλούν προεκλογικά κυρίως για τον εαυτό τους, λιγότερο ή ελάχιστα για τους συνυποψήφιους τους.

 

Υπάρχει λοιπόν μια ενότητα και μια συμπόρευση της κοινωνίας και των υποψηφίων στο θέμα του αγωγού ΤΑΡ. Υπάρχει μια απόφαση για ένα συλλαλητήριο που θα μοιάζει με αυτό του λιθάνθρακα. Υπάρχει και μια άλλη- απαισιόδοξη- άποψη. Σύμφωνα με την οποία βρισκόμαστε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα. Αυτό το τελευταίο (το απαισιόδοξο) είναι κι αληθινό ταυτόχρονα. Παρόλα αυτά και το συλλαλητήριο θα γίνει και η προσπάθεια ο αγωγός να αλλάξει όδευση θα συνεχιστεί. Το θέμα δεν είναι τεχνικό ή οικονομικό. Είναι πολιτικό. Έτσι πρέπει να το προσεγγίσουμε.

 

Καθοριστική είναι η συνάντηση τη Δευτέρα στο γραφείο του κ. Μανιάτη. Μόνο ένας υπουργός μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τις εξελίξεις. Αρκεί να καταλάβει ότι οι αντιρρήσεις των Καβαλιωτών δεν είναι αντικυβερνητική τακτική. Δεν είναι ότι δε θέλουμε τον ΤΑΡ. Είναι ότι τα θέλουμε όλα. Και τα Τενάγη ελεύθερα προς γεωργική εκμετάλλευση και τον ΤΑΡ όπως ακριβώς σχεδιάστηκε και συμφωνήθηκε. Όχι, δεν ζητάμε πολλά. Λόγος γίνεται για τα αυτονόητα.

 

Η εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας την Τετάρτη το απόγευμα έφερε πάλι στο προσκήνιο το γνωστό πρόβλημα της λειτουργίας του Νοσοκομείου. Αυτό διαθέτει διοικητή κι αναπληρωτή του. Δεν διαθέτει όμως διοικητικό συμβούλιο. Ο Άδωνις μας ξέχασε… Όσο δεν συμπληρώνεται το σύστημα διοίκησης του ιδρύματος από το απαραίτητο «φρέσκο» δ.σ. τόσο θα εμφανίζονται διαδικαστικά προβλήματα. Άλλοτε και προβλήματα ουσίας.

 

Φήμες αναφέρουν ότι αυτή η εκκρεμότητα μετατέθηκε για να τακτοποιηθεί το Καλοκαίρι! Ναι το προσεχές Καλοκαίρι. Αλίμονο μας αν οι φήμες είναι αληθινές. Ελπίζουμε ότι πρόκειται για υπερβολικά σενάρια που σύντομα μια άλλη πραγματικότητα θα διαψεύσει. Παντού στο κόσμο τα νοσοκομεία εκτός από τους διοικητές έχουν και τις διοικήσεις τους. Γιατί όχι και στη Καβάλα;

 

Ο Μιχάλης Καπέτης ήταν το κεντρικό πρόσωπο της συνεδρίασης της νομαρχιακής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Καβάλας προχθές Τετάρτη. Αφού η συζήτηση ασχολήθηκε με τα γενικότερα πολιτικά θέματα έφθασε στην υποψηφιότητα του Μάκη Παπαδόπουλου. Τις καλές προοπτικές της οποίας παρουσίασε ο κ. Καπέτης. Ο οποίος είναι- εκτός από ΔΗΜΑΡ- συνεργάτης του κ. Παπαδόπουλου. Τα άλλα μέλη της νομαρχιακής της ΔΗΜΑΡ άκουσαν με προσοχή τον κ. Καπέτη παρά το ότι αυτός ξέχασε να πει ότι συνεργάζεται με τον υποψήφιο δήμαρχο του οποίου το εγκώμιο έπλεξε.

 

Τελικά ο Μάκης Παπαδόπουλος έχει πολλές πιθανότητες να τον δει θετικά η ΔΗΜΑΡ Καβάλας. Η οποία είναι φανερό ότι δυσκολεύεται να κάνει αυτό που έως πρόσφατα ήταν το πιθανότερο. Να στηρίξει Σιμιτσή. Άλλες προεκλογικές «σειρήνες» λένε στη ΔΗΜΑΡ Καβάλας ότι πρέπει να περιμένει μήπως στο μεταξύ εμφανιστεί κι άλλος υποψήφιος. Που θα έχει τις προϋποθέσεις που αυτή θέτει.

 

Αλλάζει όπως ακούμε ο διευθυντής των λασπόλουτρων των Κρηνίδων. Πρόκειται για απόφαση που έλαβε εγκαίρως η διοίκηση της Δημωφέλειας ώστε μέχρι το Καλοκαίρι ο νέος διευθυντής να έχει χρόνο προετοιμασίας. Σύμφωνα με τον Στέλιο Σχοινάκη αυτή η αλλαγή ήταν επιβεβλημένη αφού η σύμβαση με τον σημερινό διευθυντή σύντομα λήγει και εκ του νόμου δεν μπορεί να ανανεωθεί.

 

Η αντιδήμαρχος Θοδώρα Βαβαλέσκου εκπροσώπησε τον Δήμο Καβάλας στην τελετή εγκαινίων έκθεσης στη Δράμα με θέμα τον καπνό. Η έκθεση είναι τώρα φιλοξενούμενη του Δήμου Δράμας αφού προηγουμένως ήταν για καιρό στο αρχαιολογικό μουσείο της Καβάλας. Στην έκθεση και στη διοργάνωση δεν έχει καμία σχέση το Μουσείο Καπνού της Καβάλας. Ούτε η Δράμα φαίνεται να έχει τέτοια σχέδια. Μουσείο καπνού σχεδιάζει μόνο η Ξάνθη. Ως προς τη Δράμα τα πράγματα όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση του Δήμου Δράμας είναι πιο απλά: Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση για την ιστορία της περιοχής μας μέσα από την ιστορία του καπνού παρουσιάζεται από την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Μαρτίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (ισόγειο) του Δημαρχείου της Δράμας. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης, 22 Ιανουαρίου, παρουσία του Δημάρχου Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη, πολλών Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Δράμας αλλά και πλήθους πολιτών. Πρόκειται στην ουσία για μία αρκετά ανάγλυφη ιστορική διαδρομή που έχει αναφορά σε ένα ευρύτερο τμήμα της περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά τη «Χρυσή Εποχή» του καπνού και την πολυεπίπεδη επιρροή της ίδιας περιοχής, από την Κεντρική Ευρώπη και ειδικότερα από την Αυστρία.

 

Χαμηλώνει ο πήχης σχετικά με την επίσκεψη στη ΝΟΔΕ σήμερα το απόγευμα του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου. Στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι ο κ. Παπαμιμίκος δεν θα προλάβει να ασχοληθεί ούτε με τη Καβάλα, ούτε με το Παγγαίο. Θα δώσει μόνο κατευθυντήριες γραμμές, κουράγιο και ευχές για ενότητα. Ο κ. Παπαμιμίκος έρχεται στην πόλη μας σήμερα το απόγευμα. Πριν συναντήσει τους δημοσιογράφους και τα μέλη της ΝΟΔΕ θα έχει ορισμένες χωριστές συναντήσεις. Με αυτούς που τις προηγούμενες ημέρες δεν μίλησε στην Αθήνα! Ξέρει τι συμβαίνει στη περιοχή ακριβώς για αυτό το λόγο. Από τα ραντεβού που προηγήθηκαν στο γραφείο του στη Συγγρού.

 

Ο Θοδωρής Αμπαζής προοδεύει στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας όπου συνεχίζει να εργάζεται ως καλλιτεχνικός διευθυντής. Σε μια από τις πολλές του συνεντεύξεις ρωτήθηκε για τα ΔΗΠΕΘΕ. Η απάντηση του ήταν η ακόλουθη: «Τα ΔΗΠΕΘΕ έχουν ιδρυθεί για να κάνουν αυτό που δεν κάνει ο επιχειρηματίας αλλιώς δεν θα χρειάζονταν. Όπως επιδοτείται για παράδειγμα η παραγωγή της σταφίδας και της μαστίχας, γιατί παρότι μπορεί να είναι επιζήμια για τον γεωργό αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσει να παράγεται, έτσι φτιάξαμε και τα θέατρα αυτά και τα επιδοτούμε ώστε ακόμη κι αν είναι ελλειμματικά, να παράγουν αυτό που πρέπει. Αν τα θέατρα γίνουν απλώς επικερδείς επιχειρήσεις τότε δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης γιατί θα δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός στον ιδιώτη επιχειρηματία. Η λογική είναι “με επιχορηγείς για να κάνω κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο επιχειρηματίας που δεν είναι επικερδές και μου λες θέλω να υπάρχεις”. Δεν χάνεις λεφτά διότι άλλος είναι ο στόχος σου».

 

Διαβάσαμε σε εφημερίδα της Κομοτηνής ότι οι έλεγχοι για την τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας όχι μόνο συνεχίζονται αλλά πρόσφατα έφεραν σε δύσκολη θέση προϊστάμενο υπηρεσίας. Η έδρα της οποίας είναι στη Κομοτηνή, στο κτίριο της Περιφέρειας. Ο προϊστάμενος πιάστηκε να καπνίζει (και να εργάζεται) με αποτέλεσμα να του επιβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο.

 

Ο Γιώργος Καλαντζής ανακοίνωσε τα νέα περιπολικά και τις νέες μοτοσικλέτες που στέλνει το Υπουργείο στη Τροχαία Καβάλας το βράδυ της Τετάρτης. Το πρωί της Πέμπτης το ίδιο έκανε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, το μεσημέρι χθες – στο facebook- ίδια ανακοίνωση και από τον Ντίνο Κλειτσιώτη. Ένας ένας παιδιά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης