• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το Νοσοκομείο χωρίς ιατροδικαστή

Χωρίς ιατροδικαστή είναι εδώ και 5 περίπου μήνες το Νοσοκομείο της Καβάλας. Επίκειται προκήρυξη της θέσης κι υπογραφή σύμβασης πλην όμως αυτό ουδείς γνωρίζει πότε ακριβώς θα γίνει. Ο ιατροδικαστής είναι απαραίτητος στο Νοσοκομείο, το διάστημα που αυτός δεν υπάρχει ο Νομός Καβάλας εξυπηρετείται (συνήθως) από τους δύο ιατροδικαστές της Κομοτηνής. Κι όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αρκεί οι αρμόδιοι να ενδιαφέρονταν περισσότερο. Π.χ. όταν προ λίγων ετών άλλαζαν τον Οργανισμό του Νοσοκομείου θα έπρεπε να συμπεριλάβουν κι αυτή την ειδικότητα. Δεν το έκαναν κι έτσι η «πονεμένη» ιστορία που άρχισε το 2008 συνεχίζεται.

Επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια. Το Νοσοκομείο προκηρύσσει τη θέση. Υπογράφεται σύμβαση 12 μηνών. Όταν η σύμβαση τελειώνει τότε μεσολαβεί διάστημα 5 έως 9 μηνών που η θέση είναι κενή. Όλα τότε αρχίζουν από την αρχή. Αφού μετά κόπων και βασάνων γίνουν τα ίδια (προκηρυχτεί η θέση κτλ) πάλι ο ιατροδικαστής εργάζεται για 12μηνο. Πάλι υπάρχει το κενό κάποιων μηνών, οι πιέσεις και η αναμονή.

Ο ιατροδικαστής του Νοσοκομείου Καβάλας συνεργάζεται με τις τοπικές υπηρεσίες (Αστυνομία, Λιμεναρχείο και άλλες). Αντιμετωπίζει άμεσα επείγοντα περιστατικά, εξυπηρετεί υπηρεσίες της Δράμας αλλά και του Νομού Σερρών. Αλήθεια, είναι τόσο δύσκολο να προσληφθεί μόνιμος ιατροδικαστής; Ή το ακόμη πιο απλό, η σύμβαση να είναι μεγαλύτερη των 12 μηνών; Τι κάνουν σήμερα οι τοπικοί φορείς για το θέμα; Βολεύονται να πιέζουν και μετά για μήνες να περιμένουν την θετική εξέλιξη; Βρισκόμαστε στο 2014 κι είναι τουλάχιστον απαράδεκτο σε αυτόν τον τομέα να ισχύουν δεδομένα της δεκαετίας του 80 ή του 90. Τότε η Καβάλα ήταν μονίμα χωρίς ιατροδικαστή, έψαχνε να βρει διαθέσιμο σε κάποιον από τους όμορους Νομούς προκειμένου να εξυπηρετηθεί. Αυτό εκτός των άλλων σημαίνει περισσότερα έξοδα για τους συγγενείς ανθρώπων που από τη μια θρηνούν τον χαμό ενός δικού τους ανθρώπου, από την άλλη πρέπει αυτοί να αναζητήσουν και να βρουν λύση για την απαραίτητη ιατροδικαστική εξέταση.

 

Απολυμένοι δημοσιογράφοι

Ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής και ο Αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών Χριστόδουλος Μιχαλάκης υποσχέθηκαν στους δημοσιογράφους που απολύθηκαν από την εφημερίδα Έβδομη να τους δώσουν χρήματα που προορίζονταν για την εφημερίδα, χρήματα που κατασχέθηκαν για αυτόν τον λόγο στο ταμείο του Δήμου. Οι υποσχέσεις ήταν πολλές και διαδοχικές. Αφορούσαν δημοσιεύσεις του Δήμου Καβάλας που έγιναν στην Έβδομη, οι οποίες αντί να πληρωθούν στην εφημερίδα θα πληρώνονταν στους απολυμένους δημοσιογράφους. Κάτι που νομικά προβλέπεται και μπορεί να γίνει.

Μεσολάβησε μια τεράστια διαδικασία γραφειοκρατίας. Ζητήθηκαν – από τους δημοσιογράφους- πολλά και διάφορα που όλα κατατέθηκαν κανονικά. Παραμονή Χριστουγέννων του 2013 ο Δήμαρχος είδε απέναντι του όλους τους δημοσιογράφους αλλά πάλι δεν τους πλήρωσε. Για γραφειοκρατικούς όπως είπε λόγους. Πέρασαν δύο μήνες από τότε κι η διοίκηση του Δήμου όλο υπόσχεται κι όλο αναιρεί τις υποσχέσεις της. Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος όλο ζητούν νέα έγγραφα, δικαστικές αποφάσεις, δικαιολογητικά. Γεγονός που έχει κάνει τους δημοσιογράφους έξω φρενών. Αυτοί που πρόθυμα προσέγγισαν τους συγκεκριμένους ανθρώπους για να τους βοηθήσουν- όπως έλεγαν τότε- έπαθαν κάτι και τώρα κωλυσιεργούν; Μόνο οι ίδιοι (Σιμιτσής- Μιχαλάκης) μπορούν να απαντήσουν στο εύλογο ερώτημα.

 

Μόνο έτσι θα άλλαζε ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ

Ο Λάζαρος Βασιλειάδης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το πρόσφατο έργο του στο ΤΕΕ ΑΜ όπου ήταν πρόεδρος για περίπου 3 χρόνια είναι έργο αποδεκτό απ’ όλους. Ή έστω από τους περισσότερους. Αυτή η σκληρή δουλειά έδωσε στη παράταξη του την «καθαρή» πρωτιά στις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη. Αυτή η άριστη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ανέδειξε τον φορέα, εξυπηρέτησε τα συμφέροντα του Νομού Καβάλας. Αυτός ο πετυχημένος πρόεδρος έχασε προχθές τη θέση του επειδή συνέβη το πρωτοφανές. Πρόεδρος εξελέγη μηχανικός από τη Δράμα. Μόνο με αυτή την αλλαγή μπορούσε να αλλάξει ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ. Μόνο έτσι ο Λάζαρος Βασιλειάδης δεν θα ξαναγίνονταν πρόεδρος του τμήματος. Δραμινοί πρόθυμοι βρέθηκαν εύκολα, Καβαλιώτες επίσης. Εντάξει, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου με αυτή την εξέλιξη. Το ΤΕΕ ΑΜ θα συνεχίσει τη πορεία του με έναν άλλο πρόεδρο που δεν θα είναι Λάζαρος Βασιλειάδης. Συμβαίνει – όπως αποδεικνύεται στη πράξη- και στις καλύτερες οικογένειες…

Δύο είναι τα μεγάλα θέματα ως προς την Καβάλα που ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να διαχειριστεί. Ο αγωγός και το πλωτό LNG. Ο πήχης είναι ψηλά. Θα διαθέσουν αλήθεια τις ίδιες ώρες μελέτης, επαφών, συσκέψεων, διαβουλεύσεων όσοι διαδέχθηκαν τους προηγούμενους; Έχουν άραγε τις ίδιες απόψεις; Προτείνουν για τον ΤΑΡ εναλλακτική όδευση; Έχουν επιφυλάξεις για το LNG που ως γνωστόν είναι σε διαδικασία μελέτης, προτείνεται δε πλησίον της Νέας Καρβάλης; Αυτά τα μάθουμε στην πορεία. Ένα είναι σίγουρο. Η σύγκριση με τη προηγούμενη διοίκηση θα είναι συνεχής. Όσο για τον καλό φίλο του Λ. Βασιλειάδη, τον Κώστα Κουνάκο, αυτός απογοητευμένος έγραψε τις προάλλες στο facebook: «Μια μάχη συντεχνιών, που είχε βάλει στόχο τον π. Πρόεδρο του ΤΕΕ ΑΜ , έλαβε τέλος και η λαφυροκατάκτηση της εξουσίας του ΤΕΕ Α.Μ με το μοίρασμα των εξουσιών, λαβώνει τις αξίες και τις ορθολογικές συνεργασίες».

Για το ίδιο θέμα έγραψε σχόλιο στο Facebook και ο Γιώργος Βαλαβάνης, με συνδικαλιστική δράση στο τμήμα αλλά τώρα συνταξιούχος: «Ουδέποτε υπήρξαν ορθολογικές συνεργασίες για την εκλογή του Προέδρου και των λοιπών Οργάνων Διοίκησης στο ΤΕΕ γενικά και στο ΤΕΕ-ΑΜ ειδικότερα! Όποτε προτάθηκαν, όπως με την εναλλαγή Προέδρου της Δ.Ε. στη διάρκεια της τριετούς θητείας του από διαφορετικές παρατάξεις, αλλά ταυτόχρονα με ομαδική δουλειά των συνεργαζόμενων παρατάξεων, λοιδορήθηκαν καταρχήν από αυτούς, που μετά τις τελευταίες εκλογές του ΤΕΕ, πρώτοι το απαίτησαν! Να μην ξεχνάμε επίσης, μεταξύ άλλων, πώς πρωτοεκλέχθηκε ο μακαρίτης Παναγιωτόπουλος το 1987 (με το λευκό του ΚΚΕ που … «ανταλλάχθηκε» με την υποστήριξη Λιάσκα στην Αθήνα), αλλά και το 1994 (με την υπόγεια υποστήριξη του εκπροσώπου της τότε ΠΟΛ.ΑΝ. από τη Δράμα, αλλά και … «αγνώστου» και … υποθετικά … «κεντροαριστερού» από την Καβάλα)!!!

 

Γήπεδο μπάσκετ στο Παληό

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και τα αιτήματα των πολιτών πληθαίνουν. Απευθύνονται στη διοίκηση του Δήμου αλλά και στους υποψήφιους δημάρχους. Κάπου ανάμεσα στα πολλά και διάφορα εντοπίζουμε ένα πετυχημένο κείμενο που αναφέρεται στο γήπεδο μπάσκετ του Παληού. Όσοι δεν ξέρουν μπορούν απλώς να διαβάσουν το ακόλουθο κείμενο. Περιγράφει την όλη κατάσταση. Μπας και προεκλογικά έστω διορθωθεί: «Σαν μπασκετόφιλος θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με αυτό το καημένο γήπεδο μπάσκετ στο ΚΟΡΑΛΙ, στο οποίο παίζουν παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και μεγάλοι. Δε λέω, δίνουν μια διαφορετική νότα ομορφιάς τα στραβά στεφάνια, το ένα σκισμένο διχτάκι γιατί το άλλο απλά δεν υπάρχει, το τρέμουλο της μπασκέτας σε κάθε σουτ, η λάσπη στη γωνία του γηπέδου, οι θεόστραβες γραμμές του γηπέδου. Βλέπεις την συγκινητική προσπάθεια των 2 προβολέων να φωτίσουν όλη αυτήν την ομορφιά. Μικρή σημαία έχει ότι ο ένας φωτίζει το γήπεδο κ ο άλλος τον ουρανό! Κ ήθελα να ρωτήσω έχει γίνει τα τελευταία 20 χρόνια μία συζήτηση, μια αίτηση, μια πρωτοβουλία, μια κίνηση για να γίνει μία συντήρηση και να μπορούμε να πούμε ότι το Παληό έχει πραγματικό γήπεδο μπάσκετ κ όχι έναν χώρο άθλησης για τον οποίο θα έπρεπε να ντρεπόμαστε».

 

Δάνειο

Ο Μάκης Παπαδόπουλος μιλώντας πρόσφατα για την Εθνική Τράπεζα μας έκανε γνωστό ότι δάνειο που πήρε από αυτή το Βιοτεχνικό Πάρκο έχει καταγγελθεί. Ο διάδοχος του Μάκη Παπαδόπουλου στην ίδια εταιρία κ. Τάσος Τσολάκης προσπαθεί να επιληφθεί του θέματος διορθώνοντας τα πράγματα. Η προσπάθεια του κ. Τσολάκη είναι σε πλήρη εξέλιξη, υπάρχει αισιοδοξία ότι κάτι καλό θα καταφέρει.

 

Καλαντζής περί Υπουργών

Μπόλικη δουλειά είχε τη προηγούμενη εβδομάδα ο Γιώργος Καλαντζής μιας και προήδρευσε στις περισσότερες συνεδριάσεις της Βουλής. Όταν μάλιστα είδε να βρίσκονται στο Κοινοβούλιο οι υπουργοί και να απαντούν στις ερωτήσεις των βουλευτών τότε έκανε θετικό σχόλιο: «Προτού προχωρήσουμε στην επόμενη ερώτηση, θα ήθελα και νιώθω το χρέος να πω ότι, όπως πολύ σωστά είναι χρέος των Υπουργών να βρίσκονται εδώ και είναι κατακριτέο, όταν δεν έρχονται να απαντήσουν σε ερωτήσεις συναδέλφων, έτσι πρέπει να πούμε και το άλλο, ότι, ιδιαίτερα τώρα λόγω της Προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι δικαιολογημένοι πραγματικά πολλοί Υπουργοί λόγω της ενασχόλησής τους με τις αντίστοιχες επιτροπές και προεδρίες στην Ευρωβουλή. Πρέπει, όμως, να πούμε ότι σήμερα οι Υπουργοί που είναι εδώ, ο κ. Κεγκέρογλου, ο κ. Αθανασίου και ο κ. Αρβανιτόπουλος, είναι από αυτούς που πραγματικά -εγώ τουλάχιστον όσο προεδρεύω το βλέπω- έρχονται με ευθύνη να απαντούν στις ερωτήσεις των συναδέλφων. Αυτά για να το ξεκαθαρίζουμε ότι είναι χρέος των Υπουργών να έρχονται και είναι κατακριτέο όταν δεν έρχονται, αλλά πρέπει να λέμε και για τις περιπτώσεις, όπως σήμερα όπου θα απαντήσουν επτά Υπουργεία σε επτά ερωτήσεις συναδέλφων. Πρέπει να λέμε και τα πράγματα από την άλλη πλευρά».

Την Παρασκευή ο Γιώργος Καλαντζής παρενέβη σε ερώτηση για την ευλογιά των ζώων της Θράκης για να θυμίσει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη τη προοπτική αξιοποίησης των Γεωθερμικών Πεδίων σε Νέστο και Ακροπόταμο: «Πάντως, κύριε Υπουργέ όταν πάτε στη Ξάνθη είτε πάτε οδικώς από τη Θεσσαλονίκη είτε αεροπορικώς, πάτε είτε μέσω Έβρου, αλλά συνήθως πάτε μέσω Καβάλας και εκεί έχει δύο μεγάλα ισχυρά γεωθερμικά πεδία, όπως ξέρετε, τα οποία είναι και στην ευθύνη του Δήμου Νέστου και στον Ακροπόταμο. Άρα, μαζί με την Ξάνθη και ορθώς, μαζί με την Κομοτηνή ή τον Έβρο, που πιθανόν να έχει γεωθερμικά πεδία…Τώρα μιλάμε για γεωθερμία που θα φέρει εκατόν πενήντα. Η γεωθερμία θα δημιουργήσει εκατόν πενήντα θέσεις στην περιοχή».

 

Διαβάστε επίσης