μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα προηγούμενα χρόνια, στις προηγούμενες και προ προηγούμενες τοπικές εκλογές δεν ήταν έτσι. Δεν υπήρχε το ενδιαφέρον (κι ο ανταγωνισμός) για τον αριθμό των υποψηφίων τοπικών και δημοτικών συμβούλων. Τότε σημασία είχαν άλλα πράγματα. Τα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά και μόνο. Φέτος όμως είναι αλλιώς. Και στους 4 Δήμους. Όλοι ψάχνουν να βρουν τον αριθμό των συμβούλων κάθε συνδυασμού. Θέλουν να μάθουν αυτόν με τους περισσότερους αλλά κι αυτόν με τους λιγότερους. Κατά την άποψη μας υπάρχει όντως ένα θέμα εντυπώσεων. Όχι όμως τόσο μεγάλο όσο κάποιοι επιμένουν.

Ακολουθώντας τον συγκεκριμένο πρωτοεμφανιζόμενο προεκλογικό κανόνα σπεύδουμε να ξεχωρίσουμε τον Μάκη Παπαδόπουλο. Κατέθεσε τους περισσότερους υποψήφιους στο Δήμο Καβάλας αφήνοντας εκτός ψηφοδελτίου τις λεγόμενες «χρυσές εφεδρείες». Ήταν έτοιμοι αλλά δεν χρειάστηκε να είναι υποψήφιοι οι Λευθέρης Κωταίδης, Αχιλλέας Νικολαϊδης, Απόστολος Αποστολίδης αλλά και ο Κώστας Κουνάκος!

Χαρούμενος την Κυριακή το πρωί ο κ. Κουνάκος έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του συνδυασμού. Ο κ. Παπαδόπουλος εκμεταλλεύτηκε όλο το χρόνο που είχε στη διάθεση του, κατέθεσε συνδυασμό αργά το βράδυ της Κυριακής. Στο τέλος της προθεσμίας. Τα «ζύγισε» από κάθε πλευρά και τελικά έκανε το ρεκόρ υποψηφιοτήτων χωρίς να εξαντλήσει όλο του το δυναμικό. Ο Κουνάκος στον πάγκο. Η δε πρωτοβουλία του πρώην αντιδημάρχου να δηλώσει έτοιμος για όλα, εκτιμήθηκε και με το παραπάνω από τον «Τόπο της Ζωής μας».

Ο Βαγγέλης Παππάς σίγουρος και έτοιμος από μέρες κατέθεσε πρώτος από τους συνδυασμούς της Καβάλας. Ο Σιμιτσής χρησιμοποίησε και σε αυτή τη περίπτωση τη προηγούμενη του εμπειρία, πιο πολλούς υποψήφιους σε σχέση με το 2010 έχει ο Βέρρος ενώ η Δήμητρα Τσανάκα προσπάθησε για διάφορες εκπλήξεις αλλά δεν τις «κάθισαν» οι προτάσεις. Ο Δήμος Τουλκίδης είναι πάντως υποψήφιος με την γιατρό. Δεν είναι οριστική και τελική η εικόνα που έχουμε. Ας κάνουμε λίγη υπομονή ως το Σάββατο. Κατά γενική εκτίμηση τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Επειδή μεσολαβεί δικαστική διαδικασία ας τη σεβαστούμε κι ας την περιμένουμε.

Τρεις Ποτόλιες είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Ο Χρήστος Ποτόλιας είναι υποψήφιος Δήμαρχος. Ο αδελφός του Κώστας υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος. Ο γιος του Χρήστου, Δημήτρης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος. Όλη η οικογένεια στη διάθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Όπως πάντα.

Όπως ακούμε ο Βαγγέλης Παππάς είναι ένας από τους λίγους υποψήφιους δημάρχους που προσπαθεί να τηρεί κατά γράμμα το νόμο. Για κάθε συγκέντρωση οπαδών και φίλων του σπεύδει πάντα στις δημοτικές υπηρεσίες για να εκδώσει την απαραίτητη άδεια. Κάποιες φορές κουράζεται για το αυτονόητο αλλά στο τέλος η άδεια εκδίδεται.

Πριν ο Γιάννης Μούτλιας αποφασίσει να είναι υποψήφιος με τον Μάκη Παπαδόπουλο, δέχονταν συνεχείς πιέσεις από τον Αρχέλαο Γρανά. Στον οποίο απάντησε αρνητικά. Ναι είχε ο Μούτλιας αλλά μόνο για τον Μάκη Παπαδόπουλο. Ο συμπολίτης δικηγόρος επανέρχεται στα δημοτικά μετά από απουσία 12 περίπου ετών. Καλή του επιτυχία.

Σύσκεψη με τα ποντιακά σωματεία της πόλης έκανε χθες στο γραφείο του ο Αρχέλαος Γρανάς. Συναποφάσισαν για τις εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο της ποντιακής γενοκτονίας. Θα επαναληφθεί το περσινό, μια μέρα πριν την κεντρική εκδήλωση (στο άγαλμα του Ακρίτα του Πόντου) θα γίνει συμβολική λαμπαδηδρομία. Θα είναι όλα τα ποντιακά σωματεία μαζί; Ναι θα είναι όλοι μαζί, απαντά ο Αρχέλαος Γρανάς. Διότι όπου εμπλέκεται ο Γρανάς υπάρχει ομόνοια και ομοψυχία. Εδώ έπεισε Γερομάρκο και Τσαλδαρίδη να είναι πάλι υποψήφιοι δεν θα έπειθε τους πόντιους;

Περιοδεία στη Θράκη έκανε τις προηγούμενες μέρες ο επικεφαλής του νέου κόμματος «Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης. Απέφυγε να «περάσει» το Νέστο ώστε να φθάσει και στην Ανατολική Μακεδονία. Άρα θα επανέλθει στη γειτονιά μας; Αυτό φαίνεται. Στη Θράκη ο κ. Θεοδωράκης συνοδεύονταν από δύο ακόμη υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος του. Δεν ξάφνιασε, δεν καινοτόμησε. Μίλησε σε κόσμο επαναλαμβάνοντας όλα όσα έχουμε διαβάσει ή ακούσει στη τηλεόραση.

Πολύ καλά ήταν το απόγευμα της Κυριακής στο Ιμαρέτ όπου διοργάνωσε την προεκλογική της ομιλία η κ. Ρόδη Κράτσα. Αρκετός κόσμος την άκουσε, δεσμεύτηκε ότι θα την στηρίξει την νέα της ευρωπαϊκή υποψηφιότητα. Ακούγεται (είναι πολύ πιθανό) ότι θα υπάρξει συνέχεια. Ειδικά από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της ΝΔ. Κίρτσος, Σπυράκη αλλά και Αφροδίτη Αλ Σάλεχ (ΠΑΣΟΚ- Ελιά) έχει το πρόγραμμα. Στο οποίο πάντα «χωρούν» οι έκτακτες εμφανίσεις και οι λεγόμενοι γκεστ σταρ.

Στόχος του καταστήματος Public είναι να λειτουργήσει στην σχολική περίοδο που έρχεται. Κοντά στην 15η Σεπτέμβρη. Το χρονοδιάγραμμα είναι εφικτό, τα έργα στο κτίριο του Επιμελητηρίου αρχίζουν πολύ σύντομα. Γενικά η διοίκηση του τοπικού φορέα αισθάνεται να ξεμπέρδεψε με την κτιριακή εκκρεμότητα κι έτσι από εδώ και πέρα θα έχει το κεφάλι της ήσυχο. Για αυτό και πλέον επικεντρώνεται στο μεγάλο στόχο. Να μην καταργηθεί η υποχρεωτικότητα εγγραφής στα Επιμελητήρια.

Όσοι τώρα ασχολούνται πραγματικά με τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες είναι πιθανό να μπερδεύονται. Η μελέτη που ανατέθηκε για το θέμα στους Ευρωσυμβούλους γίνεται σκάνδαλο Γιαννακίδη, αποδοχή της πρότασης που τόσο συζητήσαμε το 2012. Φυσικά και δεν είναι έτσι. Τότε κατόπιν γενικής απαίτησης η Περιφέρεια ΑΜΘ είχε ξεκινήσει να κάνει μια πρώτη μελέτη, δηλώνοντας κατ’ αρχήν αντίθετη στην ιδέα. Στο τέλος δεν έγιναν ούτε ΕΟΖ, ούτε μελέτη.

Όλα αυτά που τότε δεν ήταν είδηση, τώρα αποκαλύπτονται ως τρομερά μυστικά κτλ. Όσοι ζούσαν και συνεχίζουν να ζουν στην περιοχή δεν ξαφνιάζονται. Έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας ως τις εκλογές. Να του κάνεις κριτική του Γιαννακίδη δεν λέμε, αρκεί να του κάνεις σωστή προεκλογική τακτική. Να του πεις για το 12%, για τις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου που όλες γίνονται στη Κομοτηνή κτλ. Όχι όμως κριτική με φαντάσματα και ψέματα!

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος δεν έκανε εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου αλλά μόνο αγιασμό. Τους λόγους τους εξήγησε με ανάρτηση στο facebook ως εξής: «Ο συνδυασμός «Πορεία με όραμα» τέλεσε αγιασμό στο εκλογικό του κέντρο παρουσία όλων των υποψηφίων του συνδυασμού. Ο υποψήφιος δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος μαζί με τους συνεργάτες του αποφάσισαν ν αποφύγουν τις φιέστες και τους εντυπωσιασμούς με ανοικτό κάλεσμα των συνδημοτών μας για την αποφυγή προβλημάτων στην πόλη με κλείσιμο δρόμων , ταλαιπωρία επαγγελματιών κ.α. Αλλωστε πολύ σύντομα θα γίνει μία ανοιχτή ομιλία μπροστά στο εκλογικό κέντρο με την παρουσίαση του προγράμματος!Είναι και η φιλοσοφία που θα ακολουθήσει ο συνδυασμός μας όταν πια θα αναλάβει τη διοίκηση του δήμου, σεβασμός στον πολίτη και βελτίωση της καθημερινότητας του. Στη συνέχεια ο κ.Τσομπανόπουλος με τους 120 υποψηφίους του συνδυασμού συναντήθηκαν σε κλειστό χώρο όπου δόθηκαν οδηγίες για τις επόμενες μέρες, συζητήθηκαν προβλήματα που απασχολούν το δήμο μας, ενώ ακολούθησε γόνιμος διάλογος αλλά και γνωριμία μεταξύ όλων των υποψηφίων.Η αισιοδοξία ήταν διάχυτη παντού από το θετικό κλίμα που μετέφεραν όλοι στο χώρο συνάντησης».

Πολλά σχόλια ακούγονται για το «κλείσιμο» ψηφοδελτίων σε δήμο του Νομού. Τα λόγια αυτά αναφέρονται σε χρηματικά ποσά και οικονομικές συναλλαγές. Να τα πιστέψουμε; Στη συγκεκριμένη περίπτωση η τοπική κοινωνία είναι πολύ μικρή για τέτοια μυστικά. Οι υποψήφιοι – με χρήματα φέρονται αυτοί πρώτοι να πανηγυρίζουν και να διαδίδουν την εισπρακτική τους επιτυχία!!! Μα είναι δυνατόν;

Διαβάστε επίσης