μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αμέσως μετά το Πάσχα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άρχισε πολυήμερη προεκλογική περιοδεία στη Κρήτη. Σε όλες τις ομιλίες του παρουσίαζε το ίδιο βασικό επιχείρημα. Αν στις ευρωεκλογές ψηφιστεί η ΝΔ και ο Σαμαράς τότε θα έρθει νέο μνημόνιο και πακέτο μέτρων. Αυτό έλεγε και συνεχίζει να λέει σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Με αυτό το σύνθημα, με αυτόν τον μπαμπούλα προσεγγίζει την μεγάλη ευκαιρία των Ευρωεκλογών. Ταυτόχρονα μας θυμίζει τον Σαμαρά αλλά στο ακριβώς αντίθετο.

Αυτό το διάστημα- για τους ίδιους ακριβώς λόγους- ο Πρωθυπουργός παρουσιάζει τη νέα εκδοχή του success story. Πανηγυρίζει γιατί «βγήκαμε» στις αγορές. Κατοχυρώνει το πρωτογενές πλεόνασμα, μοιράζει μέρος του (άρον άρον) στους οικονομικά αδύναμους, τρομάζει κι αυτός τον κόσμο προβάλλοντας την καταστροφή στο ενδεχόμενο νίκης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πολίτες παρακολουθούν και τον έναν αρχηγό και τον άλλο Πρωθυπουργό. Ξέρουν καλά ότι και ο ένας υπερβάλει και ο άλλος ξεπερνά τα όρια. Που είναι λοιπόν η αλήθεια; Η αλήθεια, όπως πάντα, είναι κάπου στη μέση. Ή μάλλον η πάσα αλήθεια βρίσκεται στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. Οι οποίοι έχουν από τη μια το πιθανό νέο μνημόνιο (μαζί με νέο πακέτο μέτρων), από την άλλη τις διαδοχικές … επιτυχίες του Σαμαρά και του Στουρνάρα. Τι να πιστέψουν; Κυρίως, τι να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές;

Αυτό το βασανιστικό ερώτημα θα υπάρχει σε κάθε σπίτι έως την Κυριακή των Ευρωεκλογών. Άλλοι εμφανίζονται αποφασισμένοι. Άλλοι αναποφάσιστοι. Αρκετοί ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές. Το γνωστό ελληνικό μπέρδεμα που τονίζεται, ενισχύεται, δυναμώνει τώρα που είμαστε στην περίοδο της κρίσης. Κακά τα ψέματα, καμία επιτυχία της Κυβέρνησης δεν «πέρασε» στη κοινωνία. Είναι τόσα τα προβλήματα που μια δυο καλές ειδήσεις δεν αλλάζουν την κατάσταση. Ούτε φυσικά τρελάθηκε ο Σαμαράς να ετοιμάσει νέο πακέτο μέτρων. Αν το κάνει η Κυβέρνηση του θα εξαφανιστεί. Μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.

Υπό αυτές τις συνθήκες ακραίας κι αδικαιολόγητης χαράς, ακραίας κι υπερβολικής κινδυνολογίας καταλαβαίνει κάποιος πόσο απαραίτητη είναι η κεντροαριστερά. Την οποία σήμερα προσπαθεί να εκφράσει (κι ως ένα σημείο τα καταφέρνει) ο Φώτης Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ. Πολλοί λένε ότι αυτό που έρχεται είναι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεκτή η πρόβλεψη. Έστω όμως μακροπρόθεσμα αυτό που πραγματικά έρχεται είναι η κεντροαριστερά. Στην οποία χίλιοι καλοί χωρούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, ακόμη και το ΠΑΣΟΚ. Με έναν άλλο πρόεδρο και μια άλλη πρόταση.

Οι ευρωεκλογές είναι μια αφορμή επιτάχυνσης των εξελίξεων. Ίσως να περάσει ανεκμετάλλευτη. Ίσως όχι. Ένα πράγμα πρέπει να έχουμε σταθερά στο μυαλό μας. Όπως αυτή έτσι και οι επόμενες κυβερνήσεις της χώρας θα είναι συμμαχικές. Οφείλουμε να ξεχάσουμε τις αυτοδυναμίες και τον δικομματισμό, παλιό και νέο. Η Ελλάδα της κρίσης και της προσπάθειας, η Ελλάδα που πραγματικά θα επιδιώξει να γιατρέψει τις πληγές της θα είναι Ελλάδα των συμμαχικών κυβερνήσεων. Στις οποίες ποιος ξέρει, ίσως βρει τρόπο να τρυπώσει και η ΝΔ. Σίγουρα όχι με αυτόν τον αρχηγό που είχε και έχει συμβούλους όπως ο Μπαλτάκος και ο Κρανιδιώτης.

Τα πρόσφατα και διαδοχικά εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ οφείλονται στην απειρία του σε σχέση με την ανάγκη να «ανοιχτεί» κι άλλο στη κοινωνία συνάπτοντας συμμαχίες με πρόσωπα έως τώρα ξένα. Από κεκτημένη ταχύτητα πέφτει σε λάθη, που οι αντίπαλοι και τα μέσα ενημέρωσης εκμεταλλεύονται. Λάθη σοβαρά όπως αυτό με τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο από την Ξάνθη. Αρχικά πιστεύαμε ότι επρόκειτο για λάθη που γίνονται. Τώρα τελευταία όμως τα αυτογκόλ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο κι είναι πιθανό να προκαλέσουν εκλογική ζημιά.

Πρέπει να σημειώσουμε ως ξεχωριστή υποψηφιότητα αυτή του Κώστα Παπακωνσταντίνου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης εντάχθηκε (όπως κάποιοι περίμεναν) στον συνδυασμό του Βαγγέλη Παππά. Αμέσως ρωτήθηκε κι εξήγησε τον λόγο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι από τους ανθρώπους που αξίζει να ασχολούνται με τα κοινά. Ξεχωρίζει για το ήθος του, για την γενικότερη ικανότητα του. Ευχόμαστε καλή επιτυχία. Άνθρωποι σαν τον Κώστα Παπακωνσταντίνου πρέπει να είναι πιο ενεργοί. Αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία. Μια τέτοια ευκαιρία υπέρ των συμφερόντων της πόλης δημιουργεί η υποψηφιότητα του.

Ο Πέτρος Πετρόπουλος επιστρέφει στις εκλογές μετά από απουσία 8 ετών. Εξελέγη μία φορά δημοτικός σύμβουλος. Δύο φορές νομαρχιακός σύμβουλος. Η πρώτη αυτή ιστορία σταμάτησε ξαφνικά το 2006. Τότε αν και εν ενεργεία δεν του προτάθηκε να είναι πάλι υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος από τον κ. Καλλιοντζή. «Για αυτό ρωτήστε τον κ. Καλλιοντζή» είπε χθες. Πρώτη φορά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ήταν το 1990 με τον Κώστα Τάτση. Τότε δεν βγήκε. Βγήκε όμως 4 χρόνια μετά με τον Δημήτρη Τουλκίδη. Σήμερα ο Πέτρος Πετρόπουλος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Δήμητρα Τσανάκα.

Ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε χθες ότι δεν προσήλθε στη σύσκεψη για τον αγωγό ΤΑΡ επειδή δεν έλαβε σχετική πρόσκληση. Αντίθετα ο Γιάννης Πασχαλίδης ισχυρίστηκε ότι έλαβε πρόσκληση κι έτσι συμμετείχε στη συζήτηση. Αρμόδιος για τις προσκλήσεις ήταν ο Δήμος Καβάλας. Αυτός, μαζί με την Π.Ε. Καβάλας, ανέλαβαν να οργανώσουν την συνάντηση της περασμένης Τετάρτης. Όσο για την επίσης απούσα κ. Τσανάκα, μέχρι χθες δεν εξήγησε γιατί δεν εμφανίστηκε. Μήπως κι αυτή δεν προσκλήθηκε;

Η Δημωφέλεια απουσίαζε από τις δύο αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, τόσο την Μεγάλη Παρασκευή όσο και προχθές. Εννοούμε ότι δεν έκανε την γνωστή υποδοχή των επιβατών, δεν μοίρασε τοπικά προϊόντα και χάρτες. Δεν ξέρουμε τον λόγο. Κακώς πάντως δεν εμφανίστηκε δύο φορές στο λιμάνι. Ωστόσο ο πρόεδρος της μαζί με τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου ανέβηκαν στο δεύτερο κρουαζιερόπλοιο για να υποδεχθούν τον καπετάνιο. Αυτός απουσίαζε αφού είχε συγγενείς στη Καβάλα, τους οποίους με την ευκαιρία επισκέφθηκε.

Θετικά είναι τα σχόλια των Καβαλιωτών για το πρώτο μικρό αστικό λεωφορείο που εδώ και 2 περίπου μήνες εκτελεί δρομολόγια σε διάφορες γραμμές. Το λεωφορείο δοκιμάστηκε με επιτυχία στους συνοικιακούς και κεντρικούς δρόμους. Καλύπτει περιοχές με μικρή επιβατική κίνηση. Ως μικρό λεωφορείο ελίσσεται, ξεφεύγει πιο εύκολα από το μποτιλιάρισμα. Επί Γιοβανάκη το σχέδιο ήταν συγκεκριμένο. Αγορά ακόμη 3 ή και 4 τέτοιων λεωφορείων. Τώρα το θέμα εξετάζεται από τη νέα διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας.

Απρόσμενο πρόβλημα επηρεάζει την προεκλογική και επαγγελματική δραστηριότητα του δημοτικού συμβούλου Λεωνίδα Παππά. Πάσχει από οξεία λαρυγγίτιδα, του συστήθηκε πλήρης αφωνία για τις επόμενες 3 μέρες. Ο κ. Παππάς υπακούει τις εντολές των γιατρών μεταφέροντας για την ερχόμενη εβδομάδα τις επαγγελματικές του συναντήσεις. Αυτό το διάστημα ως ειδικός στα συνταξιοδοτικά θέματα έχει διαδοχικά ραντεβού με εκπαιδευτικούς που ως το τέλος του μήνα πρέπει να αποφασίσουν και να δηλώσουν αν θα αποχωρίσουν ή όχι από την υπηρεσία.

Τα κόμματα «Δράση» και «Δημιουργία Ξανά» ενώθηκαν. Παρουσίασαν χθες τους υποψήφιους ευρωβουλευτές τους. Από τον κατάλογο των ονομάτων εντοπίζουμε δύο περιπτώσεις. Ο ένας είναι γεννημένος στην Καβάλα: Θεοδόσης (Σάκης) Παπαθεοδώρου. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1951, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο το 1969. Σπούδασε στο ΕΜΠ από το 1969 έως το 1975. Καθηγητής της Μέσης Εκπαίδευσης από το 1980 μέχρι το 1997. Τα τελευταία 20 χρόνια είναι έμπορος τσαγιού. Ασχολείται με την πολιτική και τα δημόσια πράγματα τα τελευταία 40 χρόνια, ποτέ όμως από κρατικές ή κομματικές θέσεις.
Ο άλλος ξέρει καλά την Καβάλα αφού για χρόνια έκανε στο Νομό μας καταπολέμηση κουνουπιών: Παναγιώτης Περγαντάς. Ο Παναγιώτης Περγαντάς γεννήθηκε το 1969. Είναι παντρεμένος με την Ψυχολόγο Γεωργία Κρυπαράκου και έχουν τέσσερα παιδιά. Είναι Βιολόγος, και ιδρυτής της εταιρίας Βιοεφαρμογές ΕΠΕ που δραστηριοποιείται σε Έργα Διαχείρισης Περιβάλλοντος. Είναι μέλος Διεθνών Επιστημονικών Οργανισμών έχει ερευνητική δραστηριότητα και συνεχή παρουσία με επιστημονικές ανακοινώσεις σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια συνέδρια.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης