μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δύο μέρες τώρα πανηγυρίζει ο Πρωθυπουργός, πανηγυρίζει κι η Κυβέρνηση. Η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές περιγράφεται τόσο ευνοϊκή και καλή που κάποιοι μοιάζουν να ανοίγουν σαμπάνιες… Βοηθηθήκαν – εξηγούν- από το πρωτογενές πλεόνασμα. Το οποίο όχι μόνο απέτρεψε τα πρόσθετα μέτρα αλλά μέρος του πρόκειται να μοιραστεί στους ένστολους (για να μην ξαναψηφίσουν Χρυσή Αυγή;) και στους οικονομικά αδύναμους.

 

Ορθά ο αντιπολιτευτικός τύπος σχολίασε ότι όλα αυτά γίνονται με αφορμή τις προσεχείς εκλογές. Συνέδεσε τους πανηγυρισμούς και τις ανακοινώσεις με τις ευρωεκλογές, αναρωτήθηκε αν με αυτή την έκπληξη μπορεί να αλλάξει υπέρ της Κυβέρνησης το γενικότερο κλίμα στη κοινωνία. Γίνεται; Δε γίνεται, που λέει και το τραγούδι του Παντελίδη. Είναι μεγάλος ο καημός των Ελλήνων, Δεν ξεχνιούνται ούτε τα παλιά, ούτε τα ισχύοντα παρά τα όσα επιμένει ότι κατάφερε η Κυβέρνηση.

 

Αυτό είναι φως φανάρι. Πολύ πιθανό επίσης φαίνεται να διαψευστούν κι αυτές οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες συνεχίζουν να δείχνουν κοντά κοντά την ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφήστε που τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ευνοούν τις εταιρίες. Νέες δημοσκοπήσεις δρομολογήθηκαν, ίσως προλάβουν τις εκδόσεις της ερχόμενης Κυριακής. Η ΝΔ να δείτε που θα επανέλθει στη πρωτιά, αποτέλεσμα των… επιτυχιών Σαμαρά!

 

Εκεί έξω όμως, έξω στην κοινωνία και στην καθημερινότητα, όλα συνεχίζουν να είναι δύσκολα. Μαύρα κι άραχνα. Λίγο επηρεάζει την κατάσταση το τι έκανε η Κυβέρνηση με την τρόικα. Ελάχιστα «θεραπεύει» τις γνωστές ανοιχτές κοινωνικές πληγές η διανομή μερίσματος από το πλεόνασμα. Το ότι τα πράγματα δεν χειροτερεύουν δεν είναι αρκετό. Κάποτε μπορεί να ήταν. Τώρα όχι. Στις δε ευρωεκλογές αφού που φαίνεται να έρχεται μοιάζει με λαϊκό ξέσπασμα. Η ισχύς του οποίου μπορεί να ξεπεράσει κάθε δημοσκοπική πρόβλεψη.

 

Επίσκεψη «αστραπή» στην Καβάλα και την Ελευθερούπολη έκανε την περασμένη Κυριακή ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης. Αρχικά συνάντησε στο Διοικητήριο τον Αρχέλαο Γρανά και τον Γιώργο Γερομάρκο. Τους μίλησε με ενθουσιασμό για τα πρώτα αποτελέσματα της προεκλογικής του εκστρατείας. Φέρεται να επικαλέστηκε δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο συνδυασμός του οποίου είναι επικεφαλής κερδίζει και αυτή τη φορά τις περιφερειακές εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Γιαννακίδης πέτυχε τον βασικό του στόχο. Τόνωσε το ηθικό των συνομιλητών και στενών συνεργατών του.

 

Αμέσως μετά την ιδιωτική και προεκλογική συζήτηση και οι τρεις μπήκαν στο αυτοκίνητο με κατεύθυνση την Ελευθερούπολη. Έκαναν το λεγόμενο «μαν του μαν» μαρκάρισμα σε πιθανό υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο, στόχο με τον οποίο αρχικά είχε ασχοληθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας. Το αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε και ο Άρης Γιαννακίδης στον ίδιο άνθρωπο είναι μάλλον θετικό. Νεότερα από τη νέα εβδομάδα.

 

Γιατί τη νέα εβδομάδα; Γιατί μέχρι και την Κυριακή ο Αρχέλαος Γρανάς απουσιάζει για τουριστικές δουλειές στη Μόσχα. Βρίσκεται εκεί από τη Δευτέρα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας ΑΜΘ στην τουριστική έκθεση. Στόχο έχει να αυξήσει τους Ρώσους τουρίστες στη Καβάλα και τη Θάσο. Κατόπιν τούτου όλα τα προεκλογικά είναι σε μικρή αναστολή, είναι θέματα που θα απασχολήσουν τον κ. Γρανά αφού επιστρέψει από το εξωτερικό.

 

Συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας Αρβανιτόπουλο και τον Υφυπουργό Αθλητισμού Ανδριανό θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι Σταυρούλα Τσολακίδου και οι παράγοντες του σκακιστικού ομίλου Καβάλας. Την ερχόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει επίσημα, οριστικά, συγκεκριμένα ότι το σκάκι (με αφορμή την παγκόσμια πρωτιά της Σταυρούλας) μπαίνει στα σχολεία.

 

Με την ίδια ευκαιρία θα γίνει (πάντα στην Αθήνα) εκδήλωση όπου ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει στήριξη στην Σταυρούλα Τσολακίδου με χορηγία 10.000 ευρώ. Σε γενικές γραμμές το σκάκι της Καβάλας είναι σε έναν διαφορετικό δρόμο εδώ και 2,5 μήνες. Τα λόγια και οι υποσχέσεις των πολιτικών (Γενάρης 2014) αυτό το διάστημα θα αρχίσουν σιγά σιγά να γίνονται πράξη. Μια πράξη που στην ουσία είναι στήριξη και των καβαλιωτών σκακιστών και του σκακιστικού ομίλου Καβάλας.

 

Την προσεχή Δευτέρα στον Γαλαξία θα γίνει η προεκλογική εκδήλωση της Δήμητρας Τσανάκα. Η εκδήλωση Σιμιτσή θα γίνει κάπου ανάμεσα στο τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Ο Δήμαρχος έχει αποφασίσει η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί σε μεγάλη αίθουσα αφού περιμένει πολύ κόσμο. Οριστική απόφαση για την μεγάλη αίθουσα δεν πάρθηκε ακόμη. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στην Καβάλα ο Δημοσθένης Μπρούσαλης ο οποίος σύνομα θα επανέλθει για την προετοιμασία αυτής της εκδήλωσης.

 

Με δηλώσεις του στον τοπικό τύπο χθες ο Κώστας Αντωνιάδης έδωσε τέλος στα σενάρια. Ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Θόδωρο Μαρκόπουλο. Πριν αυτή την οριστική εξέλιξη (πάνω που όλοι είχαν ξεχάσει ότι υπάρχει Κώστας Αντωνιάδη) ο ίδιος άνθρωπος είχε ακολουθήσει μια περίεργη προεκλογική και σεναριακή πορεία. Άλλοτε ήταν υποψήφιος δήμαρχος. Άλλοτε υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης ή και υποψήφιος περιφερειάρχης. Άλλες φορές ακούγονταν ότι δεν θα ασχοληθεί καθόλου με τις τοπικές εκλογές.

 

Στο τέλος –όπως ελπίζουμε ότι φθάσαμε- μίλησε ο ίδιος. Η υποψηφιότητα για περιφερειακός σύμβουλος είναι κάτι λίγο, κάτι μικρό. Του εξασφαλίζει ωστόσο επικοινωνία και επαφή με όλο το νομό Καβάλας ώστε αύριο μεθαύριο να επανέλθει. Στόχος του κ. Αντωνιάδη είναι να έρθει πρώτος σε σταυρούς περιφερειακός σύμβουλος προκειμένου αυτή την επιτυχία να την χρησιμοποιήσει για να μπει στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

 

Ένα διαφορετικό περιστατικό έγινε την περασμένη Κυριακή στη Καβάλα, σε εκδήλωση που ήταν σε εξέλιξη κι είχε θέμα της τις καρδιοπάθειες. Ενώ ο ομιλητής μιλούσε και προέτρεπε το ακροατήριο να περπατά, να κάνει βόλτες εκεί που υπάρχει καθαρό οξυγόνο (δηλαδή στο περιαστικό δάσος) τον διέκοψε ένας ηλικιωμένος κύριος. Ο οποίος όχι μόνο ισχυρίστηκε ότι μας ψεκάζουν αλλά όπως είπε ότι έχει μαζέψει σε ειδικό σκεύος μέρος αυτής της σκόνης που σκορπούν τα αεροπλάνα! Άπαντες έμειναν άφωνοι, προτίμησαν να μην δώσουν συνέχεια στα περί ψεκασμών. Η σκόνη πάντως υπάρχει, ο συγκεκριμένος άνθρωπος προσφέρεται να την δείξει σε όποιον έχει απορίες ή άλλο ενδιαφέρον.

 

Για δες καιρό που διάλεξε η Χρυσή Αυγή να εγκαινιάσει τα γραφεία της στην Καβάλα! Στην προηγούμενη απόπειρα είχε δολοφονηθεί από μέλη της ο Παύλος Φύσας. Τώρα το κόμμα κινδυνεύει με διάλυση αφού κάποια από τα παλικάρια της λακίζουν. Τα αστυνομικά μέτρα που σχεδιάζονται το Σάββατο στο κέντρο της πόλης θα είναι τα γνωστά. Πρωτοφανή, για να μην γίνουν επεισόδια. Αντιδράσεις περί της εκδήλωσης υπάρχουν ήδη κι έτσι το σταυρόλεξο πάλι γίνεται για δύσκολους λύτες.

 

Η μικρή Χρυσή Αυγή του Νομού Καβάλας περνά απαρατήρητη τις περισσότερες φορές. Ένα συνεχές σνομπάρισμα που δεν είναι τυχαία κοινωνική αντίδραση. Μια περιφρόνηση διαρκείας κατάλληλη τιμωρία είναι σε αυτούς που επιμένουν σε ιδέες ξεπερασμένες κι αντιδημοκρατικές. Δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι εκδηλώσεις τους, ούτε τα εγκαίνια που προγραμματίζουν. Έχουμε άλλα πολύ σπουδαιότερα θέματα να ασχοληθούμε.

 

Την Κυριακή ανακοινώθηκε η επόμενη συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Κωστή Σιμιτσή. Δύο ημέρες χωρίς συνέντευξη τύπου πως θα τις αντέξει; Πως θα περάσουν δύο ολόκληρα 24ωρα χωρίς έστω μια δημόσια εμφάνιση, μια επικοινωνία δια των μμε με τους πολίτες; Τις τελευταίες 20 μέρες ο κ. Σιμιτσής δίνει συνέντευξη τύπου μέρα παρά μέρα. Αυτή την εβδομάδα έδωσε ήδη δύο (αν και η χθεσινή μετρά διπλή). Η επόμενη θα δοθεί στη Παλιά Καβάλα την Κυριακή. Έτσι για να σπάσει η μονοτονία του Δημαρχείου.

 

Χθες ήταν καλούτσικα στην πλατεία του Καπνεργάτη από πλευράς απεργών. Η συγκέντρωση περιγράφεται ως αξιοπρεπής. Η συμμετοχή στην απεργία αντίθετα ήταν όπως αναμένονταν. Περιορισμένη. Ακούμε μάλιστα ότι στην απεργία της προηγούμενης εβδομάδας στον Δήμο Καβάλας (τότε που έγινε και κατάληψη στο Δημαρχείο) απέργησαν μόνο 6 υπάλληλοι!

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης