μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Καπνίζει ο μαθητής; Κινδυνεύει ο καθηγητής!

Ελέγχους στα σχολεία της πόλης για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας. Σε μία μάλιστα περίπτωση μαθητής σχολείου βρέθηκε να καπνίζει στις τουαλέτες. Επειδή ήταν το πρώτο περιστατικό δεν επιβλήθηκε πρόστιμο αλλά έγιναν αυστηρές συστάσεις τόσο στον μαθητή όσο και στον διευθυντή του σχολείου. Βάση της κείμενης νομοθεσίας αν σε σχολείο καπνίζει κάποιος μαθητής (ή καθηγητής), υπεύθυνος είναι και ο διευθυντής. Αυτός μάλιστα κινδυνεύει με μεγαλύτερο πρόστιμο, ποσό 600 ευρώ (ενώ το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι 100 ευρώ).

Μεταξύ των διευθυντών των Λυκείων και των Γυμνασίων της πόλης υπάρχει αναστάτωση εξ αιτίας του πιο πάνω περιστατικού. Ο διευθυντής του σχολείου ,στο οποίο μαθητής βρέθηκε να καπνίζει, ισχυρίζεται ότι στη διάρκεια περιστατικού απειλήθηκε από τους διενεργούντες τον έλεγχο όχι μόνο με πρόστιμο 600 ευρώ αλλά και παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο! Η Διεύθυνση Υγείας διαψεύδει το γεγονός αλλά ο συγκεκριμένος διευθυντής έτσι περιέγραψε την περιπέτεια του στους συναδέλφους του. Σημειώνουμε ότι με τους μνημονιακούς νόμους σε πλήρη ισχύ η παραπομπή ενός δημοσίου υπαλλήλου στο πειθαρχικό συμβούλιο μπορεί να «φέρει» ακόμη και απόλυση του ίδιου υπαλλήλου.

Τόσο την περασμένη Παρασκευή όσο και νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στους διευθυντές των σχολείων. Ζήτησε να τηρείται ο αντικαπνιστικός νόμος, εξήγησε ότι σε κάθε αντίθετο συμβάν ευθύνη έχει και ο διευθυντής του σχολείου. Κάτι που ισχύει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, αν βρεθεί να καπνίζει ένας απλός υπάλληλος.

Διευθυντές των σχολείων (ειδικά των Λυκείων με μεγάλο αριθμό μαθητών) ανησυχούν αφού όπως λένε κινδυνεύουν κάθε στιγμή να βρεθούν μπλεγμένοι μιας και δεν είναι δυνατόν να ελέγχουν όλους τους μαθητές. Φέρνουν ως παράδειγμα την περιπέτεια του συναδέλφου τους, δέχονται φυσικά να τηρήσουν τον αντικαπνιστικό νόμο πλην όμως θεωρούν υπερβολές όλα όσα έχουν να κάνουν με τη δική τους ανάμιξη και ευθύνη σε κάθε περιστατικό όπου μαθητής βρεθεί να καπνίζει τσιγάρο κατά την ώρα του διαλλείματος.

 

Live συνεδριάσεις

Αναβαθμίζεται το σύστημα μετάδοσης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας από το διαδίκτυο. Εγκαθίσταται νέος υπολογιστής, οι δυνατότητες του οποίου θα είναι μεγαλύτερες από τον προηγούμενο. Με αυτόν τον τρόπο η μετάδοση των συνεδριάσεων θα συνεχιστεί χωρίς προβλήματα. Την τελευταία φορά λόγω τεχνικών προβλημάτων η μετάδοση της συνεδρίασης δεν ήταν καθόλου καλή. Όσο για τις κάμερες και τα σημεία που έχουν εγκατασταθεί, αυτές δεν αλλάζουν. Εκ μέρους της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας λέγεται ότι για την συγκεκριμένη αίθουσα αυτό που μεταδίδεται είναι το καλύτερο δυνατό. Πάντως αναγνωρίζουν ότι από πλάνο απουσιάζει (λόγω χώρου και θέσης της κάμερας) ένας τουλάχιστον δημοτικός σύμβουλος. Αυτός και να μιλά δεν φαίνεται σχεδόν ποτέ!

 

Εξόρμηση της Τροχαίας

Δύο δικυκλιστές της Τροχαίας έκαναν «έφοδο» την περασμένη εβδομάδα στην γνωστή περιοχή. Πέριξ του διοικητηρίου, στην οδό Δαγκλή αλλά και την οδό Φ. Εταιρίας. Βεβαίωσαν ένα σωρό παραβάσεις για παράνομη στάθμευση. Ειδικά πάνω στα πεζοδρόμια. Υψηλότερο ήταν το πρόστιμο των 200 ευρώ σε οδηγό αυτοκινήτου που είχε σταθμεύσει σε θέση που προορίζονταν για ΑμΕΑ.

 

Στο Facebook

Η προεκλογική περίοδος του Δήμου Θάσου και του Δήμου Παγγαίου «περνά» από το διαδίκτυο κάθε μέρα και περισσότερο. Υποψήφιοι σύμβουλοι αλλά και εν ενεργεία σύμβουλοι μαλώνουν καθημερινά, ακόμη και για ασήμαντη αφορμή. Κι αν αυτό για τη περίπτωση του Δήμου Παγγαίου είναι συνηθισμένο (διαρκεί 3,5 χρόνια τώρα), για τη Θάσο είναι κάτι εντελώς νέο. Διαβάσαμε φοβερούς διαλόγους γεμάτους υπονοούμενα και χαρακτηρισμούς ανάμεσα στον Μιχάλη Ξώγνο και Παναγιώτη Ραφτόπουλο. Που και που στην ηλεκτρονική συζήτηση έκανε παρεμβάσεις και ο Γιάννης Πλαφαδέλης.

 

Για τα Τενάγη

Ο Μάκης Παπαδόπουλος ήταν πολύ προσεκτικός, τελικά απόλυτα δίκαιος, στην κριτική που άσκησε για τα πλημμυρισμένα Τενάγη των Φιλίππων. Ασχολήθηκε με τους πραγματικά υπεύθυνους, αυτούς που επί σειρά δεκαετιών δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Τους κυβερνόντες. Για την παράταξη Παπαδόπουλο δυστυχώς το θέμα δεν «έκλεισε» με αυτή την ανακοίνωση. Ο λαλίστατος Νίκος Κιοσές έκανε και εδώ την παρέμβαση του. Αντί να επαναλάβει τα ίδια με τον επικεφαλής, ασχολήθηκε με το ίδιο θέμα εντελώς διαφορετικά. Έγραψε -σε ένα από τα γνωστά του μηνύματα- κατά του Γιαννακίδη: «Προεκλογική υποσχεση 37.000.000 ευρώ για έργα στα τενάγη Φιλίππων. Οπως το “σ´αγαπω” των εραστών κατα τη διάρκεια του sex. Θυμηθείτε το, για μία ακόμη φορά, μόνο το sex μείνει».

 

Ταξίδια

92 μαθητές του Γυμνασίου Αγίου Αθανασίου Δράμας πραγματοποιούν εκδρομή στη συνοικία της Παναγίας στη πόλη μας αύριο Τρίτη. Θα επισκεφθούν το σπίτι του Μεχμέτ Αλί, το Φρούριο αλλά και το Ιμαρέτ. Από χθες Κυριακή ως και αύριο Τρίτη 15 μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας μετέχουν σε εκδρομή στην Αθήνα, η οποία περιλαμβάνει επίσκεψη στη Βουλή. Τέλος από 18 έως 23 Μαρτίου ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς θα βρίσκεται στη Μόσχα για την τουριστική έκθεση της Ρωσίας.

 

Ύδωρ Παγγαίου

Με απόφαση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα της Κυβέρνησης αναγνωρίζεται το νερό «Ύδωρ Παγγαίου» (πηγή υδροληψίας στο Ακροβούνι Παγγαίου) ως φυσικό μεταλλικό νερό χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, άρα κατάλληλο για σχετική δίαιτα. Την απόφαση υπογράφει η Υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή. Το συγκεκριμένο νερό πληροί όλες τις προϋποθέσεις του Προεδρικού Διατάγματος 433 του 1983 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει αναφορικά με τους όρους εκμετάλλευσης και κυκλοφορίας στο εμπόριο φυσικών μεταλλικών νερών. Το συγκεκριμένο προϊόν αφορά την ανώνυμη εταιρία Παγγαίου Ύδωρ κι όπως φαίνεται σύντομα θα κυκλοφορήσει στην αγορά. Βάση των ίδιων στοιχείων το συγκεκριμένο αίτημα της εταιρίας Παγγαίου Ύδωρ εκκρεμούσε στο Υπουργείο Υγείας (εκεί κατατέθηκε η σχετική αίτηση) από τον Νοέμβρη του 2009.

 

Διάψευση φημών

Για τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας πρώτη προτεραιότητα ήταν και παραμένει η επιμονή του Υπουργείου Παιδείας στην διαδικασία της αυτοαξιολόγησης. Ο τρόπος αυτή η προσπάθεια να σταματήσει στη πράξη μιας και πολλές φορές έχει τονιστεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης είναι πολύ πιθανό να φέρει νέες διαθεσιμότητες. Ταυτόχρονα στα δημοτικά σχολεία του Νομού κυκλοφορούν διάφορες φήμες. Για να τις αντιμετωπίσει και να τις διαψεύσει εκδόθηκε (από τη διοίκηση του ίδιου συλλόγου) η ακόλουθη ανακοίνωση (με ημερομηνία 10 Μαρτίου): «Σχετικά με τις κατευθυνόμενες φήμες που κυκλοφορούν, σας ενημερώνουμε υπεύθυνα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών μονάδων του Νομού μας δεν έχει προχωρήσει σε καμία συγκρότηση ομάδων εργασίας.

 

Υποψήφιος Περιφερειάρχης

Τα νέα τα μαθαίνουμε από τον Έβρο αν και κατά το τυπικό αφορούν όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ: «Δυναμικά στη μάχη των περιφερειακών εκλογών ετοιμάζεται να κατέλθει το περιφερειακό σχήμα ”Ανταρσία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη”. Όπως και το 2010 που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε κατεβάσει ψηφοδέλτια, και σε αυτήν την εκλογική μάχη, ο εργάτης Γιώργος Μποτσίδης από την Αλεξανδρούπολη θα είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜΘ. Πριν από 4 χρόνια , η περιφερειακή παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έφτασε λίγο πριν την εκλογή συμβούλου και εκπροσώπησης στο περιφερειακό συμβούλιο».

 

Όλα πιθανά

Στην γνωστή «γραμμή» και η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μίκα Ιατρίδη. Ρωτήθηκε για τη συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές της Περιφέρειας ΑΜΘ, απάντησε ότι το θέμα εξετάζεται κι ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή. Αυτή την υπομονή την αρχίσαμε αμέσως μετά τις γιορτές και την συνεχίζουμε ακόμη… Λένε ότι το καλό το πράγμα αργεί να γίνει, στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση ισχύει το άλλο, το αντίθετο. Το γοργόν και χάρη έχει.

Η αλήθεια είναι ότι η οργάνωση ΑΝΕΛΛ Καβάλας θέλει πολύ να δημιουργηθεί ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια ΑΜΘ. Επηρέασε τις υπόλοιπες οργανώσεις κι έκαναν όλη μαζί μια καλή προσπάθεια που μέχρι τώρα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Ναι μεν το θέμα θα κριθεί στην Αθήνα αλλά υπάρχουν δυσκολίες που δεν ξεπεράστηκαν ως τώρα. Πρόβλεψη; Όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. Και να «κατέβουν» και να μην «κατέβουν». Δεν έχουμε παρά να ακούσουμε την κ. Ιατρίδη και να συνεχίσουμε την αναμονή.

 

Νέος σύλλογος

Στη Θάσο ιδρύθηκε ο νέος φιλοζωϊκός σύλλογος του Νομού. Ονομάζεται «Δράση για τα ζώα Θάσου» κι έχει έδρα τα Λιμενάρια. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία αφού πεδίο δράσης λαμπρό.

 

Ομιλία Μαρίνας Φιλιππίδου

Η Μαρίνα Φιλιππίδου μίλησε την προηγούμενη Πέμπτη στο συνέδριο που οργανώθηκε στην Αθήνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ήταν η διοργάνωση που πρόβαλε στην επίσκεψη του στη Καβάλα και τη Δράμα ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης του Υπουργείου Τύπου. Για την συμμετοχή της Μαρίνας Φιλιππίδου το ρεπορτάζ (προερχόμενο από σχετικά δημοσιεύματα) αναφέρει: Στο πάνελ με θέμα «Οικονομική Κρίση, Άτομα με Αναπηρία και Δημόσια Εικόνα», του οποίου συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Σπύρος Χαριτάτος, η Μαρίνα Φιλιππίδου, πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, τόνισε ότι λόγω της κρίσης έχει μειωθεί το προσωπικό των παραρτημάτων-ιδρυμάτων του κέντρου καθώς και οι δράσεις. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία του ρόλου των μέσων ενημέρωσης στην περιφέρεια, τα οποία προβάλλουν τις δράσεις των ΑμεΑ.

 

Διαβάστε επίσης