μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η απόσταση από τις δημοτικές εκλογές είναι 48 μόνο ημέρες. Η προεκλογική δραστηριότητα «φουντώνει». Η συζήτηση το ίδιο. Υποψήφιοι ένα σωρό, δεν αποκλείεται στην πορεία να γίνουν ακόμη περισσότεροι. Όλοι αισιόδοξοι, όλοι ορεξάτοι. Με ένα ακόμη κοινό σημείο, το ότι ουδείς υποψήφιος Δήμαρχος δεν ανακοίνωσε ως τώρα το πρόγραμμα του. Όλοι λένε ότι το ετοιμάζουν, το πιο sic και συνηθισμένο είναι ότι αυτή η προετοιμασία γίνεται σε συνεργασία με τους πολίτες. Δεκτό. Ενδεχόμενα κι αληθινό. Πότε όμως θα έρθει η ώρα του προγράμματος; Τι θα γίνει με αυτούς τους ψηφοφόρους που θέλουν να αποφασίσουν και βάση προγράμματος; Πόσο ακόμη θα περιμένουν;

 

Γνωρίζουμε ότι η σύνταξη ενός συγκεκριμένου, πραγματικού, αληθινού προγράμματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κατανοούμε τη δουλειά που πρέπει να προηγηθεί, ειδικά αν σε αυτή τη διαδικασία εμπλέκονται πολίτες και κοινωνικές ομάδες. Κανονικά η προεκλογική περίοδος έτσι έπρεπε να ξεκινά. Με το πρόγραμμα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει ποτέ. Προτεραιότητα έχουν άλλα πράγματα. Φθάνουμε μάλιστα στο «κορυφαίο» σημείο της προεκλογικής περιόδου, γίνονται ακόμη και δημοσκοπήσεις ενώ πρόγραμμα δεν έχουμε δει και δεν έχουμε διαβάσει από κανέναν!

 

Εντάξει, έχουν σημασία τα πρόσωπα. Έχει σημασία και το ότι γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας. Ποιο όμως θα είναι το μέλλον του τόπου μας; Τι έχει να πει για τα απλά και τα περίπλοκα σημερινά προβλήματα ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος; Τι προτείνει; Τι φρέσκιες ιδέες καταθέτει; Σε αυτόν τον τομέα η έως τώρα συζήτηση είναι ιδιαίτερα φτωχή. Γεγονός καθόλου τυχαίο. Χρόνο με το χρόνο. Εκλογές με τις εκλογές τα προγράμματα ξεθωριάζουν. Ρόλο φυσικά παίζει και το ότι ποτέ ένας εν ενεργεία Δήμαρχος δεν υλοποιεί ότι υποσχέθηκε. Αυτό για το οποίο ψηφίστηκε.

 

Το πρώτο και καλό παράδειγμα μας το δίνουν οι τελευταίες κυβερνήσεις. «Λεφτά υπάρχουν» δήλωνε ο Παπανδρέου κι έκανε το ακριβώς αντίθετο. Ζάππειο ένα, Ζάππειο δύο από τον Σαμαρά αλλά στο τέλος τα Ζάππεια έγιναν μνημόνια και πολυνομοσχέδια. Εμπρός στον δρόμο που άνοιξαν οι πολιτικοί. Τον ακολουθούν περήφανα οι τοπικο-αυτοδιοικητικοί. Τι σημασία έχει ένα πρόγραμμα; Καμία. Σημασία έχει να κάνεις καλές μεταγραφές και συμφωνίες. Να πάρεις χρίσμα, στήριξη από κόμματα και κοινωνικές ομάδες. Όσο για το πρόγραμμα, ποιος αλήθεια θα το διαβάσει;

 

Θα είναι έτοιμο αργά. Όταν πλέον δεν θα χρειάζεται. Θα είναι πυκνογραμμένο και καλοτυπωμένο αφού θα χρησιμοποιηθεί μόνο για ένα απλό βιαστικό ξεφύλλισμα. Ρόλο θα παίξει μόνο το εξώφυλλο του. Κι όταν έρθει η Κυριακή των εκλογών ελάχιστοι θα ψηφίσουν με βάση το πρόγραμμα. Ως εκ τούτου ποιος ο λόγος να βιαστούν; Γιατί να ξοδευτούν για κάτι που έχει μόνο το όνομα; Κάπου εδώ ίσως βρίσκεται ο λόγος που η χώρα μας απέτυχε κι αποτυγχάνει. Σημασία είχαν και έχουν οι εντυπώσεις κι όχι αυτό για το οποίο πρέπει να κριθούν αυστηρά οι υποψήφιοι δήμαρχοι.

 

Αντίθετα δίνεται μεγάλη προβολή (και με ευθύνη των μέσων ενημέρωσης) στην παραδοσιακή ονοματολογία. Στις εκδηλώσεις παρουσίασης υποψήφιων δημοτικών συμβούλων. Κι όταν εκλεγεί ο Δήμαρχος της Καβάλας και της κάθε Καβάλας θα είναι σα να έχει λάβει λευκή επιταγή. Θα μπορεί να κάνει ότι θέλει. Μακριά από δεσμεύσεις κι υποσχέσεις. Άσχετα από το περιεχόμενο ενός ξεπερασμένου εντύπου που τιτλοφορείται «Πρόγραμμα του συνδυασμού». Αλλά έτσι δεν είναι καλύτερα για τους εκλεγμένους; Δεν τους βολεύει κι αυτούς αυτή η απαξίωση ότι πιο ουσιαστικού περιλαμβάνει η προεκλογική περίοδος των βουλευτικών, των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών;

 

Καθημερινή βιντεοσκόπηση λαμβάνει χώρα στον συνδυασμό του εν ενεργεία δημάρχου. Άπαντες οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι καλούνται και βιντεοσκοπούνται για προεκλογικούς λόγους. Το υλικό πρώτη φορά θα προβληθεί στην αυριανή εκδήλωση, αμέσως μετά θα χρησιμοποιηθεί στο διαδίκτυο. Μέχρι αύριο που θα γίνει η εκδήλωση απαγορεύεται η προβολή του. Αυτό γίνεται για να υπάρξει μια έκπληξη όσο ο κόσμος που θα είναι στο Λούσυ θα περιμένει την έναρξη της εκδήλωσης.

 

Συμπληρώνουμε το χθεσινό μας ρεπορτάζ για τα ονόματα που θα ανακοινώσει ο Σιμιτσής αύριο. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μεγαλομμάτης. Για τον Τάσο Κυριατζή ακούγεται ότι για συμβολικούς λόγους ίσως ενταχθεί στο τοπικό συμβούλιο Νέας Καρβάλης.

 

Ποσό 15.000 ευρώ θα διαθέσει το Πρωτοδικείο Καβάλας για να διορθώσει σοβαρή βλάβη στο σύστημα ψύξης του δικαστικού μεγάρου. Αν δεν διορθωθεί η βλάβη ψύξη γιοκ. Επειδή λοιπόν πλησιάζει η θερινή περίοδος η βλάβη πρέπει να διορθωθεί. Πως και έγινε τόσο μεγάλη ζημιά σε ένα σύστημα ψύξης σχετικά καινούργιο, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

 

Ο Μάκης Παπαδόπουλος ανακοινώνει σήμερα ίσως και 100 νέους υποψήφιους του! Για το τέλος της προθεσμίας κρατά δύο τρεις κενές θέσεις που περιμένουν συγκεκριμένα άτομα. Μεταξύ αυτών που θα ανακοινωθούν σήμερα είναι και ο συμπολίτης Γιώργος Βαλτατζής που όπως διαβάζουμε στο σύντομο βιογραφικό του είναι πατέρας 10 παιδιών!

 

Η υποψηφιότητα του Φίλιππου Αφεντούλη με τον Αρχέλαο Γρανά δημιουργεί θέμα; Αυτό υποστηρίζουν συνεργάτες του Θόδωρου Μαρκόπουλου που αμφιβάλλουν ότι ο πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Νέστου αποδέχθηκε την πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Φίλιππος είπε ναι στον Γρανά.

 

Της άρεσε λέει της Τατιάνας Στεφανίδου η Καβάλα τόσο πολύ που έγραψε όσο ήταν στην πόλη μας κολακευτικά λόγια στο διαδίκτυο. Αυτά εντοπίστηκαν από ιστοσελίδες που «παρακολουθούν» την τηλεπαρουσιάστρια κι έτσι είχαμε την απαραίτητη αναπαραγωγή. Άμεση προβολή της Καβάλας αφού η κ. Στεφανίδου έγραψε λίγα και ουσιαστικά: « Η πόλη μ’ έχει τρελάνει. Είναι η πόλη που παντρεύει τη δύση με την ανατολή».

 

Ούτε χθες ξεκαθάρισε πλήρως το τοπίο σχετικά με το θέμα της επέκτασης της δυνατότητας συμψηφισμού χρεών σε σχέση με το δημόσιο. Μέσα σε αυτή την κατάσταση- μπάχαλο που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο δεν κατέστη δυνατό να μάθουμε με σιγουριά τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο. Το … σταυρόλεξο προσπαθούν να το λύσουν οι βουλευτές ώστε να ξέρουμε τι έγινε και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Ας μη ξεχνάμε ότι για συμψηφισμό και με την απλήρωτη επιδότηση εργασίας έχει κατατεθεί ερώτηση του Γιώργου Καλαντζή.

 

Με μια πρώτη ανάγνωση το ψηφοδέλτιο που ανακοίνωσε χθες ο Χρήστος Ποτόλιας είναι σε μεγάλο βαθμό «απόΛιογκοποιημένο». Αυτό έχει τα καλά του (για το κόμμα), έχει και τα άσχημα του για την απήχηση στην κοινωνία. Απουσιάζουν βασικά στελέχη της Δ.Α.Σ. Τυχαίο; Θα ανακοινωθούν αργότερα; Χρόνος πάντως υπάρχει.

 

Στην Δράμα έρχεται την Κυριακή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Για την επιτυχία της εκδήλωσης εργάζεται και η ΝΕ ΛΑΟΣ Καβάλας. Ο κ. Καρατζαφέρης θα μιλήσει για όλες τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.

 

Διαβάστε επίσης