• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Η χθεσινή διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας στα γραφεία της ΔΕΗ στην Ιχθυόσκαλα απέδειξε μία ακόμη φορά σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο μέσος έλληνας πολίτης. Είναι σιωπηλός κι ανέκφραστος με τα όσα συμβαίνουν γύρω του, πληρώνει όσα μπορεί να πληρώσει κι ετοιμάζεται. Ετοιμάζεται να μιλήσει. Αυτό θα γίνει στις προσεχείς εκλογές. Όποιες κι αν είναι αυτές. Χάθηκε δηλαδή εκείνος ο φανερός θυμός. Η οργή και η αγανάκτηση που συναντούσες καθημερινά στο δρόμο. Πολύ περισσότερο στα γραφεία της ΔΕΗ και της κάθε ΔΕΗ. Έχει γίνει κατά κάποιο τρόπο ένας συμβιβασμός. Οι αδικημένοι και ταλαιπωρημένοι άνθρωποι κάνουν υπομονή προκειμένου να εκφραστούν όπως αυτοί ξέρουν, την κατάλληλη στιγμή. Στις εκλογές του προσεχούς Μάη και σε όποιες άλλες εκλογές προκύψουν. Όποτε κι αν αυτές γίνουν.

 

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας προσέγγιζαν φιλικά χθες όσους περίμεναν στην ουρά για να πληρώσουν το λογαριασμό ρεύματος (μαζί με το χαράτσι). Προσπαθούσαν να «ανοίξουν» συζήτηση, να «περάσουν» τις δικές τους απόψεις. Μάταιος κόπος. Κανείς δεν είχε διάθεση για πολλά λόγια. Αυτή όμως η σιωπή και η άρνηση διαλόγου ακόμη και με εκπροσώπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σημαίνει απαλλαγή και αποδοχή αυτών που ευθύνονται για την ακολουθούμενη πολιτική. Σημαίνει συνειδητοποιημένη στάση, κατασταλαγμένη και προπαντός οριστική απόφαση για το τι θα γίνει στις προσεχείς εκλογές. Υπό αυτές τις συνθήκες ισχύει απολύτως αυτό που συχνά όλοι ακούμε: Ο Τσίπρας έρχεται.

 

Αρκεί φυσικά να ξεκαθαρίσει το τι θα κάνει με τον Λαφαζάνη. Σε μια ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων η λεγόμενη «μειοψηφία» του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε είδηση. Διαφώνησε, απείχε, αποστασιοποιήθηκε. Πόσο ακόμη θα βρίσκεται στο ΣΥΡΙΖΑ ο Λαφαζάνης; Κάποιους μήνες, κάποιες εβδομάδες; Πάντως όχι για πολύ. Είναι φανερές οι ουσιαστικές διαφορές αφού ο Τσίπρας «ανοίγει» το κόμμα προς τη κοινωνία (και τη κεντροαριστερά) ενώ ο Λαφαζάνης άλλα έχει στο μυαλό του. Και δεν το κρύβει.

 

Ο χωρισμός είναι κάτι που επίσης έρχεται. Πολλοί λένε ότι η αποχώρηση Λαφαζάνη θα επηρεάσει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία. Θα την επηρεάσει αρνητικά. Άποψη μας είναι το αντίθετο. Χωρίς τον Λαφαζάνη στο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί ευκολότερα σε έναν κόσμο που ακόμη δεν τον εμπιστεύεται. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα κινηθεί λίγο περισσότερο προς το κέντρο αλλά αυτό ποιος είπε ότι είναι κακό; Εκλογικά δεν είναι σίγουρα. Τα άλλα θα τα δούμε στην ώρα τους. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στα πράγματα.

 

Το ίδιο άλλωστε λέει- με το δικό του τρόπο- ο Τατσόπουλος. Η δήλωση του προχθές κρύβει μια κακία και μια διάθεση εκδίκησης όσων τον έδιωξαν. Αν όμως τη διαβάσουμε αντικειμενικά και χωρίς τα υπονοούμενα, είναι απόλυτα σωστή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει την εξουσία, να έρθει σε επαφή με την πραγματικότητα» είπε ο γνωστός συγγραφέας και ανεξάρτητος βουλευτής. Αυτή λοιπόν την πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό ότι θέλει να τη διαχειριστεί χωρίς ενοχλήσεις και γκρίνιες, από αυτές που σταθερά του «προσφέρει» η μειοψηφία δηλαδή η ομάδα Λαφαζάνη.

 

Θα είναι αυτοδύναμος ή θα κυβερνήσει «συμμαχικά»; Τώρα το σενάριο μπερδεύεται ακόμη περισσότερο. Δεν αποκλείουμε την αυτοδυναμία αλλά κι η συμμαχική κυβέρνηση είναι πιθανή (κι ευκολότερη). Σε αυτό είχε και έχει δίκιο ο Τατσόπουλος. Η επόμενη μέρα των επόμενων βουλευτικών εκλογών θα είναι εντελώς διαφορετική από αυτό που σήμερα βιώνουμε. Θα έχουν φροντίσει για αυτό οι έλληνες ψηφοφόροι.

 

Μας ξαφνιάζουν οι μαθητές της Επαγγελατικής Σχολής (ΕΠΑΣ Καβάλας). Διαβάζουμε ότι ετοιμάζουν μια διαφορετική σχολική εκδρομή. Με ασυνήθιστο προορισμό. Που μπορεί όμως να είναι πετυχημένος. Ενώ τα άλλα σχολεία κάνουν εκδρομές στην Αθήνα για την Βουλή, στην Θεσσαλονίκη για το Cosmos, στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, η ΕΠΑΣ προτείνει Βουλγαρία. Είτε στη Σόφια, είτε στο Σαντάνσκι και το Μπάνσκο. Ωραία ιδέα. Φθηνή εκδρομή.

 

Αφήστε που εκεί υπάρχουν πιθανότητες τα παιδιά να δουν χιόνι. Από κοντά. Φέτος η Ελλάδα δεν έχει καθόλου χιόνια, κάτι λίγα τα βλέπουμε από απόσταση στο Υψάριο και το Παγγαίο. Αντίθετα στο Μπάνσκο έχει μπόλικο. Μεταξύ μας, το χιόνι (ελληνικό ή βουλγάρικο δεν έχει σημασία) είναι φθηνότερο από μια βραδιά στο Ρέμο και τη Βίσση.

 

Ας πάμε τώρα στο πολύ επίκαιρο προεκλογικό ρεπορτάζ. Ο Γιάννης Παναγιωτίδης του Επιμελητηρίου δήλωσε τη Παρασκευή ότι δεν θα εμπλακεί στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Ο Μάρκος Δέμπας είπε ότι είναι σε δίλημμα λόγω των πολλών προτάσεων που του έγιναν. Έσπευσε όμως να «κλείσει» προσωρινά το θέμα με τη φράση: «Προς στιγμή δε βλέπω να είμαι υποψήφιος». Ο Θανάσης Μπουμπουτίνης ενημερώνει τους φίλους του ότι θα είναι υποψήφιος με τη Δήμητρα Τσανάκα. Ο Αρχέλαος Γρανάς για να βρει υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο από τα δυτικά συζήτησε και συζητά με τον πρώην νομαρχιακό σύμβουλο Γιώργο Κυριακούδη.

 

Ο παλιός συνεργάτης του Σάββα Εμινίδη κ. Καπετανόπουλος (δάσκαλος) φημολογείται ότι θα είναι υποψήφιος με τον Σάββα Μιχαηλίδη στο Δήμο Νέστου ενώ ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος θα ανακοινώσει τα πρώτα ονόματα υποψηφίων του στο τέλος του μήνα. Στο Πράβι λένε ότι ο Γιάννης Φιλόσογλου μπορεί και να μην κάνει ψηφοδέλτιο (κι ας ανακοίνωσε ήδη 50 ονόματα). Την ίδια ώρα δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης εμφανίζεται να συζητά (με προοπτική συμφωνίας) με τον Κωστή Σιμιτσή.

 

Ο Μάκης Παπαδόπουλος ετοιμάζει την μεγάλη εκδήλωση του στο μέσο του μήνα όπου εκτός από βασιλόπιτα θα ανακοινώσει πολλά ονόματα υποψηφίων συμβούλων. Με τη βοήθεια του Λάζαρου Τσαταλμπασίδη η Δήμητρα Τσανάκα δίνει πάντα προτεραιότητα στους υποψήφιους από τον πρώην Δήμο Φιλίππων. Ο Άρης Βέρρος κάνει προεκλογικό αγώνα και μέσω του facebook. Το Σάββατο στην σελίδα υπήρχε μια μικρή μόνο φράση που συνέδεε την πρώτη μέρα του νέου μήνα με το εκλογικό αποτέλεσμα: «Καλημέρα και Καλό μήνα στις φίλες και στους φίλους του facebook. Να είμαστε καλά και να χαμογελάμε μέχρι τη νίκη».

 

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ έδωσε ή θα δώσει 13.000 ευρώ στη Ξάνθη για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις αυτού του μήνα. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του συνόλου των εκδηλώσεων είναι 150.000 ευρώ. Ποσό μεγάλο αν σκεφθεί κάποιος την εποχή που διανύουμε. Για τη Ξάνθη όμως το καρναβάλι είναι το Α και το Ω. Όλα αυτά τα οικονομικά είναι αδιαπραγμάτευτα. Μέρος των χρημάτων προέρχονται και από συλλόγους: ο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φετινού Ξανθιώτικου Καρναβαλιού εγκρίθηκε από τη Στέγη Πολιτισμού, στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Το κόστος των φετινών ΘΛΕ φτάνει τις 36.000 ευρώ , εκτός από τα ηχητικά που αποτελούν ξεχωριστή εργολαβία, όπως και οι εκτυπώσεις.Ξεχωρίζουν, ανάμεσα στις εκδηλώσεις η συναυυλία των Διογένη Δασκάλου – Monie Monie Conniente, το κοντσέρτο της Ορχήστρας Νέων του Τσελιάμπινσκ, η Παιδική Παρέλαση, την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, ενώ το βράδυ του Σαββάτου, εμφανίζονται οι Underhill West στην Κεντρική Πλατεία και αργότερα οι Μύρων Στρατής και Ησαΐας Ματιάμπα. Κάποιες γραφικές εκδηλώσεις δεν λείπουν από το πρόγραμμα αλλά μάλλον αποτελούν «ατραξιόν». Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 14 Φεβρουαρίου και κορυφώνονται με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, την Κυριακή 2 Μαρτίου 2014 και την Καθαρά Δευτέρα στον οικισμό Σταυρούπολη Ξάνθης.

 

«Απάντηση» της Καβάλας σε όλα αυτά είναι η γνωστή μας Αλφαβητοπαρέλαση. Για την οποία φυσικά και μεταξύ μας μαλώσαμε, αν θα γίνει Σάββατο ή Κυριακή. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός αυτού του γεγονότος δεν ξεπερνά τις 4.000 ευρώ. Οποιαδήποτε οικονομική σύγκριση με το καρναβάλι της Ξάνθης περιττεύει.

 

Για να μην ξεχνιόμαστε, επειδή συνήθως το κάνουμε. Οι φορείς του τόπου συναποφάσισαν επίσκεψη στον Υπουργό Υγείας για το θέμα του κτιρίου του κάτω Νοσοκομείου. Υποτίθεται ότι αυτό το ραντεβού θα γίνονταν μέσω των βουλευτών τη προηγούμενη εβδομάδα. Μα δεν έγινε. Άραγε θα γίνει αυτή την εβδομάδα ή όλα όσα αποτέλεσαν απόφαση τοπικής σύσκεψης πάλι θα ξεχαστούν; Είμαστε ικανοί για το δεύτερο. Άλλωστε το επείγον πρόβλημα λύθηκε. Υπάρχει φύλαξη στο κτίριο ενώ σύντομα θα μπει προστατευτικό πλέγμα σε κάθε είσοδο του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης