μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τελικά ο Τέρενς δεν διέψευσε τους συναδέλφους του δημοσιογράφους. Αυτούς που από την περασμένη Δευτέρα έγραφαν ότι θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Χθες το πρωί – φυσικά στην Κομοτηνή- ανακοίνωσε επίσημα την απόφαση του. Επειδή ο Τέρενς είναι πάντα Τέρενς, η ανακοίνωση δεν ήταν μια συνηθισμένη διαδικασία. Όπως είδαμε στο σχετικό πλάνο ήταν ο επικεφαλής μιας ομάδας ανθρώπων. Όλοι στέκονταν όρθιοι κι ανέκφραστοι πίσω του. Αυτός κρατούσε στο χέρι έναν υπολογιστή τάμπλετ, από τον οποίο και διάβαζε συγκεκριμένη δήλωση- ανακοίνωση υποψηφιότητας.

 

Σκέφτεστε τι είχε να γίνει αν ότι έκανε χθες ο Τέρενς το έκανε κάποιος άλλος; Κάποιος υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας ας πούμε. Αν δηλαδή αντί για εκδήλωση και ομιλία επέλεγε να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του διαβάζοντας κείμενο από τάμπλετ… Θα είχαν ξεσηκωθεί άπαντες για την καινοτομία. Θα σχολίαζαν το στυλ και τον τρόπο αρνητικά για έναν απλό λόγο. Εδώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοια. Με τον Τέρενς όμως πρέπει όλα να τα περιμένουμε. Χθες ήταν απλά το πρώτο βήμα. Φαίνεται να υπάρχει εξίσου ενδιαφέρουσα συνέχεια.

 

Ναι, έχουμε μια προκατάληψη με τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Όχι για το τάμπλετ. Η προκατάληψη δημιουργήθηκε από το 2012 και μετά που ως βουλευτής πήγαινε κι ερχόταν στη Θράκη. Βλέπαμε, διαβάζαμε, παρακολουθούσαμε. Την ξεχώρισε εξ αρχής την Θράκη ο Τέρενς. Χθες προσπάθησε να διορθώσει τις εντυπώσεις αλλά ότι έκανε το προηγούμενο διάστημα δεν «σβήνει» προεκλογικά. Σημασία έχει τι συνέβαινε τόσο καιρό κι όχι τα προεκλογικά λόγια, οι προεκλογικές εξαγγελίες.

 

Κατ’ αρχήν το δυναμικό των ΑΝΕΛ στην περιφέρεια μας αμφιβάλλουμε αν είχε ανάγκη τον κ. Κουίκ. Δεύτερον, αμφιβάλλουμε για τις αυτοδιοικητικές του προθέσεις. Άλλα έχει στο μυαλό του. Στο μυαλό του υπάρχει το κόμμα και το πρόσωπο του. Η πολιτική διάσταση εκλογών που στο τέλος τέλος αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Για ένα σωρό λόγους οι ΑΝΕΛ όφειλαν να προτάξουν τα γνωστά τοπικά χαρακτηριστικά των τοπικών εκλογών. Τώρα διαγράφουν όλα τα αυτονόητα προσκαλώντας στην ΑΜΘ έναν γνήσιο εκπρόσωπο του αθηνοκεντρικού κράτους. Μα είναι δυνατόν να μας σώσει ο κ. Κουίκ;

 

Η Θράκη ίσως και να έχει λόγους να πιστέψει το συγκεκριμένο σενάριο. Η Ανατολική Μακεδονία κανέναν απολύτως. Τι έκανε τόσο καιρό ο Τέρενς για την Ανατολική Μακεδονία; Πως συνδύαζε τα συχνά ταξίδια του στη Θράκη με τα γνωστά αιτήματα της Ανατολικής Μακεδονίας; Τι συγκεκριμένο έπραξε ώστε να αμβλυνθούν ή και να εξαλειφθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες; Μήπως ενίσχυε την παλαιά νοοτροπία, βάση της οποίας στην περιφέρεια μας υπάρχει μόνο η Θράκη; Γιατί επιμένει σε θέματα που αφορούν το Τουρκικό προξενείο; Γιατί μονίμως αναφέρεται στη Θράκη και στους εθνικούς λόγους που συνεχώς προβάλλει ότι υπάρχουν και την αφορούν;

 

Τον καιρό που ήταν δημοσιογράφος της τηλεόρασης- καλός είναι αλήθεια- η Ανατολική Μακεδονία κι ειδικότερα η Καβάλα έχανε πολλά από τα δικαιώματα και κεκτημένα της. Έχασε την έδρα της Περιφέρειας. Την έδρα της Διευρυμένης. Έχασε υπηρεσίες, κίνητρα. Έχασε αίγλη, πανεπιστήμια και πολλές ακόμη ευκαιρίες. Τότε όσοι με αυτόν τον τρόπο νομοθετούσαν, το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιούσαν. Ενίσχυαν την Θράκη για εθνικούς λόγους. Στο μεταξύ η Ανατολική Μακεδονία γνώριζε τη δική της παρακμή, για έναν και μόνο λόγο. Επειδή γειτνίαζε με την Θράκη.

 

Όλα αυτά που τόσο τα «πληρώσαμε», τα επαναφέρει στη συζήτηση ο κ. Κουίκ και το τάμπλετ που χρησιμοποιεί. Αρκεί κάποιος να ακούσει ή να δει τα χθεσινά του λόγια. Λόγια της δεκαετίας του ‘90 από κάποιον που τώρα πρόσφατα ανακάλυψε την… Αμερική. Του ευχόμαστε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να ανακαλύψει και την Ανατολική Μακεδονία. Κι όταν μας μάθει και μας καταλάβει, όταν αντιληφθεί ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα (αν τα προλάβει όλα αυτά μέσα στις 60 προεκλογικές μέρες που έμειναν), τα ξαναλέμε. Εκτός αν στο μεταξύ έχουν περάσει οι εκλογές (που είναι το πιθανότερο) κι έχει επιστρέψει στην ασφάλεια των Αθηνών.

 

Έτσι δεν έκανε κι ο Κολάτος; Κι αυτός μας ήρθε ως υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Δράμας- Καβάλας- Ξάνθης. Ενδιαφέρονταν. Αγωνιούσε. Πρότεινε. Μάχονταν για μας. Μετά τις εκλογές όμως «μη τον είδατε τον Παναγή». Φοβόμαστε ότι κι ο Τέρενς μια από τα ίδια θα είναι, ειδικά σε σχέση με την Ανατολική Μακεδονία. Όλα τα άλλα θα τα κρίνουμε στην πορεία. Κυρίως μετά τις εκλογές. Τότε θα δούμε πόσο τον επηρεάσαμε και τον «εκπαιδεύσαμε». Φοβόμαστε ότι έτσι όπως μονόπλευρα κινείται, θα αποδειχθεί ανεπίδεκτος μαθήσεως. Ότι και να του πούμε εδώ στη Καβάλα ή στη Δράμα αυτός πάντα θα μιλά για το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής και τους εθνικούς λόγους της Θράκης.

 

Συνεργάτες και φίλοι της υποψήφιας δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα υποστήριζαν χθες ότι από τους 75 υποψηφίους που την Δευτέρα ανακοίνωσε αρκετοί είναι αυτοί που δεν ανήκουν και δεν ψηφίζουν την ΝΔ. Αντίπαλοι της κ. Τσανάκα σχολίαζαν ότι οι 75 υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν είναι λίγοι για τον χρόνο στον οποίο βρίσκεται η προεκλογική εκστρατεία. Γεγονός είναι ότι η κ. Τσανάκα από την Δευτέρα απασχολεί περισσότερο τις προεκλογικές συζητήσεις. Έκανε πιο αισθητή την παρουσία της.

 

Επιμένουν οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο Σάββας Εμινίδης συζητά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα δεν επιβεβαιώνεται επίσημα ούτε από τη μια, ούτε από την άλλη πλευρά. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας που ρωτήθηκαν σχετικά είπαν ότι δεν ξέρουν τίποτα περί του θέματος. Συμπλήρωσαν ότι κι αυτοί έχουν γίνει αποδέκτες των ίδιων φημών. Αν πρόκειται για φήμες, τότε θα περάσουν. Αν υπάρχει ουσία, τότε σύντομα θα ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει.

 

Μεγάλο τμήμα της οδού Αιμιλιανού στην Δεξαμενή βρίσκεται σε κακή κατάσταση επειδή προηγήθηκε τεχνικό έργο (μάλλον της ΔΕΥΑΚ). Ο εργολάβος μοιάζει να ολοκλήρωσε τις παρεμβάσεις του και να έφυγε. Χωρίς να διορθώσει όσα προκάλεσε. Στην άκρη του δρόμου υπάρχει χαντάκι. Όπου ο δρόμος είναι στενός και το χαντάκι πιο βαθύ, ο κίνδυνος ατυχήματος είναι πολύ μεγάλος. Η συνολικότερη εικόνα τμήματος της ίδιας οδού εντελώς απογοητευτική. Ειδικά όταν βρέχει.

 

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΚ αύριο θα συζητηθεί το αίτημα της εταιρίας «Όσιος Δαυίδ» του Αθανάσιου Φιλιάγκου. Ζητά να του παραχωρηθεί χώρος στο κεντρικό λιμάνι αλλά και στο λιμάνι της Κεραμωτής για εκδοτήριο εισιτηρίων. Πλοίο του κ. Φιλιάγκου θα εκτελεί δρομολόγια από και προς Θάσο από την Πρωτομαγιά.

 

Μέσα στις επενδύσεις που εγκρίθηκαν από το πρόγραμμα Leader (το υλοποιεί η Αναπτυξιακή Καβάλας) είναι επένδυση που αφορά την τυποποίηση παστελιού. Προορίζεται για την περιοχή των Αμισιανών. Πλέον η Καβάλα είναι πιθανό να γίνει γνωστή και για τα παστέλια της! Γιατί όχι;

 

Μπόλικο ΠΑΣΟΚ, αρκετή ΔΗΜΑΡ,ολίγον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι «διαβάζει» κάποιος τις παρουσίες των επώνυμων και των υποψηφίων των εκλογών χθες το απόγευμα στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Νίκου Κούτρα. Σιμιτσής και Βέρρος ήταν οι δύο παρόντες υποψήφιοι δήμαρχοι Καβάλας. Θυμίζουμε ότι η ΔΗΜΑΡ Καβάλας δεν έχει αποφασίσει ακόμη την στάση που θα κρατήσει ως προς τον Δήμο Καβάλας.

 

Σε ηλικία 38 μόνο ετών πέθανε χθες ο δημοσιογράφος και συνεργάτης του Άρη Γιαννακίδη, Νίκος Βαβατσικλής. Ένας άνθρωπος σφόδρα πολιτικοποιημένος. Άνθρωπος με άποψη που ποτέ δεν την κρατούσε για τον εαυτό του. Ενοχλούσε αρκετούς με τα κείμενα του, με τις ραδιοφωνικές εκπομπές. Έτσι αποφάσισε να πορευτεί κι έτσι πορεύονταν. Με πολλούς φίλους αλλά και κάποιους πολιτικούς αντιπάλους. Απίστευτη η είδηση του θανάτου του Νίκου. Δυστυχώς αληθινή.

 

Είδηση που δεν μας αφορά άμεσα, έχει σχέση με τα απορρίμματα της ΑΜΘ και το εργοστάσιο που σίγουρα θα κατασκευαστεί στον Νομό Έβρου. Έτσι για να βλέπουμε ή να διαβάζουμε ονόματα μεγάλων και γνωστών εταιριών: Έξι είναι οι υποψήφιοι που συνεχίζουν στον διαγωνισμό του έργου ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι τρεις προσφυγές των υποψηφίων για τον διαγωνισμό του συγκεκριμένου έργου, με δημοπρατούσα Αρχή τον δήμο Αλεξανδρούπολης.

Ο διαγωνισμός συνεχίζεται με τη συμμετοχή έξι υποψηφίων στο επόμενο στάδιο, τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Οι υποψήφιοι είναι οι εξής: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΗΛΕΚΤΩΡ, ΤΟΞΟΤΗΣ, ΜΕΤΚΑ-ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ARCHIRODON GROUP- INTRAKAT- ENVITEC, J&P ΑΒΑΞ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης