μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τελικά δημοσκόπηση έγινε. Κάτι γνώριζε ο Νίκος Κιοσές που διέδιδε αποτελέσματα προχθές, όσο το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίαζε. Δεν ήξερε την πάσα αλήθεια αλλά όπως προκύπτει εκ των υστέρων, κοντά έπεσε… Με αυτόν τον τρόπο η προεκλογική περίοδος έλαβε και «χρώμα» δημοσκόπησης. Κι όπως έγινε την προηγούμενη φορά (πριν από 3,5 χρόνια), έτσι θα γίνει και τώρα. Λίγο επηρεάζονται. Λίγο το σκέπτονται και το μελετούν κι ύστερα πάλι από την αρχή. Όλα από την αρχή. Γιατί στον χορό μπήκαν όλοι με τον ίδιο όρο. Να τον χορέψουν ως το τέλος.

 

Αυτή η δημοσκόπηση βέβαια είχε μια ιδιαιτερότητα. Έγινε γνωστή από την προηγούμενη της δημοσίευσης ημέρα. Φθάσαμε μάλιστα στο σημείο αρκετοί να την σχολιάζουν και να την κατακρίνουν από το βράδυ της Κυριακής! Αυτό έγινε επειδή η πόλη μας ήταν και παραμένει μικρή. Μυστικά δεν υπάρχουν. Ακόμη και τις δημοσκοπήσεις τις μαθαίνουμε (από στόμα σε στόμα) πριν αυτές δημοσιευτούν!

 

Δεν είναι η δημοσκόπηση το μείζον προεκλογικό γεγονός. Ούτε η άφιξη του Γάλλου ακτιβιστή είναι δυνατόν να κάνει τη διαφορά. Το γεγονός αυτών των ημερών αφορά έμμεσα την προεκλογική περίοδο. Αναφερόμαστε στην εκδήλωση της Θρακικής Εστίας. Ο πρόεδρος της οποίας μάλλον θα είναι και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Καβάλας με την ΔΗΜΑΡ. Την Κυριακή το πρωί ο Νίκος Τσουμπάκης θα έχει δίπλα του την όμορφη διαιτολόγο από την Θεσσαλονίκη κυρία Ελένη Πασχαλέρη. Να βλέπουν οι αντίπαλοι και να ζηλεύουν…

 

Λέγεται ότι ο Νίκος Τσουμπάκης με αυτόν τον όρο επανήλθε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρώτον ανέλαβε την υποχρέωση να τους αδυνατίσει όλους. Δεύτερον το συγκεκριμένο προεκλογικό αδυνάτισμα θα γίνει από την καλύτερη, την πιο γνωστή, την διάσημη διαιτολόγο των σταρ Ελένη Πασχαλέρη. Η οποία εφόσον ο Νίκος εκλεγεί αντιπεριφερειάρχης, θα έρχεται μία φορά το μήνα στη πόλη για να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της σε όσους τις έχουν ανάγκη μα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

 

Θερμή παράκληση, σημειώστε την εκδήλωση από τώρα στην ατζέντα σας. Κυριακή στις 11 το πρωί στο καφέ Chocolat στο Εμπορικό Κέντρο. Θα γίνει χαμός όσο η Ειρήνη θα αναπτύσσει το κρίσιμο θέμα της «μυστικά διατροφής και αντιγήρανσης». Για τους συνεπείς και αποφασισμένους ψηφοφόρους Τσουμπάκη είναι πιθανό να μοιραστεί δωρεάν δίαιτα των 3 εβδομάδων. Απόλυτα εγγυημένη για την επιτυχία της!

 

Δημοτικοί υπάλληλοι δούλευαν χθες το πρωί στο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας. Με μια πρώτη ματιά το καθάριζαν και το περιποιούνταν. Δίπλα τους οι κερκίδες -στο πάνω μέρος της πλατείας- ήταν βρώμικες, με πολλά σπασμένα πλακάκια. Εικόνα ίδια εδώ και μήνες ή και χρόνια. Αυτό το πρόβλημα θα λυθεί στην επόμενη προεκλογική περίοδο. Τώρα δεν προλαβαίνουν. Τώρα ασχολούνται με τα σιντριβάνια!

 

Στην ίδια περιοχή –της κεντρικής πλατείας- κυκλοφόρησε χθες το πρωί ο ευρωβουλευτής και αρχηγός κόμματος κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης. Δεν γνωρίζουμε πολλά για τον άνθρωπο όπως κι αυτός δεν γνώριζε πολλά για την Καβάλα. Την οποία εξομολογήθηκε ότι επισκέφθηκε πρώτη φορά αλλά του άρεσε ιδιαίτερα. Ντυμένος στην «τρίχα» προσπάθησε να μας πείσει ότι πασχίζει για το συμφέρον του τόπου. Της πατρίδας. Λόγω όμως των ανύπαρκτων μεταξύ μας σχέσεων και του ότι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, τα λόγια του από το ένα αφτί μπήκαν κι από το άλλο βγήκαν. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σωτήρες στο 89ο λεπτό της αναμέτρησης δεν υπήρξαν ποτέ και δεν θα υπάρξουν καμιά φορά.

 

Μας έμεινε ωραία ανάμνηση το μοβ φουλάρι που ίσα που φαίνονταν από την μπροστινή και πάνω τσέπη του σακακιού του. Ο κ. Χατζημαρκάκης είναι από τους ανθρώπους που δίνουν μεγάλη σημασία στην εμφάνιση τους. Κι αυτό δεν το ξέραμε αλλά το καταλάβαμε χθες. Έχει τον χρόνο και την προτεραιότητα για κάτι τέτοιο. Οπότε αν αποτύχει εκλογικά μπορεί να συνεχίσει σε άλλους στίβους και χώρους. Απ’ ότι καταλάβαμε προϋποθέσεις υπάρχουν μπόλικες. Είτε στην Ελλάδα, είτε στην Γερμανία.

 

Δημοτικοί υπάλληλοι (μάλλον προσωρινοί, των 5 μηνών) εργάζονται καθημερινά στους δημοτικούς χώρους του πρώην κτιρίου του ΕΟΚ. Αυτές τις μέρες βάφουν το δωμάτιο όπου βρίσκεται το προσωπικό του Μουσείου Καπνού. Δειλά δειλά ο Δήμος Καβάλας παρεμβαίνει στο νέο του ακίνητο κι εσωτερικά το κάνει πιο όμορφο. Κάτι που επιβάλλεται αφού μέρα με την ημέρα οι ίδιοι χώροι γίνονται περισσότερο λειτουργικοί. Προς παρόν εκεί βρίσκουν στέγη διάφοροι σύλλογοι που δεν είχαν χώρο να στεγαστούν. Το κτίριο του ΕΟΚ όλους τους αφήνει ικανοποιημένους.

 

Αρκεί να θυμηθούν το παλιό Νοσοκομείο. Αν τους βάλουν όλους στο κτίριο του πρώην ΕΟΚ, ποιοι θα μείνουν για τα πολλά τετραγωνικά μέτρα του παλιού Νοσοκομείου; Ή μήπως ξεχάσαμε την υπόσχεση ότι κι εκεί σύλλογοι θα εξυπηρετηθούν για να «ζωντανέψουν» το ακίνητο; Από την άλλη πλευρά ας είναι καλά η Καβάλα. Μπορεί ανθρώπους να μην έχει πολλούς, έχει όμως συλλόγους. Κι επειδή κάποιοι θεωρούν τους υφιστάμενους μη αρκετούς, φροντίζουν ώστε συνεχώς να δημιουργούνται καινούργιοι.

 

Παρακολουθήσαμε χθες το πρωί την συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι του προγράμματος «Στηρίζω». Μάλλον ήθελαν να πουν ότι πλησιάζει η ώρα έναρξης του προγράμματος. Αυτό δεν το κατέστησαν σαφές. Τούτο το μήνυμα ωστόσο αιωρούνταν στην ατμόσφαιρα. Είχαν υποσχεθεί έναρξη του προγράμματος τον Γενάρη αλλά τι ενοχλεί που φθάσαμε στα μέσα Μάρτη; Πρώτη φορά είναι που αργούμε;

 

Σημασία δεν έχει ο χρόνος έναρξης. Σημασία έχει η ουσία. Το τι θα γίνει. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το «Στηρίζω» το υπερεκτιμήσαμε. Νομίσαμε ότι θα σώσει και θα συμπαρασταθεί σε πολύ κόσμο. Κάναμε λάθος. Τα κουκιά είναι πάλι μετρημένα. Υπάρχει βέβαια μια καλύτερη οργάνωση και μια βοήθεια από την Ε.Ε. (το γνωστό ΕΣΠΑ) αλλά στο τέλος οι δικαιούχοι κάθε δομής μπορεί να είναι και λιγότεροι!

 

Ιδού το κύριο και βασικό ερώτημα: Κοινωνικό παντοπωλείο μόνο με τους εθελοντές και διανομές τροφίμων τσάτρα πάτρα όπως πριν; Ή «Στηρίζω» με γραμματεία, με προσωπικό, με κανόνες και δικαιούχους λιγότερους από την προηγούμενη κατάσταση; Αυτό θα το απαντήσει κάθε ένας εμπλεκόμενος, κάθε ένας ενδιαφερόμενος. Πάντως όλα τα προηγούμενα μοιάζουν με τα δεδομένα του «Στηρίζω». Και στις δύο περιπτώσεις είναι απαραίτητες οι χορηγίες και οι προσφορές των ιδιωτών. Διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα. Το «Στηρίζω» θα καταντήσει «Δεν έχω και δεν Στηρίζω».

 

Ποσό 500 ευρώ αποφάσισε να διαθέσει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ προκειμένου να αγοραστεί και να εγκατασταθεί πινακίδα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου που θα αναφέρεται στο όνομα του Νικολάου Μάρτη. Το ποσό δεν θα εξαντληθεί. Η υλοποίηση της απόφασης θα γίνει με λιγότερα χρήματα. Δεν θα ξοδευτεί όλο το ποσό. Επίσης, η Π.Ε. Καβάλας θα διαθέσει ποσό 1.800 για τα ηχητικά στον κήπο και στην παραλία την 24η και την 25η Μαρτίου.

 

Μαθαίνουμε ότι το ΠΑΣΟΚ Καβάλας μετακόμισε στα νέα του γραφεία επί της παραλίας. Στα παλιά γραφεία έμεινε μόνο η πινακίδα στο μπαλκόνι που θα μεταφερθεί κι αυτή. Όποιος λοιπόν ψάχνει τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ Καβάλας να μην πηγαίνει στα παλιά, παρασυρθείς από τη δύναμη της συνήθειας ή από την ξεχασμένη πινακίδα. Εκεί δεν θα βρει κανέναν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης