μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Κάτι συμβαίνει. Κάτι επηρεάζει τους συλλόγους κι αυτό το διάστημα ανακοινώνουν την μία εκδήλωση πίσω από την άλλη. Σα να βρισκόμαστε σε διαγωνισμό, ποιος θα κάνει τις περισσότερες. Προσκλήσεις καταφθάνουν ένα σωρό στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η κάθε εκδήλωση «εμποδίζεται» από μια άλλη αφού στο τέλος όλες συμπίπτουν. Στις ίδιες μέρες, στις ίδιες ώρες. Παρά ταύτα οι σύλλογοι συνεχίζουν απτόητοι τις ανακοινώσεις και τις προσκλήσεις. Τίποτα, μα τίποτα δεν τους σταματά!

 

Μήπως τους επηρέασε η Άνοιξη; Μήπως παίζει το δικό της ρόλο η προεκλογική περίοδος; Όποια κι αν είναι η εξήγηση, ένα είναι το συμπέρασμα. Οι δημοσιογράφοι, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι φωτογράφοι, οι εικονολήπτες θα βάλουν ένα σακίδιο στον ώμο. Θα αποχαιρετίσουν συγγενείς και φίλους και θα χαθούν… Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Αν φυσικά θέλουν να τις προλάβουν όλες. Διαφορετικά υπάρχει η οδός της επιλογής. Διαλέγεις τις καλύτερες, παρευρίσκεσαι σε αυτές και μόνο.

 

Κοντά σε αυτή τη πληθώρα πολιτιστικών κυρίως γεγονότων υπάρχει η δραστηριότητα των υποψηφίων. Των βασικών υποψηφίων. Σύντομα σε αυτούς θα προστεθούν κι άλλοι. Δευτερευούσης σημασίας. Μη πρωταγωνιστές. Παρόντες κι αυτοί στην διαφορετική καθημερινότητα. Υπάρχουν επίσης οι συνεντεύξεις τύπου. Ένα σωρό συνεντεύξεις τύπου για σημαντικό ή ασήμαντο λόγο. Με αυτά και με αυτά γίναμε Αθήνα! Γίναμε πρωτεύουσα. Η ζωή μας «φωτίζεται» από πολλά μικρά γεγονότα που μας πιέζουν να τα παρακολουθήσουμε. Να συμμετέχουμε. Να αναγνωρίσουμε, να ακούσουμε, να συμμετέχουμε.

 

Κάτι τέτοιο είναι μάλλον προτιμότερο από το μείνουμε σπίτι με την τηλεόραση ανοιχτή απέναντι μας. Είναι προτιμότερα αυτά τα γεγονότα κι από την παρουσία μας στην καφετέρια ή στη ταβέρνα. Οι εκδηλώσεις δεν βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το κάπνισμα ή την πολυφαγία. Εκδηλώσεις και πάλι εκδηλώσεις λοιπόν. Χρειάζεται μια ιεράρχηση, ένα ημερολόγιο και το σακίδιο που λέγαμε. Είτε είσαι δημοσιογράφος, είτε απλός πολίτης πρέπει να γνωρίζεις το ίδιο πράγμα. Άπαξ κι αρχίσεις δεν σταματάς.

 

Για αυτό και το σακίδιο τύπου Θεοδωράκη είναι απαραίτητο. Εκεί βάζεις όλα τα απαραίτητα εφόδια, τον εξοπλισμό που χρειάζεται. Αν σκεφθεί κανείς ότι θα απουσιάζει ώρες από το σπίτι, αν υπολογίσει τους χρόνους ανάμεσα στις εκδηλώσεις τότε μόνο θα καταλάβει την αξία του σάκου. Θα τον βάλει στην πλάτη και βουρ…

 

Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε, να μετρήσουμε, να αξιολογήσουμε τις εκδηλώσεις του τριήμερου. Από σήμερα Παρασκευή ως τη Κυριακή. Είναι περισσότερες από 15. Είναι πολλές. Σε αυτές δεν υπολογίσαμε τις προεκλογικές. Αν στις 15 εκδηλώσεις των συλλόγων προσθέσουμε την προεκλογική δραστηριότητα τότε το νούμερο μεγαλώνει κι άλλο. Από σήμερα το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής. Κι όποιος αντέξει…

 

Σε ενημερωτική ιστοσελίδα των Αθηνών (ναι των Αθηνών), από αυτές που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές, μάθαμε για την πρώτη προεκλογική εκδήλωση του Κωστή Σιμιτσή. Κατά περίεργο τρόπο κι ενώ επίσημα δεν ανακοινώθηκε τίποτα, η ιστοσελίδα μας καλεί στο ξενοδοχείο Λούσυ. Εκεί αρχές του Απρίλη ο Δήμαρχος της Καβάλας θα παρουσιάσει τους υποψήφιους του, το έργο του, το πρόγραμμα του. Το γεγονός είναι για την μεθεπόμενη εβδομάδα.

 

Την προσεχή Δευτέρα το απόγευμα είναι η ώρα της Δήμητρας Τσανάκα. Αυτή διάλεξε Γαλαξία (όπως και στη πρώτη της εκδήλωση). Απορούμε και για τον Σιμιτσή και για την Τσανάκα. Αφού πηγαίνουν τόσο καλά (όπως αναφέρει η δημοσκόπηση), ποιος ο λόγος να κάνουν εκδήλωση; Γιατί παρουσιάζουν υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους; Βάση της δημοσκόπησης ειδικά αυτοί οι δύο δεν έχουν ανάγκη από τέτοια πράγματα… Μπορούν και μόνοι τους να φθάσουν στη δεύτερη Κυριακή. Εκεί βλέπουμε.

 

Πολλές φορές σε αυτή τη στήλη έχουμε γράψει για τοπικά γεγονότα που αρχικά μας ξεσηκώνουν, στην πορεία πάντα τα ξεχνάμε. Έτσι στο τέλος είναι σα να μην έγινε απολύτως τίποτα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα το παλιό Νοσοκομείο. Το κάτω Νοσοκομείο, όπως από συνήθεια το αναφέρουμε συχνά. «Πόλεμος» ήταν να γίνει για τα κτίρια. «Μάχες» διαδραματίστηκαν στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Ώρες συνεντεύξεων και δηλώσεων. Στο τέλος τι; Τίποτα απολύτως. Ο Δήμος Καβάλας καθάρισε τα χόρτα στην αυλή. Άλλαξε τις κλειδαριές, έβαλε κάποια σίδερα στα παράθυρα κι αποχώρησε (αφήνοντας τις πινακίδες ότι το ακίνητο είναι δικό του). Το δε Υπουργείο δεν μιλάει δεν λαλάει.

 

Ως που ένα πρωί όλα πάλι θα αλλάξουν. Το ξεχασμένο θέμα θα ξαναγίνει επίκαιρο. Θα βρεθεί η κατάλληλη αφορμή. Πάλι τα ίδια. Κινητοποίηση, φωτογραφίες, δηλώσεις, θόρυβος. Στο τέλος δεν θα αλλάξει τίποτα κι έτσι το θέμα πάλι θα ξεχαστεί. Αν μάλιστα θέλουμε να περιγράψουμε τι έγινε προ μηνός θα πρέπει να σημειώσουμε τα ακόλουθα: Ως προς το ιδιοκτησιακό ο Δήμος Καβάλας φαίνεται να απέκτησε προβάδισμα. Ως προς την ουσία δηλαδή την αξιοποίηση του ακίνητου, δεν έγινε απολύτως τίποτα.

 

Προέχει η ουσία. Η αξιοποίηση των πολλών τετραγωνικών μέτρων. Βάζουμε στοίχημα ότι στη διάρκεια του έτους δεν θα αλλάξει το παραμικρό; Θα το καθαρίσουν μέσα κι έξω. Θα ενισχύσουν την φύλαξη. Θα μεγαλώσουν τις πινακίδες. Μόνο αυτά. Εσωτερικά τόσος χώρος θα μένει ανεκμετάλλευτος για ένα σωρό (γραφειοκρατικούς;) λόγους. Σημειώστε την πρόβλεψη όπως επίσης και το ότι ισχύει όποιος κι αν εκλεγεί δήμαρχος τον Μάη.

 

Ο Κώστας Μελισσιανός είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Αρχέλαο Γρανά. Ένας ακόμη υποψήφιος που επέλεξε το facebook προκειμένου να ανακοινώσει την απόφαση του, τη συμμετοχή του στις εκλογές. Γράφει ο κ. Μελισσιανός (που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και τον πρώην Δήμο Ορφανού): Αγαπητέ μου φίλε και φίλη!Σου ανακοινώνω την υποψηφιότητα μου στις Περιφερειακές εκλογές με υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη τον ΑΡΧΕΛΑΟ ΓΡΑΝΑ. Πιστεύω ότι στην παρούσα φάση, μπορώ να βοηθήσω σε μια πιο ουσιαστική αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Περιφέρειας και αφού ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς μου έκανε την τιμή να ζητήσει την βοήθειά μου κ την συνεργασία μας, πήρα την απόφαση να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του. Σας ανακοινώνω λοιπόν την υποψηφιότητά μου κ πιστεύω στην στήριξη σας. Θέλω μέσα στο πρόσωπό μου να δείτε τον δικό σας άνθρωπο. Τον άνθρωπο που θα είναι πάντα δίπλα σας. Είμαι ένας αγρότης που γνωρίζει τα προβλήματα του τόπου μου. Θέλω να είμαι η φωνή του αγροτικού κόσμου στην Περιφέρεια,το αυτί της Περιφέρειας στην επαρχία. Ο συνδετικός σας κρίκος με τον Αρχέλαο Γρανά,ο συνδετικός κρίκος του Αρχέλαου Γρανά με σας. Επειδή ο χρόνος ενός αγρότη είναι μετρημένος κ ο αγώνας γνωριμίας δύσκολος και χρονοβόρος ,χρησιμοποιώ και τον τρόπο αυτό για να σας ενημερώσω και να σας ανακοινώσω την υποψηφιότητα μου. Ζητάω την κατανόηση και την στήριξή σας.Ζητάω την ψήφο σας.Αν κρίνεται πως είμαι άξιος της εμπιστοσύνης σας κ αξίζει να εκλεγώ, κοινοποιήστε αυτό το μήνυμα-ανακοίνωση κ σε άλλους γνωστούς κ φίλους σας. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Η προεκλογική περίοδος με λίγα λόγια εξελίσσεται και στο διαδίκτυο. Η εποχή που οι συνδυασμοί είχαν απλώς ιστοσελίδες πέρασε. Τώρα μία ιστοσελίδα ίσον καμία. Στο 2014 οι εκλογές περνούν όχι από το διαδίκτυο αλλά από το facebook. Αυτή είναι η μόδα της εποχής, σε αυτή τη μόδα προσαρμόζονται άπαντες. Βλέπαμε χθες το facebook του Μάκη Παπαδόπουλου όπου ξαφνικά άρχισαν να εμφανίζονται φωτογραφίες. Πολλές φωτογραφίες. Παλαιών και νέων υποψήφιων δημοτικών συμβούλων. Τα ίδια φυσικά κάνουν πάντα στο facebook κι όλοι οι άλλοι υποψήφιοι.

 

Θυμόμαστε το 2006 και το 2010. Τότε το διαδίκτυο ήταν στα πρώτα του βήματα. Έβγαλαν τότε καλό μεροκάματο όσοι προσέγγιζαν τους υποψήφιους και τους υπόσχονταν ιστοσελίδα του συνδυασμού τους. Αναλάμβαναν αυτή την δύσκολη εκείνα τα χρόνια δουλειά και καλοπληρώνονταν. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι σελίδες κατασκευάζονται δωρεάν, ειδικά αυτές του facebook τις φτιάχνει μέσα σε λίγα λεπτά ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης