μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η διοργάνωση της «λευκής νύχτας» ενώνει τους τοπικούς φορείς, τους καταναλωτές, τους επαγγελματίες, τους πάσης φύσεως υποψήφιους. Αυτό φαίνεται ήδη, είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε πιο συγκεκριμένα το βράδυ της Παρασκευής όταν το πρόγραμμα θα δοκιμαστεί στη πράξη. Αποδεχόμαστε το βασικό επιχείρημα των διοργανωτών: Σε περίοδο μεγάλης κρίσης δεν μπορεί κάποιος να μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Κάτι πρέπει να κάνει. Να αντιδράσει, κυνηγώντας ένα μικρό ή μεγαλύτερο θαύμα. Θα κάνει τον απολογισμό του αφού ρισκάρει. Αφού δοκιμάσει κάποια από τις λίγες επιλογές που έχει στη διάθεση του.

Η αγορά της Καβάλας άργησε να μπει σε αυτή τη λογική. Πρώτα έκανε τα καθιερωμένα. Δεν αντέδρασε στην πολιτική των χαρατσιών και των ποικίλων αδικιών. Μετά «ξύπνησε» και «κουνήθηκε». Έλαβε μέρος σε απεργίες, σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Πήγε στα γραφεία του ΤΕΒΕ, έστειλε μηνύματα στους βουλευτές. Μικρό το αποτέλεσμα. Τώρα σύσσωμη η αγορά επιλέγει να δει την όλη κατάσταση από μια άλλη οπτική γωνία.

Τροποποίησε την απόφαση για τις Κυριακές. Ικανοποιήθηκε από την κίνηση στα καταστήματα την Κυριακή των Βαϊων. Αποδέχθηκε την ιδέα της «λευκής νύχτας». Με ένα ελάχιστο ποσό των 3.000 ευρώ ετοίμασε την πρώτη «λευκή νύχτα» στη Καβάλα. Εντάξει, δεν θα αλλάξουν σε ένα απόγευμα ή σε ένα βράδυ τα δύσκολα που οι επαγγελματίες βιώνουν. Ποιος ξέρει όμως, αυτά τα μικρογεγονότα, αυτά τα πανηγυράκια μαζί με την έναρξη της τουριστικής κίνησης ίσως δώσουν μια διέξοδο. Μια προοπτική. Μπορεί να φέρουν μια αισιοδοξία.

Πλέον όσοι πιστεύουν και επενδύουν στην τουριστική κίνηση είναι σαφώς περισσότεροι. Σίγουρα δεν έχουν άλλη επιλογή. Υπάρχουν ταυτόχρονα πλήθος παραδειγμάτων όπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν τύχη, είχαν ικανότητα και κάτι έκαναν με τους τουρίστες το Καλοκαίρι του 2013. Οι οποίοι μας έλειψαν τόσο πολύ και το Χειμώνα και τους δύο πρώτους μήνες της Άνοιξης.

Πριν από λίγο καιρό ο τουρισμός ήταν παρεξηγημένος. Κάποιοι ειρωνεύονταν. Σνομπάριζαν. Απαξίωναν. Συγκεκριμένες μειοψηφίες έβριζαν στις συγκεντρώσεις τους και τους Βούλγαρους και τους Τούρκους. Τώρα- ευρισκόμενοι σε προεκλογική περίοδο- διαβάζουμε τις δηλώσεις όλων των υποψηφίων δημάρχων. Όλοι μα όλοι οι υποψήφιοι καταθέτουν προτάσεις για το αύριο της πόλης, προτάσεις πάντα στηριγμένες στον τουρισμό. Με λίγα λόγια βάλαμε μυαλό σχετικά με τον τουρισμό. Αυτό είναι μια πρόοδος για την τοπική κοινωνία. Πάλι όμως δεν είναι αρκετό.

Χρειάζονται κι άλλα πράγματα μέχρι να φθάσουμε εκεί που πρέπει. Θα τα κάνουμε όλα. Σιγά σιγά. Με συστηματική δουλειά και υπευθυνότητα. Τώρα που συμφωνούμε στη τουριστική προοπτική, τώρα που την πιστεύουμε στη πράξη κι όχι στα λόγια τώρα θα δουλέψουμε συνειδητά κι οργανωμένα. Κι αν είμαστε τυχεροί μπορεί αυτό το Καλοκαίρι να αποδειχθεί «λευκό». Όπως η λευκή νύχτα της Παρασκευής 2 Μάη.

Ειπώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου για τη «λευκή νύχτα» κάτι πολύ σημαντικό. Οι Καβαλιώτες – είπε ο δήμαρχος- πρέπει το συγκεκριμένο απόγευμα και βράδυ να βρίσκονται στην αγορά κι ας μην έχουν ψώνια να κάνουν. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα. Δεύτερο βήμα να παρασυρθούν (αφού ενημερωθούν) οι επισκέπτες της πόλης. Εδώ πρέπει να κάνουν επίμονη δουλειά τα ξενοδοχεία. Το προσωπικό των οποίων με αφορμή τα σχετικά έντυπα οφείλουν να πείσουν τους Βαλκάνιους να κυκλοφορήσουν νύχτα στην αγορά.

Αν κοντά σε αυτά τα εύκολα, πετύχουν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις τότε ο στόχος θα έχει επιτευχθεί και το εγχείρημα θα επαναληφθεί. Αν όμως οι Καβαλιώτες απουσιάζουν κι οι ξένοι δεν μάθουν, τότε θα αποτύχουμε. Πολλά πράγματα εξαρτώνται από μας. Τα βασικότερα. Εμείς- οι επαγγελματίες της πόλης, οι κάτοικοι της πόλης- διοργανώνουμε την «λευκή νύχτα». Εμάς αφορά κι όχι κάποιον άλλον. Αν συμμετέχουμε εμείς τότε όλα θα είναι πιο απλά και ευχάριστα. Αν αντίθετα απέχουμε η «λευκή νύχτα» θα είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία της πόλης μας.

Διέκοψε χθες την προεκλογική προσπάθεια ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, με το Κ. Σιμιτσή, Σήφης Κελβερίδης. Η σύζυγος του έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Το γεγονός ήταν καταλυτικό για το ζευγάρι, τους συγγενείς και τους φίλους. Όλοι πλέον ασχολούνται με το νέο μέλος της οικογένειας. Εκλογές μετά από μια δυο μέρες ξανά. Ευχόμαστε στους γονείς να τους ζήσει.

Το απόγευμα του Σαββάτου εγκαινιάζει το εκλογικό του κέντρο ο Βαγγέλης Παππάς. Οι προετοιμασίες άρχισαν ήδη. Προχθές το εκλογικό κέντρο της ΚΑΠ επισκέφθηκε ο Θοδωρής Ζαγοράκης, τον οποίο συνόδευε ο Μπάμπης Παναγιωτίδης. Ο Μπάμπης Παναγιωτίδης είναι υποψήφιος με την ΚΑΠ κι όπως ακούγεται πάει πολύ καλά. Παιδί της Καβάλας ο Μπάμπης, βρίσκει παντού ανοιχτές πόρτες.

Πολλοί νομίζουν ότι όλη η προεκλογική περίοδος στην Ελευθερούπολη και στο Δήμο Παγγαίου γενικότερα έχει σχέση μόνο με το νερό και την περιεκτικότητα του σε αρσενικό. Αμ δε. Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Παγγαίου (με τον συνδυασμό του Θόδωρου Μπόνου) κ. Ανέστης Τσαβδαρίδης (προερχόμενος από τη Νέα Πέραμο) γράφει λίγα, εννοεί πολλά: «Στο Δήμο Παγγαίου οι τρεις συστημικοί υποψήφιοι κατάφεραν, χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα και συμμετέχοντας σε έναν άγριο κυνήγι κεφαλών, κατάφεραν να συμπληρώσουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό υποψηφίων για να κερδίσουν έτσι τις εντυπώσεις. Αυτό δε συνέβη στους περισσότερους Δήμους της χώρας. Οι περισσότεροι συνδυασμοί στους άλλους δήμους προσπάθησαν να συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτιά τους με ένα αξιοπρεπή αριθμό υποψηφίων δίνοντας έμφαση και σε άλλα θέματα της προεκλογικής περιόδου όπως πρόγραμμα , καταγραφή προβλημάτων κα. Δυστυχώς γι’ αυτούς και ευτυχώς για όλους εμάς οι εκλογές δεν κερδίζονται με τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων αλλά ψηφοφόρων».

Συνεχίζοντας το σκεπτικό του κ. Τσαβδαρίδη έχουμε να διηγηθούμε την ακόλουθη ιστορία, η οποία μπορεί να προέρχεται από την ίδια περιοχή. Μπορεί και όχι. Υποψήφιος δήμαρχος συμφώνησε με υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, τον οποίο αντάμειψε με ένα συμβολικό ποσό. Η συμφωνία «έκλεισε», όπως τουλάχιστον νόμιζε ο υποψήφιος Δήμαρχος. Προ της τελικής προθεσμίας κατάθεσης των συνδυασμών στο Πρωτοδικείο τα δεδομένα άλλαξαν. Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος βρήκε καλύτερη προσφορά στην οποία ενέδωσε. Θυμωμένος ο πρώτος υποψήφιος δήμαρχος ζήτησε εξηγήσεις και το ποσό πίσω. «Α δε το έχω, θα στο επιστρέψω λίγα λίγα» του απάντησε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος!

 

Διαβάστε επίσης