• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αρκετές φορές αυτή η στήλη είχε επισημάνει το διαφορετικό της προεκλογικής περιόδου στον Δήμο Παγγαίου. Ποτέ όμως δεν περιμέναμε ότι το ίδιο πράγμα θα έφθανε στο ακραίο περιστατικό της Τρίτης, όταν «έπαιξαν» ξύλο μεταξύ τους υποψήφιοι και φίλοι διαφορετικών συνδυασμών. Τα πράγματα είναι αρκετά επικίνδυνα αφού οι τόνοι ανέβηκαν και δεν λένε να κατέβουν. Άπαντες οι εμπλεκόμενοι για λίγο μόνο αισθάνθηκαν μειονεκτικά. Γρήγορα ξεπέρασαν τις συνέπειες του καυγά τους, δηλαδή την γενική αποδοκιμασία, κι επανήλθαν δριμύτεροι κάθε ένας στις απόψεις του. Στα… επιχειρήματα του.

 

Τώρα το στοίχημα είναι ένα και μοναδικό. Θα επαναληφθούν ως τις εκλογές τέτοια επεισόδια ή αυτό της Τρίτης θα είναι το μοναδικό; Φοβόμαστε ότι το πρώτο ενδεχόμενο υπερτερεί του δεύτερου. Οι εκλογές κάποτε ήταν πόλεμος. Πόλεμος πραγματικός. Οι του ΠΑΣΟΚ μάλωναν με αυτούς της ΝΔ για το που θα μπουν οι αφίσες και τα πανό. Τότε ναι, όλα ήταν αλλιώς. Κατάσταση ψυχρή κι αποκρουστική. Στο μεταξύ τα χρόνια πέρασαν κι όλοι ηρέμησαν. Όπως λέμε, έβαλαν μυαλό.

 

Χθες το απόγευμα για παράδειγμα ιδιαίτερα ευγενική η Άννα Σπανδώνη καλωσόρισε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Μάκη Παπαδόπουλο και τους συνεργάτες του. Άλλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι (αντίπαλοι δηλαδή) μιλούσαν μεταξύ τους για τις λεπτομέρειες του προεκλογικού αγώνα. Ένας πραγματικός πολιτικός πολιτισμός που μπορεί να είναι προσποιητός αλλά ισχύει. Άπαντες κατάλαβαν ότι με αυτόν τον σύγχρονο τρόπο έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Αποδοχής, από το εκλογικό σώμα.

 

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν παντού, σε ένα καφενείο του Ελαιοχωρίου πέφτει ξύλο για ασήμαντη αφορμή. Μα επιτέλους πότε όλοι οι εμπλεκόμενοι στις εκλογές του Δήμου Παγγαίου θα βάλουν μυαλό; Χθες το απόγευμα διαβάζαμε στο διαδίκτυο νέα υπονοούμενα κατά του Ξουλόγη. Ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου απέρριψε τον πόλεμο λάσπης αλλά ως αμυντική τακτική τον χρησιμοποίησε επίσης. Πότε θα βάλουν μυαλό στο Παγγαίο και θα αντιληφθούν ότι τα πράγματα άλλαξαν; Πότε θα καταλάβουν ότι όλα αυτά τα υπερβολικά ελάχιστα ενδιαφέρουν τον κόσμο; Πότε θα αποδεχθούν ότι θέματα δημόσιας υγείας όπως το νερό της Ελευθερούπολης πρέπει να ενώνουν και όχι να προκαλούν καταγγελίες κι αποκαλύψεις ακόμη και στρατιωτικών εγγράφων;

 

Πρόσφατα έγιναν δημοτικές εκλογές στην Γαλλία. Για κάποιους λόγους που δεν είναι της παρούσης η αποχή ήταν φοβερά μεγάλη. Δεν ήταν μόνο αποχή. Ήταν απογοήτευση και συνολική απόρριψη όλων των υποψηφίων. Ήταν αμφισβήτηση και θυμός. Εκεί θα φθάσουμε κι εμείς. Θα γίνουν εκλογές και δεν θα προσέλθουν να ψηφίσουν ούτε καν οι μισοί από αυτούς που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους… Θα εκλεγούν μεν δήμαρχοι αλλά θα προέρχονται από ένα ποσοστό μόνο του εκλογικού σώματος.

 

Από την πλευρά της κ. Τσανάκα διαψεύδονται οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δύο υποψήφιοι από αυτούς που ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα, δήλωσαν ήδη ότι αποχωρούν. Κατά τα σενάρια δεν είχαν ερωτηθεί κι ανακοινώθηκαν πρόωρα. Κατά την διάψευση όλα βαίνουν καλώς και κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει.

 

Ο Τάσος Σμυρλόγλου θα είναι κανονικά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Κωστή Σιμιτσή. Μια υποψηφιότητα αξιόλογη, προερχόμενη από τον ιδιωτικό τομέα. Εκεί «παλεύει» καθημερινά ο πρώην αντιδήμαρχος. Ο οποίος μπορεί και συνδυάζει τα εξαντλητικά επαγγελματικά ωράρια με την τοπική αυτοδιοίκηση και την προσφορά στον τόπο που γεννήθηκε. Είναι να το θέλεις, αν το θέλεις όλα γίνονται. Καλή του επιτυχία.

 

Κι ο Ιορδάνης Αγγελιάδης με τον Κωστή Σιμιτσή. Προερχόμενος από το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη απέφυγε τους άλλους υποψήφιους κι επέλεξε τον εν ενεργεία Δήμαρχο. Επειδή δεν μπορεί (και αυτός) να περιμένει ως την εκδήλωση της Τετάρτης, μίλησε πρώτος για την υποψηφιότητα του ενημερώνοντας φίλους και γνωστούς. Ο Σιμιτσής θα τον παρουσίαση μαζί με όλους τους άλλους στο Λούσυ στις 2 Απριλίου.

 

Η ζωή φτιάχνει συνήθως τα καλύτερα σενάρια. Σταύρος Πεταλωτής και Λίτσα Γιαννίση ήταν «αντίπαλοι» τόσο την προεκλογική περίοδο του 2006 (Εριφυλλίδη ο ένας, Καραμπουρνιώτη η άλλη)όσο και πιο πρόσφατα στα ζητήματα του ιδρύματος Αγία Μαρίνα. Τώρα όμως είναι μαζί, υποψήφιοι και οι δύο με την Δήμητρα Τσανάκα. Δηλαδή μετά από πολλά και διάφορα επεισόδια συναντήθηκαν επιτέλους στο ίδιο «στρατόπεδο».

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μιχελάκης υπέγραψε χθες την απόφαση για την οποία προ μιας εβδομάδας μας είχε ενημερώσει ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης. Ενισχύει τον Δήμο Παγγαίου με 50.000 ευρώ, χρήματα που ο Δήμος Παγγαίου υποχρεούται να διαθέσει για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρισμένων Τεναγών. Πρόβλημα που συνεχίζει να υφίσταται, άσχετα αν αυτές τις μέρες δεν προβάλλεται τόσο πολύ όσο τις προηγούμενες. Θυμίζουμε ότι ίδιο ποσό ο Υπουργός Εσωτερικών έχει υποσχεθεί και στον Δήμο Καβάλας.

 

Στις Κρηνίδες ήταν χθες εκπρόσωποι του νέου κόμματος των αγροτοκτηνοτρόφων. Συνάντησαν αρκετούς αγρότες, μίλησαν για τα προβλήματα της υπαίθρου. Οι ίδιοι πολιτικοί και αγροτικοί παράγοντες είχαν επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Καβάλας. Μαζί του συζήτησαν το μείζον θέμα της όδευσης του ΤΑΡ. Για το οποίο φυσικά και δεν υπάρχουν νεότερα.

 

Είναι γνωστή η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παλαιά καπναποθήκη επί της Εθνάρχου Μακαρίου, αυτή που παλαιά στέγαζε το «Παλιό Ωδείο». Οι σουβάδες πέφτουν στο πεζοδρόμιο, στο οποίο υπάρχει σκαλωσιά . Ο ρόλος της οποίας είναι συγκεκριμένος. Δείχνει ότι σύντομα (τάχα) θα αρχίσουν εργασίες συντήρησης. Χθες εντοπίστηκε κινητικότητα στο εσωτερικό της. Ένας άνθρωπος ήταν μέσα, με το πριόνι έκοβε ξύλα που όπως δήλωσε τα ήθελε για να ανάψει τη σόμπα του σπιτιού του! Υποθέτουμε ότι αυτό δεν έγινε πρώτη φορά. Η εκ των έσω «αποψίλωση» του κτιρίου επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την όλη κατάσταση. Μέχρι λοιπόν ο Δήμος Καβάλας να κάνει τα αυτονόητα (για τα οποία φυσικά και άργησε) καλό είναι να «σφραγίσει» κάθε είσοδο και έξοδο στην καπναποθήκη. Στο τέλος με τόσα ξύλα που εξασφαλίζουν οι πολίτες μέσα από την καπναποθήκη αυτή θα καταρρεύσει! Οι σόμπες θα ανάβουν στα σπίτια αλλά ένα κτίριο που έχει την ιστορία του στην πόλη θα έχει καταστραφεί.

 

Παρακολουθώντας τα πράγματα από μια απόσταση, από την θέση του τηλεθεατή, ο Θόδωρος Καλλιοντζής κάνει τα δικά του σχόλια στο facebook. Που αυτή την φορά δεν αφορούν τα τοπικά πρόσωπα και πράγματα: «Eίδα τον Γιώργο Καρατζαφέρη σε εκπομπή του Τράγκα. Παραπονιόταν πως όταν αποφάσισε να αποσυρθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου ,οι κυρίαρχοι του συστήματος του διέλυσαν το κόμμα. Έφυγαν από τον ΛΑ.Ο.Σ. οι Άδωνις Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης και επί πλέον δεν τον καλούν για συνεντεύξεις τα αποκαλούμενα τελευταίως συστημικά κανάλια διότι δεν τον χρειάζονται προφανώς αυτήν την περίοδο. Φυσικά ποιος δεν θυμάται ότι ήταν μονίμως καλεσμένος καθημερινά στο MEGA ,ANT-1, AΛΦΑ ,ΣΚΑΙ ,όταν όλα μαζί χτυπούσαν σκληρά τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.Το αντάλλαγμα που προσέφερε τότε ήταν να τον καθυβρίζει ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο .Σήμερα όλα στηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν τον χρειάζονται .Γιατί διαμαρτύρεται;Δυστυχώς ο συμπαθής προσωπικά κ. Καρατζαφέρης πριόνιζε το κλαδί του δέντρου(όπου δέντρο το αντίστοιχο της πολυκατοικίας κατά την δική του ρήση) που καθότανε. Παρ΄ όλα αυτά ήταν πολύ χρήσιμη και με πολλές ειδήσεις και αποκαλύψεις η συνέντευξή του».

 

Από τις ωραίες εκδηλώσεις που συχνά οργανώνονται στο χώρο της εκπαίδευσης: Σας καλούμε την Τετάρτη 2 Απριλίου 2014 και ώρα 18.30 στο «ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ», στην εκδήλωση που διοργανώνει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Θάσουμε αφορμή την ημέρα του Παιδικού Βιβλίου και θέμα: «Στίχοι και νότες». Στην εκδήλωση θα τιμηθεί για την πολύχρονη προσφορά του στην ανάδειξη της ποίησης μέσα από το έργο του ο προσκεκλημένος μας συνθέτης Γιάννης Σπανός. Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης θα παρουσιάσουν χαρακτηριστικά έργα του Γ. Σπανού με τη συνοδεία της κ. Πελαγίας Αναγνωστάκη. Φιλική συμμετοχή : Βαγγέλης Αγγελίδης. Ευχαριστούμε, Οι εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θάσου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης