Δύσκολη η φορολογική ενημερότητα

 Δύσκολη η φορολογική ενημερότητα

Ο πρόεδρος των λογιστών – φοροτεχνικών του Νομού Καβάλας, Νίκος Πατέλης, δηλώνει στην εφημερίδα μας, ότι τα δεδομένα στις εφορίες έχουν αλλάξει, συμπεριλαμβανομένης και της εφορίας της Καβάλας. Δεν είναι σίγουρος ότι έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, καθώς η εφαρμογή νέων οικονομικών μέτρων και διαδικασιών κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα. Για παράδειγμα ο Ν. Πατέλης υποστηρίζει ότι η έκδοση φορολογικής ενημερότητας για τα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις είναι πλέον μία πολύ δύσκολη διαδικασία. Χρειάζονται πολλοί έλεγχοι και προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα αυτός που ζητά φορολογική ενημερότητα να χρειάζεται να παραμείνει στην εφορία – όπως λέει – δύο και τρεις ώρες. Σχετικά με την διαδικασία κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων μάλλον από σήμερα, τα πράγματα φαίνεται κατά το Ν. Πατέλη να είναι πιο απλά. Είπε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Το κυριότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη λήψη φορολογικής ενημερότητας, σε φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, καθώς η διαδικασία έχει αλλάξει πολύ σημαντικά και παρατηρείται μία καθυστέρηση δύο ίσως και περισσοτέρων ωρών, για ένα φυσικό πρόσωπο για να βγάλει ενημερότητα, καθώς χρειάζεται να πάει σε τρία γραφεία τουλάχιστον να δούνε εάν έχει υποβάλλει δηλώσεις, εάν είναι ταμειακά εντάξει, εξετάζουν το Ε9, το φόρο ακίνητης περιουσίας, φορολογία εισοδήματος, τα πάντα δηλαδή, κάτι που δε γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Και δυστυχώς υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση και στο δικαστικό τμήμα για κατασχέσεις και για διάφορα άλλα μέτρα είσπραξης των δημοσίων εσόδων. Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε σημεία πολύ δύσκολα για πάρα πολλούς συντοπίτες μας».

ΕΡ: Τι θα γίνει με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, χρειάζεται η φυσική παρουσία του φορολογούμενου στην υπηρεσία;

ΑΠ: «Όλες οι δηλώσεις πλέον υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Οι κλειδάριθμοι οι περισσότεροι έχουνε δοθεί από πέρσι. Υπάρχουν βέβαια ακόμη κάποιες περιπτώσεις που είχανε δώσει παράταξη μέχρι τέλος Δεκεμβρίου για ισχύ παλιών κωδικών. Θα πρέπει οι φορολογούμενοι που δεν έχουν προμηθευτεί κλειδάριθμο να πάνε πριν την υποβολή δηλώσεων, η οποία θα ξεκινήσει από αύριο 20 του μηνός – μας έχουνε πει. Να προμηθευτούν κλειδάριθμο για να μπορέσουν να στείλουν τη δήλωσή τους».

 

 

Διαβάστε επίσης