μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς δεν έκρυψαν την δυσφορία τους όταν το πρωί της περασμένης Δευτέρας συνάντησαν στην σύσκεψη που προκάλεσαν οι κτηνοτρόφοι στο Διοικητήριο και την τοπική Χρυσή Αυγή. Ζήτησαν να αποχωρίσουν οι εκπρόσωποι του συγκεκριμένου κόμματος αλλά οι κτηνοτρόφοι δεν έδειξαν να συμφωνούν στην ιδέα. Κατόπιν τούτου αποχώρισαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ. Φυσιολογικό; Φυσιολογικότατο.

 

Μπροστά σε αυτή την απρόσμενη(;) εξέλιξη οι κτηνοτρόφοι έδειξαν να μην ενοχλούνται, οι δε εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής άρχισαν να μιλούν επικριτικά προς κάθε κατεύθυνση. Ακόμη και προς τους παρόντες δημοσιογράφους. Για όλα αυτά υπεύθυνος είναι ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Καβάλας. Ο οποίος και στο παρελθόν είχε προσκαλέσει σε εκδήλωση του την Χρυσή Αυγή. Τώρα κατάλαβε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και της Αριστεράς δεν μπορούν να συνυπάρξουν με την Χ. Αυγή. Τώρα είναι αργά…

 

Η Νέα Δημοκρατία της Καβάλας είναι εδώ. Σε πείσμα των μνημονίων και της γνωστής εισπρακτικής και άδικης κυβερνητικής πολιτικής, η βάση της ΝΔ Καβάλας «αντέχει». Αυτό είναι το συμπέρασμα της προχθεσινής προεκλογικής εκδήλωσης της υποψήφιας δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα. Αυτή είναι η πρώτη επιτυχία της κ. Τσανάκα. Επανέφερε στο προσκήνιο έναν κόσμο που εδώ και πολύ καιρό βρίσκονταν είτε στο περιθώριο, είτε σε αμηχανία.

 

Η υποψήφια δήμαρχος της ΝΔ στην Καβάλα «ζέστανε» κομματικά την ατμόσφαιρα, μας «γύρισε» πίσω. Στις δημοτικές εκλογές του 2010. Ίσως κι ακόμη πιο πίσω. Δεν είναι λίγο πράγμα να μαζεύεις τον κόσμο που σήμερα δεν μπορεί να πείσει το ίδιο το κόμμα και τα στελέχη του (εννοούμε κυρίως τους τοπικούς βουλευτές). Είναι όμως αυτό αρκετό για να εκλεγείς δήμαρχος; Η απάντηση είναι εύκολη κι άμεση. Δεν είναι. Έχει λοιπόν σημασία η συσπείρωση που πέτυχε στους Νεοδημοκράτες αλλά υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο μη Νεοδημοκράτη δεν είδαμε. Δεν ακούσαμε τίποτα σχετικό γιατί απλά προχθές τέτοιος υποψήφιος δεν ανακοινώθηκε.

 

Η κ. Τσανάκα σκοπεύει σε μια καλή εμφάνιση στην πρώτη Κυριακή, στην ευκαιρία να διεκδικήσει τη διοίκηση του Δήμου στη δεύτερη. Δεν κάνει λάθος στον σχεδιασμό της. Μόνο που πρέπει να «ανοιχτεί» κι άλλο στη κοινωνία αφού τα «κουκιά» γαλάζιου χρώματος δεν αρκούν για να της δώσουν τη νίκη. Είχε υποσχεθεί ψηφοδέλτιο που θα τους είχε όλους. Αυτό προχθές δεν το είδαμε. Ίσα ίσα που αισθανόμαστε το αντίθετο. Πορεύεται κομματικά και μόνο. Προς τιμή της, δεν κρύβει και δεν κρύβεται από αυτή την κατάσταση.

 

Το προεκλογικό παζλ δεν συμπληρώθηκε ακόμη. Μένει ένα ακόμη κομμάτι. Αυτό θα το έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα στην εκδήλωση Σιμιτσή. Άργησε πολύ ο εν ενεργεία Δήμαρχος. Θεωρεί ότι αυτή η αργοπορία είναι για το καλό του. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να περιμένουμε για να δούμε στις 2 Απριλίου δύο πράγματα. Το ακροατήριο της εκδήλωσης του και φυσικά τους υποψηφίους που θα ανακοινώσει. Όπως εξομολογείται ο κ. Σιμιτσής, θα είναι ένα ψηφοδέλτιο καλύτερο από τις εκλογές του 2010!

 

Εν τω μεταξύ μας «πλησιάζουν» κι άλλοι. Πρόσωπα που μας έχουν ξεχάσει από καιρό, τώρα μας ξαναθυμούνται. Ο Θάνος Τζήμερος ήταν τις προάλλες στο Επιμελητήριο της Ξάνθης. Άρχισε προεκλογικές εξορμήσεις. Θα επισκεφθεί και την Καβάλα. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση του Τέρενς Κουίκ. Ετοιμάζεται να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης της ΑΜΘ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Σήμερα θα δώσει σχετική συνέντευξη τύπου.

 

Συμπαθής και δραστήριος ο κ. Κουίκ αλλά είναι φορέας μιας νοοτροπίας που η Ανατολική Μακεδονία «παλεύει» να εξουδετερώσει. Μιας νοοτροπίας που αναβαθμίζει τη Θράκη, «βυθίζει» κι απαξιώνει την Ανατολική Μακεδονία. Αρκεί να δούμε πόσες φορές επισκέφθηκε τη Θράκη και να διαβάσουμε τα δελτία τύπου που πριν ή μετά την κάθε επίσκεψη εξέδωσε. Ο Τέρενς έχει στο μυαλό του πολλά και διάφορα, όλα (ή έστω τα περισσότερα) αφορούν την Θράκη. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αυτή του η υποψηφιότητα θα είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψει την άλλη Περιφέρεια . Την Καβάλα και την Δράμα που τόσο πολύ έχει αδικήσει.

 

Ο Φίλιππος Αναστασιάδης είναι ένας ακόμη υποψήφιος δήμαρχος που «μπαίνει» στην προεκλογική προσπάθεια με υψηλό στόχο αλλά και φανερό τρακ. Του λείπει η εμπειρία αλλά έχει χρόνο προκειμένου να την αποκτήσει. Ακόμη δεν καταλάβαμε γιατί όταν αναφέρεται στον Ξουλόγη τον αποκαλεί «Ξιλόγη». Μάλλον είναι το τρακ. Μετά, είναι φανερό ότι πιέζεται σε μια προεκλογική παρουσία υψηλών τόνων ενώ αν μπορούσε να αποφασίσει μόνος του θα αποφάσιζε διαφορετικά. Προχθές δεν είπε τίποτα για το νερό της Ελευθερούπολης αν και οι συνεργάτες του έκαναν το θέμα προεκλογική τους σημαία.

 

Υπάρχει με λίγα λόγια μια απόσταση και μια διαφορά. Άλλο πράγμα ο Αναστασιάδης κι άλλο πράγμα π.χ. ο Χρήστος Μποσμπότης. Αυτή θα είναι η καθημερινή του προσπάθεια. Να μείνει Αναστασιάδης, να μην επηρεαστεί από οτιδήποτε άλλο που δεν τον εκφράζει. Οι πιθανότητες είναι σε βάρος του. Για ένα σωρό προεκλογικούς λόγους.

 

9 υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Ουδείς εξ αυτών εν ενεργεία περιφερειακός σύμβουλος. Μάλιστα από τους 9 οι 4 είναι δικηγόροι! Παρόλα αυτά είναι φανερή η ανανέωση του ψηφοδελτίου ενώ οι «παλιοί» είναι από αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν.

 

Ο Αρχέλαος Γρανάς βάζει στο ψηφοδέλτιο της Καβάλας τον προπονητή ποδοσφαίρου Μπάμπη Πανταζίδη, συνταξιούχο εδώ και λίγο καιρό της ΔΕΥΑΚ. Μετά τον Γιώργο Χριστοδουλίδη και ο Τάσος Τσαλδαρίδης δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Ο κ. Γρανάς περιμένει την Κομοτηνή αφού το ψηφοδέλτιο της Καβάλας είναι έτοιμο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ανανεωμένο και γεωγραφικά σωστά κατανεμημένο.

 

Από τις αρχές Φεβρουαρίου βρίσκεται αγκυροβολημένο στο κεντρικό λιμάνι το πλοίο-μπαρ- καφετέρια «Νέμο». Η λειτουργία του δεν εγκρίθηκε ακόμη. Πέρασαν περίπου δύο μήνες στη διάρκεια των οποίων ο επιχειρηματίας προσπαθούσε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά. Ω τι θαύμα, τα συγκέντρωσε τις προηγούμενες ημέρες. Κι αν όλα πάνε καλά το «Νέμο» θα λειτουργήσει στο τέλος της εβδομάδας.

 

Η προεκλογική περίοδος ευνοεί (μεταξύ πολλών άλλων) και τα κομμωτήρια. Πριν από κάθε τοπική προεκλογική εκδήλωση οι κυρίες που θα παραστούν σε αυτή περνάνε όλες από το κομμωτήριο. Κάπως έτσι η παρουσίαση π.χ. υποψήφιων δημοτικών συμβούλων είναι για τις γυναίκες πιο περίπλοκη διαδικασία σε σχέση με τους άνδρες υποψήφιους.

 

Ο πρόεδρος του ερασιτέχνη ΑΟΚ Ντίνος Κανάκης είναι από τους πολίτες της πόλης που δεν χάνουν προεκλογική εκδήλωση. Ο κ. Κανάκης έχει παραστεί σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις των υποψήφιων δημάρχων. Από Μάκη Παπαδόπουλο μέχρι Τσανάκα και Βέρρο. Υποθέτουμε ότι στις 2 Απριλίου θα βρίσκεται και σε αυτή του Σιμιτσή. Οπότε το μπέρδεμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο ως προς την τελική του επιλογή. Είναι άραγε ο μόνος που πηγαίνει παντού όπου τον προσκαλούν; Όχι βέβαια. Παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν κι άλλες. Κάπως έτσι η κάθε προεκλογική εκδήλωση έχει κόσμο μπόλικο αφού κατά κάποιο τρόπο όλοι (οι ίδιοι και οι ίδιοι) πηγαίνουν σε όλους.

 

Πρωί πρωί χθες η ΤΕ ΚΚΕ Καβάλας έφτιαξε το καθιερωμένο γκρουπάκι μελών και κίνησε για την παρέλαση. Έστησε τραπεζάκι στο τέλος της παρέλασης όπου άρχισε να μοιράζει έντυπο υλικό με γνωστό πάνω κάτω πολιτική και αυτοδιοικητικό περιεχόμενο.

 

Ο ηγούμενος Εφραίμ συνεχίζει χωρίς κανένα πρόβλημα τις περιοδείες του στις εκκλησίες της χώρας αλλά και το θείο κήρυγμα. Διαβάζουμε τι είπε προχθές που ήταν καλεσμένος στο Λεκανοπέδιο: «Πονάμε για εσάς, προσευχόμαστε για εσάς και η Ελλάδα μας, που βιώνει αυτή την κρίση την πνευματική σήμερα είναι γιατί επηρεαζόμαστε από διάφορες θεωρίες και ξεχάσαμε τον θησαυρό μας, που είναι η Ορθοδοξία” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γέροντας Εφραίμ. Πολύ αμφιβάλλουμε αν αυτός ο θησαυρός είναι ο μοναδικός (του). Υπάρχουν και άλλοι που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί, να ιδιωτικοποιήσει, μα δεν μπόρεσε. Ή μήπως ισχύει το αντίθετο;

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης