μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Λες και κάτι ήξερε ο Νίκος Κιοσές όταν το απόγευμα της Δευτέρας μιλούσε (στον Ηλία Ιωαννίδη) για δημοσκοπήσεις. Μία ημέρα μετά άρχισαν τα τηλεφωνήματα στα σπίτια της Καβάλας. Η εταιρία που κάνει την δημοσκόπηση εμφανίζεται να είναι η Κ Research. Ερευνά κυρίως υποψήφιους δημάρχους. Ρωτά για αυτούς. Όσοι έλαβαν μέρος στην έρευνα έσπευσαν να διαδώσουν το νέο. Όσο μπορούσαν πιο αναλυτικά περιέγραψαν την όλη διαδικασία.

 

Συγκεντρώσαμε ένα σωρό (μεταξύ τους διαφορετικές)διηγήσεις. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η έρευνα αφορά βασικά τις δημοτικές εκλογές. Φέρονται ωστόσο να υπάρχουν ερωτήσεις και για τις περιφερειακές. Άλλοι ισχυρίζονται ότι ρωτήθηκαν ακόμη και για τα τοπικά μέσα ενημέρωσης! Λέγεται ότι δόθηκε έμφαση σε όλους τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ! Αυτό το τελευταίο- εφόσον ισχύει- προκαλεί απορία και έκπληξη.

 

Όσο για το ποιος παρήγγειλε την έρευνα, φυσικά και είναι άγνωστο. Αυτός που είχε την ιδέα θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο χρόνος που διάλεξε ίσως να μην είναι και τόσο κατάλληλος. Πρώτον είναι ακόμη νωρίς (με βάση τις ειδικές προεκλογικές συνθήκες που ισχύουν), δεύτερον δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη τους συνδυασμούς τους δύο εκ των βασικών παικτών. Η Τσανάκα και ο Σιμιτσής.

 

Θεωρείται απίθανο η έρευνα να δρομολογήθηκε από αυτούς τους δύο. Κάποιος άλλος την ζήτησε. Για να λέμε την πάσα αλήθεια (επηρεασμένοι και από τα λόγια του κ. Κιοσέ) το μυαλό μας πάει στον … τόπο της ζωής μας. Κι αυτό όμως δεν είναι σίγουρο. Σίγουρα η δημοσκόπηση θα είναι χρήσιμη σε όποιον θα την πάρει και θα την μελετήσει. Ταυτόχρονα θα του ανοίξει την όρεξη ώστε σε έναν μήνα από τώρα- λέμε- να κάνει μία ακόμη.

 

Απαραίτητη συμπλήρωση στα προηγούμενα. Ένα δυο πολίτες από αυτούς που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση μας είπαν ότι ρωτήθηκαν ακόμη και για το έργο αναστήλωσης του μεντρεσέ στις Καμάρες. Μέχρι εκεί έφθασε η φήμη του έργου; Μέχρι και τις δημοσκοπήσεις προεκλογικού περιεχομένου! Αλήθεια, γιατί κάποιος αποφάσισε να βάλει και μια τέτοια ερώτηση σε μια προεκλογική δημοσκόπηση;

 

Απεργιακή η χθεσινή μέρα. Για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ήταν όμως; Μάλλον όχι. Η πόλη μας κινήθηκε στους γνωστούς καθημερινούς ρυθμούς. Η κατάληψη του Δημαρχείου έσπασε τη μονοτονία αλλά ήταν κάτι πολύ λίγο ώστε να επηρεάσει όλα τα άλλα. Οι δε καταληψίες μετρημένοι στα δάχτυλα. Οι ευρισκόμενοι σε πραγματικά δύσκολη θέση σχολικοί φύλακες, λίγοι δημοτικοί υπάλληλοι, λίγοι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ.

 

Με αυτή την μικρή συμμετοχή στην απεργία και με την ισχνή παρουσία απεργών στην κατάληψη δεν αλλάζουν τα πράγματα. Κρατούνται μόνο τα προσχήματα. Οι συγκεντρωμένοι στη πλατεία του Καπνεργάτη- ήταν δεν ήταν 50 άνθρωποι- οι περισσότεροι γνωστά στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Νόμιζες ότι βρισκόσουν στο στέκι της Νέας Πόλης κι όχι σε κεντρική πλατεία. Κίνησαν για το δημαρχείο όπου υπήρξε η ένωση όλων των δυνάμεων. Δυστυχώς κι όλοι μαζί στην αυλή, πάλι λίγοι ήταν.

 

Ναι, χθες είχαμε αυτή την είδηση. Η αυλή του δημαρχείου ήταν ο τόπος της συνάντησης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ. Υπό αυτή την άποψη η εικόνα είχε ενδιαφέρον. Κατά τα άλλα ο κόσμος πάλι έστειλε το δικό του μήνυμα σε όσους επιμένουν. Σε αυτούς που επιδιώκουν με τις απεργίες να «ενοχλήσουν» την Κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να απεργήσουν. Ίσως δεν αποδέχονται άλλο αυτή τη πρακτική. Τα γράψαμε κι άλλη φορά. Οι πολίτες ότι ήταν να καταλάβουν το κατάλαβαν. Ότι είχαν να αποφασίσουν το αποφάσισαν. Στις εκλογές θα μιλήσουν. Από τις απεργίες θα απουσιάζουν.

 

Κανονικά το συνδικαλιστικό κίνημα έπρεπε να έχει λάβει προ πολλού το μήνυμα κι όφειλε να το αξιοποιήσει δεόντως. Μάλλον δεν το έκανε. Στην Αθήνα όπου βρίσκονται οι μεγαλοσυνδικαλιστές υπάρχει φαίνεται μια άλλη εντύπωση και άποψη. Στην Καβάλα οι πλατείες εδώ και πολύ καιρό είναι άδειες. Ποιος ο λόγος να προκηρύσσονται απεργίες όταν στο τέλος αυτές εκθέτουν όσους τις υποστηρίζουν και τις προωθούν; Υπάρχουν κι άλλες μορφές αγώνα. Τις οποίες λένε ότι τις ψάχνουν αλλά μέχρι τώρα είναι φανερό ότι δεν τις βρήκαν.

 

Ούτε χθες λύθηκε το πρόβλημα του Δήμου Θάσου με τον προϋπολογισμό του 2014. Η επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών δεν συνέχισε χθες τη συνεδρίαση της, αυτό θα γίνει σήμερα. Για τον Δήμο Θάσου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αφού χωρίς προϋπολογισμό είναι σαν να μην υπάρχει.. Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί ευκολότερα αν άπαντες αντιληφθούν ότι πρέπει να μείνει εκτός προεκλογικής συζήτησης ή εκμετάλλευσης. Είναι πρόβλημα του Δήμου Θάσου κι όχι του Κώστα Χατζηεμμανουήλ.

 

Είδηση. Ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Τάσος Ιωαννίδης θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καβάλας. «Με τον πραγματικά ανεξάρτητο» μας είπε χθες. Εννοούσε τον Μάκη Παπαδόπουλο. Έχει ήδη συμφωνήσει. Ο κ. Ιωαννίδης θα ανακοινωθεί λίαν προσεχώς. Μαζί με άλλα «δυνατά» ονόματα με τα οποία ο ίδιος υποψήφιος δήμαρχος έχει «δώσει» τα χέρια.

 

Η εκδήλωση της κ. Τσανάκα ακούμε ότι δεν θα γίνει αυτή την εβδομάδα. Μεταφέρεται για τις αρχές της επόμενης. Όλα τα άλλα ισχύουν. Θα ανακοινωθούν ένα σωρό υποψήφιοι, πολλοί από τον πρώην Δήμο Φιλίππων. Μάλλον θα πρόκειται για συνέντευξη τύπου- παρουσίαση υποψηφίων και όχι προεκλογική εκδήλωση. Μεταξύ των ονομάτων θα υπάρχουν νέοι, νέα πρόσωπα αλλά όχι κάποια έκπληξη. Η κ. Τσανάκα βρίσκει προεκλογικό βηματισμό πλην όμως είναι φανερό ότι αυτό άργησε να γίνει. Ευτυχώς χρόνος υπάρχει μπόλικος από εδώ και πέρα, αρκετός για να καλύψει τα κάθε είδους προβλήματα που δημιούργησε η απειρία.

 

 

 

Διαβάστε επίσης