• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μελετώντας πιο προσεκτικά την έρευνα που έκανε στην αγορά της Καβάλας η εταιρία interview της Θεσσαλονίκης (έρευνα που παρήγγειλε και παρουσίασε σε πρόσφατη συνεδρίαση της η διοίκηση του Επιμελητηρίου) αναθεωρούμε τα πρώτα μας συμπεράσματα και σχόλια. Εισπράττουμε κι αξιολογούμε το πραγματικό της μήνυμα. Τελικά δεν είναι το σημαντικό της έρευνας η άποψη των καταναλωτών και των εμπόρων για τη λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές. Σημαντικότερο όλων είναι η κρίση που βιώνει η αγορά της πόλης. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις απαντήσεις που έδωσαν στην έρευνα τόσο οι έμποροι όσο και οι καταναλωτές.

 

Η αγορά της Καβάλας δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε. Οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα και τα μαγαζιά δεν έχουν κίνηση και τζίρο. Όσο για τις Κυριακές, αυτές μας προκύπτουν στην πορεία. Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας και φτώχιας, όσοι φοβούνται τα χειρότερα λένε ότι ίσως οι Κυριακές κάνουν το θαύμα τους. Κι η τουριστική κίνηση του Καλοκαιριού επίσης.

 

«Βογκούν» οι μικρομεσαίοι που είναι αφημένοι στη τύχη τους. Οι τράπεζες δείχνουν επιθετικές κι απειλητικές. Η τοπική αυτοδιοίκηση πιέζει επίσης. Ο Στουρνάρας βγάζει τους εφοριακούς στο δρόμο, τους κάνει ελεγκτές του ΣΔΟΕ αλλά κίνηση δεν υπάρχει καθόλου. Έτσι όντως αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή. Δια της τρομερής μείωσης της κίνησης στα μαγαζιά.

 

Σε εξέλιξη είναι μια μεγάλη κινητοποίηση των τοπικών φορέων με αφορμή τον ΤΑΡ και το συλλαλητήριο της Κυριακής. Όλοι δηλώνουν συμμετοχή, ενδιαφέρονται, δραστηριοποιούνται υπέρ της γνωστής κατεύθυνσης. Ο αγωγός να μην περάσει από τα Τενάγη. Μας κάνει εντύπωση η σιωπή της Ιεράς Μητρόπολης της Ελευθερούπολης. Λες και ζουν αλλού. Δεν βλέπουν την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου; Δεν ακούν; Δεν διαβάζουν; Επειδή τα Τενάγη δεν είναι στην αρμοδιότητα τους θεωρούν ότι δεν έχουν λόγο να πουν την άποψη τους; Μα μια απλή συμπαράσταση θα εκφράσουν.

 

Συνεδρίασε την Τετάρτη το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στην Αθήνα. Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης δεν υπήρχε τίποτα σχετικό με τη Θάσο. Άλλο που δεν ήθελαν οι δικοί μας. Αδιαφόρησαν για τη συνεδρίαση. Δεν έκαναν τίποτα ώστε να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία. Η οποία χάθηκε. Άντε τώρα τα ίδια. Λίγα δρομολόγια, προσδοκία για την επόμενη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. που θα γίνει κάπου στον Μάρτιο. Ελπίζοντας ότι τότε θα υπάρχει θέμα σχετικό με τη Θάσο στην ημερήσια διάταξη.

 

Στο μεταξύ εξαφανίστηκαν οι ενδιαφερόμενοι εκπρόσωποι νέων εταιριών. Χάσαμε τα ίχνη του υδροπτέρυγου αλλά και του αμφίδρομου φέρι μποτ. Φαίνεται ότι είναι βαρύς και δύσκολος ο Χειμώνας. Όταν αντίθετα έρθει η Άνοιξη – που θα φέρει αύξηση της επιβατικής κίνησης- τότε θα επανεμφανιστούν «όλα τα μωρά στη πίστα».

 

Περιμένουμε και την Θασιακή Ένωση. Ο πρόεδρος της οποίας υποσχέθηκε προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ελπίζουμε η προσφυγή- καταγγελία να ετοιμαστεί και να κατατεθεί εγκαίρως. Διότι αν περάσει ο καιρός και δε γίνει τίποτα, θα αποδειχθούν τα λόγια του προέδρου της Θασιακής λόγια του αέρα (και της θάλασσας).

 

Καλό Μάρτιο το φιλόδοξο πρόγραμμα Στηρίζω. Όταν το πρωτοανακοίνωσαν είχαν πει (σε πανηγυρική συνέντευξη τύπου) ότι το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο το πρώτο 10ήμερο του Γενάρη. Προθεσμία που παρήλθε χωρίς τίποτα το ουσιαστικό. Τώρα υπολογίζουν όσα πρέπει να μεσολαβήσουν κι εκτιμούν ότι το Στηρίζω θα είναι έτοιμο αρχές Μαρτίου. Πιο μπροστά πρέπει οι κοινωνικοί λειτουργοί να περάσουν από όλους όσους έκαναν αίτηση. Αυτοί είναι περίπου 900.

 

Τούτο λένε το «διέταξε» η επιβλέπουσα αρχή του προγράμματος. Αυτή η διαδικασία που δεν είχε υπολογιστεί δημιουργεί τη μεγάλη καθυστέρηση. Στη πραγματικότητα τους εκθέτει. Αλλιώς μας τα έλεγαν κι αλλιώς εμφανίζονται. Διότι θα έρθει ο Μάρτης και τότε όλα θα είναι πιθανά. Ίσως και μια νέα καθυστέρηση ως προς την έναρξη του προγράμματος.

 

Στις καθημερινές της προεκλογικές δραστηριότητες η Δήμητρα Τσανάκα έχει τη στήριξη του Μπάμπη Δράκου, παράγοντα της ΝΟΔΕ και στενού φίλου του Ντίνου Κλειτσιώτη. Τα προηγούμενα ξεχάστηκαν κι ο βουλευτής στέκεται συνεχώς δίπλα στην υποψήφια Δήμαρχο της ΝΔ. Αυτή είναι η πραγματική σημασία της συμμετοχής του κ. Δράκου στο επιτελείο της κ. Τσανάκα. Όσο για τα επόμενα προεκλογικά γεγονότα της ίδιας προσπάθειας, φαίνεται ότι αργούν.

 

Για την ρύθμιση της κυκλοφορίας στο δρόμο προς το νέο Νοσοκομείο ακούγονται ήδη τα πρώτα παράπονα. Κάτοικοι της περιοχής λένε ότι έπρεπε διαφορετικά να γίνεται η κίνηση των οχημάτων. Να επιτρέπεται η κάθοδος και να απαγορεύεται η άνοδος. Υπομονή, έργο είναι και θα τελειώσει. Όσο για την Μεγάλη Λέσχη, οι εργασίες έφθασαν και στο ισόγειο γραφείο που φιλοξενούσε τοπικούς συλλόγους. Βγήκαν –αργά είναι αλήθεια- οι σύλλογοι κι αμέσως άρχισαν οι εργασίες. Ο σύλλογος των Εθελοντών Αιμοδοτών βρήκε γραφεία στο παλιό κτίριο του ΕΟΚ. Εκεί- αποδεικνύεται στη πράξη- χίλιοι καλοί χωρούν.

 

Μόνος και χωρίς καμία ανάμιξη της ΝΔ ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητα του στη Κεντρική Μακεδονία ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Έτσι ακριβώς θα κάνει στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη ο Γιώργος Παυλίδης. Που κι αυτός θα δηλώσει ανεξάρτητος υποψήφιος περιφερειάρχης. Η … «ασθένεια» των ανεξάρτητων άρχισε από τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης κι «απλώνεται» και στους περιφερειακούς υποψηφίους.

 

Ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης ήταν δήμαρχος Φιλίππων όταν πρώτη φορά ανακοινώθηκε η προσπάθεια ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων να ενταχθεί στα μνημεία που προστατεύονται από την Ουνέσκο. Πέρασαν περισσότερα από 4 χρόνια αλλά ακόμη είμαστε στη προσπάθεια… Και στα δελτία τύπου. Τόσο δύσκολο είναι αλήθεια; Τόσο γραφειοκρατικό;

 

Κυκλοφορεί από προχθές στο διαδίκτυο το νέο τραγούδι του ιερέα Σάββα Κυράζογλου με τίτλο «Θεέ μου». Τα αναλυτικά στοιχεία του τραγουδιού αναφέρουν: Στίχοι-Μουσική-Ερμηνεία:Πρεσβ. Σάββας Κυράζογλου Κιθάρα:Αναστάσιος Τζιμέρογλου Copyright: Worldschildrenfr Είδος: Εκκλησιαστικό Κατηχητικού Χαρακτήρος Επισκεφθείτε μας στην ιστοσελίδα μας: www.worldschildren-ourchildren.gr

 

Σε αναστάτωση ο ΣΥΡΙΖΑ με τις υποψηφιότητες Καρυπίδη και Βουδούρη αλλά ο Γιάννης Τσεβρεμές (του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας και Θάσου) βλέπει το ποτήρι γεμάτο μέχρι επάνω! Γράφει μόνο για τον υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας τα ακόλουθα: «Επιτέλους καταλάβαμε την αξία των νιάτων και των ιδιαίτερα καλλιεργημένων, μορφωμένων και άξιων νέων! Η αρχή που έγινε πριν περίπου οκτώ χρόνια, με την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα ως Δημάρχου Αθηναίων, συνεχίζεται τώρα από τον ίδιο, από τη θέση του προέδρου. Υποψήφιος τώρα για το Δήμο Αθηναίων θα είναι ο 33χρονος οικονομολόγος και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Αυτοί που γελούσαν με τον Τσίπρα πριν οκτώ χρόνια, τώρα έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους και όλοι ονειρεύονται έναν πρόεδρο στην ηλικία του, με το χάρισμά του και τη λάμψη του. Έτσι λαμπερός και νέος, όπως αρμόζει στη σύγχρονη, ριζοσπαστική Αριστερά, είναι και ο νέος υποψήφιος Δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σίγουρο ότι σε λίγους μήνες, και όχι χρόνια πια, ο Γαβριήλ θα τους κάνει να καταπιούν τη γλώσσα τους όλους αυτούς που τώρα θα επιχειρήσουν να γελάσουν μαζί του και να τον αποδομήσουν λόγω ηλικίας. Επιτέλους, σε μια γεροντοκρατούμενη χώρα, όπου η νεότητα αντιμετωπίζονταν περίπου ως έγκλημα, η Αριστερά μας δείχνει το δρόμο της πραγματικής και ποιοτικής ανανέωσης. Καλή επιτυχία Δήμαρχε».

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης