• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η ΒΦΛ στο συνέδριο

Πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη (στο ξενοδοχείο Χάγιατ) ένα μεγάλο οικονομικό συνέδριο που οργανώνει το γνωστό περιοδικό The Economist. Σε αυτό το συνέδριο σκοπεύουν να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της ΒΦΛ Γιάννης Τσάρας και Διονύσης Μπεχράκης. Το συνέδριο τελειώνει αύριο το μεσημέρι. Καλώς εχόντων των πραγμάτων οι δύο εκπρόσωποι της εταιρίας αμέσως μετά θα κινηθούν προς Καβάλα ώστε την Τετάρτη το πρωί ή το μεσημέρι να συναντήσουν- στο εργοστάσιο- σε προγραμματισμένο ραντεβού το σωματείο των εργαζομένων. Δυστυχώς η συνάντηση της Τετάρτης δεν είναι απολύτως σίγουρη. Υπάρχει ενδεχόμενο το πρόγραμμα των Τσάρα- Μπεχράκη να αλλάξει. Τότε θα έρθουν στη Καβάλα είτε την Πέμπτη, είτε την Παρασκευή.

Το συνέδριο του περιοδικού The Economist είναι ιδιαίτερα «φανταχτερό» αφού εισηγήσεις θα παρουσιάσουν διάφορα κυβερνητικά στελέχη, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ομιλητές είναι επίσης ο κ. Σκούφιας του αγωγού ΤΑΡ, πρόεδροι λιμένων κτλ. Θέμα του συνεδρίου η ανάπτυξη της χώρας σε σχέση με την Ελληνική Προεδρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ιστοσελίδα του συνεδρίου υπάρχει και «τιμοκατάλογος». Διαβάζουμε ότι το κόστος εγγραφής για ένα άτομο είναι 650 ευρώ συν ΦΠΑ, για δύο άτομα (υπάρχει έκπτωση) 600 ευρώ συν ΦΠΑ ενώ για εταιρικό τραπέζι (8 άτομα) το κόστος υπολογίζεται στις 4.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Δηλαδή τσάμπα πράγμα!

 

Ανεργία

Δημοσιεύματα και αναρτήσεις των προηγούμενων ημερών εμφανίζουν την Περιφέρεια ΑΜΘ να είναι πρώτη σε ανεργία στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία του περασμένου Νοέμβρη. Τα πράγματα ίσως είναι έτσι αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτό λίγοι το κατάλαβαν. Οι περισσότεροι – μεταξύ των οποίων και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης- βρήκαν ευκαιρία για ένα ακόμη προεκλογικό δελτίο τύπου. Εντάξει, πρόβλημα ανεργίας υπάρχει κι είναι μεγάλο. Καλό όμως είναι να διαβάζουμε προσεκτικά τις διάφορες ανακοινώσεις των κρατικών φορέων. Για να αποφεύγουμε τα λάθη.

Όσον αφορά τη μέτρηση της ανεργίας πρέπει να γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Την ανεργία στην Ελλάδα την μετρά η Στατιστική Αρχή και ο ΟΑΕΔ. Το μηνιαίο δελτίο της Στατιστικής Αρχής (όπως αυτό που κυκλοφόρησε πρόσφατα) υπολογίζει (κακώς) την ανεργία με βάση τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Η Καβάλα ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας (όλης της Μακεδονίας) Θράκης. Βάση των ανακοινώσεων της προηγούμενης εβδομάδας αυτή η Αποκεντρωμένη είναι πρώτη σε ανεργία. Όλη η Μακεδονία και η Θράκη. Μια ευρύτερη περιοχή στην οποία δεν μπορείς να ξεχωρίσεις Κεντρική, Δυτική ή Ανατολική Μακεδονία.

Αυτό το κάνει η μέτρηση της ανεργίας του ΟΑΕΔ. Εκεί αναφέρονται χωριστά οι 13 Περιφέρειες. Υποτίθεται ότι και οι δύο μετρήσεις είναι αξιόπιστες. Η μια γενικότερη, η δεύτερη ειδικότερη. Κακώς δεν μετρούν την ανεργία ανά Νομό. Δύσκολο αλλά απαραίτητο εδώ που έφθασαν τα πράγματα. Διότι μόνο μια τέτοια μέτρηση της ανεργίας θα έδειχνε αντικειμενικά και απόλυτα συγκεκριμένα που το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.

 

Στήριξη από τους ΑΝΕΛΛ

Αυτή η εβδομάδα θα είναι εβδομάδα ανακοινώσεων για τους Ανεξάρτητους Έλληνες; Αυτό φαίνεται. Αυτό είπε το Σάββατο το πρωί ο Πάνος Καμένος στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά. Για τον Δήμο Καβάλας το τοπίο είναι προσωρινά θολό. Απόφαση υπάρχει υπέρ του Βαγγέλη Παππά που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών. Η απόφαση υπέρ του Παππά είναι απόφαση που δεν αλλάζει.

 

Πόρισμα

Ο Δήμος Καβάλας δημοσιοποίησε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης σχετικά με την παραλαβή ηλιέλαιων στο κοινωνικό παντοπωλείο το Πάσχα του 2013. Αρχικά το πόρισμα ξεκαθαρίζει ότι θέμα ηλιέλαιων δεν υπήρξε. Το προϊόν παραλήφθηκε και μοιράστηκε κανονικά. Αμέσως μετά το ίδιο πόρισμα ασχολείται με όλη τη διαδικασία παραλαβής και διαχείρισης του ηλιέλαιου. Διαπιστώνει παρατυπίες, τις θεωρεί πολύ μικρής σημασίας. Ανάξιες ακόμη και για επιβολή κυρώσεων. Συμπέρασμα; Όλοι οι υπάλληλοι αθώοι!

Για την ίδια υπόθεση θα υπάρξει και δεύτερο πόρισμα, από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Αυτός φαίνεται να ασχολείται με την υπόθεση από απόσταση… Περιμένοντας τα δικά του συμπεράσματα έχουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα: Έγινε πολύ φασαρία για το τίποτα ή το σχεδόν τίποτα. Αυτό το λέγαμε από καιρό, όταν άλλοι υποστήριζαν ότι πρόκειται για μείζονος σημασίας σκάνδαλο. Τελικά (όπως ως τώρα προκύπτει) άνθρακες ο θησαυρός. Δεύτερον, οι υπάλληλοι του Δήμου Καβάλας καλό είναι να συνεχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους αρμονικά και να μην επηρεάζονται από διάφορες άλλες «σειρήνες». Τα … σκάνδαλα που έχουν στο μυαλό τους δεν είναι τα πραγματικά. Σκάνδαλο ή μάλλον μπάχαλο είναι άλλο. Η ισχύουσα νομοθεσία να είναι τόσο περίπλοκη που η διαδικασία παραλαβής να μην είναι ξεκάθαρη και κοινά αποδεκτή. Μπορείς να παραλάβεις το ηλιέλαιο με διάφορους τρόπους. Όλοι είναι σύμφωνοι με τις διατάξεις. Εκτός αν μπερδευτείς και συ, μπερδευτούν τα προεκλογικά, μπερδευτούν τα λάδια με όσα έχεις στο μυαλό σου.Τότε για τις εφημερίδες υπάρχει θέμα. Για την ουσία όμως κανένα. Κι επειδή μεσολάβησαν πολλά, όσοι τότε … ανακάλυψαν και πρόβαλαν τα σκάνδαλο τώρα θα είναι «μούγκα στη στρούγκα».

 

Παλιό και κάτω Νοσοκομείο

Το θέμα της αξιοποίησης του παλιού νοσοκομείου (συνηθίσαμε να το λέμε Κάτω Νοσοκομείο) πάει να ξεχαστεί. Πάλι. Πριν συμβεί αυτό οφείλουμε να κάνουμε έναν απολογισμό των εξελίξεων. Το θέμα το είχαμε ξεχάσει. Επανήλθε δριμύτερο. Έγιναν συσκέψεις, πάρθηκαν αποφάσεις, επισκέψεις στα υπουργεία, ανασύρθηκαν έγγραφα από το αρχείο, βρέθηκαν ιστορικά ντοκουμέντα από την Καβάλα του προηγούμενου αιώνα. Ε και; Καταλήξαμε στα ίδια. Το δημόσιο αμφισβητεί την ιδιοκτησία του Δήμου, προσφεύγει σε επιτροπές. Αυτές δεν είναι καθόλου αρμόδιες κι έτσι δεν αποκλείεται ακόμη και προσφυγή στη δικαιοσύνη. Ζήσε Μάη μου.

Πριν τον θόρυβο και την κινητικότητα των προηγούμενων εβδομάδων το Υπουργείο Οικονομικών αμφισβητούσε, το Υπουργείο Υγείας αναγνώριζε. Αυτό άλλαξε. Τώρα και τα δύο υπουργεία αμφισβητούν. Σε λίγες μέρες ουδείς θα θυμάται την όλη υπόθεση. Θα προτιμήσουμε άλλα ζητήματα. Έτσι θα συνεχίσουμε να περιμένουμε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, ένας Θεός ξέρει πόσο. Πλέον το παλιό Νοσοκομείο μοιάζει πολύ με το Σανατόριο. Του οποίου το ιδιοκτησιακό αμφισβητήθηκε πρώτη φορά τη δεκαετία του 90 κι ακόμη η υπόθεση να φθάσει σε τελεσίδικη απόφαση.

 

Πάλι Καλλιοντζής

Όλο και συχνότερα σχολιάζει τη τοπική επικαιρότητα ο πρώην Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής. Μετά τα όσα έγραψε για το κλειστό κολυμβητήριο (πάντα στο Facebook) επανήλθε με αφορμή το νέο δάνειο που θα λάβει (και με την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου) ο Δήμος Καβάλας. Γράφει ειδικότερα: Πριν από 25 περίπου χρόνια ακούστηκαν φωνές για τον υπερδανεισμό της χώρας μας. Κανείς από τους πολίτες δεν έδινε σημασία. Αρκούσε που είχαν όλοι ωφέλεια .Προσωρινή ευμάρεια και καλά εισοδήματα. Ήρθε ο λογαριασμός .Είναι γνωστές οι συνέπειες και ιδιαίτερα για τους πλέον αδύναμους. Στην ίδια παλιά συνταγή του δανεισμού ,δείχνει εμμονή με <<καλές επιδόσεις>>, ο Δήμαρχος Καβάλας. Ένα δάνειο είναι καλό ,όταν θα χρησιμοποιηθεί για μια σημαντική υποδομή που θα ωφελήσει και θα αποδώσει πολλαπλά οφέλη στο μέλλον. Δεν είναι καλό ,αν με αυτο καλυφθούν μικρές διάσπαρτες ανάγκες ,είτε αφορούν μικροεργάκια ,είτε λειτουργικά ζητήματα. Μα θα αργήσει λόγω διαδικασιών και όλα θα γίνουν μετά τις εκλογές λέει η Δημοτική Αρχή. Δηλαδή δεν έχουμε προεκλογική σκοπιμότητα . Σωστό .Είναι όμως μια πράξη προεκλογικής υπόσχεσης προς όσους πρόκειται να ωφεληθούν. Ακόμη χειρότερο δηλαδή αφού τα …ψάρια είναι στον γιαλό και τα …κόλλυβα ξένα!!!!!!!

 

Μάκης Παπαδόπουλος: Σεμινάρια κατά της ανεργίας

Ο συνδυασμός του Μάκη Παπαδόπουλου πέρα από όλα τα άλλα οργανώνει σεμινάρια για ανέργους ώστε να βρουν πιο εύκολα δουλειά! Αναλυτικά διαβάζουμε την ανακοίνωση- πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο: «Ψάχνω + Βρίσκω δουλειά». Σεμινάρια για νέους και νέες, άνεργους και προσωρινά εργαζόμενους. Εισηγητής Μπάμπης Ζιώγας, Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Επικοινωνιολόγος. Ενότητες σεμιναρίου: Τεχνικές αναζήτησης εργασίας, Εργασιακό προφίλ, Τεχνικές συνεντεύξεων, Επικοινωνία – Επιτυχημένη εντύπωση και εικόνα, Σύνταξη βιογραφικού. Επιλογή ημέρας παρακολούθησης σεμιναρίου: Δευτέρα 24/2 ή Τρίτη 25/2 ή Πέμπτη 27/2, διάρκεια 5 ώρες (17:00 – 21:30). Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 2510 211015 (09:00 – 20:00) e-mail: info@otopostiszoismas.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Διοργανωτής ο Σύλλογος: Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

 

Γιαννακίδης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Την προηγούμενη Κυριακή το Βήμα επανέφερε τα σενάρια συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΝΔ σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας. Αναφέρθηκε – στο ίδιο δημοσίευμα- το όνομα του Άρη Γιαννακίδη: «Σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις, είναι εξαιρετικά πιθανό τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να «μοιράσουν» τις περιφέρειες και να υπάρξουν άτυπες ή de facto, κομβικής σημασίας, συνεργασίες εκεί όπου θα κριθεί ότι διαπιστώνεται η μεγαλύτερη δυναμική (π.χ. υπέρ του κ. Στ. Αρναουτάκη στην Κρήτη, υπέρ του κ. Απ. Κατσιφάρα στη Δυτ. Ελλάδα ή υπέρ του κ. Αρ. Γιαννακίδη στη Θράκη, του κ. Αλ. Καχριμάνη στην Ήπειρο, του κ. Κ. Αγοραστού στη Θεσσαλία κ.ο.κ.)». Αυτό φαίνεται βέβαια και από τη στάση που έχουν κρατήσει όλο αυτό το διάστημα βουλευτές της ΝΔ και κομματικές οργανώσεις του κυβερνόντος κόμματος, οι οποίοι στηρίζουν τον Άρη Γιαννακίδη για την επανεκλογή του.

 

 

Διαβάστε επίσης