• 3 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Τόσο ο Λευθέρης Μερέσης όσο και ο Γιάννης Φιλόσογλου δήλωσαν χθες ότι θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και μάλιστα ανεξάρτητοι. Δύο παλιές καραβάνες τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και της ΝΔ «εντάχθηκαν» -λόγω ειδικών συνθηκών- στον χώρο των ανεξάρτητων υποψήφιων δημάρχων. Αφού έγινε κι αυτό, ένα είναι σίγουρο. Στις εκλογές του Μάη όλοι θα είναι ανεξάρτητοι. Το μόνο που απέμεινε τώρα είναι να δηλώσουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι και αυτοί του ΚΚΕ. Ευτυχώς όμως αυτό δεν θα γίνει. Δεν θα γίνει ποτέ. Μπορεί να διαφωνείς με το ΚΚΕ αλλά του αναγνωρίζεις την ειλικρίνεια. Για την οποία πάντα αναλαμβάνει το σχετικό και μεγάλο ρίσκο.

 

Θέλουν να μας πουν και να μας πείσουν οι εμπλεκόμενοι στις τοπικές εκλογές ότι όλοι θα είναι ανεξάρτητοι. Στη προεκλογική περίοδο. Διότι μόλις εκλεγούν θα επανέλθουν στις παλαιές και γνωστές εξαρτήσεις τους ως προς τα κόμματα από τα οποία προέρχονται. Άλλος λίγο κι άλλος περισσότερο. Εκτός αν πουν και το άλλο (που επίσης είναι της μόδας), ότι εφόσον εκλεγούν είναι εξαρτημένοι με τα προβλήματα του τόπου.

 

Κοντεύουμε να τρελαθούμε με τόσους ανεξάρτητους. Είναι τόσοι πολλοί που ακόμη κι αν υπάρχουν πραγματικά ανεξάρτητες υποψηφιότητες, αυτές χάνονται μέσα στο σωρό. Από την άλλη πλευρά τι είναι ο νομός Καβάλας; Μια μικρή περιοχή με λίγους σχετικά ανθρώπους. Είναι δυνατόν οι έως χθες κομματικοί να γίνουν ανεξάρτητοι μέσα σε μια νύχτα; Ακόμη κι αν το ισχυρίζονται (που το κάνουν) δεν θα γίνουν πιστευτοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλά το πρόσφατο αλλά και μακρινό πολιτικό και ιδεολογικό τους παρελθόν.

 

Στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα πολλοί υποστήριξαν μια τέτοια ανεξαρτησία πολύ πριν αυτή γίνει μόδα και προεκλογική ανάγκη.Υπήρξαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι αλλά και ανεξάρτητοι δήμαρχοι στη δεκαετία του 90 και του 2000. Στο τέλος- αργά ή γρήγορα όπως λέει ο λαός μας- αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές τους προθέσεις. Εξελέγησαν ως ανεξάρτητοι και στο δρόμο έσπευσαν να «προσκυνήσουν» κάποιο από τα κόμματα. Κυρίως τα μεγάλα.

 

Πραγματικά ανεξάρτητος δεν υπήρξε ποτέ. Δεν γίνεται να υπάρξει και δεν θα υπάρξει. Η ανεξαρτησία είναι μια καραμέλα. Τώρα είναι η καραμέλα με τις … περισσότερες πωλήσεις. Παλιά λίγοι τολμούσαν να την πάρουν από τα ράφια των καταστημάτων. Αρκεί να θυμηθούμε τι έγινε στις προηγούμενες και προ προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Για χάρη της υποστήριξης των κομμάτων «έπεφταν» κορμιά. Όταν το 2010 η ΝΔ στήριξε Καλλιοντζή ο Εριφυλλίδης πήρε για παρηγοριά τη στήριξη του ΛΑΟΣ.

 

Στο ακόμη πιο μακρινό 2006 μια εβδομάδα προ των εκλογών η ΝΔ έδωσε στήριξη στη Στέλλα Παπαδοπούλου στις Κρηνίδες χωρίς όμως να εμποδίσει την εκλογή του τελικά ανεξάρτητου Λάζαρου Τσαταλαμπασίδη. Ο οποίος από τη μια δήλωνε ανεξάρτητος κι από την άλλη ήταν μέλος της ΝΔ Καβάλας. Ναι, τα πρόσωπα αλλάζουν. Τα κόμματα όμως όχι. Οι ιδεολογίες επίσης. Αυτό που αλλάζει είναι η διαδικασία. Κάθε φορά προσαρμόζεται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της εποχής.Φέτος είναι η ώρα της ανεξάρτητης τοπικής αυτοδιοίκησης όπου όλοι θα είναι ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Ακόμη κι ο Παυλίδης!

 

Ο Γιώργος Παυλίδης περιμένει τον Άρη Γιαννακίδη και το αντίστροφο. Οι ανακοινώσεις από πλευράς Παυλίδη μεταφέρονται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Με την ελπίδα ότι πιο μπροστά θα έχει ανακοινώσει τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες του ο Γιαννακίδης. Το μεγάλο ντέρμπι είναι αυτό της Δράμας. Εκεί τα δεδομένα αλλάζουν κάθε 5 λεπτά.

 

Νέες πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν τις αρχικές. Ο βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ. Επίσημα η απόφαση θα ανακοινωθεί στην Αθήνα, το προσεχές Σαββατοκύριακο. Έχει γούστο και ο κ. Καραγιαννίδης να δηλώσει ανεξάρτητος υποψήφιος Περιφερειάρχης….

 

Που είναι οι εποχές Καλλιοντζή; Πέρασαν οριστικά, πίσω δεν γυρίζουν. Τώρα έχουμε Γρανά που ώρες ώρες είναι το ακριβώς αντίθετο. Κοτζαμάν Πύρος Δήμας τον επισκέφθηκε (το μεσημέρι της Δευτέρας) αλλά ο ψύχραιμος Αντιπεριφερειάρχης έβγαλε απλώς ένα δελτίο τύπου. Κι αυτό 24 ώρες μετά. Αν κάποιος Ολυμπιονίκης επισκέπτονταν τον Νομάρχη, πιο μπροστά θα βρίσκονταν στο γραφείο τα μέσα ενημέρωσης. Που φυσικά και θα είχαν καλύψει την συνάντηση.

 

Προ λίγων ημερών έκοψε βασιλόπιτα στη Χρυσούπολη ο συνδυασμός του Βαγγέλη Τσομπανόπουλου. Πολύς κόσμος και φανερή η αισιοδοξία για τις προσεχείς εκλογές στο Δήμο Νέστου. Η «Πορεία με όραμα» απέκτησε και σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με λίγα λόγια όλα πηγαίνουν καλά. Αφού και στον πρώην Δήμο Ορεινού που στις προηγούμενες εκλογές υπήρξε πρόβλημα, ακόμη κι εκεί φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά.

 

Με τον πρώην δήμο Φιλίππων ασχολείται τις τελευταίες μέρες η υποψήφια δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Εκεί – στα χωριά του πρώην δήμου- ήταν και χθες. Συνεργάτες της λένε ότι όπου απευθύνθηκε κανείς δεν της είπε όχι. Αναγνωρίζουν την έμπρακτη στήριξη που υπάρχει από πλευράς του Ντίνου Κλειτσιώτη (κάτι που πιο συγκεκριμένα θα φανεί στο μέλλον), μιλούν για ένα ψηφοδέλτιο που θα είναι ανανεωμένο σε σημείο που οι παλιοί (μεταξύ αυτών και οι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι) να είναι το πολύ 10. Η κ. Τσανάκα έχει επαφές και στο ιατρείο της ενώ σύντομα θα είναι έτοιμο το γραφείο της επί της οδού Βενιζέλου.

 

Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κουνάκος ψάχνει νέο υποψήφιο δήμαρχο Καβάλας αφού οι υπάρχοντες δεν τον καλύπτουν και δεν τον ικανοποιούν. Είναι όμως εύκολο να βρεθεί ή μάλλον να πεισθεί αυτός που ο Κ. Κουνάκος έχει στο μυαλό του; Μάλλον όχι. Η προσπάθεια ωστόσο γίνεται κι ας υπάρχουν περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας.

 

Η Ενεργειακή Αιγαίου πληρώνει ήδη – εμμέσως πλην σαφώς- τον λεγόμενο «τοπικό ή περιφερειακό φόρο». Πληρώνει για να μετατραπεί σε πυροσβεστικό σταθμό λιμένα Καβάλας το παλιό συνεργείο του ΟΛΚ στο λιμάνι. Πληρώνει για τη περίφραξη του κάτω Νοσοκομείου. Κι αν χρειαστεί να πληρώσει κι άλλα, εδώ είναι. Αρκεί να υπάρχουν λογικές και πραγματικά απαραίτητες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Τώρα δε που μάθαμε το δρόμο, τώρα θα τον περπατάμε συχνότερα…

 

Αυτά που πληρώνει η Ενεργειακή είναι όντως βοήθεια για την Καβάλα; Εξυπηρετούν πραγματικές τοπικές ανάγκες; Τα δύο παραδείγματα που ήδη αναφέραμε δείχνουν ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Οι ενέργειες της ιδιωτικής εταιρίας κατά βάθος απαλλάσσουν των ευθυνών του το κράτος. Το βοηθούν να αποφύγει έξοδα δικά του. Δαπάνες όπως λέμε αυτονόητες. Τελικά τι πληρώνει η Ενεργειακή Αιγαίου; Τα σπασμένα της κρίσης και την ασυνέπεια των διαφόρων υπουργείων. Κανονικά την προθυμία και την αποτελεσματικότητα της αλλιώς έπρεπε να την εκμεταλλευτούμε.

 

Ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος της Δράμας ανακοίνωσε τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του. Μέσα στο κατάλογο βρίσκουμε εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ Δράμας αλλά και υποψήφιο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στη Δράμα! Το δελτίο τύπου τονίζει την ανεξαρτησία του υποψηφίου: Μιλώντας στους συνεργάτες του ο υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για την πορεία της παράταξης, ενώ υπογράμμισε με έμφαση πως ο προεκλογικός αγώνας που θα δώσουν όλοι μαζί, θα είναι ένας αγώνας κόσμιος, καθαρός μα πάνω απ’ όλα έντιμος. Δήλωσε δε ιδιαίτερα αισιόδοξος πως η ανεξάρτητη παράταξη » Ενώνουμε τη Δράμα» θα είναι αυτή που θα αποσπάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα κερδίσει τις εκλογές.

 

Ο επιχειρηματίας περί του τουρισμού και των Ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα κ. Μουζενίδης δημιούργησε και αεροπορική εταιρία. Αργά ή γρήγορα θα έρθει και στη Καβάλα. Το πρακτορείο Μουζενίδη φέρνει Ρώσους τουρίστες τα τελευταία Καλοκαίρια στη Θάσο: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία της Ellinair, από την ΥΠΑ, για να αποκτήσει Τεχνική Αδεία (AOC) και Εμπορική Αδεία Εκμετάλλευσης και εκτέλεσης πτήσεων, ενώ η αεροπορική εταιρία του ομίλου Μουζενίδη, απέκτησε και δεύτερο αεροσκάφος RJ85, ιδίου τύπου με το πρώτο, το οποίο αυτή τη στιγμή εκτελεί εργασίες συντήρησης ώστε να ενταχθεί σύντομα στο στόλο. “Κερδισμένες” από την λειουργία της εταιρίας σε πρώτη φάση θα είναι η Κέρκυρα και η Θεσσαλονίκη, αφού στις δύο αυτές πόλεις θα κατευθύνονται οι πτήσεις από τις πόλεις Mineralnye-Vody, Kharkov, Dnepro, Kiev, Donetsk, Lviv, Voronezh και Kalliningrad, ενώ το πρόγραμμα προβλέπει πτήσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2014. Οι επισκέπτες που αναμένεται να διακινηθούν το 2015 από τον Όμιλο προβλέπεται να ξεπεράσουν τις 500.000.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης